aanmelden
LTD SCT-607B
Guitar 26-02-2014
door:

ELECTRIC GUITAR

 

We zijn de afgelopen maanden heel beschaafd gebleven: leuke akoestische gitaren, een paar effectjes en wat versterkers zijn de revue gepasseerd. Maar het is hoog tijd om het intussen al wat gevorderde nieuwe jaar een stevige trap onder de kont te geven. Zo dacht men er ook over bij LTD en men stuurde ons het nieuwe signature model van Stephen Carpenter op. De Deftones-gitarist kent wel het één en ander van “stevig” gitaarwerk, dus we hopen dat we daar mee van kunnen profiteren!

 

/

 

Algemeen

Concept
De LTD SCT-607B, zoals het signature model in de catalogus staat, zal van bij het begin voor- en tegenstanders kennen. Het is namelijk een 7-snarige gitaar. Eenmaal we dat hebben vastgesteld, wordt ook duidelijk welke kant men met de gitaar op gaat: metal, zware rock, en nog eens metal! Tegelijk voorziet men een aantal van Carpenter’s eigen ideeën om de gitaar te doen verschillen van de concurrentie. En niet onbelangrijk: alle LTD signature gitaren zijn budgetversies van de “echte” ESP-modellen. Benieuwd op welke vlakken men heeft gesneden!

 

 

Toebehoren/Opties
We moeten niet lang zoeken! De SCT komt aan in een kartonnen doos zonder veel extra’s. Jawel, het typische kleine gereedschap en wat achtergrondinformatie… Maar dat is dan ook alles. We kunnen alvast verklappen dat we, met de prijs in het achterhoofd, toch wel iets meer mogen verwachten!

 


 

Imago
LTD leunt grotendeels op de naam van het moederbedrijf, namelijk ESP. Deze gitaarbouwer is een gigant in de wereld van rock en metal, met een indrukwekkende lading artiesten die het merk steunen. In zowat alle stevige muziekgenres zien we links of rechts wel een ESP-gitaar opduiken, en dat is ook niet verwonderlijk. Het bedrijf levert immers ook instrumenten die volledig op maat van deze genres gesneden zijn. Men maakt er weinig excuses voor dat het niet echt een “subtiel” merk is, en waarom zouden ze ook. Als je een ESP koopt, is het om mee te blazen!

 

Afwerking
Een eerste inspectie levert geen opvallende problemen op, hoewel we mogen vaststellen hoe massief zo’n hals voor zeven snaren aanvoelt. Het is een hele klomp hout die in je handen moeten passen, en voor vele gitaristen zou het wel eens kunnen zijn dat er een aardige aanpassing qua houding moet worden doorgevoerd. Wat voor mij meteen - in positieve zin - in het oog springt, is de toets zonder inlays… Wat mij betreft mogen alle gitaren zo uitgevoerd worden!

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
Zoals reeds gezegd, is de hals dus een aardig stuk hout. Daarmee mikken we vooral op de breedte ervan. Als je een extra snaar wil huisvesten, moet je nu eenmaal wat uitbreiden. De dikte van de hals valt nog steeds onder de traditionele “scheur-gitaar” normen: slank, een mooi C-profiel (wat met de opstaande randen van de toets in een heel bescheiden U-profiel resulteert) en bliksemsnel qua gevoel. Men kiest voor maple, wat op zich een traditionele keuze is en een erg stabiele houtsoort. Je krijgt echter niet veel te zien van het hout, gezien de gitaar volledig in een zwarte laklaag is afgewerkt.
Niet onbelangrijk: de SCT-607B komt in de “standaard” stemming aan, maar de gitaar beschikt wel over een 27” baritone scale. De hals is dus lichtjes langer dan bijvoorbeeld een stratocaster of een Les Paul. Dit is een enorm voordeel voor wanneer je nog lager wil gaan stemmen. Die paar extra millimeters zorgen voor wat extra spanning op de snaren, en dus voor extra definitie!
Men kiest bij de SCT trouwens voor een “neck through” constructie, wat wil zeggen dat de hals door de ganse body heen loopt. Dat is erg goed nieuws voor wie van een ergonomische nekhiel houdt! En ook hier word je niet teleurgesteld: de nekhiel is bijna onbestaande, en de overgang naar de body is perfect gemaakt. Het gebeurt niet veel, maar ook aan de stemkop is wat extra aandacht besteed. Zo is bij de SCT de kop volledig omgezoomd met dezelfde witte bindingen als bij de toets en body. Misschien slechts een detail, maar dan een fraai detail!

 

 

 

Toets
Mijn oog was dus al op de toets gevallen vanwege het ontbreken van inlegwerk, iets wat ik persoonlijk zeer stijlvol vind. Maar er is natuurlijk nog wel wat meer te vertellen! Het feit dat ervoor werd gekozen om geen inlays te gebruiken, heeft als resultaat dat het prachtige zicht van de ebbenhouten toets niet verstoord wordt. De toets is ingebonden met kunststof dat een parelmoer-patroon heeft. Wat mij betreft iets minder mijn stijl, maar het past wel perfect bij de parelmoeren slagplaat. Je krijgt 24 massieve frets (het woord jumbo is zelfs niet echt toereikend) onder je vingers geschoven. En ook hier stelt LTD niet teleur: alle frets zijn perfect afgewerkt en gepolijst. Indrukwekkend parcours tot nu toe!

 

 

Body
Via de “neck through” constructie hebben we al wat verklapt over de hals. De maple (essen) hals loopt immers door de hele body door, waardoor er enkel nog twee “vleugels” aan het centrale blok moeten worden gekleefd. Voor deze extra stukken heeft men gekozen om alder (els) te gebruiken, wat een heel resonante houtsoort is. Een ander voordeel is dat alder relatief licht is, waardoor de gitaar nog makkelijk te tillen valt. Erg atypisch voor LTD is dat men heeft kozen voor een telecaster-vorm. Het is eens wat anders en kan ook in zware rockgenres erg goed werken (nietwaar, John 5?). Ook de body is volledig afgewerkt in een vaste, zwarte kleur. Dit levert een mooi contrast op met de slagplaat én binding uit witte “parelmoer” kunststof.

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Voor de stemmechanieken heeft men in eigen huis gezocht en werd een stevige set locking tuners op de gitaar gezet. Voor wie niet bekend is met dit systeem: je steekt de snaar door de tuner, trekt deze stevig aan en schroeft vervolgens achteraan een knop dicht. Hierdoor wordt de snaar in de tuner vastgeklemd, wat de nood voor extra windingen wegneemt. Twee grote voordelen zijn hieraan verbonden: je kan razendsnel van snaren wisselen én het ontbreken van extra windingen zorgt voor een betere stemstabiliteit.

 

 

Brug
Ook voor de brug heeft men gekozen voor een zo stabiel mogelijke oplossing: een “string-through-body” aanpak met een Tune-o-Matic type brug. Dit systeem is een stevige combinatie: de vibratie van de snaren wordt goed overgezet op de body, je hebt de mogelijkheid om vlot je intonatie aan te passen én de gitaar zou goed moeten reageren op lagere stemmingen. En net als bij de tuners is meteen duidelijk dat de hardware van de SCT van uitstekende kwaliteit is. LTD laat voorlopig maar weinig steken vallen!

 

Speelcomfort

Ergonomie
We kunnen met de ergonomie twee kanten uit: enerzijds zal de brede hals niet voor ieders smaak zijn en evenveel gitaristen afschrikken als dat hij zal aantrekken. Maar dat is een keuze die je (hopelijk) maakt vòòr je een 7-string gaat aanschaffen. De rest van de gitaar is volledig ontworpen met het zicht op een zo aangenaam mogelijke speelervaring: het profiel van de hals, de fantastische nekhiel (of het gebrek daaraan) en de algemene balans van het instrument. Zowel ESP als LTD halen op dit vlak steeds uitstekende punten, en het lijkt erop dat ze ook deze keer hun reputatie gaan bevestigen.

 

 

Actie
De actie is al redelijk scherp afgesteld, meer dan scherp genoeg naar mijn persoonlijke smaak, om eerlijk te zijn. Maar ik kan mij best inbeelden dat vele metalgitaristen het graag nog scherper en lager zien. Gelukkig is dit een fluitje van een cent met het geleverde brugsysteem: even de spanning van de snaren, met een schroevendraaier de brug wat lager zetten en klaar is kees! Makkelijker kan je bijna niet wensen, toch?

 

 

Klankkwaliteit

Kleur
We beginnen met de neck pickup en een cleane klank, om zo een versie van de jazz-klassieker “Autumn Leaves” te brengen... Niet dus! Om te beginnen is er helemaal geen neck pickup bij dit model, slechts een brug pickup en een pickup op de plaats waar we bij andere gitaren normaal de middenste pickup terugvinden. Ten tweede, clean is niet echt waar de SCT-607B z’n sterke punten liggen. Je kan natuurlijk een aantal cleane dingen spelen, en op dat vlak is er meer voor deze pickupconfiguratie te zeggen dan je op het eerste zicht zou denken. Een halspickup klinkt immers altijd wat wollig, zeker in vergelijking met die alles wegblazende brugpickup. Over pickups gesproken: je mag op beide oren slapen! LTD heeft dit onderdeel aan de zware jongens overgelaten en een set EMG 81’s in de gitaar geplaatst. De cleane zaken klinken dus wat frisser dan het geval zou zijn met een halspickup, maar daar zitten jullie allicht niet op te wachten.
Eenmaal we het gain-kanaal aanspreken en meteen volledig opendraaien, komt de SCT volledig tot leven. Deze gitaar is duidelijk gemaakt om met een stevige kwak oversturing te bespelen. Zowat alle verschillende onderdelen komen meer tot leven: noten vliegen uit de versterker, de hals reageert zowat vanzelf en de gitaar blaft en bijt in het rond. Zelfs tot de lage B-snaar blijven de akkoorden en noten duidelijk gedefinieerd en de muur van geluid die op ons afkomt, is zonder twijfel massief te noemen. Zeer indrukwekkend voor wat LTD een “budget”-model noemt van het “echte” ESP-model. Maar we moeten eerlijk zijn en op dit punt misschien ook het enige nadeel dat we kunnen vinden vernoemen: de EMG’s zijn actief (zoals meestal het geval is bij EMG) en het batterijcompartiment zit achteraan de body. Om aan de batterij te kunnen moet je echter nog wat schroeven verwijderen, terwijl we toch al veel makkelijkere oplossingen hebben gezien waar het batterijcompartiment gewoon openklikt. Het is misschien muggenziften, maar we moeten toch iets zeggen, nietwaar?

 

 

Respons
Zoals altijd bij actieve EMG pickups, reageert de gitaar supergevoelig… en zeer hard! Je moet bij wijze van spreken nog maar naar de gitaar kijken en er vliegen al een paar noten door de kamer. Terwijl dit voor liefhebbers van passieve pickups wat te agressief kan overkomen, is het exact deze eigenschap die rock- en metalgitaristen zo aanspreekt. Elk z’n ding dus!

 

Budget

We hebben het al het hele artikel over het feit dat LTD meer budgetvriendelijke modellen levert in dezelfde stijl als het moederbedrijf ESP. In dit geval is budgetvriendelijk echter een relatief begrip: de LTD SCT-607B kost nog steeds een goeie €1305 (adviesprijs, inclusief BTW). We kunnen dat moeilijk echt budgetvriendelijk noemen, maar het is wel een heel scherpe prijs tegenover het ESP-model (dat vlotjes naar het dubbele gaat). Wat we wél zonder twijfel kunnen stellen, is dat we ons afvragen of deze gitaar niet té goed is voor de prijs. Ik kan mij persoonlijk maar weinig dingen inbeelden die beter kunnen, zelfs voor een gitaar die het dubbele van de prijs mag kosten. Men gebruikt dezelfde houtsoorten en pickups, wat toch uitermate belangrijke elementen zijn. De hardware mag op deze gitaar dan misschien geen merknaam zijn, de prestaties zijn dermate goed dat we ons niet het dubbele zien neertellen om dat te veranderen!

 

Conclusie

Ondanks het feit dat het nog steeds gaat om een aardig bedrag, lijkt LTD in dit geval ESP een beetje het nakijken te geven. We kunnen amper iets opmerken aan de gitaar en zien zo weinig ruimte voor verbetering dat we ons tegelijk de meerwaarde van het duurdere model maar moeilijk kunnen inbeelden. De SCT-607 is een dijk van een gitaar voor alle rock- en metalriffers onder jullie… en we weten uit ervaring dat dat er aardig wat zijn!