aanmelden
Peavey Raptor Custom
Guitar 27-06-2014
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Met alle nieuwigheden die ons constant rond de oren vliegen, vergeten we af en toe wel eens dat een “simpele” gitaar die goed gebouwd is, nog altijd een vaste waarde zou moeten zijn in het arsenaal van elke gitarist. Al die speciale snufjes zijn wel heel leuk, maar geregeld snak je toch naar een “no nonsense” gitaar, nietwaar? De Peavey Raptor Custom past perfect bij deze beschrijving… Dus waarom bekijken we die gitaar niet even wat beter?

 

 

Algemeen

Concept
Als we spreken over een “simpele” gitaar is dat zeker geen belediging, integendeel! We verwijzen dan vooral naar gitaren die qua concept gestoeld zijn op klassieke ontwerpen, zoals de eerste modellen van Fender en Gibson. Het zal allicht wel duidelijk zijn waar men voor deze gitaar de inspiratie heeft gehaald... De rondingen zijn iets aangepast, maar roepen nog steeds het beeld van de Fender stratocaster op. Verder gaat men voluit voor de beginnersgroep: men probeert allereerst de prijs goed in de gaten te houden en rond een beperkt budget een zo goed mogelijk instrument te bouwen. Maar we kunnen al wel verklappen dat Peavey ondanks de lage prijs toch enkele extra’s heeft toegevoegd!

 

 

Toebehoren/Opties
Bij budgetgitaren is de koffer of draagtas het eerste dat sneuvelt, en dat is ook bij de Peavey Raptor Custom het geval. De gitaar komt, verpakt met de grootste zorg, aan in een kartonnen doos. Je krijgt een korte jack-kabel mee met de gitaar. Aangezien deze gitaar allicht je eerste elektrische gitaar zal worden, is dat altijd een leuk gebaar. Verder krijgen we enkel het standaard gereedschap dat nodig is om de hals af te stellen.

 


 

Imago
Peavey is zonder twijfel een merk dat z’n sporen al heel uitgebreid heeft verdiend. Hartley Peavey bouwde al versterkers in de jaren ’50, en het bedrijf werd gestart in de jaren ’60. Sindsdien heeft Peavey een hele reeks producten op de markt gebracht in zowat alle verschillende categorieën: van versterkers tot software, van gitaren tot mengtafels. Het bedrijf heeft een bijzonder goede reputatie in de lagere prijsklasses, met robuuste en stevige producten die de experimenten (en bijhorende fouten) van beginnende muzikanten steeds weer overleven. Benieuwd of we deze conclusie ook hier kunnen trekken!

 

Afwerking
De Peavey Raptor Custom is afgewerkt in wat men bij Peavey “Northeast Red” noemt. Het is niet exact dezelfde kleur, maar het komt toch aardig dicht in de buurt van de rode stratocaster van op de vroege Mark Knopfler platen. Qua stijl kennen ze er wel iets van bij Peavey, en de slagplaat met parelmoeren motief steekt uitstekend af tegenover de rode kleur. Als we dan een snelle eerste inspectie uitvoeren, kunnen we de gitaar ook niet op constructiefouten betrappen. Tijd om alles van wat dichterbij te gaan bekijken!

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
En de eerste verrassing krijgen we al meteen bij de hals. Niet wat het constructiemateriaal betreft: men gebruikt “hard maple” voor de hals, wat wij allicht mogen interpreteren als maple of esdoorn. Ook de mensuur van de hals is gelijk aan die van een standaard stratocaster, namelijk 25,5” of 648 mm. Je krijgt 22 frets, wat ook “normaal” is, en die zijn één voor één netjes geplaatst en afgewerkt. Het bijzondere zit echter op een plaats die meestal zo “gewoontjes” is dat we er nauwelijks aandacht aan besteden: de achterzijde van de stemkop. Daar heeft men de nieuwe PowerPlate aangebracht. Deze nieuwe toevoeging moet er voor zorgen dat de sustain van de gitaar verbeterd én dat de gitaar luider gaat klinken. De exacte werking is natuurlijk een geheim, maar het komt er op neer dat de metalen plaat ervoor moet zorgen dat de snaren meer (en langer) energie krijgen om door te trillen. Of dat ook zo is, gaan we grondig bekijken bij de klanktest. Als laatste geven we nog mee dat een stemkop die in dezelfde kleur is afgewerkt als de body van de gitaar, in de beginnerscategorie toch eerder uitzonderlijk is! Een mooi detail dus.

 

Toets
Voor de toets blijft men bij de standaard combinatie van maple (esdoorn) met rosewood (palissander). Al wat we hier nog kunnen vertellen, is dat de keuze van de toets ook mee bepaald wordt door de kleur van de gitaar. Voor de “Northeast Red” is het steeds palissander, maar voor sommige andere kleuren krijg je dan weer een esdoorn toets. Ben je dus een fervent voorstander van de ene of de andere, heb je geen andere keuze dan je kleur mee aan te passen!

Body
Zoals we in het begin al aanhaalden, is de body “ongeveer” gebaseerd op een Fender Stratocaster. Men heeft de rondingen en het basisontwerp overgenomen, maar er tegelijk ook een eigen invloed op uitgeoefend. Het resultaat is een model dat ergens tussen een Fender Stratocaster en een Music Man Silhouette zit. Voor de body gebruikt men “basswood”, een houtsoort uit de linden-familie. Vroeger werd er wat op deze houtsoort neergekeken, vooral dan omdat het niet veel door Fender of Gibson werd gebruikt. Intussen gebruiken verschillende grote merken het hout, en sommige bouwers reserveren het zelfs voor hun duurste modellen. De gitaar is afgewerkt in een ondoorzichtige rode laklaag, dus we kunnen je helaas niet veel meer vertellen over de kwaliteit van het hout. Als de gitaar de klanktest goed doorstaat, zal dat echter alle geruststelling zijn die wij nodig hebben.

 

 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners van de Peavey Raptor Custom worden in eigen huis gemaakt. Ze houden trouwens ook die PowerPlate op z’n plaats, wat misschien het vermelden waard is als je de gitaar ooit moet inleveren voor herstelling. We nemen de gitaar uit de doos en stemmen het instrument voor de eerste keer. Bij de eerste aanraking geven sommige tuners even een weerspannige indruk, maar van zodra ze los gegooid zijn, is er geen enkel probleem meer. De gitaar stemmen gaat snel en vlot, en gedurende het verloop van de test hebben we amper moeten bijstemmen. Prima dus!

 

 

Brug
Voor de brug kiest men bij Peavey meteen voor het echte werk: een stalen brug! Geen gezooi met aluminium of andere metalen. Meteen gaan voor staal is duidelijk gaan voor kwaliteit. Je krijgt een stratocaster-brug die vast zit met zes schroeven (dus onder elke snaar eentje) in plaats van met twee pivot-punten. Is dat beter of slechter? Die discussie gaat al jaren heftig door. Waar we wel zeker van zijn, is dat deze bevestiging steviger is en de tremolo niet laat los zitten als je, om een of andere reden, alle snaren moet verwijderen. Aangezien we hier met een beginnersgitaar te maken hebben, lijkt ons dit de beste keuze!

 

Speelcomfort

Ergonomie
De Peavey Raptor Custom mag dan wel losjes gebaseerd zijn op een Fender Stratocaster, eenmaal de gitaar in de schoot ligt, lijkt het model toch net wat kleiner dan het voorgenoemde model. We hebben beide modellen vergeleken, en het verschil over de hele lengte is niet meer dan enkele millimeters. Toch valt de body op sommige punten drastisch smaller en/of kleiner uit. Dit heeft voor een beginnende gitarist meer voor- dan nadelen: de gitaar ligt wat makkelijker in de schoot en het gewicht wordt ook redelijk beperkt gehouden. Dit maakt het aangenamer om zowel zittend als rechtstaand te spelen.

 

 

Actie
De actie van de gitaar is afgesteld op een middelmatige hoogte. Op zich is dit onderdeel puur smaak, en wat jij graag onder je vingers krijgt als gitarist. Ikzelf vond de combinatie van de lichte snaren en de middelmatige actie wat lastiger onder de vingers vallen, maar er zijn allicht hopen mensen die het tegendeel zullen beweren. Kijk even wat de gitaar voor jou zegt, en vraag bij de aankoop van de gitaar eventueel even om de actie bij te stellen. Dat zou normaal gezien in de service moeten inbegrepen zijn!

 

Klankkwaliteit

Kleur
Dan op naar de klanktest. Een basswood body met maple hals en rosewood toets, wat gaat dat geven als resultaat? Wel, om eerlijk te zijn, het klinkt allemaal best bekend. Sommige bouwers hebben de afgelopen jaren al durven opperen dat de elektronica bij elektrische gitaren een veel grotere invloed heeft op de klank dan het hout, en ze hebben ergens wel een punt. Laten we dus eens kijken naar de pickups. Bij Peavey heeft men gekozen voor “USA Designed” pickups, wat wil zeggen dat men de ontwerpen in Amerika maakt en dan de constructie (onder strenge supervisie) laat uitvoeren in China. Het resultaat is een pickup die een goede kwaliteit garandeerd, maar aan een veel lagere prijs. Men heeft in Amerika de pickups zelfs aangepast om enkele veel voorkomende problemen aan te pakken. Zo zijn de polepieces (dat zijn de magnetische rondjes onder de snaren) groter gemaakt om meer volume en betere balans tussen de snaren te voorzien.
Het resultaat mag er zijn: de gitaar klinkt zeer overtuigend, zeker als je rekening houdt met het feit dat men hier op volledige beginners mikt. Men heeft ook de knoppen beperkt gehouden, wat voor veel beginners ook zeker een troef is: je krijgt slechts één volume-regeling en één toonregeling. De verschillende pickupcombinaties leveren allemaal deze verwachte en verhoopte typische klanken op: van de country-twang van de brug via de Knopfler-sound, naar de ronde en warme neck pickup. Het is allemaal aanwezig! Let op: we gaan niet stellen dat dit een 5-sterren concertinstrument is… Maar een beginner kan hier echt wel een heel eind mee weg!

 

 

Respons
Doet die PowerPlate nu echt wat hij belooft? Wel, om dat echt te kunnen testen moeten we eigenlijk de gitaar demonteren en een andere hals gebruiken. Dat valt wat moeilijk bij onze importeur, schatten we zo. We kunnen wel zonder twijfel zeggen dat de Raptor Custom heel levendig klinkt, en inderdaad luider dan zowat elke andere elektrische gitaar in deze prijsklasse. Aangezien we ook een betere en langere sustain opmerken, durven we Peavey nog wat extra lof toewuiven voor dit concept. Om te kijken of het echt op alle gitaren werkt, is echter nog wat meer research nodig!

 

Budget

We kunnen de Peavey Raptor Custom dus op maar zeer weinig fouten betrappen. Maar hoeveel wil men bij Peavey nu eigenlijk krijgen voor deze beginnersgitaar? Wel, eigenlijk helemaal niet veel. Voor €189 (incl. BTW) kan je hem al aanschaffen, in gelijk welke kleur. Op zich is dit een behoorlijke sterke prijs: de gitaar is prima gebouwd, levert goede hardware op de juiste plaatsen en kan zelfs aanspraak maken op een eigen karakter. En zeg nu zelf, voor deze prijs kan je toch niet veel meer vragen dan dat? Toch wel? Ok, vergeet dan zeker de USA Designed pickups, de stalen brug en de PowerPlate niet!

 

Conclusie

We kunnen de Peavey Raptor Custom niet veel aanwrijven, en al helemaal niet als we de prijs mee in overweging nemen. Het enige waar we ons wat zorgen over maken, is dat de concurrentie in deze prijsklasse absoluut moordend is. Hopelijk krijgt deze gitaar voldoende de kans om zich te tonen én zich te bewijzen. Het zou een grote zonde zijn mocht ze verdrinken tussen het aanbod van andere gitaren!