aanmelden
LTD BB-4
Guitar 27-05-2014
door:

BASS GUITAR

 

We mochten de laatste tijd al redelijk wat proeven van LTD, en dan vooral van hun standaard en vintage modellen. Recent testten we nog de Vintage 214. Dat ESP goede basgitaren maakt was al duidelijk, en de goedkopere LTD reeks zorgt ervoor dat het prijskaartje wordt gedrukt zonder aan kwaliteit in te boeten. Deze keer ontvangen we nog eens een LTD bas, maar dan eentje op steroïden én met een eigenzinnige look. Ben je er klaar voor?
 

 

CONCEPT

De LTD Series vormt eigenlijk de budgetreeks van ESP, en net zoals bij vele grote merken wordt deze goedkopere reeks in het Verre Oosten geproduceerd. Dat de kwaliteit van dit soort instrumenten aanzienlijk verbeterd is, mochten we hier bij Meet Music zelf ondervinden. Je krijgt tegenwoordig meer waar voor je geld en dat is bij LTD niet anders. Ik heb zelfs het gevoel dat ze bij ESP hun LTD-budgetreeks een niveau hoger aan het tillen zijn en deze modellen behoorlijk worden opgewaardeerd. Dat zie je ook aan het aanbod op hun website. Ze zijn hun concurrentie een stapje voor! Deze opvallende BB-4 is een conceptuele, door LTD ontworpen bas, waarbij gebruik werd gemaakt van hoogwaardige componenten. Dit model wijkt ook af van de vorige LTD basgitaren die ik al heb mogen testen. De BB-4 werd voorzien van enkele eigen snufjes die hem erg interessant maken. Welke dat zijn, krijg je zo meteen te horen!
 

 

BOUW

De look van deze basgitaar is alleszins al vrij eigenzinnig, wat het model erg herkenbaar maakt. Het opvallendst zijn de kop en de achterste flank van de body. De onderste achterflank steekt ter hoogte van de jack-ingang wat uit.
Maar goed, over naar de specificaties! De bas werd volledig in een satin black laklaag gedompeld. Hierdoor kan je de tekening van de verschillende houtsoorten niet zien, maar er is wel een naturel versie beschikbaar én op LTD’s website vind je meer info. De body bestaat uit swamp ash, een vaak gebruikte houtsoort die gekend is voor z’n transparante klank. Ergens zou er ook Alder in de body gebruikt zijn, maar ik kan niet meteen zien waar. Waarschijnlijk ergens binnenin als toneblock. Dit wordt vaker gedaan bij high end en handgemaakte basgitaren. De nekconstructie loopt door de body, niet geschroefd maar gelijmd aan de twee flanken. Deze constructie zorgt voor meer sustain en is heel sterk en stabiel. De hals is opgebouwd uit drie stukken maple en twee stukken walnoot. Bij de naturel versie zie je dat allemaal beter tot zijn recht komen. De toets is zoals gebruikelijk van rosewood, telt 21 frets en loopt ook iets verder door in de body.
Verder hebben we de chrome hardware die een combinatie is van materiaal van ESP en andere fabrikanten. De brug is ontworpen door ESP zelf en is een standaardbrug met aparte zadeltjes per snaar. Hij heeft de string-thru-body optie om de snaren te bevestigen via de achterzijde van de body. Dit zorgt ervoor dat de snaartrillingen meer door de body worden opgenomen. De Grover stemmechanieken werken heel soepel en blijven redelijk goed in stemming. Van de zwarte regelknoppen zijn er twee soorten: die met een wit streepje ter indicatie, en de gewone zonder indicatie. De pick-ups zijn van Seymour Duncan en hebben een P-configuratie aan de nek en een J pick-up aan de brug. Het beste van beide werelden dus.
Qua afwerking heb ik geen slordigheden te melden. Langs de bovenzijde van de nek pick-up werd een koperkleurige metalen vingersteun bevestigd. De slagplaat heeft ook een eigenzinnige vorm meegekregen en valt op doordat hij transparant is. Vooral bij de naturel versie is dit mooi, omdat het hout niet wordt weggestoken achter een slagplaat. Aan de achterzijde is er nog een afdekplaatje voorzien voor de batterij en de elektronica. Er valt dus veel te zeggen over de bouw, met een accent op de eigenzinnigheid van dit model.
 

 

REGELMOGELIJKHEDEN

Deze actieve bas heeft heel wat regelmogelijkheden en werkt ook op batterij. De pick-ups zijn wel passief, maar het is dus de toonregeling die actief is. Een combinatie waar ik wel van hou. Ten eerste hebben we een volumeknop om het uitgaand volume van de bas te regelen. Daarnaast een blendknop om de voorste en achterste pick-ups met elkaar te mixen. Hoe meer je naar voren opendraait, hoe meer je een knorrende brugsound krijgt. In het midden is er een klikstand die aangeeft dat beide pick-ups ten volle worden benut, en daarover naar achteren draaiend bekom je een meer wollige P-sound van de neck pick-ups.
En het feestje is nog niet gedaan! We hebben nog een 3-bands equalizing, bestaande uit Bass om de lage frequenties te regelen en Treble voor de hoge. Maar dan hebben we nog de stacked (ofte “op elkaar gestapelde”) mid regeling met beneden de Lo-mid knop om het lage midden te regelen en daarboven Hi-mid voor de hoge midden tonen. Je kan dus wel stellen dat we beschikken over een vrij uitgebreide toonregeling, ontworpen door ESP zelf.
Heb je genoeg van die actieve toonregeling? Geen paniek, er is een actief/passief switch waarmee je dit allemaal kan uitschakelen, om zo een passieve klank te bekomen. Spijtig genoeg werken de toonregelingen niet in de passieve stand. Dat zou wel de kers op de taart geweest zijn!

 

SOUND

De combinatie van de Seymour Duncan passieve pick-ups en de actieve ESP elektronica is alleszins geslaagd. Seymour Duncan pick-ups hebben een zeer heldere en bijtgrage klank. Dat in combinatie met een actieve toonregeling zorgt ervoor dat je alle kanten uit kan. De toonregeling zorgt ervoor dat je heel diep kunt gaan qua sound. Die gaat van dub, reggae of oldschool rock, tot een heel heldere agressieve sound voor funk (slap), metal, etc. De brugsound geeft een lekkere knor, een goeie slapsound met beide pick-ups gecombineerd en een diepe, dreunende P-sound van de voorste pick-ups. Verder draagt de sustain door de doorlopende hals zeker ook veel bij aan de sound. De leuke extra van de Lo- en Hi-mid regelingen maken het geheel af en zorgen ervoor dat je je sound echt kan fijnstellen. En als je een zachte, passieve basklank wenst, is dit dus ook mogelijk. De BB-4 is een zeer veelzijdige bas!
 

 

BESPEELBAARHEID

Rechtopstaand spelend met een draagriem hangt de basgitaar heel goed in balans. De kop weegt niet door zodat je geen extra werk moet doen met je linkerhand. De actie van de nek is alvast goed afgesteld, al mochten de snaren van mij persoonlijk nog iets lager en dichter bij de toets liggen. Maar dat is in een oogwenk opgelost door de verstelling van de trussrod. Het extra duimsteuntje zorgt voor nog meer speelcomfort. De hals laat zich heel soepel en moeiteloos bespelen.
Het enige minpuntje voor mij is de satijnen lakafwerking aan de achterzijde van de hals. Het geeft een ietwat kunststoffen gevoel zoals je dat hebt bij halzen van carbon... Maar ik denk dat als je hier niet van houdt, je wel tevreden zal zijn met de naturel versie! Ik heb zelf het liefst een niet al te zwaar gelakte, glossy hals. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur!

 

TOEPASSING

Dankzij de vele regelmogelijkheden is deze bas op vlak van muziekgenres zeer ruim toepasbaar. Je kan zowel een heel diepe en boomy sound, als een scherpe en agressieve sound uit deze bas toveren. Zowel live als in de studio zal de BB-4 goed werk leveren. Door zijn veelzijdigheid is hij wel niet meteen weggelegd voor beginnende bassisten. Je moet al wat notie hebben van sound en weten waar je naartoe wil.

 

BUDGET

De BB-4 beschikt over heel wat extra features, zeker voor een model binnen een budgetreeks. Dit zorgt ervoor dat deze bas niet extreem goedkoop is: hij kost je €906,29 incl. BTW. Mààr rekening houdend met de afwerking, de pick- ups en de sound is dit toch een rechtvaardige prijs. LTD hoort bij het Japanse ESP dat staat voor kwaliteit, en dat zie en voel je aan dit instrument. De kostprijs is misschien niet meteen weggelegd voor iedereen, maar je krijgt er wel een goede basgitaar voor in de plaats.

 

CONCLUSIE

En weer kon LTD ons bekoren met deze BB-4. In één woord: eigenzinning. Een eigen look, zowel in zwarte lak als naturel verkrijgbaar. Vele soundmogelijkheden en leuke features, zoals een doorzichtige slagplaat, duimsteun en de vorm van de body. Een veelzijdige bas die zich moeiteloos laat bespelen. Moest er nog een toonregeling zijn in passieve stand, dan zou dat echt de kers op de taart geweest zijn. De kostprijs is niet voor iedereen weggelegd, maar rekening houdend met de afwerking en onderdelen is dit zeker een rechtvaardige prijs. Toch zal dit potentiële kopers misschien wat afschrikken. Testen zou ik zeggen, en zien of deze bas je kan behagen. Voor beginnende bassisten zou ik deze bas nog wat afraden. De vele regelmogelijkheden geven je een breed klankenspectrum en daarvoor moet je al wat weten welke richting je uit wil met je sound. De heren van LTD zitten blijkbaar niet stil, want op hun website mocht ik weer een nieuwe verrassing ontdekken... Maar dat is misschien iets voor een volgende review, wie weet. LTD legt de lat alleszins hoog en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.