aanmelden
James Neligan LYN-A Mini FI
Guitar 29-10-2014
door:

ACOUSTIC GUITAR

 

Kleinere versterkers en effectentoestellen zijn al een hele tijd zeer populair, maar nu volgen ook stilaan de gitaren in “traveler”-vorm. Deze (voornamelijk) akoestische gitaren worden gekenmerkt door hun kleinere afmetingen waardoor ze makkelijker mee te nemen zijn, bijvoorbeeld op de fiets of moto-trips. De James Neligan Lyn-A Mini FI hoort ook thuis in deze reeks. Benieuwd of ze de moeite waard gaat zijn om mee op reis te nemen!

 

 

 

Algemeen

Concept
Traveler gitaren worden soms aanzien voor kindergitaren. Deze gitaren worden door verschillende merken aangeboden, en zijn bedoeld voor kinderen die qua gestalte nog geen volwassen instrument aankunnen. Deze gitaren zijn verkrijgbaar in kwart, halve, en driekwart modellen. Het grote verschil met een traveler gitaar is dat men hier de hals ook voor een groot deel mee aanpast qua afmetingen, waardoor het voor volwassen leerlingen dan weer uiterst moeilijk wordt om nog op deze gitaren te kunnen spelen. De traveler-modellen zijn hierop een uitzondering, aangezien de body meer in grootte wordt verkleind dan de hals. Daardoor moet het voor de meeste gitaristen toch mogelijk blijven op deze instrumenten te spelen

Toebehoren/Opties 
 

Een essentieel onderdeel van een traveler-gitaar is dat ze (uiteraard!) makkelijk draagbaar moet zijn! En dat heeft men bij James Neligan ook goed begrepen: ondanks de lage prijsklasse waarin de Lyn-A Mini wordt gelanceerd, voorziet men toch een draagtas om de gitaar mee rond te zeulen. Een prima keuze lijkt ons!

 

 

Imago 
Van James Neligan hebben we intussen toch al wat instrumenten besproken, en steeds is de uitkomst positief. Bij deze fabrikant wordt gemikt op de middenklasse, en men liet weten dat er binnenkort zelfs gitaren zullen komen tot €1000 (de ruime middenklasse, zeg maar). In deze klasse is er veel keuze op de markt, wat ervoor zorgt dat fabrikanten zich moeten kunnen onderscheiden en het ook beter moeten doen dan de concurrentie. Dat is niet altijd een makkelijke opdracht. James Neligan doet dit door te gaan voor een look die net dat ietsje anders is. Ook maken ze enkel gebruik van massieve bovenbladen. De LYN-A Mini FI maakt deel uit van een nieuwe reeks, nl. LYNE. Die werd eerder dit jaar gelanceerd op de Musikmesse en is sinds kort leverbaar.

Afwerking 
Bij een eerste inspectieronde vinden we alvast niets waar we ons aan storen. Integendeel: de palissander zij- en achterkanten hebben een prachtig donkere, olieachtige kleur. Alle onderdelen zitten stevig op hun plaats, er zijn geen sporen van lak- of verfresten en de gitaar maakt in het algemeen een zeer verzorgde indruk.

Garantie 
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

De LYNE reeks is op dezelfde manier ontworpen als de andere gitaren van James Neligan. Ook werkt men hier steeds met dezelfde houtsoorten.


 

Kop/Hals
De kop en de hals zijn gemaakt uit hetzelfde driedelige laminaat dat we zo dikwijls tegen komen: de hals bestaat uit 1 groot stuk mahonie, waar de stemkop en de nekhiel wordt aan vast gekleefd. Tot daar zitten we op bekend gebied, maar James Neligan voegt een aantal fraaie kenmerken toe. Zo is er een fineer van palissander voor de stemkop, en ook de nekhiel is voorzien van een extra laagje palissander. Zo past de hele hals netjes bij de rest van het instrument. Een fijn detail: om het speelgemak te bevorderen, werd de hals gesatineerd (daar waar heel het oppervlak hoogglanzend is).
Dan de afmetingen van de hals… De lengte is ietsje ingekort tegenover een volwassen instrument, maar het instrument blijft perfect bespeelbaar voor volwassen mensen. Over de hele lengte van de hals scheelt slechts een paar centimeter tegenover de hals van bijvoorbeeld mijn Martin. Enkel de mannen met erg dikke vingers kunnen wel eens uit de boot vallen, aangezien ook de spacing van de snaren iets nauwer is dan bij een volwassen instrument.

Toets
De toets is een mooie, donkere strook palissander. Bovenop de toets heeft men 20 mooi afgewerkte frets voorzien, en de nodige markeringen op de plaatsen waar we ze gewend zijn. Aan de zijkant van de hals zitten heldere witte positiemarkeringen, terwijl op de toets er een aantal kleinere, bolvormige markeringen netjes ingelegd zijn.

Body
Ook bij de body heeft men kosten noch moeite gespaard. Zo is de Lyn-A Mini FI voorzien van een massieve “Englemann Spruce” top. We lopen op de zaken vooruit, maar we gaan toch al verklappen dat dat in deze prijsklasse wel zeer uitzonderlijk is. Daarnaast vervolledigt men de gitaar met zij- en achterkanten van palissander, waardoor we bij de erg gegeerde “spruce/rosewood”-combinatie uitkomen. Niet slecht voor een gitaartje dat niet pretendeert meer te zijn dan een “travel”-gitaar! Het rozet is modern qua design, en op relatief simpele wijze op het bovenblad getekend. Het enige dat ons nog rest, is de vermelding van het pickupsysteem. En ook hier heeft men niet gekozen voor een goedkope oplossing: je krijg een Fishman pickup mee in de gitaar. Om niet te veel in de gitaar te moeten hakken heeft men de controls in het klankgat geplaatst. Het batterijcompartiment en de jackaansluiting zitten onderaan de gitaar, op de plaats waar je het eerder bij een elektrische gitaar zou vinden. Het is eerder ongebruikelijk qua plaatsing, maar we kunnen ook niet zeggen dat er iets mis mee is.

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners zijn afkomstig van de eigen (James Neligan)-stal. Op het eerste zicht presteren zij best goed: de gitaar is snel en makkelijk te stemmen. Ook het wijzigen van de stemming naar lagere en/of alternatieve stemmingen gaat snel.

 

Brug
De brug is een sober stukje werk: het is eigenlijk niets meer dan een stevige blok palissander! Daarin plaatst men de geïntoneerde kam en de (zwarte) brugpinnetjes. Die zwarte brugpinnetjes zijn altijd een leuk accent, maar deze zijn misschien moeilijker te verkrijgen dan de standaard ivoorkleurige pinnen. Moest je toch willen wisselen vormt dat geen probleem: men heeft gelukkig wel de standaard afmetingen gerespecteerd.

 

SPEELCOMFORT

ERGONOMIE
Het spreekt voor zich dat die kleinere body zich wat laat voelen op dit vlak. Voor iemand die groot uitvalt kan het zijn dat deze gitaar net wat te klein is om comfortabel op te spelen, maar verder verwachten we weinig problemen. De kleinere body ligt aangenaam in de schoot, en de kortere hals kan voor sommige mensen zelfs een hulp zijn. Brede grepen worden wat minder breed, en de nauwere spacing kan de beginnende gitaar die nog vloekt op het G-akkoord meteen een stuk verder helpen. Als je de gitaar in de etalage ziet staan zou je het misschien al snel afdoen als een “speelgoedgitaar”, maar dat zou enkel aan de afmetingen liggen. Als je bovenstaande bouwspecificaties bekijkt besef je (hopelijk) al snel dat het om een stuk meer gaat!
 

Actie

De kam staat hier op de maximale hoogte, en bijgevolg dus ook de actie van de gitaar. De kleine maten helpen echter om alles wat vlotter bespeelbaar te maken. Mocht je de actie toch willen verlagen, stel dan gerust die vraag bij het aanschaffen van de gitaar. Dan brengt de winkel dit normaal gezien meteen in orde!

 

Klankkwaliteit

Kleur
De Lyn-A Mini FI is een gitaar die in de eerste plaats ontworpen is om mobiel te zijn. En dat vertaalt zich wel in de klank: de kleinere body produceert merkelijk meer hoge tonen, en het basregister valt in vergelijking wat mager uit. Dat is een compromis dat je altijd zal moeten sluiten als je wil kiezen voor een kleiner instrument. Maar we willen zeker niet stellen dat de gitaar slecht klinkt, integendeel! Strumpartijen klinken lekker door en zijn meer dan geschikt om zangers en zangeressen mee te begeleiden. Maar tokkels en (vooral) solo- arrangementen hebben wel wat last van die mindere basrespons. Bij het spelen van melodieën en geïmproviseerde solo’s helpt de definitie van de Lyn-A dan weer om alles net wat meer door de mix te laten snijden. De gitaar zingt ook in de hogere registers mooi in het rond, en het instrument weet perfect hoe te reageren op de variaties in de aanslag van een plectrum. Over het algemeen kunnen we zonder probleem stellen dat de Lyn-A Mini FI prima klinkt, maar dat vooral de fingerpickers best een andere oplossing zoeken.
Met het pickupsysteem ingeplugd vallen veel van deze verschillen minder hard op. De Fishman maskeert veel van de kleinigheden, zoals de basrespons. Met een klein beetje EQ op je akoestische versterker hoor je al snel het verschil niet meer. Dat zou de Lyn-A Mini wel eens tot een favoriet kunnen maken voor repetities en kleine optredens: eenmaal ingeplugd valt de akoestische kant grotendeels weg en neemt de pickup het over. En die pickup is, zoals we van Fishman gewend zijn, van uitstekende kwaliteit!

 

Respons
Zoals hierboven al vermeld: de kleinere body vraagt bepaalde toegevingen op akoestisch vlak. Die lijn valt ook door te trekken naar de respons: de body van de Lyn-A Mini doet de klank ietwat compresseren eenmaal je harder gaat doorspelen. Het dynamisch plafond ligt, in vergelijking met een “grote” gitaar, overmijdelijk iets lager dan je misschien gewend bent. Dit instrument gaat je eerder vragen wat rustiger aan te spelen, en de stille stukken nog stiller te spelen (aangezien je de luide stukken toch niet echt luid kan doen klinken). Maar wederom: deze keuze hangt vast aan een kleinere klankkast, en kan absoluut niet als verwijt worden gezien.

 

Budget

En dan de prijs. Je hoeft je geen zorgen te maken, James Neligan houdt woord op dit vlak. De Lyn-A Mini FI gaat over de toonbank voor €391 (bruto adviesprijs). Deze gitaar is ook verkrijgbaar zonder elektronica, zodat de prijs ervan iets lager ligt: €339 om precies te zijn. Als je even bekijkt wat je allemaal meekrijgt: een draagtas, een Fishman pickupsysteem, een massieve spruce top… Elk van deze features apart zou normaal gezien de vraagprijs al rechtvaardigen, dus de drie tesamen zijn werkelijk een uitzonderlijke deal! Qua bouw en concept valt er absoluut niet te twijfelen, en op vlak van de bespeelbaarheid en de klank kunnen we enkel de logische gevolgen van de kleinere afmetingen melden. Dat is dus iets dat jij voor jezelf moet uitmaken. In de wereld van de travel- gitaren is er in elk geval een heel serieus alternatief bij gekomen!

 

Conclusie

De James Neligan Lyn-A Mini FI is moeilijk te betrappen op fouten. Het enige dat we trouwens konden vaststellen waar we een bedenking bij hadden, is het feit dat het batterij-compartiment nogal makkelijk open gaat als de gitaar in de draagtas zit. Meer dan dat valt er niet aan te merken als je de prijs even in het achterhoofd houdt. Het blijft jammer dat sommigen deze gitaar misschien als speelgoed zullen bekijken… De technische specificaties én het oog voor detail in de bouw bewijzen volledig het tegendeel!