aanmelden
Godin Montreal Premiere P90 HG
Guitar 30-10-2014
door:

SEMI-HOLLOW BODY ELECTRIC GUITAR

 

Na lang wachten mogen we één van onze favoriete merken nog eens verwelkomen! Godin is een Canadese gitaarbouwer met een enorme staat van dienst. Ze zijn steeds op zoek naar nieuwe invalshoeken op gitaarbouw en rusten zelden lange tijd op hun lauweren. Hun ontwerpen en ideeën zijn bij mij momenten gedurfd en experimenteel, maar voor deze test stuurden ze een model op dat eerder in de “klassieke” categorie behoort: de Godin Montreal Premiere P90 is een stijlvolle hollowbody met een klassieke uitstraling. Maar Godin heeft zonder enige twijfel toch weer een aantal eigen kenmerken toegevoegd.

 

 

Algemeen

Concept
De Godin Montreal Premiere is een thinline hollowbody, een beetje te vergelijken met een Gibson ES-335. Men gebruikt een klankkast in combinatie met een “center block”: een massieve blok hout waar men de pickups en brug op monteert, waardoor de gitaar minder snel last heeft van feedback. De klankkast werd echter een stuk kleiner gemaakt, waardoor de gitaar wat makkelijker in de schoot gaat liggen. Verder werden nog een aantal eigen features toegevoegd.

Toebehoren/Opties 
Eén van de zaken waar Godin de concurrentie steeds jaren mee voor is geweest, is de kwaliteit van hun gigbags. En van zodra de Godin Montreal Premiere P90 uit de doos komt, blijkt dat dit nog steeds niet is veranderd: de draagtas waarin de Montreal Premiere wordt geleverd, is van topkwaliteit. Zelfs voor de producten van de absolute topmerken moet de Godin draagtas niet onderdoen. Hier ga je jaren plezier aan kunnen beleven! Verder vinden we nog wat klein gereedschap en een beetje basisinfo over het merk en de verschillende modellen.

 

Imago 
Zoals gezegd, zijn we fan van Godin! Het enige dat het merk tekort komt om in dezelfde klasse als Fender of Gibson te worden genoemd, is de geschiedenis en de pioniersrol die die twee merken delen. Maar dat mag geen groot punt zijn! Godin doet immers al jaren zijn uiterste best om innovatief te zijn, en tegelijk toch trouw te blijven aan de traditionele waarden van gitaarbouw. Je noemt het maar: de Multiac (een akoestische gitaar met massieve body), het HRD systeem of de etnisch geïnspireerde instrumenten… Godin bewandelt de minder voor de hand liggende wegen en behaalt zo goed als altijd uitstekende resultaten.

 

Afwerking 
En dat vermoeden wordt meteen bevestigd bij de eerste inspectie van de Montreal Premiere Premiere P90. De gitaar straalt een onweerstaanbare klasse uit, en alle onderdelen zitten stevig op hun plaats. We vinden ook nergens sporen van lak- of lijmresten. Deze gitaar schreeuwt gewoonweg om bespeeld te worden!

Garantie 

Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

 

Bouw

Kop/Hals
De kop en hals zijn gemaakt uit mahonie en er wordt gebruik gemaakt van een “set neck” constructie. Geen bouten of overdreven dikke constructiehulpmiddelen rond de nekhiel dus. De kop wordt aan de hals gekleefd, maar bij de nekhiel merken we dat dit onderdeel uit één stuk is gemaakt. Dit detail is het eerste onderdeel in een lange rij. Hier merken we meteen dat men bij Godin een groot oog heeft voor (zelfs de allerkleinste) details. Zo heeft ook de stemkop een fineer van palissander meegekregen, en dat toplaagje is dan weer afgewerkt met een binding van zeer fijn gevlamd essen. Bovenop de stemkop prijkt het Godin-logo, naast de Montreal serienaam.

 

Toets
Iets dat we bij Godin altijd opnieuw kunnen vaststellen, is de grote voorliefde voor mooie houtsoorten. Eén van mijn vroegste herinneringen aan het “muzikant worden” is een clinic waarbij meneer Godin zelf uit de doeken kwam doen hoe zijn gitaren in elkaar zaten. De passie en het enthousiasme dat hij uitstraalde wanneer hij over de verschillende houtsoorten praatte, is me steeds bijgebleven. Als ik de toets van de Godin Montreal Premiere P90 bekijk, moet ik daar wederom aan terugdenken. Je krijgt een mooie, donkere strook palissander, met daarin 22 perfect afgewerkte frets. We gebruiken het woord “perfect” niet snel, maar het aanzicht van deze frets valt perfect te vergelijken met de overdreven tandpasta-smile in vele reclames. Maar in dit geval word je niet misleid: deze frets zijn perfect afgewerkt en glimmen alsof ze gemaakt zijn uit diamant.

Body
De hele klankkast is gemaakt uit hetzelfde hout, nl. kerselaar (“cherry” in het Engels). Zowel de top als de zij- en achterkanten bestaan uit hetzelfde materiaal. Aangezien er niet van massieve houtsoorten wordt gesproken, kunnen we ervan uitgaan dat het om laminaat gaat, maar ook dit hoeft geen minpunt te zijn, integendeel! Gelijkaardige modellen, zoals de Gibson ES-335, halen hun typerende klank ook uit gelamineerde houtsoorten in plaats van massieve houtsoorten. Zowel de top als de achterkant hebben een zeer mooie welving meegekregen, waardoor de gitaar een zeer klassevolle uitstraling krijgt, iets waar de dubbele binding zeker ook nog aan bijdraagt. De top is afgewerkt in een klassieke sunburst- afwerking, terwijl de rest van de gitaar een doorzichtige, ongekleurde laklaag kreeg.
Maar de échte Godin toets vinden we binnenin de klankkast... Daar heeft men immers gebruik gemaakt van het nieuwe “breathe-through” center block. Het center block is een massief stuk hout binnenin de holle klankkast waarop men de pickups en brug monteert. Met de nieuwe “breathe-through” technologie wil men bij Godin het center block van de gitaar zo ontwerpen dat er nog steeds vlot lucht door kan passeren. Op die manier wil men de resonantie van de gitaar verbeteren en het instrument (nog) veel beter doen klinken. Het concept en gedachtegang lijken simpel en logisch… We zijn dus benieuwd of de uitvoering en het resultaat ervan voel- en hoorbaar gaan zijn!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners zijn afkomstig van hun eigen fabriek. Bij Godin is dat een groot voordeel: ze produceren zelf uitstekende hardware én zijn tegelijk in staat om de stijl van de hardware perfect te doen aansluiten bij de gitaar in kwestie. Qua prestaties is het ook duidelijk dat ons vertrouwen gegrond was: de gitaar stemmen gaat snel en vlot en de stemstabiliteit is prima. Al heeft de brug daar ook wel iets mee te maken!

 

 

 

Brug

 

Voor de brug werd wel beroep gedaan op een merknaam, nl. GraphTech. De ResoMax brug is al een tijdlang een populaire keuze voor de “serieuzere” gitaren, omwille van het no-nonsense concept en de uitstekende stabiliteit. Hier kiest men echter niet voor de typische “stop tail” maar voor een heus vintage geïnspireerd staartstuk. Wil je echter nog meer de flexibiliteit op dit vlak, dan heb je ook de mogelijk om een Bigsby tremolo te bestellen voor dit model. Dit tremolo is verkrijgbaar voor zowel de P90- als de humbuckerversie.

 

Speelcomfort

Ergonomie

De bodyvorm van de Montreal Premiere leunt meer aan tegen een Les Paul dan bij een ES-335, om het maar bij de Gibson-modellen te houden. Dit heeft overwegend positieve gevolgen: de gitaar is ietsje lichter dan je zou verwachten, en zittend is ze net iets makkelijker onder controle te houden. Gelukkig bewaart de constructie nog genoeg “gewicht” om de klank stevig overeind te houden en het geluid niet te ijl te maken. Ook staand is het lagere gewicht een groot pluspunt: met deze gitaar zal je tenminste niet door je rug gaan tijdens het optreden!

Actie

De actie van de Montreal Premiere P90 is zeer scherp afgeregeld… Zelfs een beetje te scherp naar mijn smaak. Dit is namelijk geen metal-gitaar, dus zo’n superlage “scheur”-actie is niet bepaald een must. Maar goed, ieder zijn smaak! De hardware van de Montreal maakt het immers mogelijk de actie zeer snel aan te passen: even de spanning van de snaren en de hoogte van de brug bijschroeven en je kan weer verder. Echter niet vergeten van daarna je intonatie weer even na te kijken! Die kan daar immers stevig onder lijden.

 

Klankkwaliteit

Kleur
We hebben een klankkast op deze gitaar, dus we beginnen de test maar akoestisch! Meteen blijkt dat de Montreal Premiere zelfs zonder versterker al iets meer te bieden heeft dan de meeste hollowbodies. Je krijgt een degelijk volume vorogeschoteld en de klank is ook al iets rijker dan je zou verwachten. Je hoort al wat lage tonen uit de klankkast rollen (terwijl het meestal enkel hoog is) en we kunnen zonder twijfel ook al spreken van een echte balans in de klank. Van zodra we de Montreal inpluggen, wordt dat beeld doorgetrokken: de klank is open, breed en uitstekend in balans. Van dat ietwat houterige middengebied waar zoveel hollowbodies last van hebben is er hier geen spoor! De P90 pickups geven alle klanken een licht “single coil” randje, maar als je fan bent van humbuckers kan dat ook: de Montreal is immers in beide uitvoeringen beschikbaar.
De tijd dat hollowbodies enkel thuis hoorden in jazz is al lang voorbij, en de Montreal Premiere is hiervan een uitstekend voorbeeld. Deze gitaar is duidelijk niet gebouwd om in één enkel genre te plaatsen. De gitaar is inzetbaar in een grote waaier van moderne muziekgenres, en de kwaliteit van het instrument zal op geen enkel moment teleurstellen. We zijn zelf grote fan van de klank die de P90 Godin Kingpin pickups produceren: helder en alert in het hoog, met genoeg output en karakter om stevig overstuurde klanken niet onderuit te doen gaan. De sterkte van de gitaar ligt in medium “rootsy” overstuurde sounds en heldere cleane klanken. Blues, jazz en rockabilly rollen uit deze gitaar alsof het niets is, maar ook poppy klanken zijn geen enkel probleem. Als je echter zwaar op de distortion-toer wil gaan, is het humbucker-model misschien een betere keuze. Maar ook dat is weer kwestie van smaak!

 

Respons
Wat mij betreft “wint” een hollowbody het op dit vlak steeds van een gitaar met massieve body. De klankkast geeft zowel de aanslag als het uitklinken van de noten iets extra. Het instrument reageert meer als een “echt” instrument, en veel minder als een stuk hout waar wat elektronica op vastzit. Het nadeel daarvan is de grotere gevoeligheid voor feedback. Maar laten we eerlijk zijn: spelen op oorverdovende volumes is nu eenmaal ook niet meer echt van deze tijd… En dan valt dat probleem ook weer voor een groot deel weg.

 

Budget

Kwaliteit kost geld… En we zijn allicht al wel duidelijk geweest: de Godin Montreal Premiere P90 is wel degelijk van hoge kwaliteit! En voor die kwaliteit betaal je €1699 (incl. BTW) voor de P90 HG met Bigsby (en €2055,79 voor de gitaar met draagtas). Voor de P90 HG betaal je €1499 en €1813,79 met draagtas. Op zich is dit een aardige smak geld, maar als je het vergelijkt met andere modellen van andere merken, zie je al snel dat deze prijs eigenlijk nog erg laag uitvalt. Hollowbodies zijn nu eenmaal een stuk duurder… De Montreal Premiere is een alternatief van hoge kwaliteit aan een betaalbare prijs. Zowel de bouw als de bespeelbaarheid zijn nagenoeg perfect, en de klank is zelfs nog veelzijdiger dan we van een hollowbody gewend zijn. Tel daarbij het feit dat je nog de keuze krijgt tussen P90s en humbuckers, en een vaste brug of een Bigsby tremolo... en je krijgt een zeer gevarieerd aanbod voor een heel aantrekkelijke prijs.

 

Conclusie

De Godin Montreal Premiere P90 is een van die gitaren waar we bij het einde van de test pas vaststellen dat we eigenlijk nog geen aandachtspunten hebben gevonden. En dan moeten we over het algemeen hard op zoek om er nog te vinden. Het enige dat we nu nog kunnen stellen, is dat een aparte volume- en toonregeling per pickup meer mogelijkheden kan bieden… Maar zelfs dat hadden we tijdens de klanktest nog niet gemist. Het toont nog maar eens hoe degelijk deze gitaar is gebouwd, hoeveel oog voor detail Godin aan de dag legt en wat de resultaten zijn als je zelf wil denken in plaats van de trends te volgen. Godin, we zijn (en blijven!) fan!