aanmelden
Alhambra CS-LR CW S Series
Guitar 24-11-2014
door:

ACOUSTIC GUITAR

 

Tijdens de vorige Frankfurt MusikMesse, intussen toch ook weeral een half jaar geleden, stelde Alhambra een nieuwe reeks gitaren voor. Vorige keer bespraken we reeds de 4 P S, een zeer klassieke en traditionele gitaar. Maar niet alleen de klassieke puristen worden aangesproken: zo is er ook een nieuw “cross-over” model in deze reeks. En wat we daar juist mee willen zeggen bekijken, we op de volgende bladzijden! We presenteren je de CS-LR CW S Series (ik verzin het echt niet, die naam).

 

 

 

Algemeen

Concept
Deze gitaar hoort dus thuis bij de “cross-over” modellen van Alhambra. Om het kort samen te vatten: hierbij worden bepaalde afmetingen (hals, body,…) lichtjes aangepast om meer tegemoet te komen aan gitaristen die gewend zijn om elektrische of akoestische gitaar te spelen. Zo krijg je een smallere en slankere hals, een kleine klankkast en een cutaway. De gitaar klinkt nog steeds overtuigend als een nylonstring, maar heeft een overduidelijk modern kantje meegekregen.
 

Toebehoren/Opties 
 

Net als bij de 4 P S die we reeds hebben getest, vinden we in de kartonnen doos waarin de gitaar wordt geleverd, geen extra’s terug. Ondertussen kan je wel alle info over dit model vinden op Alhambra’s gloednieuwe website!

 

 

Imago 
De naam “Alhambra” is zelfs voor absolute leken al genoeg om het beeld van Spanje en de bijhorende muziek op te roepen. Dat is uiteraard geen garantie voor goede gitaren, maar gelukkig heeft Alhambra zich als merk al keer op keer bewezen. Van de goedkoopste tot de duurste categorieën, er wordt steeds waar voor je geld geboden, en de gitaren zijn gebouwd om een leven lang te kunnen bespelen.
 

Afwerking 
Er wordt al meteen duidelijk dat deze gitaar met liefde en oog voor detail werd gebouwd. Alle onderdelen zitten  mooi op hun plaats, het fretwerk is verzorgd en de gitaar is voorzien van een aantal zeer fijn uitgewerkte details. Zo is er bijvoorbeeld de houten uitlijning van de binding, die telkens qua kleur mooi contrasteert met de binding zelf: bij de CS-LR CW S Series werd de essen binding afgezoomd met een lijntje ebbenhout. Het zijn de details die het maken!
 

Garantie 
Drie jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

 


 

Kop/Hals
De traditionele Spaanse kop is voorzien van vergulde tunerplaatjes en witte, kunstoffen stemsleutels. De stemkop is gemaakt uit mahonie, net als de rest van de hals, en is voorzien van een kleine toplaag uit palissander. Ook technisch gezien zit de hals op dezelfde manier in elkaar als bij de 4 P S: de hals van mahonie bestaat uit één stuk, en daar kleeft men de nekhiel en de stemkop aan vast. Een gekende, beproefde en goed bevonden methode! De hals van de Crossover is een stuk smaller dan die van de 4 P S, en neigt eerder naar een C-profiel dan het traditionele D-profiel van vele klassieke gitaren. Hierdoor zullen akoestische en elektrische gitaristen allicht eerder naar deze gitaar grijpen. De afmetingen van de hals liggen immers veel dichter bij hun instrument van voorkeur. Op deze manier pakt Alhambra een van de meest besproken pijnpunten (voor elektrische gitaristen dan toch) aan die bij de overstap naar een nylonstring boven komen.

Toets
Als de hals van de Crossover wat smaller is dan die van de S-4, is de toets dat uiteraard ook. Maar daar stoppen dan ook de verschillen. De mensuur van beide modellen is identiek, net als het fretwerk. Maar aan de zijkant van de toets zien we toch weer een duidelijke hint dat de Crossover gericht is op een ander publiek… Daar waar we ons vorige keer nog de vraag stelden of men bij klassieke gitaren niet meteen de positiemarkeringen kon aanbrengen, heeft men dat bij de Crossover al wél gedaan. Prima!
 

Body
De bouwmaterialen van de verschillende klankkasten zijn grotendeels identiek aan die van de 4 P S, op de reeds besproken verschillen in de binding na. Je krijgt zij- en achterkanten van palissander en een bovenblad van massief ceder. Zowel de top als de achterzijde worden afgezoomd met een houten binding, die in één moeite gelijk de nekhiel mee afwerkt in deze stijl. Dankzij die details krijgt deze gitaar dus meteen een klassevolle uitstraling mee. De Crossover is qua body voelbaar kleiner dan een standaard klassieke gitaar, ondanks het feit dat het uitgedrukt in millimeters maar erg weinig scheelt. Ook de cutaway is een toevoeging waar vele klassieke gitaristen niet echt van willen weten… maar voor een elektrische gitarist is het dan weer de meest vanzelfsprekende zaak ter wereld!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Alhambra kiest steeds voor open tuners. De mechaniek achter de tuners is verbluffend simpel, maar toch loopt het bij sommige merken soms nog mis. Gelukkig doet Alhambra het ook op dit vlak goed, en leveren de tuners uitstekende prestaties. Want laten we eerlijk zijn: een nylon snaar is op zich al zo’n onhandelbaar beestje als het op stemmen aankomt, dat we tuners van mindere kwaliteit kunnen missen als kiespijn!

 

Brug
De CS-LR CW S Series houdt het bij een enkele blok palissander waar de kam in wordt geplaatst. Dit is werkelijk het principe van soberheid en functionaliteit volledig op de spits drijven!
 

 

SPEELCOMFORT

ERGONOMIE
Dit punt zal uiteraard het meest onderhevig zijn aan discussies, aangezien het volledig in het teken staat van je eigen voorkeur. De Crossover biedt een alternatief waar vele klassieke gitaarbouwers zelfs niet aan lijken te denken. Door de hals iets smaller te maken en de kromming van de toets wat duidelijker te maken, vallen vele zaken voor al die andere gitaristen meteen op een meer vertrouwde plaats. De bodyvorm van de Crossover is vanuit een objectief standpunt ergonomisch meer verfijnd dan bij een typisch klassieke gitaar: de gitaar ligt wat aangenamer in de schoot, en de cutaway biedt een hoop extra mogelijkheden. Maar er is allicht geen enkele klassieke gitarist die er akkoord mee zal gaan dat de Crossover “beter” is. Het is niets anders dan smaak en gewoonte op dit vlak! Klassieke puristen zullen de verandering allicht niet echt kunnen smaken, maar zij zijn dan ook niet het doelpubliek voor dit model!

 

 

Actie

Er was niets bijgeregeld bij de levering van het instrument. Maar dat is dan ook zelden het geval. Bijgevolg was de actie zonder meer hoog te noemen, en was de gitaar op de hogere frets moeilijk bespeelbaar. Vraag de verkoper dus of ze in de winkel de actie kunnen bijregelen naar jouw voorkeur. Het afvijlen van de kam is immers een onomkeerbaar proces en wordt bijgevolg best aan professionals overgelaten!

 

Klankkwaliteit

Kleur
De eerste brede tokkels klinken goed vol, met een mooie balans tussen de lage en hoge tonen. De bas ondersteunt de melodie, zonder te gaan overheersen. Het resultaat is een warm en evenwichtig klankbeeld. De  CS-LR CW S Series klinkt, in vergelijking met de 4 P S, net iets feller in het hoog, en de klank is wat meer helder, zonder daarbij nijdig of scherp te gaan klinken. De sustain is uitstekend en nog steeds ruimschoots geschikt om solostukken mee te spelen. De bassnaren dragen de melodie zonder enig probleem, en ook de gebalanceerde klank is hier aanwezig. Er is geen enkel frequentiegebied dat zwaar overheerst en de gitaar is zeer makkelijk handelbaar. Je kan dus zonder zorgen de keuze van het model laten afhangen van de bodyvorm en het speelcomfort: op vlak van klank maakt het weinig of geen verschil!

 

Respons
De projectie van de klank is opvallend goed! Als we het puur bij de vingers houden valt het allemaal nog mee, maar eenmaal de aanslag stevig wordt versterkt door een vingernagel (of we over gaan naar een plectrum) komt het ware karakter boven. We merken ook op dat de Crossover zich zeer goed op zijn gemak voelt met het gebruik van een plectrum, al kunnen het ook nog steeds die meer “elektrisch” aanvoelende afmetingen zijn die het hem doen!

 

Budget

De CS-LR CW S Series kost je €859 (incl. BTW). Dit is zonder meer een eerlijke prijs voor een zeer goed gebouwd en uitstekend klinkend instrument. Met dit model is er nu een betaalbaar alternatief voor enerzijds de reeds bestaande Cross-Over modellen (die nog een stuk duurder zijn), en voor de standaard klassieke gitaren anderzijds. Hopelijk kan men bij Alhambra in deze prijsklasse meer gitaristen verleiden om dit concept eens uit te proberen, aangezien het echt wel een interessant gegeven is. In de handen van een elektrisch of akoestisch gitarist voelt de gitaar veel natuurlijker aan dan een andere nylon string, zonder daarbij het gevoel (en de inspiratie) van een klassieke gitaar volledig weg te nemen.

 

Conclusie

Dit is niet Alhambra’s eerste gitaar volgens het cross-over principe, maar het is leuk er nog eens één terug te zien voorbij komen. Het idee achter het lichtjes bijsturen van de afmetingen geeft zo goed als meteen een effect op hoe je speelt. Dat effect is, gezien de minimale aanpassingen, ook veel groter dan je zou verwachten! Voor akoestische en elektrische gitaristen die een extra klankkleur willen toevoegen aan hun arsenaal, maar steeds hebben gevochten tegen het instrument dat de klassieke gitaar is: grijp je kans!