aanmelden
Stagg Basses BC300 Series
Bass 09-04-2004
door: Maarten Bruggeman
Het gamma van Stagg lijkt eindeloos: accessoires en kabels voor allerlei instrumenten, drums, percussie, gitaren, bassen, blaasinstrumenten, opnamemateriaal, er bestaan zelfs violen onder de naam Stagg. De hoofdzetel van dit bedrijf is in Brussel gevestigd, maar het gros van de instrumenten worden in China gebouwd. Vooral uit het aanbod drum en percussie werd vroeger in Meet Music Magazine al een en ander besproken (MMM 162, MMM179). We kregen voor deze test vijf verschillende bassen uit de BC reeks, nl: BC302-BL, BC300/5-BK, BC300-RD, BC300-FL-N, XB300-GBK. Het eerste deel van hun naam staat voor het model, het tweede voor het kleur. De keuze is zo overvloedig dat allicht in een volgende editie nog andere Stagg bassen zullen besproken worden.

 

ALGEMEEN

 

De bassen zijn overduidelijk afkomstig uit dezelfde familie, maar hebben allemaal toch hun eigen karakteristiek. Zo heeft de BC302 één humbucker en de BC300 een precision en een jazz bass pickup. De BC300/5 is een vijfsnarige en de BC300-FL is een fretless versie van deze laatste. XB300 is een beetje een buitenbeentje omdat de body een duidelijk andere vorm heeft. Geschikt voor het ruigere werk.

 

Concept
Kwalitatieve instrumenten leveren voor een betaalbaar bedrag is het doel van Stagg. Dit geldt niet alleen voor deze bassen, vermits het gehele gamma aan dit criterium voldoet. Het bedrag op het prijskaartje zou voor iedereen een haalbare kaart moeten zijn. Door het grote aantal verschillende modellen is er praktisch voor iedereen een model dat aanspreekt.

 

Toebehoren en Opties
De instrumenten worden allen geleverd met een kabel van een drietal meter. Er zit ook een inbus sleuteltje bij om de actie aan te passen. Dit is echt wel nodig want de afstelling is zeker niet feilloos gebeurd. Een klein minpuntje: er had hierover echt wel een woordje uitleg mogen bijgeleverd worden, gezien we met instrumenten voor beginners te maken hebben.

 

Imago
Een ding is zeker: de muzikant die nog nooit over Stagg gehoord heeft is niet goed bezig! Vermits zoveel verschillende producten onder deze naam op de markt verschijnen, zal je hoogstwaarschijnlijk wel al ooit eens iets van dit merk in handen gekregen hebben. Dat men hiermee een groots imago opbouwt, zal wel niemand verwachten, maar je weet wel steeds dat je waar krijgt voor je (weinige) geld.

 

Kleurenaanbod
Niet minder dan negen verschillende kleuren zijn er van het standaard BC300 model te krijgen. Voor de heavy bassisten onder ons is er zelf een "Gothic Black" versie met speciale toets inlegwerk. Vooral bij de XB300 met grillige, ruigere uiterlijk werkt deze look echt.

 

Afwerking
De afwerking staat uiteraard niet op het hoogste niveau maar is toch vrij behoorlijk, zeker gezien de prijsklasse. Enkele lacunes.

 

BOUW

 

Headstock & Neck
De hals bestaat uit twee delen die op elkaar gelijmd zijn, de hals en de kop bestaan dus uit twee verschillende blokken esdoorn. Deze manier van bouwen is zeker niet ideaal en kan op lange termijn zijn tol eisen in de juistheid van de intonatie.

 

Fingerboard
De Toets is uit palissanderhout (rosewood) vervaardigd en beschikt over 24 frets, wat dus een bereik van twee octaven per snaar oplevert. De plaatsing van de frets is zeer degelijk gebeurd, maar toch zijn ook hier enkele afwerkingsfoutjes te bespeuren. De toets van de fretless is overduidelijk in een soort kleurstof gedrenkt want bij de eerste bespeling zien je vingertoppen na een tijdje gitzwart.

 

Body
De kwaliteit van het elzenhout van de body is verbazend goed. Hij bestaat uit drie tot vier aaneengelijmde blokken. Afhankelijk van het aantal blokken en hoe de nerven lopen zal de tekening in het hout meer of minder geslaagd zijn

 

Hardware & Electronics
De stemsleutels zijn van eigen fabricage maar zeer duidelijk geïnspireerd op Gotoh. De toonregeling en ook de brug is eenvoudig maar degelijk geconstrueerd. Eén volume knop per pickup en één toonregelaar: meer moet dat niet zijn. Enkel de XB 300 heeft een extra drie standen schakelaar om de pickup te kiezen en daardoor dus slechts één algemene volumeregeling. De pick-ups pieken in het midden gebied waardoor het laag iets te weinig krachtig klinkt. Vooral bij de vijfsnarige valt dit op: onder de lage E gaat de bas echt zwak klinken.

 

SPEELCOMFORT

 

Ergonomie
De contouren van deze BC-instrumenten resulteren in een goed gebalanceerd model: zowel zittend als staand met een strap is het instrument in evenwicht. Met 3,4 kilo kan je ook niet echt over een zwaargewicht spreken, en dus kan langdurig spelen geen probleem zijn. Enkel de XB300 met zijn scherpere hoeken speelt zittend iets minder makkelijk. Maar dit is ook eerder het soort instrument dat je "in een pose" bespeelt, bv. met je voet op de monitor. Wel scoort hij dan weer beter op vlak van de cutaways: de twee laatste frets zijn hier wel goed bereikbaar.

 

Actie
Dit is het zwakkere punt van deze instrumenten: de actie is nooit voor honderd procent pergect in te stellen, hoeveel je ook sleutelt. Als je het toch volgens de regels van de kunst wilt doen, komen de snaren onhandig hoog boven de toets te hangen. Al moet ik ook hier voorzichtig zijn: het ene instrument was duidelijk beter dan het andere. Het enige wat je kan doen is verschillende instrumenten uittesten en de bas kiezen die volgens jou het handigst speelt, eerder dan deze die je het mooist vindt.
De vijfsnarige bas heeft naar mijn gevoel een iets te smalle spacing tussen de snaren. De hals is maar een fractie breder dan de viersnarige bassen waardoor de onderlinge afstand tussen de snaren net te weinig is om vlot te spelen.

 

KLANK

 

Kleur
De klank valt goed mee, al mag je ook hier geen wonderen verwachten. De BC302 met humbucker maakt een zeer goeie indruk, omdat deze net iets meer puch heeft. De fretless mag gerust naast andere bassen staan en lijkt mij ideaal voor de bassist die wel graag af en toe een nummertje fretless zou willen spelen maar daar nog niet echt zeker van is. Maar mijn grootste voorkeur qua klank gaat uit naar de XB300 (ook al spreekt het uiterlijk me het minst aan.) Zowel akoestisch als door een versterker heeft dit instrument een tikkeltje meer "attitude" dan de anderen.

 

Regelmogelijkheden
De Volumeregeling werkt niet echt naar behoren: van 0 tot 9 heb je heel weinig output, tot die tussen 9 en 10 plots een grote sprong neemt. Je hebt dus maar een kleine marge om je volume in te stellen. De instrumenten of toch zeker de pick-ups geven maar een minimum aan hoog weer, wat de toonregeling eigenlijk overbodig maakt. Je kan niet wegfilteren wat niet in de klank zit.

 

Inzetbaarheid
De bassen hebben eerder een allround sound. Ze zijn dus in zowat alle stijlen inzetbaar. Als je kiest voor de fretless of de XB300 ben je natuurlijk iets beperkter, de eerste met zijn typische sound, de tweede met zijn uitgesproken uiterlijk.

 

BUDGET

 

Bruto adviesprijzen van 211,40 euro voor de BC300 tot 230 euro voor de BC 300/5 moeten haalbaar zijn voor zowat elk budget.

 

BESLUIT

 

Je mag uiteraard geen topkwaliteit verwachten voor een dergelijke prijs, maar als eerste instrument zijn deze Staggs niet te onderschatten. Niettegenstaande de onvermijdelijke beperkingen, leveren ze wel degelijk een eerlijke en bruikbare kwaliteit. De beginner kan met z'n beperkte budget nu een instrument kopen dat ver uitstijgt boven de "would be" kwaliteit waarmee hij nog niet zo lang geleden vrede moest nemen. Maar ook wie er snel nog een tweede instrument bij wil, of de gitarist, drummer, toetsenist,... die af en toe ook eens van de geneugten van het bassen wil proeven, is met deze instrumenten geholpen...

 

PRO & CONTRA