aanmelden
Musicman Bongo
Bass 07-05-2004
door: Maarten Bruggeman
De Musicman Stingray is een van de favorieten onder bassisten, niet verwonderlijk als je weet dat Leo Fender dit instrument hielp ontwerpen. Als je te maken hebt met een instrument, (mee) ontworpen door L.F., weet je bijna zeker dat het goed zit. Sinds de introductie in 1976 is deze bas dus een echte klassieker geworden. Naast zijn eigenwijze sound is een van de meest opmerkelijkste zaken dat de stemsleutels in een 3+1 configuratie staan (in plaats van vier op een lijn of twee aan twee).
Ook al heeft wijlen Leo Fender zich al geruime tijd geleden uit dit bedrijf terug getrokken, Musicman blijft één van de toonaangevende basbouwers. Denk maar aan andere instrumenten als de Sterling en de SUB. Zet deze Bongo deze lijn voort?

 

ALGEMEEN

 

Concept

 

Het basis idee achter deze bas is zeer vergelijkbaar met de andere modellen van Musicman: een actieve bas met één humbucker. Je verkrijgt dus de typische Musicman sound, die mij persoonlijk overigens zeker kan bekoren. Qua design is deze bas echter met geen enkele bas te vergelijken. De 3+1 configuratie en de ovale (druppelvormige) slagplaat maken duidelijk dat het een Musicman is. De body en de head hebben een bijna futuristisch trekje door de ovale vorm en hoekige cutaway.

 

Toebehoren en Opties

 

Het enige wat bij dit instrument is bijgeleverd is een doekje om je instrument op te poetsen. Dit is weinig maar het enige wat je echt zou kunnen missen is een uitleg over de equalizing. Die vind je dan wel duidelijk terug op www.ernieball.com (Ernie Ball is al sinds 1984 eigenaar van Musicman). Je hebt de keuze uit veschillende pickup- configuraties waaronder de combinatie van gewone (magnitische) elementen met piezo-elementen. Dit systeem werd reeds eerder besproken (zie www.meetmusic.com of MMM138). Aangezien we het instapmodel kregen om te testen, waar deze optie niet op zit, zal hier niet verder op ingegaan worden.

 

Imago

 

Met dit merk scoor je in deze categorie ongetwijfeld hoog. Musicman staat algemeen bekend om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Bij het testen van dit instrument kreeg ik wel zeer uiteenlopende reacties over de looks te horen. Somige mensen waren er ronduit wild van, anderen vonden het maar niks. Qua looks van instrumenten zijn de meeste muzikanten nu eenmaal vrij conservatief. Een ding is zeker: als je wilt opvallen op een podium dan is deze bas geknipt voor jou.

 

Afwerking

 

Deze Bongo is absoluut zorgvuldig afgewerkt, maar toch had ik niet dat "Wow"-gevoel dat ik wel al had met andere Musiman bassen. Misschien had het er iets mee te maken dat het instrument dat we voor de test ter beschikking kregen volgens mij nog maar net uit de fabriek gerold is en duidelijk nog een tijdje nodig had om ingespeeld te worden. Dit is zeker geen onoverkomenlijk probleem, ik ben er overigens zeker van dat het na een aantal weken al veel vlotter bespeelbaar zal zijn.

 

BOUW

 

Headstock & Neck

 

De hals is met een vijfpuntsverbinding aan de body bevestigd. Ook hierover ontbreekt verdere infomatie. De esdoorn van de hals is met een matte verf bespoten en contrasteert met de zeer glimmend afgewerkte body. De thrusrod is aan te passen zonder gebruik van schroevedraaiers of inbussleutels: met een priem (of als je dat niet bij de hand hebt een metalen staafje) kom je er al. Persoonlijk vindt ik het design van de head iets minder geslaagd, de body daarentegen begint mij steeds meer te bekoren.

 

Fingerboard

 

In de palissanderhouten toets zijn originele positie-aanduidingen ingewerkt in de vorm van halve cirkels. Bijkomend werden in de zijkant van de toets tot aan de 24e fret stipjes aangebracht. De hals speelt zeer gelijkmatig, er zijn bijna geen noten die luider of stiller klinken. De 24e fret is makkelijk bereikbaar door de vorm van de onderste cutaway.

 

Body

 

Excentriek: ik denk dat ik hiermee deze uit linde vervaardigde body het best omschrijf. De knoppen om je riem of strap aan te haken hebben een wat ongewone vormgeving. Ze zijn niet conisch gebouwd, zoals gebruikelijk, en hebben meer grip. Straplocks zijn dus een overbodige luxe. De volume- en toonknoppen liggen verzonken in de body wat de moderne look van deze bas nog sterker in de verf zet.

 

Hardware & Electronics

 

De robuuste stemmechanieken zijn van Schaller. Ze zijn echter specifiek voor Musicman gefabriceerd, wat duidelijk te zien is aan de inscripties. De humbucker heeft neodymium magneten waardoor de bas lichter is dan met een conventionele humbucker. Het chroom van de Musicman brug harmoniëert perfect met de zadeltjes uit geborsteld staal. In de bas horen twee batterijen van negen volt, waardoor de output wel heel hoog wordt. Er bestaat geen linkshandige maar wel een vijfsnarige versie. Je hebt bij dit model de keuze uit deze versie met een humbucker, een met humbucker en single coil en een met twee humbuckers. Dit naar wens in combinatie met bovenvermelde piezo.

 

SPEELCOMFORT

 

Ergonomie

 

De hals is zeer vlot te bespelen. Alleen wanneer je langdurig zittend speelt kan de vorm wel nadelig werken. De hoekige onderste cutaway kan je wel eens wat last bezorgen in je bovenbeen. Al het gewicht van de bas (die nochtans niet overdreven zwaar is: net geen 4kg) komt immers op je been terecht. Je merkt het niet meteen, maar na een tijdje wordt duidelijk dat dit niet de meest comfortabele wijze van spelen is met dit instrument. Staand echter is er geen enkel probleem.

 

Actie

 

Hier en daar is er een fret die wel eens wou zinderen of ‘buzzen' maar een constant fenomeen is dit zeker niet. Dit is op te lossen door een kleine aanpassing aan het instrument. Hoogstwaarschijnlijk wordt die zelfs overbodig eens je het instrument gewoon wordt of wanneer het ingespeeld raakt.

 

KLANK

 

Basis-klankleur

 

Dit is een Musicman! En zo klinkt hij ook. De basisklank van deze bas is heel goed (ook als je akoestisch speelt). Het is een zeer dankbare bas om mee op te nemen en te mixen: elke frequentie die je wil horen kan je probleemloos naar boven trekken – tenminste, zolang de bassist van dienst geen extreme instelling gemaakt heeft.

 

Regelmogelijkheden

 

Je klank verder aanpassen is geen probleem want de EQ's kwijten zich meesterlijk van hun job. Zowel de treble, mid als bass werken met een draaiknop met in het midden een klik om de neutrale stand aan te duiden. De regeling kan ook heel nauwkeurig gebeuren, zodat je precies de frequenties kan zoeken die je wil horen. Dit is mede mogelijk door hun geleidelijke verloop. Een flinke draai aan de knoppen verandert de klank drastisch, maar nooit in die mate dat er niets meer mee aan te vangen is.

 

Inzetbaarheid

 

Met de sound die uit deze bas komt kan je in zowat elke stijl je ei kwijt, al is het duidelijk dat hij voor jazz en blues net iets minder bedoeld is. Maar het is wellicht het extravagante uiterlijk dat je enigzins beperkt, eerder dan de sound. Vooral bij het slappen voelde deze bas fantastisch aan. Echt een funky beestje!

 

BUDGET

 

De Bongo Bass kost 1695 EUR bruto adviesprijs inclusief BTW. Deze prijs is zeker gerechtvaardigd omdat je enerzijds een fantastisch klinkende bas krijgt voor je geld. Anderzijds mag je er van uitgaan dat, wanneer je de bas om welke reden dan ook ooit van de hand zou willen doen, er genoeg bassisten zitten te wachten op een tweedehands Musicman.

 

BESLUIT

 

De Bongo is een karaktervolle bas die uitstekend klinkt en zich vlot laat bespelen bespeelbaar (staand weliswaar beter dan zittend, maar dit is dan ook geen studie instrument). Vooral de bassist die een vernieuwende look wel ziet zitten zal hij weten te verleiden.

 

Misschien zal hij, precies omwille van z'n wat extravagante vormgeving, geen klassieker worden zoals zijn voorgangers (de Stingray en Sterling). Maar wellicht zal dit nou net in de kaart spelen van mensen die deze bas kopen om op te vallen.
Aan de sound zal het in elk geval niet liggen.

 

PRO & CONTRA