aanmelden
Ibanez Grooveline G104
Bass 01-11-2011
door:

bass guitar

 

Op de Frankfurt Messe stelde deze Japanse gitaarfabrikant een nieuwe reeks voor: Grooveline. Op het eerste zicht een vrij funky bas qua model, met een zeer aantrekkelijke naam! Laat ons deze samen ontdekken.

 

Concept

Op de website staat het volgende: ‘Ibanez heeft het comfort en de bespeelbaarheid van het traditionele basgitaar ontwerp verbeterd tot de Grooveline, die het perfecte instrument is. De Groove werkt als een deel van je lichaam. De ergonomische vorm van het lichaam zorgt voor de perfecte balans voor het spelen, zowel zittend als staand.’ Een sterk statement! De ergonomische vorm ziet er in elk geval veelbelovend uit, fijn om weten dat er een functionele redenering zit achter dit niet-alledaagse ontwerp.

 

Bouw

De body heeft een heel speciale vorm gekregen, vooral aan de zijkant waar je de bas meestal laat steunen op je benen, alsook bij de uitsparingen om de hoge regionen van je fingerboard te bereiken. Alles gaat vrij smooth over in elkaar en het ontwerp is niet hoekig, maar vrij elegant. De body bestaat uit 3 delen: een elsen middenkern met een esdoorn voor- en achterzijde. Deze voor- en achterzijde zijn hele mooie stukken esdoorn, afgewerkt met een hoogwaardige, glanzende laklaag. Tussen de kern van els en de 2 stukken esdoorn loopt nog een strookje bruiner hout dat de overgang van de 2 verschillende houtsoorten benadrukt, vermoedelijk walnoot. Ons testmodel is natural afgewerkt, maar je hebt hem ook met rode of bruine laklaag. De hals is een ongelakte, vijfdelige combinatie van 3 stukken wengé met middenin 2 stroken bubinga. Deze nekcombinatie wordt al jaren met vrucht gebruikt bij de Prestige modellen van de Soundgear reeks. De hals is maar liefst met 6 bouten aan de body bevestigd. Ik lees bovendien dat de neck nog versterkt is met titanium! We hebben dus een zeer stevige hals die niet vlug zal plooien. De toets is van rosewood. Kortom, materialen die reeds hun betrouwbaarheid hebben bewezen! De halsuiteinden waar de stemmechanieken zich bevinden hebben ook een niet-alledaagse vorm. De zelf ontworpen Tight-End brug, gemaakt van massief messing, maakt een verhouding met de snaar en het lichaam zonder verlies van de trilling. Verder hebben we qua afregelingen een volumeknop, balansknop tussen de 2 pick ups, treble, mid en bass knop en ten slotte een actief/passief-switch. De stemmechanieken zijn van Gotoh en hebben een cosmo black kleur. De pickups zijn van Sonic Arch, een eigen ontwikkeling van Ibanez, en er zijn er twee: zowel een bridge als een neck pickup. Aan de achterzijde bevindt zich nog het afdekplaatje dat de behuizing van de elektronica afdekt en een openklapbaar batterijvakje. De jackingang bevindt zich aan de de zijkant van de body, zoals gewoonlijk, maar in een schuine hoek naar boven toe. Dit belet ons om de kabel uit te trappen met de voeten. Een waar stukje vakmanschap. De productie van deze bas is gesitueerd in Japan zelf, het land van herkomst.

 

Handleiding/toebehoren

Een handleiding is aanwezig met schematische voorstelling van de regelfuncties. Deze Grooveline is zo nieuw dat er een losse bladzijde in zit voor de bediening van de Grooveline. Meegeleverd met de bas is een op maat gemaakte koffer die overtrokken is met een simili lederen bekleding. In het opbergvakje huizen ook nog inbussleutels en een all-in-one toolkit met allerlei schroevendraaiers en ander gereedschap. Dank je wel voor deze leuke attentie, Ibanez! Alles is meegeleverd om de bas in optimale omstandigheden te transporteren en te onderhouden.

 

Regelmogelijkheden

Een vrij standaard equalizing voor een actieve bas: een volumeknop, een balans knop, een switch om de equalizing aan en af te zetten, en ten slotte een bass/mid/treble regeling. Telkens hebben we hier ook een handige klikstand in het midden van iedere regeling. De regelmogelijkheden geven ons een vrij groot klankpallet, die deze bas een veelzijdigheid geeft om in verschillende situaties te kunnen functioneren.

 

Klank

De bassound klinkt heel direct en strak, slapwerk klinkt zeer strak en de sound pompt zo door je luidsprekers. Dankzij de goede equalizing kan je zowel een vrij dub en boomy sound als een heel scherpe en agressieve sound uit de bas toveren of wat dacht je van een lekker heldere funk/fusion sound? Deze bas staat zijn mannetje in vele genres en situaties. Deze veelzijdigheid kan alleen maar positief zijn. Fingerstyle, thumbing, plectrumwerk, you name it, the bass can handle it! Aangesloten op een goede basversterker hoor je meteen de klankkwaliteit van deze Grooveline. Het spreekt je meteen aan om te grooven!

 

Bespeelbaarheid

Heeft die speciale vorm van de body nu nut bij het bespelen van de bas? Daar kan ik overtuigd JA op antwoorden. De bas hangt heel goed in balans bij het rechtopstaand spelen. De uitsparingen zijn zeer goed geplaatst, de bas blijft ook al zittend goed in positie en laat zich heel comfortabel bespelen. De bereikbaarheid in de hoge regionen van de bas is ook optimaal. Kortom, hier is duidelijk serieus research gedaan! Het enige minpunt bij het bespelen is de hals. Hoewel de afmetingen goed zijn, geeft de de hals een vrij droog gevoel. De hals is namelijk niet gelakt en niet heel gladgeschuurd. Ik zelf verkies een gladde esdoorn hals, maar dat is erg persoonlijk natuurlijk. De snaren voelen heel strak aan en in een mum van tijd is deze bas naar mijn hand gezet. De afstelling was al sowieso tip top in orde.

 

Toepasbaarheid

De Grooveline is een zeer veelzijdige bas, dankzij de goede, maar eenvoudig bedienbare equalizing regelingen. Zijn naam laat vermoeden dat hij vooral geschikt is voor funky en groovy muziek, maar zelfs reggae spelers en ook de zware jongens zullen hier wel hun gading vinden. De sound is heel strak, zuiver en helder, een pluspunt voor studiowerk. Livewerk is voor deze bas uiteraard ook geen probleem, je voelt hem bijna niet hangen. Kortom, deze bas heeft mij aangenaam verrast!

 

Budget

En dan nu het prijskaartje: dit instrument is het jouwe voor 2260 euro (adviesprijs inclusief btw). Dit is niet meteen een prijs om rechtreeks naar de winkel te gaan en een Grooveline aan je collectie toe te voegen. Je krijgt er natuurlijk wel een mooi afgewerkte bas voor in de plaats die heel strak klinkt én gemaakt werd in Japan. Maar het is een instrument waar je fameus zal voor moeten sparen. De pro’s of de doorwinterde amateurbassisten die diep in de buidel willen tasten zullen zeker geïnteresseerd zijn.

 

Besluit

Deze Grooveline speelt lekker, zit lekker en klinkt lekker. Wat heb je meer nodig om te grooven? Ik begon vrij kritisch aan deze test, maar hoe meer ik er op speelde, hoe meer de bas mij kon bekoren! Het model is even wennen, maar het doet mij denken aan de Afirma reeks van Ibanez. Dit was een goede vijftien jaar geleden een hoogwaardige basreeks en de eerste high end bas die ik in real life kon bewonderen. Deze Grooveline doet mij terug denken aan die bas. Dezelfde gewaagheid qua model en niet alledaags! De Afirma reeks was toen maar in kleine oplage beschikbaar, maar ik hoop dat deze Grooveline een blijvertje is. www.ibanez.com