aanmelden
Peavey PXD Void IV
Bass 05-11-2011
door:

bass guitar

 

Een merk dat alvast geen last heeft van crisissen en overnames is Peavey. Hun sterk punt is dat ze altijd de verhouding prijs/kwaliteit scherp in de gaten houden. Ze hebben een vrij ruim assortiment, gaande van starter kits tot en met hoogwaardige instrumenten en versterkers die in Amerika zijn gefabriceerd. De Millennium en Grind Series zijn onder bassisten al jaren gekend. Tijd voor iets nieuws dus blijkbaar: deze PXD void 4.

 

Concept

Het valt meteen op dat deze bas vooral bestemd is voor de zware jongens onder ons. De bouw is niet alledaags en de elektronica is speciaal ontworpen om zijn mannetje te staan bij het heavy duty werk. De PXD-reeks werd met vrucht van de elektrische gitaren naar de bassen doorgetrokken. Ontworpen in Amerika, maar gefabriceerd in China, levert Peavey betaalbare en goeie instrumenten voor de jonge muzikanten.

 

Bouw

Niet alledaags dus. Te beginnen met de body die aan de bovenzijde een cutaway mist en we de riem aan de achterzijde van de body moeten bevestigen. Aan de andere kant heb je wel nog de cutaway, om de bas op je been te laten rusten in neerzittende positie. De kop heeft een puntige, duivelse look meegekregen. Het geheel werd ondergedompeld in een hoogwaardige, glanzende zwarte laklaag. Dit belet mij om de constructie van de bas na te gaan. Ik vind geen nekschroeven aan de achterzijde van de body en na enig opzoekingwerk, kom ik tot de conclusie dat we hier te maken hebben met een doorlopende halsconstructie. Dit komt vooral te goede aan de sustain van de noten. De hals bestaat uit esdoorn, een stevige houtsoort die niet vlug zal kromtrekken, met 2 basswood vleugels aan beide kanten van de doorlopende hals gelijmd. De toets is van rosewood, met positiemarkeringen aan de zijkant van de hals. Op de toets is aan de 12de fret een aluminiun inlay aangebracht en ook de trussrod cover is van aluminiun. Dit verstevigt nog eens extra de METAL look van deze bas! De hardware is opgetrokken in, wat dacht je anders, zwart en is van eigen makelij. De brug heeft per snaar een apart zadeltje en de stemmechanieken zijn van het type Gotoh. Verder hebben we te maken met een 18 volt actief circuit (2 x 9V), met actieve pick-ups! De regeling bestaat uit een volumeknop, balans knop tussen de brug en nek pick-ups en een actieve, 3-bands equalizer. Qua afwerking zijn er geen bijzonderheden of tekortkomingen te melden.

 

Handleiding/toebehoren

Een handleiding is niet meegeleverd, maar op de website vind je hem wel in pdf-formaat. De regelingen wijzen zichzelf eigenlijk ook wel een beetje uit. Verder wordt er een jackjack kabel en sleutels meegeleverd.

 

Door de excentrieke vorm zou deze bas niet in een standaard koffer passen, dus is er een stevige gigbag meegeleverd!

 

Mogelijkheden

De bas is voorzien van een 18 volt circuit, in plaats van het 9 volt circuit dat we gewend zijn. Dit komt vaker voor bij hoogwaardige basgitaren met actieve pick-ups en zorgt ervoor dat de Void een ware krachtpatser is. Naast dit actief circuit hebben we de normale regelmogelijkheden voor een actieve bas: een volumeknop, een blend knop en een 3-bands equalizer. De equalizing geeft ons een vrij breed klankpallet en de veranderingen zijn meteen goed hoorbaar. De regelknoppen zijn vrij logisch opgesteld en wijzen zichzelf zelfs zonder handleiding uit.

 

Sound

Het eerste wat meteen opvalt als je deze bas inplugt, is de power die deze Void aflevert, eventjes het volume terugdraaien en we kunnen weer verder met de test. De actieve toonregeling en de actieve pick-ups geven een nogal strakke en snijdende klank die mij doet denken aan de sound van actieve EMG pick-ups, heel geliefd in het metalgenre. Je kan deze bas ook minder stout maken dankzij de goede toonregeling. De sound die wordt weergegeven ligt volledig in de lijn der verwachtingen.

 

Bespeelbaarheid

Ik moet toegeven dat ik voor deze rubriek een beetje schrik had. Vooral het rechtopstaand spelen zou wel eens een uitdaging kunnen worden dacht ik. Maar het tegendeel blijkt waar te zijn, eens de riem aangespannen, blijft de bas mooi in positie hangen. De kop weegt helemaal niet door en de bas hangt goed in balans. Enkel bij het neerzittend spelen is het wel even wennen aan de uitstekende achterflap, maar dat ben je snel gewoon. Je bent wel verplicht om je elleboog en je arm vrij recht te houden, los van de bas te spelen. Dit vind ik geen nadeel, maar eerder een voordeel. Veel bassisten gebruiken wel eens de slappe handhouding en bij deze bas word je wat verplicht deze te vermijden als je hem vlot wilt bespelen. Geen zere polsen dankzij onze Void. De arm laat zich gemakkelijk bespelen en de snaren voelen vrij strak aan. De snaren zelf zijn van DAddario en zorgen er voor de kroon op het goede werk.

 

Toepassing

Bassisten die zich aangesproken voelen door het metal genre, zullen zich zeker aangesproken voelen door deze bas. Dit houdt een zekere beperking in, maar men heeft ervoor gezorgd dat hij in zijn vakgebied echt uitblinkt. De sound is ook meer gericht op die snijdende, actieve basklank die zeker en vooral in het moderne metalgenre vaak voorkomt. Haal die hoorntjes maar tevoorschijn.

 

Budget

En dan de hamvraag: wat mag dit allemaal kosten? Wel, voor 499 euro (incl. btw) kan deze bas de jouwe zijn. Je zal je kleren dus niet scheuren aan deze bas en dat helpt toch de drempelvrees te verlagen om deze excentrieke bas aan je collectie toe te voegen. Prijs en kwaliteit zijn hier heel goed in verhouding met elkaar. We kunnen weer verder met hoofd schudden, of beter gezegd: headbangen.

 

Conclusie

Peavey is en blijft nog altijd een goede markthouder op gebied van betaalbaar en kwalitatief materiaal. Bij deze PXD Void 4 bas merken we dezelfde zorg voor kwaliteit aan een goede prijs. Een fijne bas, die zijn mannetje kan staan in het zware genre. Daarvoor zorgen de actieve toonregeling van 18 volt en de actieve pick-ups. Ook de vorm van de body en kop accentueren extra de metallook van deze bas. Goede afwerking, check. Goede bespeelbaarheid, check. All right, trek dat zwart plunje maar aan, lopen naar de muziekwinkel en testen die Void, zou ik zeggen. Voor zij die liever in witte kledij willen spelen, geen paniek, hij kan ook voorzien worden van een witte laklaag. Let op: risico op stijve nek bij het bespelen van deze bas is reëel!
www.peavey-eu.com