aanmelden
Hartke Kilo
Bass 29-03-2012
door:

BASS GUITAR AMPLIFIER

 

 

Één van de allereerste Hartke set-ups werd afgeleverd en gebruikt door niemand minder dan Mister Jaco Pastorius himself. Na zijn dood verhuisde deze set-up mee met Marcus Miller en Darryl Jones toen ze nog bij Miles Davis speelden. Van een stukje markante geschiedenis gesproken! Tot op heden wordt Hartke nog steeds bespeeld door enkele zware jongens onder de bassisten, zoals Victor Wooten, Billy Sheehan en Stuart Hamm. Vandaag testen we één van de recentste Hartke producten, de Kilo. CONCEPT

We namen al eerder de HA en de LH reeksen onder de loep en deze keer bekijken we dus de Kilo, een krachtpatser van maar liefst 1000W! Dit is zonder meer het nieuwe Hartke vlaggenschip dat men, naast extreem veel power, ook enorm veelzijdig wou maken, met een brede waaier aan klank- en regelmogelijkheden. Zo is er het gekende Shape circuit dat afkomstig is van de Bass Attack pre-amp pedaal, een 10 bands grafische equalizer en een tube overdrive. De pre-amp bevat drie 12AX7 lampen met een transistor eindtrap. De Kilo is echt wel een “zware” versterker, zowel wat z’n vermogen als z’n gewicht (van 27kg) betreft. Gelukkig is hij nog niet zo zwaar als een integrale lampenversterker. We zijn benieuwd of dit nieuwe vlaggenschip de hoog gespannen verwachtingen inlost.

 


BOUW

De Kilo laat een stevige indruk na met zijn vrij diep uitgebouwde zwarte metalen behuizing van drie rackunits hoog. Hij is mooi afgewerkt met vooraan nog een extra stevige plaat met twee handvaten, waarmee je hem makkelijk opheft. Ik raad wel aan om deze versterker in een rack-unit te monteren, krassen vallen immers nog meer op bij zwarte metalen behuizingen! Verder hebben we aan de voorzijde enkele regelmogelijkheden: draaiknoppen, oplichtende schakelaars en een grafische equalizer die ook oplicht bij gebruik. Alvast een mooi schouwspel in het donker! Aan de onderzijde werden anti-slippootjes bevestigd. Er zijn koelribben aanwezig zodat de warmte kan ontsnappen, maar geen koelventilator. Hierbij stelde ik me toch vragen, ik kom immers maar weinig basversterkers tegen zonder ventilator. Dus heb ik hem niet in het minst gespaard tijdens de test, maar heb geen enkel probleem ondervonden. OK, soms komt dit maar aan het licht, wanneer de versterker al wat op leeftijd is - we mogen er echter van uitgaan dat Hartke hier ook wel aan gedacht heeft, en zeker voor z’n topmodel hier rekening mee hield. Er is overigens ook een zekering aanwezig die uw Kilo zal beschermen bij onvoorziene stroomproblemen en kortsluitingen.

 

HANDLEIDING

Hartke is een Amerikaans bedrijf en dat merken we aan de eentalig Engelse handleiding. Alles wordt goed uiteengezet, met veel aandacht voor alle bijzonderheden en een duidelijke functieomschrijving van alle regel- en aansluitmogelijkheden. Je vindt alles terug over de speakerconfiguraties, het gebruik van de compressor en de 10 band grafische equalizer. Er worden zelfs voorbeeldsettings gegeven van de regelmogelijkheden voor bepaalde muziekstijlen. Leuk om van daaruit je sound te creëren! Tenslotte vinden we nog een vermelding van de specificaties terug en een blokschema van de versterker. Kortom, alles wat we nodig hebben om goed voorbereid te beginnen!

 

MOGELIJKHEDEN

 

AANSLUITMOGELIJKHEDEN
Aan de voorzijde hebben we een ingang voor zowel passieve als actieve bassen, waarbij je met een drukknop de ACTIVE-functie inschakelt. Daaronder zit nog een tuner output. Aan de achterzijde bevinden zich verschillende speakeraansluitingen. Er is een mono bridge aansluiting voor een enkele speakerkast, waarbij we de switch op mono/bridge moeten zetten en 1000W wordt geleverd bij 4 Ohm (750W bij 8 Ohm). Daarnaast is er nog één voor meerdere speakers, met een left en right speakeroutput, wanneer de switch op stereo staat en de versterker ons een vermogen levert van 2x 500W bij 2 Ohm (350W bij 4 Ohm). Sluit je twee boxen van 8 Ohm aan, dan bekom je 4 Ohm. Bij 2x 4 Ohm heb je 2 Ohm. Ter verduidelijking: de mono bridge heeft enkel een Speak-on aansluiting, terwijl de stereo aansluiting per zijde (links of rechts) ook nog twee jackuitgangen biedt. Er zijn twee footswitch aansluitingen waarmee je enerzijds de Mute en Overdrive en anderzijds de Equalizing en het EFX (effectcircuit) in/uitschakelt op de versterker. Verder zien we een effects loop aansluiting met send en return (left mono en right stereo). Een Pre-amp out left en right aansluiting stuurt het signaal van de pre-amp desgewenst door naar een eindtrap (hoewel dit met z’n 1000W niet gauw nodig zal zijn). De Poweramp In (left en right) laat je toe een externe pre-amp aan te sluiten en het audiosignaal van je CD’s en MP3’s door te sturen zodat je kan meespelen met de muziek. Via een gebalanceerde XLR direct output met groundliftswitch stuur je het signaal door naar een P.A. of opnamesysteem. Ook aan de achterzijde vinden we een tuner output terug, die je zult gebruiken in combinatie met een racktuner.  

REGELMOGELIJKHEDEN
Hier vinden we enkele leuke features. Met de Active switch kun je het inputsignaal van je actieve bas aanpassen, om oversturing te vermijden. De Overdrive switch, met regelknop, laat je toe om een fuzzy, overdrive effect toe te passen. De mute knop komt van pas wanneer je van instrument wilt veranderen. De compressor is regelbaar en voorzien van een verklikker ledlampje. Met de gain knop regel je het pre-amp signaal. De Shape functie is eveneens regelbaar - we kennen deze van de Hartke Bass Attack pedaal. Met de bass, mid en treble regelknop kun je al grofweg een standaard equalizing maken, die je verder fine tunet met de 10 bands grafische equalizer. Je hebt dan nog een Brite knop om meer helderheid aan de klank toe te voegen en een Deep knop om de lage frequenties meer op te boosten. Het effectsloop circuit achteraan de versterker kun je aan de voorzijde in en uitschakelen d.m.v. de Effects knop. Je kan het volume regelen van het Direct output signaal dat via de D.I. aan de achterzijde uitkomt. Er is een volumeknop waarmee je je signaal naar de speakers regelt, alsook een direct out select waarbij je kunt kiezen vanwaar je D.I. signaal zal komen: vanachter de compressor, de grafische equalizer of zelfs de effecten. Een volledig clean bassignaal bekom je door deze knop op Off te zetten. Tenslotte zul je met de Balance knop het stereo speaker signaal regelen (left-right). Op vlak van regelmogelijkheden valt er dus zeker niet te klagen. Dit is een all-in-one versterker!

 

SOUND

We weten al dat deze Kilo een aanzienlijk vermogen heeft, maar hoe klinkt onze krachtpatser? Wel, laten we beginnen bij het begin. Met alle features uitgeschakeld en de equalizing op neutraal is de sound al zeker niet min, maar het feestje begint pas echt wanneer je begint te experimenteren! Ik draai eerst de gain of het pre-amp signaal goed open en dan beginnen de 3x 12AX7 lampen hun werk te doen... Dit verstevigt de klank al flink. Met de Shape knop kunnen we de Mid frequenties cutten en aan de ene zijde de hoge en aan de andere zijde de lage frequenties boosten. Hoe meer je hem opendraait, hoe warmer de klank wordt. Met de Deep switch worden de lage frequenties nog eens extra geboost en met de Brite switch de hoge frequenties. Interessant zijn de Deep switch voor reggae en de Brite switch voor een agressievere, snijdende klank. Met de 10 bands equalizer tenslotte, kunnen we onze sound fine tunen. Kortom, dit is een versterker die zijn mannetje staat qua power- en soundmogelijkheden en dit bij alle genres. Hij is gewoon compleet. De regelbare compressor compresseert ons signaal optimaal zonder dat de klank teveel afgevlakt wordt. Dankzij de verklikkerleds kunnen we hem goed afregelen. De overdive klinkt zoals een bass-overdrive moet zijn, lekker vuil en fuzzy! Mijn favoriete setting was de standaard equalizer op neutraal (bass, mid en treble). De gain op 6, Deep switch ingeschakeld en de Shape circuit met de knop op 6. De 10 bands grafische equalizer ingeschakeld en de Mids wat afgesneden zodat ik een smile figuurtje krijg op de grafiek. Daarbij boostte ik de lage frequenties wel wat extra op, om dat hij naar mijn smaak anders zeer schel en scherp klinkt. Maar wat je ook wenst, het is allemaal perfect mogelijk dankzij de vele en goeie regelmogelijkheden. Je kan gaan van een boomy bassound tot een snijdende agressieve metalsound en alles er tussenin. Alles rozengeur en maneschijn, totdat ik mijn effecten outboard aansluit. Ik krijg een verstoord signaal. Eerst ga ik na of het niet aan mijn kabels ligt of aan m’n pedalen zelf. Ik neem er m’n eigen versterker bij om dit te checken, maar daarop werkt alles zoals het hoort. Ik kan dit euvel wel enigzins oplossen door de gain knop terug te draaien en mijn volume knop te verhogen, maar daardoor ben ik wel mijn krachtige pre-amp signaal enigszins kwijt. Vanaf dat ogenblik werken al m’n pedaaltjes naar behoren, tot wanneer ik m’n Octaver inschakel en hij, zo lijkt het, weer het effectsignaal niet aan kan. Ik neem de handleiding bij de hand en lees bij “effectloopcircuit” dat hij bestemd is voor lage impedantie effectpedaaltjes (600 Ohm). Ofwel ligt het hieraan en moet je uitkijken en raadplegen welke pedaaltjes je aansluit, ofwel had ik te maken met eeen exemplarisch defect. Heb dit nog meegemaakt met andere versterkers. Alvast temperde het wat mijn feestvreugde. Clean aangesloten is de Kilo echter een ware krachtpatser die mij ten zeerste kon bekoren.  

TOEPASSING 

Nou, een oefenversterker zou ik dit niet meer noemen. Hij is een ware krachtpatser en is gemaakt om zelfs stadiontournees aan te kunnen of wanneer je in een groep speelt die gewoon te luid speelt! Ik heb de proef op de som genomen en ben gaan proberen in een live situatie bij een groep die gewoon altijd te luid speelt. Wel, met de Kilo beschikte ik over meer dan genoeg vermogen om er nog ruim bovenuit te steken. Goedgekeurd dus. Je hoeft hem natuurlijk niet altijd heel ver open te draaien. Hij kan evenzeer lekker klinken bij een meer jazz-funkformatie, waarbij je helemaal niet luid hoeft te spelen, maar wel nood hebt aan goede klankregelmogelijkheden. Een prima allround versterker dus, die niet alleen zijn diensten bewijst op het podium, maar dankzij z’n D.I. mogelijkheden ook in de studio.

 

BUDGET

En wat is nu de eenheidsprijs voor een kilootje Hartke? De slager wist mij te vertellen dat de catalogusprijs €999 incl. btw bedraagt. Dus minder dan €1 per watt. Geweldig! Niet goedkoop voor een beginnende bassist, maar eventjes sparen en je krijgt waar voor je geld!

 

CONCLUSIE

De kilo maakt zijn naam waar als vlaggenschip van Hartke. Een gebalde sound met uitstekende soundregelmogelijkheden. Dankzij enkele leuke features zoals het Shape circuit, de regelbare compressor en de 10 bands grafische equalizer, kun je je eigen sound helemaal “shapen”. Een warme, maar toch snappy sound die lekker klinkt bij zowel fingerstyle, slapping als plectrumwerk. Je kan dan nog eens via extra footswitches de equalizing en het overdrive effect bedienen van op de grond. Alles wat Hartke hiervoor heeft uitgebracht, zit in deze versterker samengebald. En het budget is ook een meevaller, gezien het vermogen dat deze versterker levert. Bij de afwezigheid van een koelventilator stel ik mij toch vragen - vooral op de lange duur, want tijdens m’n intensieve testperiode ondervond ik geen enkel probleem. Ok, we hebben hier misschien niet zo’n warm klimaat, maar elektronica durft toch nogal eens opwarmen en het lijkt me dat dat toch gekoeld moet worden. Maar wellicht vergis ik me hier, want de mensen van Hartke zijn nu niet meteen beginnelingen. Enfin, de tijd zal dit uitwijzen. Het effectsloopcircuit viel ook ietwat tegen. Je kan dan wel je effecten rechtstreeks op de Input vooraan aansluiten, maar verliest hierbij aan clean bassignaal voor het in de versterker komt. Uitkijken geblazen dus bij de impedantie van je outboard effecten. Geen probleem echter, wanneer je nog moet investeren in externe pedalen of er niet tegenop ziet om je set (gedeeltelijk) te vernieuwen. Jammer, want ik stond op het punt om deze Kilo een tien op tien te geven.