aanmelden
Warwick Adam Clayton Reverso
Bass 08-01-2012
door:

bass Guitar

 

Aan het begin van dit nieuwe jaar krijg ik een merk op mijn testbank dat er al een tijdje niet meer op lag: Warwick. Tijdens de laatste 2 jaar was er heel wat beweging bij dit merk, nieuwe endorsers, nieuwe modellen, ... Kortom: het merk staat weer op de kaart en is ook hier in de Benelux weer makkelijker te verkrijgen. Dezer dagen prijkt rond het lichaam van Adam Clayton, bassist van het alom bekende U2, ook een Warwick Signature bass. En laat nu net dat het model zijn dat hier bij mij ook is binnengekomen... ik heb er zin in!

 

Concept

Deze bas is dus ontworpen in samenspraak met Adam Clayton. De body heeft een vrij uitgesproken look en ontwerp, hiermee zal je zeker in het oog springen. Dat was ook de bedoeling van Warwick, een model maken dat origineel is en niet alledaags. De bas waar Clayton zelf op speelt is in Duitsland handgemaakt met de fijnste houtsoorten en afwerking, dat laat uiteraard het prijskaartje gevoelig doorwegen. Gelukkig beseft men bij Warwick ook dat een zwaar prijskaartje niet voor iedereen weggelegd is. Er worden dus ook bepaalde modellen gefabriceerd in Korea en China. Het exemplaar dat ik mag uitproberen komt uit Korea. Mits enkele aanpassingen en een lager dagloon is er toch een goed betaalbaar alternatief van het Duitse broertje op de markt gebracht.

 

Bouw

En wat is nu het grote verschil tussen de Reverso Bass made in Germany en de Reverso Bass made in Korea? Wel, de Duitse reverso heeft een body van mahogany en een AAAA gewatteerd esdoorn bovenblad (dat heel mooi oogt) met een neck-thru halsconstructie van gevlamde esdoorn. De Koreaanse versie heeft een body van els en een AAA gewatteerd esdoorn bovenblad. De As bepalen de kwaliteit van het hout, dus hoe meer As, hoe beter de kwaliteit, maar ook hoe hoger de prijs! De hals is met 4 schroeven aan de body bevestigd en bestaat uit 3 stukken esdoorn met 2 strookjes verniste ekenga. De Koreaanse reverso biedt 2 verschillende bodyafwerking: ofwel een metaalgouden lak of, zoals degene die voor mij ligt, een honey sunburst doorschijnende satijnlaklaag, waardoor het gewatteerde esdoorn bovenblad zichtbaar is. De hardware, elementen, equalizing en elektronica zijn bij alle modellen hetzelfde. De afwerking oogt heel mooi en je ziet dat ook deze bas handgemaakt is, onder controle van Warwick Duitsland. Dat merk je meteen: geen vuiltje, krasje of slechte afwerking te bemerken bij deze bas. Qua afwerking zitten we hier echt op het randje van perfect. Het model zelf is vrij excentriek en dit is niet de eerste keer dat Warwick dit type bas lanceert. Een model dat ongeveer hetzelfde ontwerp heeft, is de Buzzard waarmee John Entwistle van The Who eind jaren tachtig speelde, vooral de kop van de Buzzard is overgenomen bij de Reverso, maar de bodys zijn dan weer verschillend. De Reverso heeft, wat Warwick noemt, een reversed stryker body. Kijk hiervoor vooral grondig naar de fotos, want ik weet bij God niet hoe ik de vorm van deze body moet beschrijven, maar apart is hij wel! De bas is actief met een 2 band equalizer (bass,treble) en ook 2 actieve MEC P (precision) pickups. MEC is een vaste waarde bij de meeste Warwick bassen en dat zegt al meer dan genoeg. De topkam, just a nut III, ontworpen door Warwick, kan je ook nog qua hoogte verstellen. De toets is van mooi, gefigureerd ebbenhout met 24 bronzen frets. De brug bestaat uit 2 delen: een kam waar de baluiteinden van de snaren worden bevestigd en een gedeelte waar, per snaar, verstelbare zadeltjes in hoogte en lengte zijn. De stemmechanieken zijn ook van eigen makelij en lijken op die van Gotoh. Verder aan de achterzijde is er een afneembare bescherming voor de elektronica, waar we ook de batterij vinden. Hier komen geen schroeven aan te pas, een kliksysteem zorgt ervoor dat een batterij vervangen in een mum van tijd gebeurt. Er is dus zeker veel te zeggen over de bouw van deze bas, en zelfs als het model je niet aanspreekt, dan nog is er de afwerking en gebruik van mooie houtsoorten om je aan te verlekkeren. Een ware streling voor het oog!

 

Handleiding/toebehoren

Ik ontving bij ons testexemplaar geen papieren handleiding, maar online vind ik wat ik zoek: een zeer goede handleiding, met tips voor het onderhoud, afstellen en uitleg over de elektronica. Wel wordt er een speciale draaghoes meegeleverd waarin de vorm van de body perfect past. Deze wordt gemaakt door Rockbag, een onderverdeling van Warwick. Onder deze merknaam worden kwalitatieve draaghoezen, flightcases voor effecten, snaren, e.d. op de markt gebracht. In de draaghoes zit er nog een Warwick userkit met een doekje om je bas te poetsen, sleutels om je bas af te stellen, straplocks om je riem gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen en een waarborgbewijs. Kortom: je krijgt een heel verzorgd pakket meegeleverd!

 

Regelmogelijkheden

Voor een actieve bas hebben we hier een toch vrij beperkte 2-bands equalizing en een volumeknop. De 2-band equalizing bestaat enkel uit bass en treble, maar geeft toch een vrij ruim af te regelen klankspectrum. Vanaf de kleinste draaibeweging aan de knoppen, hoor je meteen een verschil in je klank. Eenvoudig en vrij gemakkelijk te bedienen.

 

Klank

Het eerste dat in mij opkomt als ik deze bas inplug is: dit is een Precision bas op steroïden. Er knalt echt een ongelofelijke power en sound uit mijn speakers. De actieve MEC pick-ups maken hun reputatie meer dan waar op deze Reverso. Dankzij de eenvoudige, maar goede equalizing kan je gaan van een zachte Precison sound die meer gepast is voor blues, motown, .. tot een agressievere Precision sound die heel geliefd is bij vele rockbassisten. Deze bas staat dus zeker zijn mannetje tijden een U2-concert. Bij het slappen krijg ik een vrij vertrouwd geluid, dat mij doet denken aan Barry Johnson, bassist van Don Blackman en dat is een zeer mooi compliment! Luister maar eens naar Heart Desire van Don Blackman en je zal begrijpen wat ik bedoel. Deze Reverso heeft misschien slechts een Precision sound, maar wat voor een!

 

Bespeelbaarheid

Meestal zit er bij basgitaren met een excentrieke vorm ergens een addertje onder het gras. In bijna alle gevallen is dat op vlak van bespeelbaarheid. Maar deze keer is dat niet het geval. Deze Reverso laat zich zo soepel en gemakkelijk bespelen. De hals voelt zeer glad en zacht aan. De actie van de snaren is gewoonweg subliem. Je bent meteen ingespeeld op deze bas, er zijn geen aanpassingen nodig in mijn speelhouding. De bas hangt heel goed in balans, ook als ik zit. Deze bas is in een mum van tijd naar mijn hand gezet.

 

Toepassing

Signature-modellen hebben vaak een heel specifiek doelpubliek. De Adam Clayton Reverso levert hoogstaande kwaliteit die zijn mannetje zowel live als in de studio zal staan. Qua klank zit het dus wel goed, maar vermoedelijk zal het uiterlijk niet iedereen aanspreken. Ik denk dat vooral rockers die graag eens iets anders in handen willen hebben en origineel uit de hoek willen komen, hiermee zeker aan hun trekken komen. Een hoogstaande bas voor de serieuze rockbassist.

 

Budget

Deze Koreaanse Adam Clayton Reverso Signature kost 1415 euro (inclusief btw). Dat is best een heel bedrag, maar wel half zo goedkoop als de Duitse tegenhanger. Gezien de kwaliteit, grandioze afwerking en toebehoren, is dit een zeer terechte prijs. Kwaliteit betaal je nu eenmaal. Het prijskaartje zal de beginnende bassist niet meteen aanspreken, maar is toch meer bestemd voor de serieuze rockbassist.

 

Besluit

Warwick levert met deze bas een zeer hoogstaand instrument af dat zowel Adam Clayton zelf als andere bassisten kan bekoren. De afwerking en de bouw is er eentje om je vingers van af te likken. Een heel aangename en goed bespeelbare basgitaar. Qua sound is hij beperkt tot de geliefde Precision sound, maar dankzij de actieve toonregeling, heb je een vrij groot klankspectrum. Van vrij zacht naar zeer agressief. Hij heeft alvast een gepeperde output. Hij is vrij excentriek qua model en dat zal niet iedereen meteen aanspreken, maar is daarmee wel origineel. Het enige minpuntje dat ik ondervond, is dat het uitstekende achtergedeelte van de body vrij gemakkelijk een stootblok vormt. Let dus op als je ermee rondloopt dat je geen kasten, stoelen of andere muzikanten aanvalt. We besluiten dat wij, de mannen van het BLF (Bass player Liberation Front) kunnen enkel toejuichen, dat een gerenommeerd merk als Warwick terug het landschap van de bassisten mee bepaalt. Einde van deze zitting!www.warwick.de