aanmelden
Ibanez ATK800 PRemium
Bass 30-07-2012
door:

BASS GUITAR

 

Ondanks het stralende weer, regent het nog maar eens nieuwigheden bij de heren van Ibanez. Als je hier up to date wil blijven, moet je minstens één keer per maand de Ibanez website checken. Zo zijn er nu de Premiums, kwalitatieve instrumenten die worden vervaardigd in Indonesië. Er zijn twee bekende basmodellen die hiervoor een nieuwe facelift hebben gekregen; de ATK en de Soundgear reeks. Daarnaast heb je nog de prestigereeks die in Japan wordt vervaardigd en de goedkopere basmodellen die nog ergens anders worden vervaardigd. We zijn benieuwd hoe deze Ibanez ATK800 Premium zal presteren tijdens deze test!

 

 

CONCEPT


De productie van de hoogwaardige Prestige reeksen van Ibanez gebeurt in Japan. Dit heeft als voordeel dat er een constante kwaliteitszorg en controle is, maar er dus ook een hoger prijskaartje aan vasthangt. Hierdoor heeft Ibanez besloten om een tweede hoogwaardige reeks op te starten; de Premium reeks. Doordat de productie van deze modellen gebeurt in Indonesië, kon hun prijs worden gedrukt. Deze Premiums verschillen dan ook van hun Japanse broertjes door het gebruik van andere houtsoorten, elektronica, pick-ups en hardware. Het interessante is dat we zo een ruimere keuze hebben en de Premiums geen simpele klonen zijn van de Prestige modellen.

 

BOUW

Voor de houtsoorten zal ik even moeten vertouwen op mijn instinct. Qua vorm is hij identiek aan alle andere ATK modellen. De body is geverfd in een walnootkleur, maar aan de tekening zie je dat hij werd vervaardigd van ash, een houtsoort gekend voor zijn transparante klankkleur. Zowel de hals als het vingerbord zijn opgetrokken uit maple. Deze hals is met vijf bouten stevig vastgeschroefd aan de body. Op de kop van de hals waar de stemschroeven zitten, ligt bovenaan een laagje walnoot. Verder is er nog een houten slagplaat van rosewood. Alles is heel fijn en zorgvuldig afgewerkt, zonder slordigheden. Vooral de afwerking van de frets vind ik heel geslaagd, op en top professioneel. Dan verder naar de hardware. De brug is de gekende ATK brug met eenvoudige zadeltjes voor de snaren. De snaren zelf lopen door de body, wat de sustain verbetert. De afstelschroef voor de hals bevindt zich onderaan de nek. De stemsleutels zijn van Hipshot, een gekend merk op vlak van hardware voor basgitaren. Op de gewone ATK hebben we enkel een dubbele humbucker pick- up aan de brug. Anno 2012 worden de prestige ATK en deze ATK premium voorzien van een singlecoil nek pick-up erbij. Dit geeft ons een grotere keuze aan regelbare soundmogelijkheden. De equalizing is van Ibanez zelf en bestaat uit een regelknoppen voor volume, pick-up blend, treble, mid en bass. Als kers op de taart kunnen we de dubbele humbucker ook nog afstellen in drie standen met een pick-up selector switch. Maar hier zullen we zo meteen dieper op ingaan. Verder hebben we aan de achterzijde van de body de elektronicabehuizing en een apart vakje voor de batterij die onze equalizing voedt. Dit is dus een actieve bas, net als alle ATK modellen. De walnoot kleur van de body is alleszins niet alledaags en heeft een mooie uitstraling.

 


HANDLEIDING

We krijgen een standaard handleiding voor alle Ibanez basreeksen. Je vindt er een overzicht van de regelmogelijkheden en alle info in verband met het afstellen en onderhouden van deze bas. Verder hebben we een hele toolkit met schroevendraaiers, inbussleutels, etc. Kortom, alles wat we nodig hebben om aan deze bas te sleutelen. We krijgen ook een rechthoekige draagtas met binnenin piepschuim ter versteviging, uitgehold in de vorm van de bas. Hierdoor slingert hij niet in de koffer. Dit is wel minder stevig dan een kunstoffen hardcase. De tas heeft zowel aan de binnen- als de buitenkant heel wat opbergvakken.

 


REGELMOGELIJKHEDEN

We hebben reeds veel regelmogelijkheden die ons veel soundmogelijkheden opleveren. Dit dankzij de pick-up blend regelknop tussen de single coil nek pick-up en de dubbele brug humbucker, én de aparte coil selector van de dubbele brug humbucker. Even een overzichtje. Er is de volumeknop om het uitgaand volume van deze bas te regelen. Dan hebben we de pick-up blend tussen de nek en brug pick-up. In het midden is er een klikstand die aangeeft dat je beide pick-ups evenveel gebruikt. Draai je deze meer naar links, krijg je meer de nek pick-up, draai je hem naar rechts dan krijg je meer de brug pick-up. We hebben een 3-bands equalizing bestaande uit treble, mid en bass. Hiermee kun je de frequenties van je sound echt fijn afstemmen. Als extraatje hadden we dan de coil selector switch waarmee je de brug humbucker nog eens apart kan regelen. Als je deze naar links klikt, gebruik je enkel de voorste coil. In de middelste stand gebruik je beide coils, dus dubbel en naar rechts gebruik je de achterste. Aanvankelijk vond ik het niet nodig om nog een coil selector te hebben voor de brug humbucker en dacht ik dat een pick-up blend voldoende was. Maar nadien ben ik toch van gedacht veranderd en hieronder lees je waarom!

 

SOUND

De ATK’s staan gekend voor hun stoute, vlijmscherpe sound en ook dit model bezit die eigenschappen. Maar er zit meer in deze premium dan we gewend zijn van de ATK serie. Dankzij de single coil neck pick-up zijn de soundmogelijkheden heel wat uitgebreider. Met de pick-up blend en de humbucker coil selector in middelste stand en met de mid tonen wat weggedraaid, krijgen we een goede all around sound en een lekkere slapsound. Met de pick-up blend meer naar de nek pick-up geregeld, bekomen we de gekende wollige precision sound. Met de pick-up blend naar de brug pick-up tenslotte, verkrijgen we meer de scherpe musicman sound. Ook de coil humbucker selector biedt ons leuke soundmogelijkheden. Ingesteld naar de voorste coil, doet de sound mij wat denken aan een Gibson firebird, een wollige sound die toch van de precision sound verschilt. Ze is iets snediger. In het midden een vollere sound en de achterste coil geeft meer de single coil brug sound van een jazzbass. En dit allemaal met de pick-up blend in de middelste stand! Je kan dus met de twee samen nog verder experimenteren. Ik vind de nek pick-up alvast een geslaagde aanvulling bij deze ATK premium. Haar sound is iets voller en minder ijl dan die van de gewone ATK’s met enkel de dubbele brug humbucker. Qua sound kan deze premium mij alvast bekoren. Een lekker klinkend basje!  

 
Bespeelbaarheid

De bas hangt goed in balans als ik rechtsta met de riem om. Ze laat zich gemakkelijk bespelen. De actie van de snaren mocht voor mij nog iets lager, maar dat kan gemakkelijk verholpen worden door de nek en de brugzadeltjes af te stellen. De hals zelf vind ik persoonlijk wat minder goed bespeelbaar. Ze is vrij bolvormig en daardoor iets dikker dan de C-vormige halzen waar ik zelf liever op speel. Maar dit is natuurlijk heel persoonlijk en sommige mensen hebben misschien liever een iets dikkere nek! De hals geeft wel een aangenaam zacht gevoel bij het spelen.

 

TOEPASSING

Dankzij de vele regelmogelijkheden en de twee pick-ups is deze ATK veelzijdiger dan de vorige ATK’s die ik voor Meet Music heb mogen testen. Er huizen heel wat verschillende sounds in deze bas, zodat ze voor verschillende muziekgenres kan worden ingezet. Door haar vrij stevige en robuuste bouw kan ze wel tegen een stootje. Maar goed, het is nu ook niet de bedoeling dat je met deze bas gaat rondslingeren.

 

BUDGET

Voor ongeveer €800 inclusief BTW is deze bas de jouwe. Een heel scherpe prijs voor een bas met deze afwerking, look, sound en regelmogelijkheden. En niet te vergeten dat er nog een verstevigde opbergtas wordt meegeleverd! Uiteraard wordt dit mee mogelijk gemaakt door de productie in Indonesië.

 

CONCLUSIE

Deze ATK premium kon mij alvast bekoren. Ik kijk dan vooral watertandend uit naar wat de Soundgear premium allemaal niet in petto heeft. Dit is volgens mij alvast een schot in de roos. Dankzij de twee pick-ups en de regelmogelijkheden is de ATK veelzijdiger geworden qua sound en toepassing. De scherpe kantjes van vroeger zijn er wat af en de bas kan nu, als je dat wenst, zachtaardiger uit de hoek komen qua sound. De afwerking is subliem en dat heb ik vooral ook opgemerkt aan de afwerking van de frets. De walnootkleur stopt deze ATK in een niet alledaags jasje en is een streling voor het oog. Dankzij de productie in Indonesië is de kostprijs van deze bas scherp voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Enig minpunt vond ik persoonlijk de bolvormige nek die voor mij iets te dik is. Heb liever C-vormige nekken. Maar alvast een bas om je vingers van af te likken. Tot de volgende test van Ibanez!