aanmelden
Cort Arona 4 & 5
Bass 24-08-2012
door:

BASS GUITARS

 

Een persoonlijke primeur: dit mijn eerste test van een Cort voor Meet Music! Wel heb ik zelf twee Cort bassen in mijn collectie staan, dus dit is niet de eerste keer dat ik een bas van dit merk in mijn handen heb. Cort heeft misschien minder naambekendheid, maar moet zeker niet onderdoen voor de bekendere merken, integendeel! Ze bezitten de grootste gitaarfabriek ter wereld en produceren voor vele verschillende gitaarmerken. Cort is evenwel hun eigen merk, waarvoor ze al hun ervaring en kunde aan de dag leggen.

 

 

CONCEPT

Cort levert zeer kwalitatieve instrumenten aan scherpe prijzen. Soms sta ik ervan versteld hoe ze dit kunnen doen. Als je kijkt naar hun aanbod, merk je dat ze zowel beginnende als professionele bassisten aanspreken. Naast hun eigen jarenlange expertise, doen ze ook af en toe eens beroep op hoogwaardige meesterbouwers van handgemaakte basgitaren. Dat is in het verleden reeds gebeurd met bouwers als Greg Curbow en Rob Elrick, allebei geen onbekende figuren in de wereld der boetiekbassen. Deze mensen hebben speciaal voor Cort basmodellen ontwikkeld die dan in de Cort fabriek geproduceerd worden. Een betaalbaar alternatief voor bassisten die niet zo gefortuneerd zijn om een dure, originele en handgemaakte bas van deze bouwers te kunnen kopen. En jawel, Cort heeft deze keer een samenwerking afgesloten met een Duitse instrumentenbouwer: Sandberg. Deze maakte de laatste jaren een serieuze opmars in de wereld der basgitaren. We zijn benieuwd wat deze samenwerking teweeg heeft gebracht.

 


BOUW

Je merkt meteen aan de vorm van de body dat dit een herkenbaar ontwerp is van Sandberg, hij lijkt sterk op de exemplaren uit zijn Bullet reeks. Het enige aan de gitaar dat typisch een ontwerp is van Cort, is de vorm van de kop. De body is qua houtsoorten beschikbaar in twee versies: alder of swamp ash. Voor de test kregen we beide versies. De viersnarige Arona is van alder en de vijfsnarige van swamp ash. Beide houtsoorten die veel gebruikt worden voor bodies van basgitaren. De body opgetrokken uit alder werd ondergedompeld in een zwarte, dekkende laklaag. Die van swamp ash is voorzien van een open pore brown burst kleur, wat je kan beschrijven als een soort van doorschijnende tabakachtige kleur waarbij je de tekening van het hout ziet. Jammer genoeg heb je geen keuze qua kleur: de houtsoort die je kiest, bepaalt namelijk ook de kleur van de laklaag, of andersom. De body ziet er heel robuust uit, met een mooie doorlopende cutaway waaraan je de riem bevestigt tot aan de onderste cutaway om in de hogere posities te kunnen spelen. De hals bestaat uit drie stukken hard rock maple die met vier bouten is bevestigd aan de body. Het toetsenbord bestaat uit rosewood. Op het toetsenbord bevindt zich een zero fret. Dit heeft als voordeel dat de open snaren qua sound niet veel verschillen ten opzichte van ingedrukte noten op de snaren. De hardware werd voorzien door de heren van Sandberg zelf. Zo werden de brug en de stemschroeven door hen ontworpen. Verder is er aan de achterzijde elektronicabehuizing en een afzonderlijk batterijvakje dat gemakkelijk open kan gemaakt worden zonder schroevendraaier. Batterijen vervangen wordt zo een makkie. Er zijn twee verschillende pickups aanwezig op de bas. Een single-coil aan de nek een een humbucker aan de brug. Dit zijn Desonic by Delano pickups. Delano vind je vooral terug op vele handgemaakte basgitaren uit Europa. Delano is een Duits merk dat zijn opmars aan het maken is. Deze Desonics zijn een nieuwigheid van Delano, speciaal ontworpen voor deze Cort Arona. De bas heeft een heel specifiek uitzicht dat onder andere qua vorm van de body afwijkt van de standaardmodellen. En dat kan je zeker zien als een voordeel!

 


HANDLEIDING

Een handleiding is niet aanwezig. De functies en andere bijzonderheden zijn wel terug te vinden op de website van Cort. De Arona is qua regelmogelijkheden vrij eenvoudig te bedienen. Je moet geen expert zijn om te weten wat de functie is van elke regelknop. Één ding heb ik gelukkig wel toevallig ontdekt op een website: dat de volumeknop ook een push/pull knop is. De bassen worden geleverd zonder koffer of draagtas. Inbussleutels om de bas af te stellen, krijg je er wel bij.

 

REGELMOGELIJKHEDEN

De Cort Arona heeft dus een actieve toonregeling die ook in passieve modus kan gezet worden door de volumeknop naar boven te trekken. Om weer in actieve toonregeling te spelen, zet je hem terug naar beneden. Daarnaast hebben we een blend knop tussen de nek en brug pickup met een ‘klik middenstand’ zodat je weet wanneer je beide pickups volop gebruikt. Om af te sluiten hebben we een tweebands equalizing bestaande uit bass en treble. We kunnen dus onze hoge en lage frequenties afzonderlijk afregelen. De push/pull volumeknop kan handig zijn als je batterij het laat afweten in het midden van een optreden.

 

SOUND

Onversterkt (akoestisch) heeft deze Arona al een mooie klank, waarbij je natuurlijk benieuwd bent naar wat de pickups zullen geven qua sound. Wel, ze lossen onze verwachtingen in! De Arona heeft een heel stevige, pittige en karakteriële klank. Is er qua sound een verschil tussen de bodies van swamp ash en alder? Ja hoor, de body van alder heeft een iets vollere klank dan die van swamp ash, die op zijn beurt dan weer iets transparanter klinkt. Ook het slappen klinkt iets beter op de alder body. Qua kleur en uitzicht was ik gevallen voor de swamp ash, maar qua sound is de alder voor mij de absolute winnaar. De slapsound op de alder body heeft iets meer punch, maar heeft toch een volle sound. Voor studiowerk is het ook handig dat je de actieve toonregeling kan bypassen. Dit maakt de bas vrij veelzijdig qua sound. De tweeband equalizing is meer dan voldoende om verschillende sounds te creëren. Dankzij de pickups klinkt deze bas zeer goed. Geen gebrom of gesissel te bespeuren. Op en top klasse! De twee verschillende pickups vormen een leuke combinatie!  

 
Bespeelbaarheid

Qua bespeelbaarheid niets dan lof over deze bas. Hij hangt goed in balans als je rechtop staat te spelen met een riem om. De actie van de snaren staat goed afgesteld. De brug humbucker pickup biedt een goede steun aan de duim tijdens het fingerstyle spelen. De hals heeft dezelfde dimensies als die van de Sandberg bassen. Hij voelt heel stevig aan, maar is dankzij de C-vorm niet te dik. De hals is mooi vlak afgeschuurd en laat zich makkelijk bespelen over het hele bereik.

 

TOEPASSING

Door de veelzijdigheid van de toonregeling kan deze bas veel genres aan. De pittige, actieve klank is zowel geschikt voor hevige metal als voor funk en jazzfusion. In de passieve modus hebben we een iets zachtere sound voor pop en rock. Dit is als het ware een manusje van alles. Door zijn robuuste look heb je een stevig werkpaard in je handen. Geen breekbare bas, maar een exemplaar dat bestand is tegen zware tournee-omstandigheden.

 


BUDGET

Wel, ik stond even versteld bij het zien van de prijs voor deze Arona’s. De Arona 4 string heb je voor €700 en de Arona 5 voor €750, beide inclusief BTW. Kortom, voor weinig geld heb je al een high end bas waarmee je kan schitteren op het podium.

 


CONCLUSIE

Het is zeer opmerkelijk hoe de laatste jaren de kwaliteit van de budget basgitaren gestegen is. Mijn eerste bas viel bij wijze van spreken al na een week uit elkaar, maar dat is dan ook al 14 jaar geleden. De samenwerking tussen Cort en Sandberg is alleszins geslaagd. Een zeer betaalbare en mooi afgewerkte bas, met goede hardware en pickups. Een aangename bespeelbaarheid en een stevige sound. De bas heeft een eigen look en is vrij veelzijdig qua toepassing. De pickups van Delano klinken gewoonweg fantastisch en leveren puik werk. Het enige waar ik mijn hart voor vasthield, was de elektronica. Qua bouw en afwerking maakt Cort fantastische bassen, maar vroeger durfde de afwerking van het elektronisch circuit te wensen overlaten. Gelukkig merk ik dat Cort hier nu meer aandacht aan besteedt en dat op deze bassen niets valt aan te merken. Spijtig is dat de kleuren van de laklaag vasthangen aan de houtsoort van de body. Qua sound kon de alder body mij zeer bekoren maar ik zie hem liever met de open pore brown burst kleur. Misschien kunnen ze er in de toekomst voor zorgen dat je kan kiezen uit de twee kleuren per houtsoort. Deze Arona reeks krijgt van mij een 10 op 10 in deze prijsklasse.