aanmelden
Aguilar Tone Hammer 500
Bass 18-01-2013
door:

BASS HEAD

 

En hupsa, welkom in 2013 beste lezers! Moge al wat jullie dromen van basmateriaal dit jaar werkelijkheid worden. Zoals deze Aguilar Tone Hammer 500. We vliegen er dit jaar maar meteen goed in met een bezoekje aan een winkel in de Belgische hoofdstad, waar we hem mochten uittesten. Aguilar is al een tijdje een gevestigde waarde onder de merken die gespecialiseerd zijn in basmateriaal. Hun ingebouwde OPB pre-amp’s voor actieve basgitaren vind je alleszins vaak terug in zeer hoogwaardige, handgemaakte basgitaren (zoals de Ibanez Gerald Veasley die ik ook al eens besproken heb). De DB buizenversterkers zijn zeer gegeerd en in de lijst van de endorsers staan heel veel van mijn favoriete bassisten. Bij Aguilar dachten ze dat het tijd werd om ook in het digitale tijdperk te stappen met deze class D versterkers. Onlangs las ik een heel interessant artikel over deze lichte basversterkers met digitale eindtrap. De fabrikanten kunnen er niet meer omheen, deze versterkers zijn licht, betrouwbaar (nog nooit problemen mee gehad) en hebben een heel mooie, gedefinieerde en directe sound. De lampen en mosfet versterkers zullen wel blijven bestaan, maar deze nieuwe generatie van versterkers zal nog meer de basmarkt veroveren doordat er meer fabrikanten op deze trend inspringen. Ikzelf gebruik nu al bijna tien jaar dit soort versterkers (waarvan ik er nu al twee heb) en laat meer en meer mijn oude mosfet versterker thuis. Maar goed, terug naar de Tone Hammer! Het blijft toch altijd even wennen aan de afmetingen en het gewicht van deze versterkers. Zeker als je hem naast die gekende Aguilar DB buizenversterker ziet staan. Ik mocht hem testen met de SL 112 speakerkast die voor de Tone Hammer wordt aanbevolen. Spijtig genoeg was er maar één zo’n speakerkast ter beschikking, anders kon ik echt de power van deze amp op 4 Ohm met twee SL 112 speakerkasten testen.

Om er een goede sound mee te creëren is de Tone Hammer geen complexe versterker. What you see, is what you get! Teveel regelknopjes maken de zaken alleen maar ingewikkeld, zeker als je geen geluidstechnicus bent die kennis heeft van al die frequenties. We hebben een instrumentingang met een -10db knop voor actieve bassen. Een gain knop om je inkomend signaal af te regelen. Dan hebben we een Equalizing, bestaande uit bass en treble om je hoge en lage frequenties af te regelen. Een mid level knop om je mid frequenties te boosten, waarmee je dan met behulp van de Mid freq knop de keuze kan maken van lo-mid naar hi-mid. Je kan zo dus bepalen welke mid frequentie je boost. We hebben een drive knop die ons een goeie simulatie geeft van een lamp pre-amp. Hoe meer je deze opendraait, hoe vuiler je klank wordt. Hiermee kan je je sound extra karaker bijgeven. Qua regelmogelijkheden eindigen we met een master regelknop naar de speakerkast toe. Een clip ledje geeft het aan als we de versterker overbelasten en we kunnen switchen van bas dankzij de operate/mute knop zonder dat onze speaker knalt. Qua aansluitmogelijkheden hebben we een gebalanceerde XLR aansluiting met pre of post switch (met of zonder de equalizing settings van de Tone Hammer) en een groundlift switch, mochten we last hebben van een brom door slechte aarding. Aan de achterzijde hebben we twee speak-on uitgangen en een tuner output. Dit alles zit in een compacte en lichte behuizing. Er zijn koelrasters aan de zijkanten en twee geluidsloze ventilators die werken volgens de temperatuur. Dit zorgt ervoor dat hier geen storing door wordt veroorzaakt, wat je soms wel kan hebben met bepaalde koelventilators (denk maar aan oude ijskasten). Tijdens mijn test moesten de ventilators nog niet aanslaan, dus de temperatuur werd in die tijd niet te hoog.

De Tone Hammer geeft ons een straight, punchy klank. Met de drive knop kunnen we meer karakter toevoegen en de mid frequentie regelingen zorgen voor de totale afwerking.

Wat mij betreft is de Aguilar Tone Hammer 500 geslaagd in zijn opzet en mag hij de lijst vervoegen van de goeie D class versterkers. Voor €920 (adviesprijs) is hij de jouwe. Niet echt goedkoop, maar Aguilar houdt zijn productie binnenshuis (dat betekent dus dat er niet wordt uitbesteed naar landen waar ze goedkoper kunnen gemaakt worden). Hierdoor wordt er een bepaalde kwaliteitsnorm behouden. En voor goeie kwaliteit betaal je nu eenmaal wat meer! Toch is dit blijkbaar geen belemmering, gezien de Tone Hammer 500 blijkbaar al erg vlotjes over de toonbanken schuift. Tot de volgende test!