aanmelden
Eden World Tour WT-800 & EX410 & EX115
Bass 06-04-2013
door:

BASS AMPLIFIER & CABINETS

 

Made in the USA. En ze zijn weer terug! De high end Eden versterkers en cabinets. Misschien niet zo gekend bij de jongere bassisten onder ons, maar een naam die niet onopgemerkt is geweest in de geschiedenis van de basgitaar. Vroeger hielden ze hun productie binnenshuis, maar met de zware tijden van tegenwoordig zijn ze toch verplicht geweest om bepaalde dingen buitenshuis te laten produceren. Wel nog altijd met hun specificaties en kwaliteitszorg. Dit zorgt ervoor dat verschillende producten van Eden voor velen onder ons nu meer bereikbaar zijn qua budget. We kregen meteen een heel pallet mee met versterkers en cabinets van het merk. Bij deze alvast deel één van de Eden reviews!

 

Concept

Als je spreekt van high end versterkers en cabinets van Eden, dan spreek je ook van een gepeperd prijskaartje. Dat was toch voordien het geval bij Eden. De concurrentie met andere merken is de laatste jaren sterk gestegen. Vroeger had je maar een paar merken specifiek voor bassisten. Nu zie je bij wijze van spreken het bos door de bomen niet meer. Tijd om nog eens te verrassen, dachten ze bij Eden. Deze stack is volledig gemaakt in China, onder streng toezicht om de kwaliteitszorg hoog te houden. Een goeie zaak voor ons natuurlijk!

 

Handleiding/toebehoren

NEVER COMPROMISE, dat is het motto van Eden dat je overal terugvindt - ook op de handleiding. Die bevat functiebeschrijvingen en uitleg over het gebruik van de versterker. Op zich wel een goede handleiding, maar toch had ik liever wat meer uitleg gekregen over bepaalde zaken, zoals de bi-amp mode en bridge mode. Ze gaan er een beetje van uit dat de gebruiker al vrij goed op de hoogte is van de mogelijke regelingen. Iets wat wel weggelegd is voor bassisten die al wat watertjes hebben doorzwommen, maar minder voor beginners. Verder wordt een elektrisch snoer meegeleverd. Bij de cabinets worden vier monteerbare wielen meegeleverd. Deze zijn vrij eenvoudig in en uit te klikken op de cabinets.

 

Bouw

De versterker heeft de vertrouwelijke, robuuste look van Eden: een goudkleurig voor- en achterpaneel en een zwarte behuizing. Blijkbaar kunnen deze versterkers tegen een stootje, want op hun website staat een World Tour 800 versterker die een studiobrand heeft overleefd en nog werkt ook. Gesproken van betrouwbaarheid! De regelknoppen voelen heel kwalitatief aan. Er zijn zelfs trapsgewijze regelknoppen hier en daar, die het geheel een nog professioneler tintje geven. Iets wat ik vroeger ook nog bij Trace Elliot ben tegengekomen. De vesterker kan in een rack gemonteerd worden door middel van afneembare rack-ears. Bovenaan en langs de zijkanten zijn er koelgaten voorzien en achteraan in het midden zit een koelventilator om het geheel af te koelen. Deze treedt enkel in werking wanneer nodig, zodat de ventilator geen storend gebrom heeft in de speakers. De versterker weegt een slordige 12kg.

De cabinets zijn heel eenvoudig geconstrueerd. Deze EX Series zijn de goedkopere versie van hun D Series cabinets. De behuizing is vrij compact en licht, overtrokken met een stoffen bekleding en heeft kunstoffen hoekbeschermers. De ingebouwde handvaten werden mee overtrokken met de stoffen bekleding. Zowel de 410 als de 115 zijn heel licht en gemakkelijk transporteerbaar dankzij de bijgeleverde, afneembare wielen. De speakers zijn designed door Eden. De boxen zitten beschermd achter een stevige metalen grill met het Eden-logo erop. Alles is vrij eenvoudig en robuust gebouwd. Enkel vind ik dat de stoffen bekleding van de speakers er vrij kwetsbaar uitziet. Maar dat is maar een vermoeden, want om dat goed te testen zou ik deze cabinets een jaar of twee on the road moeten meenemen.

 

Regelmogelijkheden

Bij deze World Tour 800 hebben we er toch heel wat. Om te starten: de gain knop om je inkomend bassignaal af te regelen met behulp van een indicator ledje. Er is een input pad-knop om -12dB in te schakelen voor actieve basgitaren. Daarnaast hebben we de gekende “magic knob” van Eden. De enhance knop waarbij de lage, hoge en hoog mid frequenties worden geboost en de lage mid frequenties worden uitgefilterd. Daarnaast dient de knop eigenlijk ook voor de bediening van de Tube-preamp sectie. Dan komen we aan de “tonal settings” of equalizing. Standaard zijn er de bass en treble regelknoppen, maar dan krijgen we een uitbreiding om de mid frequenties af te regelen. We hebben high, mid en low mid frequentie knoppen bovenaan om de gewenste frequenties te selecteren. Onderaan hebben we dan nog eens per frequentieknop een boost/cut regelknop om die bepaalde frequentie te boosten of weg te nemen. Dan is er nog een EQ indactie clip ledje dat aangeeft wanneer je teveel bepaalde frequenties boost. Er is een compressor die kan ingeschakeld worden, maar niet regelbaar is. Een clipledje dat aangeeft dat de compressor in werking treedt. Met de BI-AMP mode drukknop kunnen we de versterker in twee helften opsplitsen wanneer je twee cabinets afzonderlijk aansluit. Per aangesloten cabinet krijg je dan een vermogen van 300W bij 8 Ohm, 440W bij 4 Ohm en 550W bij 2 Ohm. Daarbij heb je dan nog een balance regelknop tussen de twee versterkerhelften, waarbij je een speaker luider of stiller kan zetten (left, right). In combinatie met deze twee cabinets: meer hoge frequenties met de 410 en meer lage frequenties met de 115. Met de cross-over knop kan je dan nog eens fine tunen qua frequentiegebied. Als je nu alles al eens op een rijtje zet: wat kan je eigenlijk niét regelen met deze versterker? We hebben een mono bridge drukknop als we zonder de bi-amp mode willen werken en het simpeler houden door de twee cabinets gelijkwaardig aan te sluiten, waarbij we dan een vermogen krijgen van 880W bij 8 Ohm en 1100W bij 4 Ohm. Het volume van het uitgaand signaal kan dan nog eens in zijn totaliteit geregeld worden door de masterknop. Op de 410 cabinet hebben we dan nog een regelbare tweeter om te bepalen welk soort mid frequenties (high/low) je wil toevoegen aan je sound.

 

Aansluitmogelijkheden

Om te beginnen hebben we aan de voorzijde de jack ingang om onze bas in te pluggen in de versterker en een stereo koptelefoon uitgang zodat je kan oefenen zonder je collega’s te storen. De meeste aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde. Om te beginnen hebben we de bridge output om de vesterker in mono stand te gebruiken. En aan beide kanten hebben we dan de stereo of bi-amp aansluitingen met aan elke zijde een speak-on aansluiting en twee jack uitgangen om telkens de mogelijkheid te bieden om twee cabinets per kanaal aan te sluiten. Vier in totaal dus! Verder een gebalanceerde XLR D.I. output waarbij we het uitgaand signaal kunnen afregelen qua volume en groundlift kunnen inschakelen als we last hebben van slechte aarding. Verder een left en right AUX ingang om een extern geluidsapparaat aan te sluiten. Een tuner-uitgang om een stemapparaat of rack aan te sluiten. We hebben twee soorten effect loop-aansluitingen: een mono effect loop circuit (send/return) dat na de compressor en voor de preamp en equalizing sectie zit, en een stereo effect loop circuit met twee send uitgangen (stereo-effecten) dat na de equalizing zit. Op de 410 zitten twee speak-on aansluitingen en een parallelle jack uitgang. Bij een defecte speaker blijft de andere aangesloten cabinet verder werken (in bridge mode). Op de 115 cabinet zit enkel één jack ingang.

 

Sound

Het beste wat je doet als je begint met je sound te zoeken op deze versterker, is de equalizing op neutraal zetten. Van hieruit heb je een basisklank die je kan beginnen fine-tunen. Met de enhance knop geven we onze sound meer warmte en kleur dankzij de tube preamp. Met de equalizing nog steeds op neutraal en de balance knop in bi- amp mode, kan je bijvoorbeeld de 410 cabinet meer naar voren brengen om een snedige slap klank te krijgen, of de 115 meer naar voren brengen om een meer boomy sound te creëren. Is dit nog niet genoeg naar je zin? Dan kan je beginnen met de mid frequenties af te regelen tot in het kleinste detail. Kortom, ik kan hier nog lang over uitweiden. Het is eventjes wat zoeken, maar na verloop van tijd kan je een lekkere, vette sound bekomen. Ikzelf heb een echte woofy sound gevonden die toch nog genoeg presence en definitie heeft. Dankzij de vele regelmogelijkheden heb je dus een waaier aan soundmogelijkheden. Dit is echt een pareltje van een versterker! Je moet echter wel goed weten wat je regelt qua knoppen en frequenties. Het is niet zomaar eventjes in het wilde weg met wat knoppen draaien.

 

Toepassing

Deze set-up is vooral bedoeld voor grotere optredens, hoewel je zonder de 115 cabinet en met enkel de 410 ook al aan de slag kan op iets kleinere optredens. Een oefen set-up kan je dit al niet meer noemen. Dankzij de vele regel- en aansluitmogelijkheden is deze stack vrij divers en is hij geschikt voor vele genres, gaande van jazz, pop, rock, funk, tot… stevige metal. Vermogen genoeg alleszins om goed te blazen. Je wordt in de handleiding wel gewaarschuwd voor gehoorschade. Opletten geblazen dus! Doordat je de frequenties kan fine-tunen, is de versterker ook erg geschikt voor studiowerk. Studiotechnici zullen je graag zien komen met deze Eden.

 

Budget

Voor de World Tour 800 versterker betaal je een slordige €1700. Wat betaal je voor de cabinets? De EX 410 kost €675 en de EX 115 €500 (alle zijn adviesprijzen, BTW inclusief). De cabinets vallen qua prijs goed mee. De versterker is vrij duur, maar deze prijs is zeker in verhouding met de kwaliteit, het vermogen en de mogelijkheden die je ervoor krijgt.

 

Conclusie

Deze stack van Eden is high end materiaal. De versterker is alvast op en top kwaliteit. Hij is niet spotgoedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. En als je ziet dat zo’n ding een studiobrand kan overleven... De versterker geeft een robuuste en betrouwbare indruk. De vele regelmogelijkheden zorgen ervoor dat je je sound echt kan fine-tunen, maar dit is niet zo evident. Iets wat meer is weggelegd voor de professionelen onder ons, of de betere amateurbassisten. Ook studiotechnici zullen je graag zien komen. De cabinets zijn iets eenvoudiger en sober opgetrokken. De speakers leveren wel goed werk. Men heeft vooral wat bespaard op een uitvoerigere afwerking. Als je de prijzen ziet van een D-klasse 410 cabinet die normaal rond de €1000 kost, heb je voor €400 geen slechte koop gedaan. Handig zijn ook de afneembare wieltjes, die gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Dit is op en top kwaliteitsmateriaal en Eden is er klaar voor om terug de wereld te veroveren. Dankzij de lage productiekosten is Eden budgettair meer bereikbaar geworden voor velen onder ons. Wordt vervolgd!