aanmelden
Peavey MAX 112
Bass 07-10-2013
door:

COMBO BASS AMP

 

De zomer is jammer genoeg voorbij, regen en wind zijn weer van de partij! Het is terug tijd om wat warmere kleding uit de kast te halen en je binnenshuis te verschansen. De ideale omstandigheden voor het schrijven van een review! Deze keer komt Peavey terug aan bod. Ze zitten daar blijkbaar niet stil. Onlangs mochten we de nieuwe versie van de legendarische TNT combo uittesten. Dit keer een nieuwe reeks van bascombo’s: de MAX Series. Voor mij staat de Peavey MAX 112 combo. Benieuwd of dat Peavey ons weer kan bekoren. Het filmpje op de site klinkt alvast veel belovend.

 

Concept

Je zou kunnen vragen waarom Peavey nu deze lijn van combo’s uitbrengt, als ze je de tour TNT kunnen aanbieden? Nou, de TNT is enkel beschikbaar in een 1 x 15 inch speaker combinatie. De MAX serie daarentegen heeft verschillende speaker configuraties, van 10, 12 en 15 inch en nog twee (qua behuizing compactere) combo’s. Keuze genoeg! Deze MAX serie is misschien “maar” een combo, het gaat toch om meer dan een oefencombo. Een combo niet enkel thuis z’n mannetje staat, maar ook op repetities en kleinere optredens.

 

Handleiding / toebehoren

Er is een handleiding meegeleverd waarin eerst een paar veiligheidsvoorschriften vermeld staan in een twintigtal talen. Enkele bladzijden verder kom je aan de functieomschrijving van de regelknoppen en ingangen. Deze is beknopt, maar toch zeer duidelijk. Verder vind je in de handleiding ook nog de technische specificaties van deze combo terug. In de doos vind je ook nog een elektriciteitssnoer dat zowel geschikt is voor het Europese binnenland als voor de Engelse stopcontacten.

 

Bouw

De combo heeft een stevige en solide behuizing die overtrokken is met een zwarte semi-leren bekleding. Een zwarte metalen grille beschermt de speaker en de versterker. De regelknoppen zitten bovenaan in de behuizing verwerkt. Bijna alles is zwart, enkel de regelknoppen en de opschriften zijn in het wit. Die knoppen voelen wel wat licht aan wanneer je regelt, waardoor ze een beetje goedkoop lijken. De combo is makkelijk te verplaatsen dankzij een plooibaar handvat aan de bovenzijde. Ook is hij kantelbaar door een schuine afvlakking in de behuizing onderaan, waardoor hij ook als een soort monitor kan dienen. Ter afwerking werden kunststoffen hoekbeschermers en anti-slippootjes aangebracht. Eenvoudig maar efficiënt. Deze combo weegt een slordige 18kg - qua gewicht dus nog net ok om hem veel te kunnen verhuizen.

 

Regelmogelijkheden

Wanneer de bouw vrij eenvoudig is, is dat ook het geval met de regelmogelijkheden... of zo lijkt het hier althans. We beginnen met de gain knop voor het inkomend bassignaal. Deze heeft nog een extra drukknop eronder: de TT BOOST SWITCH, die ons een simulatie geeft van een buizen pre-amp. Hoe meer je deze opendraait, hoe meer distortion je toevoegt aan je klank. Daarnaast heb je de Bass knop voor de lage frequenties. Deze heeft ook een extra drukknop (de PUNCH) die een boost heeft aan de lage frequenties en ideaal is voor stijlen als bijvoorbeeld reggae en blues. Ook de MIDDLE knop voor de mid frequenties heeft een drukknopje, namelijk de MID SHIFT. Hiermee kunnen we de hoge mid frequenties aanzetten. De TREBLE, knop (voor het regelen van de hoge frequenties) is de laatste in het rijtje van de toonregelingen. Ook hier werd weer een drukknopje voorzien: de BRIGHT zorgt voor een boost van de hoge frequenties, waardoor we een meer “briljante” sound bekomen.

De volumeknop werd voorzien van het DDT speaker protection circuit. Wanneer de speaker wordt overbelast, treedt de DDT in werking, wat je kan zien aan de powerswitch die rood kleurt in plaats van blauw. Deze volumeknop heeft ook - hoe kan het anders - een drukknop meegekregen... De psycho-acoustic effect switch? Nog nooit van gehoord! De beschrijving in de handleiding verschaft ons meer uitleg. We lezen dat bij het indrukken van deze switch, de harmonieken die zich in het lage register bevinden worden toegevoegd. Zo lijkt het alsof de versterker opeens luider is, zonder dat je het volume eigenlijk verandert. Goed uitgelegd in de handleiding! Als ik de knop indruk, merk ik er inderdaad wel iets van. Ik zal mij nog even wat meer moeten verdiepen in dit effect, maar ik hou wel van goede extra’s. De MAX 112 ziet er op het eerste zicht dus misschien wel bescheiden uit, toch kreeg hij enkele leuke features mee waardoor hij best veelzijdig is. Het maakt hem origineler dan een gewone standaard bascombo!

 

Aansluitmogelijkheden

Er is een DI uitgang om ons signaal door te sturen naar een P.A. of opnamesysteem. Deze uitgang is voorzien van een groundliftswitch, voor als we te maken hebben met een slechte aarding. Vervolgens zijn er twee instrument ingangen; “passive” en “active”. Eén voor passieve bassen en één voor actieve bassen waarvan de output hoger is dan die van een passieve. Je kan de bas zelfs stemmen dankzij de ingebouwde chromatische tuner. Die schakel je in door de mute/tune knop in te drukken. Het signaal naar de speaker en DI wordt gedempt, zodat je ongestoord je instrument kan stemmen. De betreffende noot licht dan op en dankzij twee rode en een groen ledje kan je zien of je bas gestemd staat of niet. Handig toch? Om af te sluiten hebben we nog een mini jack aux ingang om bijvoorbeeld een iPod aan te sluiten en zo met bestaande muziek mee te spelen. Er is ook een mini jack koptelefoon voorzien om in alle stilte te spelen.

 

Sound

De sound van deze Peavey MAX 112 is best overtuigend. Met enkel de equalizing (bass, mid en treble) op 12 heb je al een goede sound die zorgt voor aangenaam spel en comfortabel aanvoelt. Het was de bedoeling van Peavey om een combo te ontwikkelen die vele stijlen aankan. Wel, daarmee zijn ze, mede dankzij de special features, vrij goed in hun opzet geslaagd! Zo kan je o.a. met de punch een boomy reggaeklank toveren en met de mid shift en bright je bas heel agressief laten klinken, met veel attack. Voor elk wat wils dus! Enkel het psycho-acoustic effect heb ik nog niet helemaal kunnen uitpluizen. Het blijft een mysterie hoe het mijn gehoor beïnvloed. Ik hoor wel een verschil, maar kan het moeilijk omschrijven. Maar goed, de combo klinkt lekker met veel laag en punch, zoals het hoort! Voor een 200 Watt combo heeft hij een goede power, waardoor hij vrij luid klinkt!

 

Toepassing

Deze combo is in eerste instantie, dankzij de aux en koptelefoon ingangen, heel interessant om thuis te oefenen. Dankzij z’n afmetingen en gewicht is de MAX 112 makkelijk te transporteren en dus ideaal voor repetities. Ook is hij geschikt voor kleinere optredens in cafés. De combo geeft genoeg power en kan dankzij de schuine helling dienst doen als monitor. In dat geval kan je je signaal doorsturen naar de P.A. om het nog wat extra te versterken. De MAX 112 is eigenlijk een ideale combo voor bassisten die na hun beginfase op zoek zijn naar iets dat luider en meer power heeft dan hun eerste 15 Watt oefenversterkertje. Deze combo is dan ook nog eens veelzijdig qua sound, wat wil zeggen dat hij praktisch alle genres aankan!

 

Budget

Deze combo is de jouwe voor €359 incl. BTW! Een heel scherpe prijs voor zo’n combo met al die extra’s. Je krijgt zeker waar voor je geld en zal er enige tijd (misschien voor altijd) genot van hebben. Een aanrader voor bassisten met weinig budget!

 

Conclusie

Bassisten die al even hebben leren spelen en nu op zoek zijn naar iets degelijk en betaalbaar, zitten goed bij deze combo. De extra features - zoals de punch, mid shift, bright, de ingebouwde chromatische tuner en het psycho-acoustic effect - onderscheiden deze combo van de rest binnen z’n prijsklasse. De schuine helling van de behuizing zorgt ervoor dat je de combo in monitorstand kan zetten. Op de afwerking valt quasi niets aan te merken, enkel de regelknoppen voelen wat licht aan. Maar dit vergeven we moeiteloos! Een ideale oefenversterker en monitor, geschikt voor verschillende situaties. Neem daar nog eens bij dat hij veel genres aankan en vrij veel power heeft voor een 200 Watt combo... In zijn prijsklasse toch één van de betere die ik al ben tegengekomen!