aanmelden
STAGG Cymbals
Drums & Percussion 16-08-2002
door: Joris Peeters
Stagg cymbalen zijn reeds sinds mei vorig jaar op de markt en werden onlangs nog in de spotlight gezet op de Frankfurter Musik Messe. Dus dringend tijd om deze "recenteling" onder de cymbaalmerken eens onder de loep te nemen. Invoerder is EMD en daar stond men ons vriendelijk én enthousiast te woord met extra uitleg over de herkomst van deze producten. Het betreft een op en top handgemaakt, Aziatisch product. Ergens in een geďsoleerd fabriekje in China worden reeds geruime tijd (vermoedelijk al enkele generaties lang) Chinese klankschalen en gongs vervaardigd. Waarom men niet eerder op het idee is gekomen om in dit bedrijfje cymbalen op ambachtelijke wijze te laten produceren en deze vervolgens naar het Westen uit te voeren, ligt vooral aan politieke en logistieke oorzaken. Maar de tijden veranderen en intussen is het zo ver!

AANBOD

 

We vinden bij Stagg Cymbals twee series terug: de Regular Serie, eerder allround, maar uitermate geschikt voor jazz. Het productieproces van de Regular Serie is, in vergelijking met de andere reeks, iets minder arbeidsintensief en dus zijn deze cymbalen een 20% goedkoper dan de Brillant Serie. Deze laatste reeks is meer geschikt voor pop en rock en deze cymbalen zijn ook iets zwaarder in volume. Ondertussen is er al een nieuwe, derde "BDH" serie onderweg: met meer "Westers" klinkende cymbalen. We kijken er al met veel interesse naar uit! Maar ondertussen bekijken we de ons toegeleverde set! Uit de Brilliant Serie beschikten we over de Splash B-SM8 en B-SM10 (uiteraard respectievelijk 8 en 10"), een Medium Crash B-CM16, de Rock crash B-CR18, een Medium ride B-RM20 en de Rock Ride B-RR20. Uit de Regular Serie kregen we de Medium Crash R-CM17, de Medium Hi-hat R-HM13 en een China R-CH22.

KLANK

 

Een handgemaakt instrument doet je al vermoeden dat de klank verschilt van exemplaar tot exemplaar, zelfs binnen hetzelfde type! Dit wordt ook duidelijk toegegeven door de producent. Het gaat dus wel degelijk om individuele, origineel gemaakte cymbalen, met als voornaamste parameter uiteraard het gewicht en vooraf bepaalde limieten wat betreft de afmetingen. Overweeg je de aanschaf van zulk een cymbaal, dan test je het cymbaal op voorhand dus best zo goed mogelijk uit (voor zover dit in de muziekwinkel uiteraard mogelijk is)! Vergeet dan vooral ook niet erop te letten dat de decay (het "uitsterven" van het geluid) steeds langer lijkt in een kleinere winkelruimte én dat een cymbaal nogal wat verschillend kan klinken naargelang de afstand naar de ontvanger (naar het publiek dus). Vraag dus ook steeds aan iemand om het cymbaal voor jou te bespelen, dan kan je het algemene resultaat ook eens zelf van op afstand beluisteren. Deze cymbalen zijn gemaakt in China?, en dat hoor je, en dan vooral bij de crashes. In zoverre dat de 17" Medium ("Regular") Crash me zelfs iets té "Chinees" klonk, namelijk "trashy" en donker. Geen "allround" crash, maar eerder een cymbaal dat opvalt, eventueel ter aanvulling van een grotere, diverse set, dus zeker ook geliefd bij jazzfanaten... De 16" Medium ("Brilliant") Crash verraste dan weer door zijn "explosief" karakter, voldoende briljant en alles behalve onderdoend voor zijn (duurdere) tegenhangers van de traditionele merken. De "gevestigde" waarden, zeg maar. De 18" Rock ("Brilliant") Crash is uiteraard een "luid" cymbaal, iets te "metaalachtig" klinkend naar mijn mening en verraad ook zijn Chinese afkomst (nogal "gongachtige" sound).

We leggen tussendoor nog eens de nadruk op het "persoonlijke" karakter van elk exemplaar! Deze (beknopte) beschrijving van de geteste types geeft dus wel een "overall" idee van de klankeigenschappen van Stagg cymbalen, maar ga niet te diep in op de ontleding van elk type, het exemplaar dat jij voor je krijgt in de winkel zou wel eens in voldoende mate kunnen verschillen van de door ons geteste exemplaren. Ook qua klankeigenschappen! Probeer trouwens ook verschillende speelstijlen uit: de 16" crash zou voor mij gerust ook bijvoorbeeld als "ride" te gebruiken zijn voor jazz! We gaan verder met de rides: de 20" Ride ("Brilliant") Medium is zeker okay als allround ride voor popsituaties. Een vrij lage bel toonhoogte, heel wat heldere boventonen en klare "ping" qua attack. De 22" Rock ("Brilliant") Ride is dan weer een zwaarder cymbaal met een echte "killer-sound" en loeiharde bel met vrij lage "pitch". De boventonen blijven onder controle, zolang je tenminste in het midden van de cymbaal (dus niet te ver naar buiten) speelt.

De 13" Medium ("Regular") Hi-hat produceert een mooie "chick" en is zeker voor jazz stijlen een aanrader. Veel "mid" en eerder donker, dus wel wat definitie, "hoog" en projectie missend voor echte pop doeleinden. De 8" en 10" Medium ("Brilliant") Splashes zijn snel en helder, wel met een vrij lange decay. Ook deze splashes moeten (opnieuw!) nauwelijks onderdoen voor gelijkaardige types van duurdere merken. Last but not least de 22" China (!) Regualar: als een "chinatype" Chinees moet klinken, dan zal dat wel deze Stagg "China" zijn denk ik. Bovendien loeihard en met een zeer lange decay!

DUURZAAMHEID

 

Niet echt een item dat aan bod komt bij cymbaaltesten, maar gezien we te doen hebben met een nieuwkomer, met bovendien een meer dan redelijke prijs, willen we toch niets aan het toeval overlaten? ?Lowbudget? cymbalen (en deze Stagg?s zijn dus goedkoop) en vooral de lichtere crashes uit dergelijke reeksen durven wel eens (té) snel vervormen na de nodige ?power?-hits. Niet met Stagg cymbalen! Ik nam enkele van bovenvermelde cymbalen mee naar een toch wel energieke live-gig en zelfs de (vrij dunne) 17" crash kwam eruit zonder kleerscheuren.

PRIJZEN

 

Enkele voorbeelden van prijzen: in de Brilliant Serie kost een Splash B-SM8 25,00 €, een Medium Crash B-CM16 63,00 €. In de Regular Serie heb je al een Medium Crash R-CM17 aan 53,00 €, een Medium hi-hat R-HM13 aan 73,00 € en de China R-CH22 kost 149,00 €. Maar je kan ook volledige sets kopen. De Regular Serie Medium set komt zo op 281,00 € en voor de Briljant Serie Medium set betaal je 380,00 €. Hiervoor krijg je telkens een 20" Ride, een 16" Crash, een 14" Hi-Hat en een gratis tas er bovenop!

BESLUIT

 

Stagg zorgt zonder meer voor een aangename verassing door deze unieke "handmade" cymbalen op de markt te brengen. Zoek je een persoonlijk instrument, dat bij jouw speelstijl past, en wil je er bovendien geen buitensporige prijs voor betalen, dan zit je goed met Stagg. Laten we hopen dat het een "blijver" is! De opgedane ervaring en traditie van het Chinese moederbedrijf zal er wel voor zorgen dat het product er alleen maar (nog) beter op wordt en dan is er voor deze Stagg cymbalen een mooie toekomst weggelegd!
Importeur: EMD


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • uiterst hoge kwaliteit/prijs verhouding
  • je hebt een uniek instrument
  • sommige exemplaren klinken ("logischerwijs") wat té "Chinees", we kijken dan ook met evenveel interesse uit naar de nieuwe, nog meer Westers klinkende, "BDH" reeks!