aanmelden
The Duallist Bassdrum pedal
Drums & Percussion 27-08-2002
door: Joris Peeters
Neen, dit is niet de titel van David Lynch nieuwste kaskraker. Het betreft een basdrumpedaal met twee beaters in plaats van één enkele klopper. Dit "vernuft" komt uit de U.K., wordt gefabriceerd door "the MacRobert Corporation" en zou een revelatie betekenen voor de drumwereld. Het verschil met de traditionele dubbele basdrumpedaal: The Duallist is uiteraard slechts met 1 voet bespeelbaar èn je hebt dus nog je linkervoet vrij voor het bespelen van de Hi-hat!

VORMGEVING & AFWERKING

 

Hierover valt weinig aan te merken. De Duallist weegt zo ongeveer de helft van een traditionele, enkele (!) pedaal en dat lage gewicht is altijd meegenomen (letterlijk...). Nog belangrijker is dat er aan degelijkheid niet wordt ingeboet: er werd voor kunststof geopteerd, het ultra duurzame Dupont Zytel Engineering Polymeer. Of de eveneens in plastic uitgevoerde riempjes (in de plaats van de meer traditionele ketting) na talrijke speeluren nog zullen standhouden zal enkel de ervaring uitwijzen... Het geheel ziet er in elk geval degelijk en mooi afgewerkt uit. Standaard meegeleverd: 3 inbussleuteltjes, een uitvoerige handleiding en een nog uitvoerigere demonstratie- en technical support video! Op deze laatste wordt The Duallist in onvervalste Teleshopping stijl aangeprezen en gedemonstreerd door een aantal drummers, mij voorlopig onbekend, maar zeker niet weinig capabel en dit met een onvervalst "cockney" accentje! The Duallist zou reeds een aantal "awards" hebben binnengesleept en zelfs felicitaties ontvangen hebben van Prime Minister Tony Blair en The Queen herself : voor de "Contribution to the Music Industry"!!!

BESPEELBAARHEID

 

Hier draait het natuurlijk allemaal rond! "The Duallist is easy to play": bij de "down stroke" slaat de rechter klopper, bij de "up stroke", de linker. Poepsimpel zou je zeggen, maar is hij inderdaad gemakkelijk te bespelen... Niet minder dan 10 instellingen moeten uiteindelijk het toestel naar jouw speel stijl- en wensen afregelen. Dat is heel wat, maar uiteindelijk heb je ook twee beaters af te stellen: veerspanning, positie ten opzichte van het vel, klopperlengte, straplengte. Niet echt praktisch is dat je hiervoor drie (3!) verschillende inbussleuteltjes nodig hebt, maar goed, we gaan ervan uit dat éénmaal ingesteld, je de pedaal vrijwel ongemoeid kunt laten.

Vrij ongewoon en een extraatje ten opzichte van de meeste pedalen is dat je ook de afstand van het geheel tot de basdrum kan instellen, interessant! Maar de randklem, die zorgt voor bevestiging aan de basdrum spanrand, bevindt zich net onder de voetplaat en is daardoor moeilijk bereikbaar, wat het vastzetten toch wat lastig maakt. De twee kloppers hebben vier soorten oppervlakken: twee verschillende in kunststof, een in vilt en een in hout. Je kan de Duallist ook gebruiken als enkelvoudige pedaal, daarvoor druk je (met de voet, meer bepaald hiel, en eventueel tijdens het spelen) de linker "Speedswitch" in, en de rechter "Speedswitch" brengt je dan terug in "double mode". Maar hier wringt volgens mij nu juist het schoentje (ook letterlijk??). Wanneer je bijvoorbeeld de Duallist afstelt voor de "single mode" (dus totdat de pedaal lekker speelt), en dan tijdens het spelen plots overgaat naar "double mode", dan ondervind je plots een veel grotere (zeg maar: dubbele) belasting. Dat is natuurlijk logisch aangezien je, steeds met één voet, in plaats van één juist twee kloppers gaat bedienen.

In de praktijk betekent dit dat, wanneer je een wat moeilijkere pattern speelt (bijvoorbeeld snelle "doubles"), je dit soms niet meer gespeeld krijgt in "double mode"! Tevens gaat de pedaal zich uiteraard anders gaan gedragen, wanneer de tweede klopper (die dan nog in tegengestelde richting beweegt) ook "meespeelt". Logisch. Maar lastig. Ik stelde ook een ander gedrag van het geheel vast bij overgang van "neerwaartse hiel" naar "opwaartse hiel" - voetpositie. Kortom, simpel is anders! Volledigheidshalve voegen we hieraan toe dat bovenstaande enkel geput is uit eigen ervaring, en dit na ongeveer een uurtje experimenteren. Nu, oefening baart kunst en ongetwijfeld kun je tot positieve resultaten komen met The Duallist na de nodige (maanden?) oefentijd. Dit wordt trouwens duidelijk bewezen en gedemonstreerd in de bijhorende video. Wat het bespelen betreft, moet ik wel stellen dat de uitgangsstelling ?we spelen in "enkele mode" een bepaalde pattern, gaan dan over naar "double" en zien dan wel wat er uit de bus komt, een vlieger is die helemaal niet opgaat. De pedaal vergt dus inderdaad een vrij nieuwe techniek, verschillend volgens tempo en feel van het stuk of naargelang het pattern dat je wil bekomen, en dit vraagt tijd.

In ieder geval: typische zestiende notenfiguren, genre dubbele-basdrum lukt vrijwel onmiddellijk! Je speelt gewoon achtsten, en je krijgt zestienden, en bij dat alles heb je nog je linker voet vrij om een andere figuur op de Hi-hat te spelen! Maar begin je met andere figuren te experimenteren, dan merk je dat dit een heel ander verhaal is, en dus heb je meer tijd nodig om dit uit te dokteren en dit alles in te oefenen. De video helpt je hierbij en bovendien worden er, als bonus, verschillende patterns in verschillende stijlen op gedemonstreerd. Tenslotte vermelden we nog dat ook heel wat interessante toepassingen voor de percussionist in het verschiet liggen, bijvoorbeeld wat betreft het bespelen van diverse woodblocks, cowbells, tamboerijnen e.d.

CONCLUSIE & PRIJS

 

Of The Duallist een bijdrage kan betekenen aan jouw drumwerk, zal ieder voor zich moeten uitmaken. De Duallist is natuurlijk zeker iets voor basdrumtechneuten! Zolang je maar beseft dat het beheersen van dit nieuw "instrument" heel wat "voeten" in de aarde heeft en tijd en geduld vraagt. Zoniet riskeer je dat je Duallist op zolder of in de kelder belandt, en dat zou zonde zijn nadat je er een slordige 360,00 € voor hebt neergeteld!
Info : www.theduallist.com
Importeur: Dick Visser-Music Sales, website www.dickvisser-musicsales.nl


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • dubbele basdrum patterns zijn vanaf nu "met één voet" te bereiken
  • de andere voet heb je dan nog vrij om bijvoorbeeld de Hi-hat te bespelen
  • uitstekende handleiding, video en support
  • techniek moeilijk te beheersen
  • hoge prijs