aanmelden
Audix drum mics pack
Drums & Percussion 04-10-2002
door: Luc Henrion
Moest ik jullie naar de naam vragen van een Amerikaans microfoonmerk, dan zouden jullie zeker Shure antwoorden. Okay, das gemakkelijk. Een ander? Dat lijkt al minder voor de hand liggend! Maar niet in het land van Uncle Sam: Audix heeft daar een naam en faam die hier – spijtig genoeg – haast ongekend is. Je hebt zangmicrofonen die gebruikt worden door vedetten zoals Alanis Morisette, Bruce Springsteen, Ben Harper of David Crosby en in de percussiebranche scoort deze firma ook hoog: Airto Moreira, Richie Garcia, Tito Puente, etc. Je vindt de eindeloze "user-list" op de site "audixusa.com". Toen ik voor de test van een "drum pack" mijn buurman (drummer bij de "Flying Toasters") uitnodigde, was ik dan ook niet verrast wanneer hij me meteen daarna voorstelde om voor hem meteen maar een set te bestellen bij Amptec, in Hasselt, de importeur van Audix! Die zo vriendelijk waren om me een "drum pack" van het huis aan te bieden… met niet minder dan 8 micros! En zo merk je meteen al de grote keus die Audix kan aanbieden: niet minder dan 26 modellen, zonder de verwisselbare capsules van de SCX1 erbij te tellen!

 

ALGEMEEN

 

De Drum Packs Audix worden geleverd in een aluminium koffertje, met daarin twee verdiepingen met voorgesneden mousse, kwestie van de micros goed te kunnen opbergen en te beschermen tegen eventuele schokken. Er is ook plaats voor de "D-Vice" of "D-Flex" klemmen (met of zonder minizwanenhals), speciaal ontwikkeld om (snel) gemonteerd te worden op de trommelranden. En dan heb je dus geen microstatieven meer nodig, die zijn altijd onhandig en onesthetisch en meteen zit alles op de juiste plaats: inclinatie en afstand zijn gemakkelijk te regelen. Ik heb het zelf uitgeprobeerd: tijdens een klein festival moest ik regelmatig, tussen de sets door, de micros verwisselen van het ene drumstel naar het andere. Ondanks een "strikte" timing zag ik mijn roadie steeds met een "smile" rondhuppelen! Ik heb het ooit anders geweten! De micromodellen die me ter beschikking gesteld werden zijn: een D1, twee D2s, twee D4s (samen vormen die het DP4 "pack"), en nog drie SCX1 modellen, waarvan een met een hypercardio directivity capsule (SCX1HC), en de twee andere met cardios (SCX1C). In de D-reeks heb je ook nog een D3 model, waarvan het uitgaand niveau iets lager ligt, maar uiterlijk verandert er niets: het gaat steeds om uiterst compacte dynamische microfonen. Geen enkele meet langer dan 10 cm. Het SCX1 model is trouwens ook niet groter en het zijn perfecte cilinders. Andere "Drum Packs" van Audix omvatten onder meer één of meerdere ADX 50 of 51 modellen (de laatste met een "pad" – 10 dB en lo-cut filter), met pregepolariseerde condensator en minder duur dan de SCX1. Deze laatste zijn "echte" condensators en worden dan ook in een luxe houten koffertje geleverd. Voorlopig is er nog geen spoor van een handleiding maar de site van Audix is zeer uitgebreid, met onder meer een "microphone application guide", trouwens zeer mooi verzorgd. Zon "user- list", dat moet je verdienen!

 

BOUW

 

De Audix microfoons stralen gewoon vertrouwen uit: hier geen goedkoop plastiek maar wel robuust metaal. Alleen de "D-Vice" klem, die de micro moet vasthouden, lijkt me wat "aan de lichte kant". Maar dat is misschien alleen een valse indruk: ik heb er eens "grondig" mee gewerkt en ben er ook niet al te "vriendelijk" mee omgesprongen… en de klem heeft de test goed doorstaan. Om de verschillende modellen te kunnen onderscheiden… dat is een andere zaak: op een kleine, haast onzichtbare rode kleur op de beschermingshuls na, valt de D4 haast niet te onderscheiden van de rest. Men had beter aan verschillende kleuren voor de capsules gedacht, of een gekleurde ring of zoiets: ik kan me al voorstellen welke problemen dit kan opleveren wanneer je bij spotlicht en podiumlicht moet werken. Hetzelfde geldt trouwens voor de capsules van de SXC1: alleen een klein merktekentje wijst op een verschil. Maar dat is dan ook de enige kritiek: voor de rest is de afwerking onberispelijk.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Alleen voor drums en percussie? Vergeet het maar, gezien de kwaliteit van de D reeks én de SCX1, zijn er eigenlijk tal van andere toepassingsmogelijkheden. Voor de D reeks: ik heb die ook eens uitgeprobeerd met een sax, latin percussie en met een gitaarversterker. En de SCX1? Die heb ik eens uitgetest met een koor en op een piano. Resultaat?

 

KLANKKWALITEIT

 

Ongelooflijk!!! Gewoon niet te geloven. Laat ons met drums beginnen: D4 voor de kick (basdrum) en floor tom, D1 voor de snare en D2 voor de andere trommels. Een paar cardio SCX1s als overhead en nog een SCX1 (hypercardio) voor de Hi-Hat. Perfect, ik zei het al. Zowel in studio als "live". Let op: in tegenstelling tot andere micros die ook alleen bestemd zijn voor de basdrum, is de D4 zeker niet beperkt in het hoog (hij gaat tot 19 kHz!) en, nogal logisch, hij haalt het diep zonder problemen, en toch geeft ie geen "gefilterde" responscurve. De D4 is eigenlijk zeer neutraal. En dan kan je deze micro natuurlijk ook gaan gebruiken voor andere instrumenten: zoals bijvoorbeeld voor een djembé, of zelfs een akoestische gitaar. Ik ben een fervent voorstander van deze tactiek: zo kan je zelf op zoek gaan naar de beste afstelling van de "kick" en dit in tegenstelling tot een té "pre-gefilterd" model. Kwestie van smaak natuurlijk, maar de toeschouwers waren achteraf unaniem tevreden over de behaalde klankresultaten.

 

De D1 en D2 neigen sterk naar hetzelfde concept en leveren dus ook de te verwachten resultaten. Het gaat hier om hypercardio micros en hun "directivity" is zo precies dat het gebruik van een "noise gate" haast volledig overbodig wordt. En, stel je wil die toch inschakelen, dan zal het aanslagmoment ("treshold") ook zeer gemakkelijk af te stellen zijn. Nog karakteristiek voor deze reeks is dat ze zeer sterke akoestische druk aankunnen: 144 dB SPL! Toch nog een opmerking: je kan maar best over een "pad" op de micro-ingangen van je mengtafel beschikken, want het uitgaand niveau ligt aan de hoge kant. Voor de drums zou ik op al mijn ingangen, zonder "pad", zeer zeker het saturatiepunt bereikt hebben. Zelfs met de SCX1 als "overhead"! Deze laatste micros zijn dan ook werkelijke studiobeestjes. Ik heb ze eens vergeleken met een paar goede, oude AKG C451 (echte "vintage"), maar ook met Audio-Technica AT4041 modellen, en spijtig genoeg beschikte ik op dat moment niet over een Neumann KM(1)84: ik ben er van overtuigd dat de Audix ze allemaal aankan. Of anders gezegd, de resultaten voor piano, koor zowel als voor overhead waren meer dan bevredigend. Het stereobeeld, zowel als A/B (ORTF) koppel en als XY was excellent, de responscurve exemplarisch, en de basisruis: onhoorbaar. Moeilijk om punten van kritiek te vinden.

 

BUDGET

 

De "DP4" kit bestaat dus uit 5 micros uit de D-reeks en ze komen op zon 1000Euro, zonder B.T.W. En dan kom je uit bij zon 200Euro per micro, zonder rekening te houden met de "mini-flightkist". De SCX1 kost echter wel zon goede 800Euro per stuk, afhankelijk van de capsule (tegen ongeveer 330Euro voor een ADX50…). Okay, de volledige "kit" met 8 Audix micros die Amptec had samengesteld, kost evenveel als een zeer goed drumstel. Maar je bent zeker niet verplicht alles "in een keer" te kopen. En waarom de SCX1 niet vervangen door enkele ADX50 modellen? Toch moet ik zeggen dat het juist de SCX1 modellen waren die mijn hart gestolen hebben… Ik heb een goed voorstel: laat de drummer opdraaien voor de kosten en laat de klankingenieur er dan maar mee werken. Geen goed idee?

 

BESLUIT

 

Een merk dat je dringend eens moet leren kennen. Als de zangmicros van hetzelfde kaliber zijn als de drummicros (en voorlopig valt het tegendeel niet te bewijzen) dan versta ik volkomen hoe Audix aan zijn (overzeese) reputatie is geraakt. Wat de SCX1 betreft: dat was voor mij een echte revelatie.
Importeur: Amptec – Hasselt
Website: www.audixusa.com
Prijs: DP4: 1035 EUR, SCX1C: 776,25 EUR, SCX1HC: 832,5 EUR.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • zeer stevige fabricage, origineel design en zeer functioneel
  • uitstekende klankkwaliteit, zeer uitgebreide dynamiek, de toepassingsmogelijkheden zijn meer divers dan op het eerste zicht zou blijken
  • geen handleiding, de afzonderlijke modellen van een zelfde reeks zijn moeilijk te herkennen
  •