aanmelden
Paiste Noise Works
Drums & Percussion 18-01-2003
door: Joris Peeters
"Noise Works" zijn een aanvulling binnen het Paiste Exotic Percussion aanbod, cymbalen en cimbaal-achtige instrumenten van ongewone "natuur", die veelal voor percussionisten bedoeld zijn. Een beknopte voorstelling.

ALGEMEEN

 

We hebben allemaal wel eens een drummer gezien met een traditionele cymbalen set, aangevuld met één of meer "special effects" cymbalen. Soms is dit gewoon een "versleten", bijvoorbeeld volledig gekarteld of zelfs gescheurd, exemplaar. Een ander gegeven is het gebruik van (drum- en percussie-) samples in de hedendaagse muziek zoals dance, house, techno, drum&bass etc..We denken vooral aan de typische "gated" en "witte ruis"-achtige, percussieve samples. De "Noise Works" exemplaren proberen deze veelal "ruwe" sounds te benaderen. Kritische waarnemers zullen hier misschien spreken van het fenomeen "hoe de mens (muzikant) zich gaat aanpassen aan de techniek (samples)" en beweren dat hier de wereld op z'n kop gezet wordt, want dat dit een compleet onnatuurlijke situatie betreft, vermits het volgens hen tegengesteld is aan hoe het zou moeten, nl "de techniek past zich aan aan de mens". Je kan het natuurlijk ook vanuit een positieve hoek benaderen en stellen dat: "technische evoluties (bv. samples) bij een creatief artiest nieuwe ideeën kunnen genereren ". Het is maar hoe je het bekijkt....

Meer dan de "gewone" cymbalen zijn deze exemplaren zeker ook bedoeld voor percussionisten. De band die zich de luxe kan permitteren een percussionist in dienst te nemen zal ongetwijfeld profiteren van de extra verrassende en opwindende kleurelementen die met deze instrumenten kunnen toegevoegd worden aan het muzikale totaal beeld.

BOUW

 

We hebben te maken met een aantal samengestelde, "gestapelde" cymbalen bestaande uit 2 tot 3 onderdelen, en 3 types hihats. Let wel dat je voor sommige van deze "stack" combinaties een cimbaal statief nodig hebt met voldoende lange tilter (de bevestigings- draadstang waarop je de cimbaal bevestigt). Bij losser of vaster aandraaien van de vleugelmoer kun je de sound, vooral de "decay" dan, aanpassen.

De losse onderdelen van een "stack" zijn trouwens ook perfect als "stand alone" cimbaal te gebruiken. Qua look geven de cymbalen mij de indruk minder bewerkt te zijn (vooral "handmatig" dan). De hihats doen eerlijk gezegd wat "goedkoop" aan qua uitzicht, maar dit is uiteraard maar een indruk, want al gauw blijkt dat ze heel wat duurzamer zijn dan de typische "low budget" cymbalen.

KLANK

 

Een meer dan uitgebreide beschrijving van de klankeigenschappen per exemplaar vind je terug op de site www.paiste.com. We beperken ons hier dan ook in deze beknopte test, tot het vermelden van de in het oor (!) springende elementen, en natuurlijk onze opmerkingen... Wat alle exemplaren gemeen hebben, wat trouwens ook in de naam "Noise Works" is vervat, is de "trashy", lekker "vuile" klank zeg maar. Sommige geluiden roepen impressies op van klanken die je ondergaat wanneer je je bijvoorbeeld zou begeven in de werkplaats van een metaalverwerkend bedrijf.. Het vallen van een aluminium plaat, het geklop op een stuk carrosserie etc..! In de Paiste beschrijving vind je per artikel dan ook minstens 1 van volgende termen terug : "crunchy", "clangy", "raw", "trashy", "chunky"en "fuzzy". Toch vinden we in elk exemplaar ook die typische Paiste brillantie terug, zelfs bij de eerder "donker" klinkende combinaties.

Dark Buzz China (11"/18")
Een 18"China (die trouwens uiterst brilliant klinkt wanneer je hem alleen gebruikt) wordt gecombineerd met een 11" splash. Dat de metaal achtige sound een korte sustain heeft geldt uiteraard ook voor de overige combinaties. Logisch, dat de in elkaar genestelde cymbalen mekaar afdempen en zo een "normale", lange cimbaal decay tegengaan. Zoals verwacht heb je hier 2 totaal verschillende effecten naargelang je de binnen cimbaal aanslaat ("metaal"-attack) dan wel de buitenkant van de chinese (explosieve, donkere crash functie).

Double Clang Crash (12" top/12"bottom)
Dit zijn echt wel 2 erg kleine (12") in mekaar passende crashes met een erg zware bottom cimbaal. Mijn favoriete combinatie, zo blijkt, met een enorme "cut" (als "ear splitting" beschreven door Paiste) en een kristallijn effect van "breaking glass"

Triple Raw Smash (12" top/14"mid/14"bottom)
Dit "trio" klink opvallend "standvastig" qua geluid, de sound wijzigt nauwelijks met de mate van aanslag. Een volle, eerder donkere en ruwe klankkleur. De hoeveelheid harmonischen en sustain is uitermate te beïnvloeden door het losser of vaster aanschroeven van de cymbalen, wat resulteert in een zeer veelzijdige toepasbaarheidvan dit instrument.

Trash Sets (12"top/16"bottom, 14"top/18"bottom, 16"top/20"bottom)
Dit zijn donker klinkende combinaties, ruw en "trashy", met logischerwijs een lagere pitch en langere sustain naarmate de de diameter toeneemt. Het zijn meteen ook de meest "representatieve" "stacks" van het Noise Works gamma. Samengesteld uit nikkel, zilver en brass cymbalen zijn het de minst prijzige sets (logisch ook dat je niet te veel hoeft te betalen voor "trash"...!)

Fast X-Hat (12")
Alle hihats zijn slechts 12" groot, wat een beperkte projectie (volume) met zich meebrengt. Gebruik dus zeker niet 1 van deze hihats ter vervanging van je "reguliere" hihat voor all-round toepassingen. Ik probeerde het op een gig, maar verving al snel het exemplaar door mijn eigen set, tijdens de soundcheck. Ook hier dus iets voor "special effects" of als 2de hihat, eventueel te gebruiken door de percussionist. De Fast X-hat klinkt vrij "dof" en "droog". Het reproduceren van zwaar "gated" witte ruis samples wordt hiermee beoogt.

Paper Splash Hat (12")
Hun naam verraad het al, ze klinken "papierachtig", "trashy" maar toch zacht. De stokrespons klinkt uitermate gedefinieerd en het is de hihat met de meeste respons.

Fizzle Hat (12")
Half open bespeeld geeft het beste klankresulaat bij deze hihat : een "hissing" sound met heel wat sustain. Paiste beoogt hier voornamelijk het reproduceren van zwaar "gated" gesampelde hihats.

BUDGET

 

De bruto adviesprijzen in € (excl.BTW):
18" Dark Buzz China set: 371,75
12" Double Clang Crash: 277,14
14" Triple Raw Smash: 371,75
16" Trash Set: 104,62
18" Trash Set: 135,79
20" Trash Set: 178,08
12" Fast-X Hat: 137,46
12" Paper Splash Hat: 277,14
12" Fizzle Hat: 137,46

BESLUIT

 

Met deze Noise Works speelt Paiste gepast in op de nieuwe klanken, die de technologische (r)evolutie van de laatste jaren met zich mee gebracht heeft. Dat ze voor de creatieve muzikant een werkelijke en waardevolle verrijking van z'n klankenpalet betekenen staat buiten kijf. Dat hij de "techniek"-geluiden nu op menselijke manier kan bespelen, is absoluut een grote aanwinst. Dat hij ze nochtans slechts als aanvulling bij een klassieke setup kan aanwenden is al evenzeer waar. En dit betekent meteen dat deze cimbalen vooral zullen verkocht worden aan breeddenkende professionelen en kapitaalkrachtige amateurs (die al even breeddenkend moeten zijn, uiteraard).

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • "Nieuwe" geluiden die de drummer en percussionist ongetwijfeld ook nieuwe creatieve ideën zal bezorgen.
  • Een welkome aanvulling van verrassende effectgeluiden bij de "traditionele" set-up van rides, crashes en hihats.
  • Alleen voor de professional en de amateur met voldoende liquiditeit.