aanmelden
Worldmax Vintage Classic snare
Drums & Percussion 21-01-2003
door: Joris Peeters
In ons nummer van augustus jl. namen we reeds de Worldmax hardware onder de loep. Het relatief nieuwe drummerk blijkt dus niet alleen kwalitatief hoogwaardige hardware aan een schappe-lijke prijs te leveren, we vinden ook volledige drumsets, drumon-derdelen, accessoires en…snares in het gamma. Nieuwkomers daarin zijn de Vintage snare-drums. We testten de 14" X 6,5 versie die ook de roepnaam "Black Hawg" meekreeg. Daar-naast heb je ook nog de "Black Dawg", 14" X 5" en de "Black Pup", 14" X 4". Importeur voor de Benelux is Dick Visser uit Nederland.

ALGEMEEN

 

"Vintage" zegt hier voldoende en in dit geval baseerde men zich op het eerste ontwerp van de legendarische "Black Beauty" van Ludwig, die het levenslicht zag omstreeks 1920 (!). Typisch is de zwarte ketel van "black nickel plated brass", de cilindervormige, doorlopende dunne tube lugs met bolvormig uiteinde en inclusief de spanhaakjes of klauwen, tegenwoordig enkel nog bij basdrums gebruikt. David Lo, de man achter Worldmax, haalde de mosterd bij Pearl, tijdens zijn 18 jarige ervaring als "supervisor" aldaar. We vermelden reeds de gelijkenis met een aantal Pearl items bij de hardware, en ook nu meen ik reeds Pearl snaredrum modellen te hebben gezien met een gelijkaardige "look". Doelgroep van Worldmax instrumenten is iedere professionele drummer, maar gezien de meer aantrekkelijke prijs in vergelijking met de concurrenten worden ook de niet professionelen aangesproken.

Vermeldenswaardig is dat deze snare drum een derde plaats wegkaapte bij een contest voor vintage drums in het internationale, "leading" drummer magazine "Modern Drummer". Reden te meer om dit instrument verder te onderzoeken. Onze eerste indruk is dat we hier een drum zien, zoals die er waarschijnlijk uitzag bij de eerste populaire drummers zoals Gene Krupa of Warren "Baby" Dodds. Iets voor liefhebbers dus. De trommel heeft ook iets van een "marching" drum en het zwart blinkend metalen oppervlak heeft iets "kitcherigs", waarmee ik trouwens helemaal niets negatief bedoel. Vergelijk het, in het automobiel gamma dan, met een "PT Cruiser" van Chrysler, met zijn typische retro look. Wanneer we de snaredrum optillen valt z'n eerder geringe gewicht op (4,16 kg), een stuk minder dan wat we voor een diepe snare normaal gezien verwachten.

BOUW

 

De vrij dunne brass ketel (1,2 mm) is onberispelijk afgewerkt, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, en is voorzien van 1 luchtgat. Het buitenoppervlak ("black nickel plated") heeft een prachtige glans over zich. De spanranden zijn in 1 keer gestanst en vallen eveneens vrij dun uit (2,1 mm). Een flens aan de bovenkant,naar binnen toe, ontbreekt hier. Over de gevolgen hiervan bij de rim shot volgt meer later.

Bij de onderste spanrand, ter hoogte van de snarenmat inkeping is de buitenrand wat oneffen, maar dit heeft mijns inziens niet direct functionele gevolgen. We tellen 10 spanbouten, met doorlopende spancilinders, uitgevoerd zonder inwendig veertje. Opvallend zijn dus die spanhaakjes, zoals aanwezig bij de eerste "moderne" drums, begin deze eeuw. Ze passen overigens mooi over de spanrand heen.

Het snare mechanisme is super simpel, met een zijdelings opererend hendeltje en een plastic strip. Met dit laatste is op zich niets mis, zowel dergelijk stripje als het klassieke koordje gaan niet eeuwig mee, en dienen tijdig te worden vervangen. We concluderen dat de drum vrij goed is afgewerkt maar geen echte super-degelijkheid uitstraalt. "But it does the job". Benieuwd wat de klanktest zal geven..

BESPEELBAARHEID

 

Het snaren hendeltje opereert vlotjes en de snarenspanning is gemakkelijk regelbaar zelfs in de "on" stand. De uitvoering van de drum met de spanklemmetjes zorgt ervoor dat het vervangen van een vel čn het stemmen wat minder vlot verloopt..(vergelijk het met een basdrum, je dient de klauwtjes netjes te positioneren zodat de spanbout mooi loodrecht komt te staan etc...).

De snaren respons is echt behoorlijk, ook bij lichte aanslag, wat wel eens anders kan zijn met een diep model snaredrum, en wat ook inhoud dat het contact ondervel-snarenmat optimaal is. We vermelden reeds de eerder scherpe bovenrand van de "hoop", wat toch zowat zijn gevolgen heeft als je veel rimshots gaat gebruiken.

We testen deze drum tijdens een "marathon" gig van zo een 5 uur(!) en jawel, het gebruikte paar stokken belandde wel degelijk in de vuinisbak! Ik vewachtte trouwens ook een probleem bij het bespelen omwille van de aanwezigheid van die spanklemmen, maar dit bleek nogal mee te vallen. Je wordt het snel gewoon en er rest voldoende ruimte ertussen om confortabel die rimshots én rimclicks te slaan.

KLANK

 

We steken het niet onder stoelen of banken, hier zijn we aangenaam verrast! Zelf was ik reeds meer dan eens de bezitter van een diepe snare, maar wisselde deze steeds na verloop van tijd in voor een smaller model. Dat de snaren respons wel vaker een probleem kan zijn bij diepe snare drums, maar in dit geval geen problemen opleverde, hebben we reeds vermeld. In het geval van deze Worldmax valt echter ook de klank best mee. Het is geen "luide" snare, wat je meestal verwacht bij een diep model. Bij een strakke aanspanning en beperkte demping krijgen we een vrij korte, ronde en soliede sound, zelfs vrij droog, daar waar we een eerder diepe, "open" klank verwachtten, die dan ook soms (te) veel ruimte in het totale muziek spectrum neigt in te nemen..

Het aanwezige Worldmax vel is bovendien vrij dik, wat de klank nog "vetter" maakt. We raden je trouwens aan dit vel vanaf de aanvang te vervangen door bv. een "klassieke" coated Ambassador van Remo: de snare komt dan beter tot zijn recht en dit vel is ongetwijfeld ook betrouwbaarder. De klankkleur is helemaal niet "metaal-" achtig, maar eerder die typisch ouderwetse trommel klank. Zeg maar eerder "muzikaal", waarbij er van de "hardheid", die we wel eens bij moderne trommels aantreffen, geen sprake is.

We horen eerder weinig boven tonen, wat slechts tot een eerder beperkte "muffling" genoodaakt. De rimshot geeft een heerlijke "plof" zonder je pijngrens te testen. Rimclicks klinken mooi gedefinieerd en brushes klinken lekker "vettig" op dit diepe model. Je wil er zň een zwoele saxofoon bij.

BUDGET

 

380 Euro (adviesprijs)
Deze prijs bevindt zich dus (net) onder de prijsklasse van topmodellen, en hadden we eerlijk gezegd iets lager geschat. (zie onze contra argumenten).

TOEVOEGING VAN DE IMPORTEUR

 

Als jer dan toch een ander vel op wil zetten, raden wij een Aquarian Studio X coated aan. Dit geeft je meteen een warme studio sound...

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Uitstekende klank
  • Origineel concept
  • Het niveau van afwerking en bouw (soliditeit) ligt nog onder dit van de topmodellen van de concurrentie
  • De eerder scherpe boven rand is vrij nefast voor je stokken, als je veel rimshots slaat