aanmelden
Pearl Custom MMX
Drums & Percussion 14-04-2003
door: Joris Peeters
Een paar jaar terug kwam Pearl op de proppen met zijn nieuwe toplijn, de "Masterworks". Het betreft hier een volkomen Custom (lees "U vraagt, wij draaien") en handgemaakte reeks. Je kiest de houtsoort, maple, berk of mahony (of zelfs een combinatie van deze houtsoorten!), de dikte (aantal lagen), afmetingen, finish, de "plating" van de metalen onderdelen enz. enz…Onnodig te zeggen dat een test van dergelijk drumstel weinig aarde aan de dijk brengt, gezien het "custom" karakter van de serie, met oneindig veel parameters die zelf te kiezen zijn.. Naast de prestigieuze "Masterworks" hebben we steeds de "Master Series", een topreeks geproduceerd volgens weliswaar gestandaardiseerde specificaties, maar met toch erg uitgebreide keuzemogelijkheden en kwalitatief zonder twijfel op dezelfde hoogte als de Masterworks. We testten reeds de Session Custom SRX reeks van Pearl (MM september 2001) maar de Master Series ontbrak tot nog toe in ons testrepertoire. Deze leemte wordt bij deze dus gevuld.

 

ALGEMEEN

 

Het leidt geen twijfel dat Pearl wereldwijd reeds meerdere decennia tot het selecte groepje van top-drummerken behoort, met zijn uitstekende reputatie op gebied van kwaliteit, niet in het minst wat de hardware betreft. De Master Series bieden je de keuze tussen 4 soorten ketel configuraties: de Master Custom MMX en MRX met 4 resp. 6 lagen Maple, de Master Mahogany Classic MHX met 4-lagige Afrikaanse Mahogany en de Masters Studio BRX met 6-lagige berk. Over de klank verschillen hebben we het later. Professionals die voor Pearl Masters kiezen, bestellen à la carte. Zo ook deden wij. We kozen voor een 4-delige MMX set, in de prachtige Amber kleur, met volgende maten: een "diepe" 22x18 basdrum, 14x12 hangende "floor"tom, 12x9 tom en 14x6,5 MRX snare, eveneens maple dus, maar 6-lagig.

 

Wat betreft de hardware kozen we voor de ietwat lichtere (we denken aan onze rug) maar ruim voldoende stabiele, double braced 800W serie aangevuld met 2 AX-20 adaptors ter bevestiging van de 2 TH-981 tomhouders op de 2 ‘boom' statieven en een D-75 drumstoeltje. Het verschil met de voorheen geteste SRX reeks zit hem in de details. Nog iets beter afgewerkte metalen onderdelen, de basdrumklauwen hebben bv. die rubberen tussenstukjes ter bescherming van de laklaag van de basdrumhoop, Importeur BMI wist ons nog toe te vertrouwen dat eveneens de keuze van het hout beter wordt gecontroleerd en selectiever gebeurt en tenslotte hebben we de keuze uit 14 prachtige Finishes (kleuren) ipv 6 bij de SRX reeks. Bovendien kies je eveneens de kleur van de ketelhardware, dus spanranden en spanblokjes : Onze set is verchroomd, maar je hebt eveneens Gold Plated, Satin Plated (is minder blinkend dan gewoon gechromeerd) en Black Chrome Plated. De vormgeving en afwerking is werkelijk onberispelijk. Dat vonden we reeds bij de SRX reeks, dus kun je nagaan...We zochten verwoed naar een onvolmaaktheidje en vonden er… geen! De binnenkant is eveneens behandeld en perfect glad. Hetzelfde geldt voor de draagranden.

 

De eerder kleine, elegante spanblokjes zijn voorzien van een verguld binnencilindertje, een detail dat eveneens bijdraagt tot de professionele look van de toms. De in niet minder dan 31 proces-stadia aangebrachte lak finish is helder en glad als glas. Menig medemuzikant en toeschouwer was vol met superlatieven over de kit, toen ik hem uitteste tijdens enkele gigs. Tenslotte werden de trommels voorzien van remo Ambassador Clear vellen, de snare bovenaan van een Ambassador Coated, onderaan van een Ambassador Snare vel terwijl de basdrum tenslotte een Powerstroke 3 achteraan en een Ebony Powerstroke 3 met Pearl logo vooraan toegewezen kreeg. Een meer dan uitstekende uitgangspositie. Meer daarover later.

 

BOUW

 

De ketels zijn gefabriceerd met het gepatenteerde Heat Compression Shell Molding Systeem. Het samenbrengen van de verschillende Maple lagen onder extreme temperatuur en druk zorgt voor een bijzonder homogene en stevige bouw. En dat zie je! MMX ketels zijn "slechts" 4 lagen dik (5mm) en daarom voorzien van verstevigingsranden, met een hoek van 45 graden, en eveneens 5 mm dik. Het resultaat is een vrij lichte en dunne ketel die toch voldoende stevig blijkt te zijn. Het vrij lichte gewicht van toms en vooral (de nochtans diepe) basdrum vind ik persoonlijk een voordeel, zoals jullie intussen al wel weten. Elke ketel is voorzien van 1 luchtgat, en zelfs dit, evenals het Pearl naamplaatje, is voorzien van een rubberen tussenlaagje ter bescherming van de lak. Niets werd dus aan het toeval overgelaten! We tellen 6, 8, 10 en nog eens 10 perfect gepositioneerde spanblokjes per spanrand bij resp. de 12 inch tom, de 14 inch "floor" en de snare en basdrum. Onnodig te vermelden dat ook hier overal kunststof isolatoren werden voorzien..

 

Het opspannen van de basdrumvellen gebeurt met (gewone) spanboutjes, geen vleugelbouten dus. De die-cast basdrumklauwen zijn zodanig ontworpen dat de kop van die spanboutjes erin is verzonken wanneer gemonteerd. Niet alleen mooi om zien maar ook functioneel, ondermeer omdat je zo minder uitstekende onderdelen hebt aan de basdrum rand. De Spanranden, genaamd MasterCast Hoops zijn uiteraard van het die-cast type, superdegelijk en perfect gedimensioneerd. De snarendrum maple ketel onderscheidt zich van de toms door de lange, doorlopende spanblokken. Het snarenmechanisme met eennvoudig koordje is van het klassieke throw-off systeem en werkt vloeiend. De snarenspanning is niet echt gemakkelijk regelbaar in de ‘on'-toestand, wat ook niet altijd de bedoeling is. Een tamelijk brede uitholling in de onder-ketelrand zorgt voor een optimaal contact ondervel-snarenmat.

 

De onafhankelijke ophanging is van het OptiMount Suspension System type en is heel wat degelijker dan het voorheen toegepaste ISS systeem (dat werkte via de spanrand), waarmee trouwens mijn vroegere MLX Pearl set mee was uitgerust. Meer constructeurs schijnen tegenwoordig trouwens te opteren voor een systeem van onafhankelijke ophanging dat via de spanbouten functioneert. Pearl doet dit echter via zowel de boven- als onder spanbouten, met extra stabiliteit van het geheel tot gevolg. Het vastzetten van de uitklapbare basdrumpoten en de lengte regeling ervan gebeurt d.m.v. vleugelbouten. Dit is zowat het enige item dat m.i. nog kan verbeterd worden. Door transport en het opbergen gebeurt het wel vaker dat de de vleugelbout van lengte instelling loskomt, waardoor je bij het opstellen telkens deze opnieuw moet nazien. Zo ook dien je te controleren of de lengte langs beide zijden overeenkomt. Een detail, weliswaar.

 

Tenslotte een woordje over de gekozen hardware lijn: de 800W reeks. We nemen deze niet op in onze eindquotatie, gezien de keuze van hardware uiteraard vrij is en niet behoort tot deze MMX reeks. De 800W statieven voldoen ruimschoots op gebied van afwerking, instelling (alle onderdelen schuiven uiterst vloeiend in mekaar...), wendbaarheid en stabiliteit. Ze zijn dus ruimschoots de naam Pearl waardig en… het zijn geen zwaargewichten. Alweer dus een paar kilos minder gewicht in je zwaarste koffer, wat zeker en vast deze met de hard-ware is! Wie vaak speelt en (nog) niet over een persoonlijke roady beschikt, weet waarover ik spreek.

 

BESPEELBAARHEID

 

Alle trommels zijn gemakkelijk stembaar. Het aandraaien van de spanbouten voelt super vloeiend aan, zonder de minste speling. De, zoals reeds vermeld, in de basdrumklauwen verzonken spanbouten, gaan tevens het ontstemmen van de basdrum tegen. We bemerken een behoorlijk breed stembereik, alhoewel de trommels het mooiste klinken bij medium-lage tot lage spanning.

 

De snare respons is prima. De 2 toms laten zich eveneens gewillig bespelen (een en ander is uiteraard het gevolg van de eerder dunne ketels), terwijl de basdrum op dit gebied toch wel opvallend uitblinkt. Heel wat basdrums komen slechts tot hun recht wanneer je ze voldoende hard aangeslaat, m.a.w. met de "heel-up" techniek. Wanneer je ze "heel-down" bespeelt (hiel op de grond, inderdaad), krijg je wel eens enkel een "wollig" effect. Niets is minder waar bij deze Pearl! Bij de meest verscheiden volumes en dynamieken komt hij steeds prima tot zijn recht!

 

KLANK

 

De trommels zien er mooi uit, zijn super degelijk en reageren prima, maar klinken ze ook mooi? Wel, ik zou de klank van de MMX trommels best kunnen omschrijven als héél natuurlijk, onopdringerig (niet luid), mooi rond en met ruime sustain. Het bewijs dat hedendaagse drums nog steeds evolueren kwa klankkwaliteit door geavanceerde technologieën wordt geleverd wanneer ik bv. mijn oude Pearl MLX (eveneens Maple) naast deze nieuwe MMX zet! De toms van de MMX klinken veel mooier en hebben meer sustain. Bovendien zijn ze ook gemakkelijker te stemmen..

 

De 14 inch "floor" wou ik aanvankelijk iets voller van klank. Na het vervangen van het slagvel door een (dubbellagige) Remo Emperor Uncoated kregen we echter moeiteloos de klank die ik beoogde. Zo zie je maar opnieuw het belang van de keuze van het vel! (Een test van de verschillende voorhanden zijnde Remo vellen komt er trouwens aan in een toekomstige MMM, n.v.d.r.). De basdrum heeft, mede door zijn 18 inch diepte heel wat laag en "punch" in petto, met voldoende compactheid, zelfs met héél beperkte muffling. Evenals de toms is dit evenmin een loeiharde trommel.

 

De snare daarentegen is door zijn 6,5 inch diepte heel penetrerend, volgens de klankman zelfs iets té.. Naar mijn persoonlijke smaak klinkt hij net iets té droog, zelfs met het enkellagig Remo Ambassador vel erop. Pearl heeft een hele resem snare drums ter beschikking, o.a. steeds de legendarische "free-floating" reeks, of de héél interessante Signature reeks, wanneer je op exact dezelfde snare wil spelen als je idool. Ik kijk bijvoorbeeld zelf uit naar een test van bv de recente, Aluminium, 6,5 diepe Tico Torres, of wat dacht je van de prachtige Black Nickel Plated Steve Ferrone?

 

In een notedop verklaren we nog de frapantste verschillen tussen de 4 Master Series. Kies je voor wat meer attack en volume (projectie), dan ga je beter naar de 6-lagige MRX reeks. De MHX reeks zou dan weer wat extra warms in petto hebben (kan wel, met dat afrikaanse hout..) terwijl de BRX Masters Studio, de naam zegt het al, vooral voor studio is geschikt, met dat extra beetje "high end" in zijn spectrum. Vraag blijft in hoeverre je dat grote verschil zelf opmerkt.. Bij BMI testte ik 3 verschillende 10 inch toms met de 3 houtsoorten en… met mijn ogen dicht kon ik hoegenaamd geen noemenswaardig verschil horen! Hoe groter de tom, hoe meer het verschil merkbaar wordt, uiteraard, zeker dus wat betreft de basdrums.

 

Ik wil concluderen dat voor je overgaat tot aanschaf, een grondige luistertest is aangewezen. Lichte verschillen, zelfs tussen exemplaren van dezelfde reeks zijn mogelijk, en het blijft theoretisch mogelijk dat een enkeling van een trommel zelfs helemààl niet klinkt, ook al lijkt me dit met een gerenomeerd merk als Pearl met zijn strenge kwaliteitsnormen vrijwel uitgesloten. Maar je weet maar nooit. De homogeniteit tenslotte tussen de toms en basdrum van onze set is uitstekend

 

BUDGET

 

3246/3192 Euro Advies prijs voor het hele zootje (wat je nog nodig hebt is een basdrumpedaal, cymbalen en een paar stokken natuurlijk) is een te verwachten bedrag voor een dergelijk kwaliteitsdrumstel. We zijn trouwens van mening dat de soms nog hogere prijs van de toplijn bij de concurrenten dikwijls te maken heeft met naambekendheid of prestige!

 

CONCLUSIE

 

Prachtig gebouwde drums, van een gerommeerd, steeds groeiend merk. Qua constructie werd niets aan het toeval overgelaten. Dankzij een uitstekende respons laten ze zich uiters muzikaal bespelen. Het gamma is dermate uitgebreid dat iedereen voor er z'n gading in kan vinden, welke muziekstijl er ook gespeeld wordt. We grijpen terug naar onze conclusie van de SRX reeks, die positief was. De Master Series verdienen dan ook de quotatie : "méér dan positief"!! Je komt niet bedrogen uit als je als professional voor deze reeks kiest!!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Perfect afgewerkte, visueel meer dan aantrekkelijke en bovendien mooi natuurlijk klinkende drums van een gerenommeerd merk.
  • Alleen bij muggenzifterij is er wat detailcritiek te leveren (zie tekst).
  • Er werd niets aan het toeval overgelaten, we vinden dan ook geen enkel noemenswaardig min punt.