aanmelden
Remo drumheads
Drums & Percussion 25-05-2003
door: Joris Peeters
Drumvellen en drumstokken zijn voor dummers wat snaren zijn voor een gitarist. Een degelijk drumstel kan meegaan "for a lifetime", maar stokken en vellen dien je daarentegen regelmatig te vervangen. Vele drummers aanzien dat als een routineklus. Het impact die stokken en vooral de keuze van de vellen, hebben op je sound is echter zeer belangrijk. Naast de bekomen sound zal ook de levensduur van de vellen erg verschillen naargelang het gekozen type. Vele drummers, zowel beginners als pro's, zijn nog te weinig op de hoogte van het marktaanbod. Vandaar dat we in dit artikel even dieper willen ingaan op het gamma van één van de meest vooraanstaande producenten van drumvellen. Inderdaad, je hebt het geraden, het gaat over:

 

PRESENTATIE

 

De Remo-catalogus bevat naast drumvellen ook vellen voor wereldpercussie, marching bands en zelfs banjo's. Deze vallen buiten het bestek van dit artikel. En uiteraard zullen we het evenmin hebben over hun drumstellen en percussieinstrumenten. Het zal dus enkel gaan over vellen voor het drumstel. En dat is al meer dan voldoende, zo zal blijken.

 

Sinds het onstaan van Remo, in 1957, is het toch wel meer dan markant dat het tot vandaag zijn toonaangevende posititie op het domein van drumvellen heeft weten te behouden. Momenteel worden de Remo Wheatherking vellen standaard gemonteerd op drumsets van vooraanstaande producenten, als daar zijn Pearl, Yamaha, Ayotte etc... Het spreekt voor zich dat Remo dit niet in de schoot geworpen kreeg. Dankzij een dynamisch R&D beleid wist Remo zijn vellen steeds verder te ontwikkelen, om zodoende z'n leiderspositie te bestendigen.

 

Zo besteedt Remo heel wat aandacht aan het concept van de "hoop" van het vel (de manier van ophanging), vermits deze zeer belangrijk is voor de mate van stembaarheid. Recent nog ontwikkelde men een nieuw "hoop"-procédé, wat wordt aangegeven door een markering op de huidige generatie vellen: een circeltje met naar de buitenomtrek gerichte pijltjes, duidt aan dat dit nieuwe type nòg gelijkmatiger kan opgespannen worden.

 

Een andere een reden waarom Remo zijn vooraanstaande positie weet te bestendigen, is ongetwijfeld het steeds weer uitbrengen van nieuwe types, naar de wensen van de artiesten. Maar daaruit vloeit ook een nadeel: Het enorme aanbod dreigt onoverzichtelijk te worden voor de arme drummer! Des te belangrijker dus om wat licht in de duisternis te brengen.

 

Wat zijn nu precies de obstakels die genomen dienen te worden bij het maken van de juiste keuze van vellen? Wegwijs raken uit de grote diversiteit aan aangeboden types. De kennis van de meesten onder ons beperkt zich tot de gewone witte of doorzichtige "Weatherking Ambassador" vellen en de "Pinstripes" plus de "Powerstrokes", die we voor het slagvel van de basdrum gebruiken. Het is vrijwel onmogelijk voor een dealer om alle types in alle maten op stock te hebben. De "courante" types zullen waarschijnlijk wel aangeboden worden, en met wat geluk, ook nog in de maat die je zoekt. Om de eigenschappen van de verschillende vel types te kennen, moeten ze uiteraard geprobeerd worden. Gezien punt 1 en 2, en daarbij nog het feit dat een drumvel niet goedkoop is, is dit geen evidente zaak!

 

Laten we dit testen dus maar even voor jullie doen. Al pretenderen we hier zeker niet een absoluut volledige test te brengen, want dan zouden we wellicht enkele tientallen bladzijden moeten vullen. Wel namen we de tijd om het volledige gamma Remo vellen op een rijtje te zetten, en een antwoord te zoeken op enkele pertinente vragen. Tevens testten we een aantal vellen uit, die ons ter beschikking gesteld door invoerder EMD.

 

EIGENSCHAPPEN

 

We gaan echter beginnen met de eigenschappen (gewicht, oppervlak en structuur) van de vellen op een rijtje te zetten, met de respectievelijke benamingen de Remo ter diiferentiëring van deze eigenschappen heeft bedacht.

 

Gewicht
Een belangrijke factor die je bij de keuze van vellen moet voor ogen houden is het gewicht van het vel. Hoe zwaarder, hoe duurzamer uiteraard. Maar ook de klankeigenschappen variëren naargelang het gewicht. Zwaardere vellen gaan warmer en korter klinken, maar hebben minder respons.

 

Remo heeft aan de verschillende gewichtsklassen een naam gegeven: Diplomat, Ambassador, Emperor. Diplomat is de lichtste en dus dunste reeks vellen, gaande van 0,0020" (inch) voor de Diplomat Snare, over 0,0050" voor de Diplomat M5 tot 0,0075" voor de standaard Diplomat. Logisch dat dergelijk vel voornamelijk als ondervel (resonantievel) wordt gebruikt. Al zullen sommige jazzdrummers ze toch als slagvel durven monteren, maar dan wel voor het héél lichte werk. Ambassador (0,010") is de meest gebruikte dikte, medium, zeg maar. Emperor vellen tenslotte zijn het zwaarst en dikst. Dit is een dubbel vel, met 2 lagen van elk 0,007" dik. Recent werd ook nog de Emperor X in het leven geroepen, bestaande uit 2 lagen van 0,010" dik (tweemaal een Ambassador), met een 0,005" dikke ronde, (zwarte) "dot" om het geheel nagenoeg onverwoestbaar te maken. Voor hardhitters dus!Belangrijk is te onthouden dat de 3 voorgaande termen staan voor "gewicht".

 

Oppervlak
We onderscheiden vier types van oppervlak: Smooth, Coated, Renaissance en Suede. Smooth (glad) vind je in de uitvoeringen Clear (doorzichtig), Hazy (vaag), White (wit) en Ebony (zwart). Coated (ruw): het vel is voorzien van een ruwe toplaag, bv. onontbeerlijk, wil je je snare bespelen met brushes. Zowel de Clear als Coated vellen zijn, binnen sommige series, ook verkrijgbaar met of zonder "Dot", ter demping èn ter verhoging van de duurzaamheid (cfr. de Controlled Sound serie). Renaissance: dit is een getextureerd oppervlak (vezels). Naast een oppervlak type is Renaissance echter ook de naam van een volledige serie (wat ook reeds gold voor de Ebony), waardoor wel wat verwarring kan ontstaan. Als benaming voor het oppervlak binnen een bepaalde serie wordt Rennaissance toegevoegd aan de serienaam. Zo kun je dus bv. de Powerstroke 3 Renaissance uitvoering verkrijgen, m.a.w. een Powerstroke 3 met getextureerd oppervlak. Suede: hier bevindt zich het getextureerd oppervlak zich aan weerszijden van het vel.

 

Structuur
Fiberskin heeft een gelamineerde structuur: een Mylar laag gebonden met een vezel structuur laag. Pinstripe is, zoals de Emperor, een 2 laags vel (2X 0,007"), maar in dit geval met een kunstof harslaag tussen beide lagen (en geen olie zoals "in de volksmond" wel eens beweerd wordt). Naast structuurbenamingen zijn Fiberskin 3 en Pinstripe voor ook twee Serie-namen, hier is dus weer verwarring mogelijk. Maar meer hierover in volgend hoofdstuk.

 

SERIES

 

Tot zover de bespreking van de eigenschappen van de vellen. En dus is het tijd om de diverse SERIES vellen te bekijken, met toelichting van hun klankeigenschappen en aangevuld met onze eigen bevindingen hieromtrent. In dit overzicht hebben we niet alle beschikbare maten vermeld - dit zou een te saaie opsomming worden. We verwijzen hiervoor naar de Remo Drumhead Selection Guide of de Remo website www.remo.com.

 

Wheaterking
Dit is Remo's oudste serie (1957) en is reeds dé standaard sinds die datum. Met de benaming "Weatherking" wordt eerder bedoeld "weersbestendig". Bij z'n introductie in 1957 was dit nl. het evidente voordeel dat de kunstof vellen hadden t.o.v. de natuurlijke (kalfs-)vellen. En dit geldt nog steeds. De vellen zijn verkrijgbaar in Coated, Clear en Smooth White, in de verschillende (hierboven vermelde) diktes en in de meest uiteenlopende maten. De "klassieke" Coated Ambassador Snare 14"geniet nog steeds onze persoonlijk voorkeur voor het slagvel van de snare. Een hoge respons, korte sustain en hoge pitch. Voor de toms hebben de coated exemplaren meer warmte, "mid" en een kortere sustain in petto dan de Clear vellen. Wil je voor een meer heldere klank gaan, kies je dus beter voor Clear.

 

Kwa helderheid en warmte houden de Smooth White vellen dan weer het midden tussen de clear en coated uitvoeringen. Het Smooth White vel is eigenlijk het eerste Remo vel en werd, mede door een campagne vorig jaar, volledig opgewaardeerd. Het is dus nu weer volop "in". Emperor vellen zijn zeer in trek, voornamelijk bij de "tour-drummers", gezien hun hoge duurzaamheid. Voor toms gaat onze persoonlijke voorkeur eveneens uit naar deze dubbellagige vellen. We vermelden reeds in onze vorige test (MM feb.2003) dat onze 12" tom van de MMX Pearl duidelijk warmer en voller gaat klinken met een Emperor, t.o.v. een Ambassador vel. Conclusie is dat je met de klassieke Wheatherking in een uitstekende uitgangssituatie zit om je set uit te testen. Van daar uit kan je eventueel nog verder gaan experimenteren met de meer "speciale" series die nu volgen.

 

Fiberskyn 3
Reeds lange tijd verkrijgbaar, is dit vel de perfecte vervanging van het kalfsvel, met benadering van diens klank, "look" en "feel". Ideaal voor jazz en klassieke rock dus, maar eveneens gekozen door enkele R&B drummers. Een blik in de lijst van endorsers, waaronder Jeff Hamilton en Ed Thigpen, kan je misschien inspireren om deze serie eens uit te proberen. Deze Fiberskyns zijn verkrijgbaar in Extra Thin (FT), Thin (FD), Medium (FA) en Heavy (F1). Remo stapt hier af van z'n normale benamingen om het gewicht aan te duiden (Diplomat, Ambassador, Emperor), wat natuurlijk de overzichtelijkheid binnen het gamma niet ten goede komt. Vooral visueel en gevoelsmatig vallen deze vellen op, door hun onregelmatig, zeer natuurlijk uitziend oppervlak. We krijgen een zeer natuurlijk, open geluid en de vellen komen vooral tot hun recht bij vrij hoge spanning, zoals ook meestal het geval is bij een jazz-setup. Ze zijn eveneens gemakkelijk stembaar en behoren al lang tot onze favoriete veltypes. Wanneer je te lang wacht met het vervangen van dit vel, heeft de toplaag de neiging om los te komen, waardoor het kan voorkomen dat je met je brushes blijft vasthangen. Om dit euvel te vermijden, ontwikkelde Remo de volgende serie.

 

Renaissance.
Dit is dus een van die minder bekende, maar desalniettemin uitstekende vellen. Ze zijn verkrijgbaar in de drie standaard diktes en eveneens in een extra dunne versie voor de onderzijde van de snaredrum. Oorspronkelijk ontwikkeld voor het gebruik op pauken blinkt deze nieuwkomer vooral uit op gebied van tonaliteit en warmte. Een logische evolutie na de fiberskin, zeg maar. Eveneens een zeer opvallend vel qua look: Een zacht oppervlak in bruin-grijze kleur geeft het inderdaad een "klassieke" touch, zoals de naam insinueert. We testten het uit op een Pearl MLX tom en de hoge respons en mooie ronde toon viel direct op. Echt iets voor de melodische drummer.

 

Pinstripe
Zoals gezegd zijn de Pinstripes populaire blijvers, en reeds in de running sinds 1973. Dat ze ook verkrijgbaar zijn in Coated versie (naast de klassieke Clear), was ook mij niet bekend. Benieuwd wat een coated 14" op de snare drum zal te weeg brengen (het snare slagvel is immers bij voorkeur Coated, in geval je, al dan niet occasioneel, met brushes speelt). Het resultaat op een Ludwig snare (aluminium, 14X5") was meer dan bevredigend: een vollere klank, heel "crispy" en zonder dat, bij het spelen van rimshots, het snedige uit de snare wordt gehaald. Dat deze Pinstripes tegenwoordig ook verkrijgbaar zijn in Coated versie vind ik dan ook een echte aanwinst. Dat ze na 30 jaar nog steeds geliefd zijn bewijst het steeds up to date karakter van deze vellen. Vooral op toms produceren ze een "vettige" sound, veel attack met afdemping van de hogere boventonen. Tot de introductie van de Powerstrokes werd de Pinstripe, gezien zijn dempende eigenschappen, eveneens courant gebruikt voor het basdum slagvel, met soms heerlijk funky klinkende basdrums als resultaat.

 

CS of Controlled Sound
Dit is een serie van Smooth White, Clear of Coated vellen, met een Dot, in Black, White of Clear. De serie bestaat reeds sinds 1968 en het is nog maar eens een serie die het enorme aanbod van Remo vellen illustreert. De Coated vellen kun je zelfs kiezen met de "Dot" boven- of onderaan het vel! Het resultaat qua klankeigenschappen is een kombinatie van een hele range aan middentonen, waarvoor het buiten oppervlak verantwoordelijk is, met een gefocuste sound, waaruit de hoge boventonen geëlimineerd werden – een gevolg van de centrale "dot". De CS leent zich vooral tot het hardere werk. JR Robinson, die onder andere tekende voor het legendarische drumwerk op meerdere mega successen van o.a. Michaël Jackson (denk maar aan het heerlijke "Rock with You"), gebruikt CS vellen. Hoog tijd om ze ook eens uit te proberen!

 

Suede
We schrijven 1999, en opnieuw zien we de introductie van een nieuwe serie Remo vellen. De Suede serie situeert zich qua klank tussen de klassieke Coated Ambassadors en de helderheid van Clear vellen. De gevoeligheid en articulatie zouden ze dan weer van de Renaissance vellen hebben. Best of both worlds…blijkbaar. Van de C.S. en Suede kregen we geen exemplaar ter test, maar uitproberen is zeker de boodschap!!

 

Powerstroke 3
Powerstroke 3 vellen kun je vergelijken met de Pinstripes, met dit verschil dat de 2de laag zich beperkt tot een buiten ring, onder het vel aangebracht. Gevolg is een subtiele demping van de boventonen en een korte sustain (een soort natuurlijke "gate"). Wie de drum video van Steve Gadd heeft bekeken (en iedereen zou dit moeten gedaan hebben!), is wellicht opgevallen dat hij een buitenring aanbracht op het snaredrum slagvel (met 2 stripjes tape), ter demping en met als gevolg dit typische, warme, volle en "crispy" snare drum geluid, nagenoeg zonder boventonen. Echt hét patent van Steve Gadd! Ik meen me te herinneren dat dergelijke ring destijds op de markt verkrijgbaar was. Maar je kan ook gemakkelijk zelf zo'n ring vervaardigen uit een (desnoods versleten) 14" vel. Logisch dat we vandaag Steve Gadd terugvinden bij de gebruikers van de Remo Powerstroke 3 vellen! Aanvankelijk waren de Powerstrokes vnl. (ik vermoed zelfs uitsluitend) verkrijgbaar in de basdrum maten. Powerstrokes zijn intussen ongetwijfeld klassiekers voor wat betreft het gebruik voor het basdrum slagvel. We testen een 22" basdrum Coated exemplaar en vonden dit iets "traditioneler" en warmer klinken dan de meer "funky" Clear versie. Punch en diepte zijn echter voldoende voorhanden bij beide versies. Aangenaam verrast waren we eveneens over de 14" Coated versie, wanneer we deze op onze floortom monteerden! Een heerlijk volle, lekker diepe klank met korte sustain was het gevolg, kortom, hoe een floortom écht dient te klinken! Wel moesten we wat projectie prijsgeven, t.o.v. bv. een dunnere Ambassador, wat ook logisch is.

 

Op de snare geeft een Powerstroke 3 duidelijk een compactere, vollere sound. Je zou verwachten dat je door de dempings rand helemaal geen muffling meer nodig hebt. Een zekere hoelveelheid van "ring" blijft echter bestaan, zodat ik steeds mijn externe demper nodig had om dat beetje teveel aan boventonen uit de snare de halen. Het "snedige" dat ik persoonlijk zoek in het snare geluid, voornamelijk bij rimshots, gaat met de Powerstroke 3 echter wel wat verloren. De Powerstroke 3 vellen zijn verder verkrijgbaar in Clear en Coated, en tevens in Fiberskin 3, Ebony, Suede en Rennaissance uitvoering.

 

Powerstroke 4
Dit zijn gewoonweg de dubbellagige Emperor vellen, eveneens met onderliggende buitenring zoals bij de Powerstroke 3. Het is een vrij recente serie (2000). Het resultaat is een nog rondere, meer gefocuste klank en nog duurzamer vel. Ik monteerde een 22" Powerstroke 4 basdrumvel op mijn ("oude") MLX Pearl 22x16" basdrum en het resultaat was heel wat bevredigender dan met het vroegere Ambassador Coated vel: een diepe, zeer vettige basdrumsound met meer toon. Powerstroke 4 vellen, evenals de 3, blijken wat moeilijker fijn af te stemmen, als je de gebruikelijke stemtechniek toepast (beschreven op de remo website www.remo.com). De onderring zorgt ervoor dat je, wanneer je lichtjes met stok of vinger ter hoogte van de stemvijs aanslaat, je geen zuivere toon bekomt. Je kan dus best het vel zo egaal mogelijk opspannen, door alle spanvijzen zo gelijkmatig mogelijk aan te draaien.

 

Ebony
Oorspronkelijk enkel voor visuele doeleinden in het leven geroepen, hebben deze vellen toch wel een karakteristieke klank: Diep en donker. Ze zijn verkrijgbaar in Ambassador en Pinstripe uitvoering. Ze zouden wel iets moeilijker stembaar zijn (ietwat minder toonvast), wat hun populariteit als resonantie vel voor zowel toms als basdrums dan weer niet in de weg staat. Uiteraard zijn deze vellen vooral bekend als basdrum resonantie vellen. We kregen niet de kans ze uit te testen. Zoek je naar een extra donkere klank, aarzel dan zeker niet eens te experimenteren met een ebony vel op je toms. Tot zover de verschillende series.

 

MUZIEKGENRES

 

Het zou fout zijn elke serie in een hokje te plaatsen, naargelang de beoogde muzieksoort. Het is bv. wel duidelijk dat melodische en jazz drummers eerder zullen grijpen naar de courante Wheaterkings, de jazzy Fiberskyns of toonvolle Renaissance vellen, maar toch… Voor het zelfde geld zoeken sommige hardrockers naar de open "vintage" sound van bv de Smooth White Wheaterkings, dus standarisatie is hier zeker niet aan de orde.

 

INVLOED OP DE KLANK

 

Over de mate waarop de vellen de klank beïnvloeden, nogal wat meningsverschil te bestaan. Je hoort dit vaak in de meest verscheiden percentages uitdrukken: van 40 tot zelfs 90%! Hoe verschillend ook, uit deze cijfers blijkt ontegensprekelijk dat de keuze van je vellen absoluut de nodige aandacht verdient. Al zijn wij geneigd eerder naar de 40 dan naar de 90% te evalueren. Immers, monteer je een hoog kwalitatief vel op een budget drumstel, dan wil dat zeker nog niet zeggen dat je plots een mooie klank verkrijgt… Wat ook uit onze test is gebleken: hoe kwalitatiever het drumstel, hoe meer de invloed, en de klankverschillen naarmate van het type van gekozen vel. Verder willen we ook nog kwijt dat niets je tegenhoudt verschillende types vellen op de verschillende toms te monteren. Zelf kies ik bv. voor een Emperor Coated op de 12" tom, een Powerstroke 3 14" Coated op de floor, een Pinstripe Coated 14"voor de snare en een Powerstroke 3 Clear 22" op mijn basdrum! Zolang je de homogeniteit van de kit maar niet in het gedrang laat komen is er niets aan de hand!

 

DUURZAAMHEID

 

Niet echt onbelangrijk voor een drumvel!! Ik moet zeggen dat na meer dan 25 jaar (en naar schatting een kleine 2000 gigs) op (meerdere types van) Remo vellen te slaan, ik me niet één "defect" kan herinneren. Geen scheuren, noch loskomen van het vel ter hoogte van de "hoop", ook al hou ik me voor dit wel eens een keer te kunnen verwachten, zeker gezien de extreme spannings regeling van het snaredrum slagvel! Verhalen van gescheurde (snaredrum-) slagvellen schrijf ik dan ook toe aan de "houthakkers" onder ons, of aan het gebruik van een verkeerde techniek. Remo vellen zijn dus uiterst betrouwbaar. Je zou kunnen zeggen dat ze (met uitzondering van de Fiberskin vellen) jaren kunnen meegaan, ware het niet dat een vel zijn acoustische eigenschappen gaat verliezen, na verloop van tijd en/of gebruik. De "rek" gaat immers uit het vel, en gecombineerd met de aantasting van de coating (bij de Coated versies uiteraard) geeft dit klankverlies. Over het aantal gigs, of de tijd waarna je best je vellen vervangt, bestaat uiteraard wat meningsverschil. Veel hangt af van de soort muziek die je speelt (uiterst lichte "coctail" jazz of "headbangers" metal?), de klankeisen die je stelt, en jammer genoeg ook je portemonnee…Gemiddeld zouden we kunnen zeggen dat (zeker de slag-) vellen aan vervanging zijn na pakweg 15 à 30 gigs. Ooit hoorde ik dat bij een opname sessie de drummer zijn vellen verving, telkens een nieuw nummer werd opgenomen, wat toch wel schroomelijk overdreven is... Vergeet ook niet dat na verloop van tijd de rek ook afneemt, wanneer je je trommels niet bespeelt! Zit je drumstel voor een aantal maanden in de opbergdozen, dan draai je dus best de spanvijzen los.

 

CONCLUSIE

 

Het loont de moeite de verschillende types die, naar jouw mening, in aanmerking komen voor de klank- (en eventueel visuele-) eisen die je stelt, uit te testen. Door het juiste veltype te kiezen kun je echt wel het verschil maken. We hopen dat dit overzicht je hierbij als leidraad kan dienen.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • De klankeigenschappen, de enorme variëteit van types en maten, en de duurzaamheid van Remo vellen maken zonder twijfel dat deze producent van vellen nog steeds de posititie van marktleider inneemt.
  • Tevens wordt met de regelmaat van de klok ingespeeld op de vraag, de huidige trends, en komen jaarlijks nieuwe varianten of zelfs series uit.
  • Het niet altijd even overzichtelijke aanbod en de soms wat verwarring scheppende benamingen.