aanmelden
Tama Starclassic Performer
Drums & Percussion 28-07-2003
door: Joris Peeters
In het rijtje van leiding gevende drumfabrikanten verdient Tama zonder meer zijn plaats. De succesvolle Starclassic Performer is de berkenhout versie van de Starclassic (maple), de topreeks van Tama, en werd recentelijk met enkele details verbeterd qua uitvoering. Invoerder voor de Benelux, en dit sinds jaar en dag, is Serlui (NL).

ALGEMEEN

 

Over het concept kunnen we kort zijn. Starclassic is de toplijn binnen het Tama gamma, handmade drums uit Japan, maar dan met berkenhouten ketels, wat ietwat meer projectie en een wat donkerder klank-kleur oplevert dan de maple versie. Hierdoor wordt deze set vooral geprefereerd door de live drummer, vandaar ongetwijfeld ook de naam keuze Performer. Voor het overige is de Performer kwalitatief gelijkwaardig aan de Starclassic, incl. het onafhankelijke ophangsysteem Star-Cast, de dunne ketels en de die-cast hoops.Onze geteste kit kreeg de naam Accel II (SP522EAS) mee en is een shellkit, bestaande uit 22x18(diepe) basdrum, 10x8 en 12x9 toms, 16x16 floortom, 14x5 1/2 snare en MTH1000 dubbele tomhouder voor op de basdrum. De Performer is uiteraard ook in losse onderdelen verkrijgbaar, met de toms in 2 dieptes: de Accel versie (zoals bij deze kit) en de (uiteraard) diepere Deep versie. Qua vormgeving zijn ook hier vooral de spanblokjes of lugs bepalend. Ze zijn vrij klein en ogen een beetje klassiek (Starclassic) en we vinden ze eveneens terug op de snare, dus geen doorlopende lugs daar, terwijl de exemplaren op de basdrum enkel wat groter zijn gedimensioneerd. Een mooi detail is tevens de in een klassiek lettertype gegraveerde Starclassic typenaam in de bovendste spanrand van elke tom. De zwart gelakte Star-Cast onafhankelijke tomophanging bezorgt deze set dan weer een moderne toets.

Je ziet tegenwoordig duidelijk wat de huidige norm is, qua vormgeving en afwerking van top drumstellen, bij alle grote namen zoals Pearl, Gretsch, DW, Ayotte, Sonor, Yamaha enz. Ook Tama blijkt zich hier perfect aan te houden. De afwerking is onberispelijk, zowel van de ketels als van de metalen onderdelen. De laklaag lijkt hoogkwalitatief, ook al leent onze test zich niet om dit destructief te gaan uitproberen … Maar bij navraag bij enkele collegas en Tama-drummers blijkt de duurzaamheid van de lakafwerking op de ketels zonder twijfel meer dan behoorlijk te zijn, bestand tegen de tand des tijds en...the life on the road. De Aztec Red Fade uitvoering, die wij ter beschikking kregen, is in ieder geval zeer opvallend. Of je de dieprode tint ook mooi vindt hangt uiteraard volledig van je persoonlijk smaak af. Mooi is in elk geval de fading van de kleur, die tot in de houten basdrum spanranden werd doorgetrokken: licht vooraan en donker bij de achterste spanrand. Het kleurenpalet bestaat uit 11 tinten, waar je, denk ik, zeker je gading tussen zal vinden. Nieuw hierin zijn de Sunset Fade en de Aztec Red Fade van onze set. Zelf heb ik de indruk dat niet die grote publiciteitscampagnes achter de naam Tama staat zoals bij sommige van de concurrenten. De vrij indrukwekkende lijst van Tama-promotors spreekt nochtans voor zichzelf, en het feit alleen al dat Stewert Copeland, Bill Bruford en Simon Philips tekenen voor Tama volstaat voor mij reeds ruimschoots als bewijs van een meer dan degelijk drummerk! Neen, ondanks het feit van misschien een ietsje minder in de kijker te staan, wordt er geenszins afbreuk gedaan aan het imago van Tama. Vergeten we overigens niet dat deze producent ook de "uitvinder is van de multi-klem, in de zeventiger jaren, een item dat vandaag bij geen enkel drummerk meer weg te denken is!

BOUW

 

De tomketels zijn 6-lagig, 6mm dik (of eerder dun) en hebben, opvallend, geen verstevigings rand. Eens gemonteerd met de ultra stevige Star-Cast hoops uit puur Zinc, hebben we echter te doen met een stevig, onbuigbaar geheel. De ketelrand heeft een 45° rand naar binnen toe en een vrij grote, afgeronde en eveneens 45° buitenrand, wat het conctact met het vel uitermate bevordert. Dit, samen met de nagenoeg onbuigbare hoops maken het stemmen van de toms heel accuraat. De hoops zijn mooi glad gechromeerd aan de buitenzijde en zijn langs de (onzichtbare) binnenkant vrij ruw en niet volledig gepolijst gehouden, waar ik overingens geen graten in zie. Het onafhankelijk Star-Cast Mounting-ophangingssysteem was reeds gemonteerd in de verpakking en in een mum van tijd aangebracht op de bovendste hoop van elke tom. Dit gebeurt via 3 gebalanceerde ophangingspunten van de hoop, en via een bout en moer, beide in rubber ingekapseld, zodat metaal-metaal contact wordt vermeden. De snare drum is eveneens zeer degelijk afgewerkt en nogal opvallend is zijn vrij hoog gewicht. We tellen 8 lagen, 8 mm dikte van de ketel en 2x10 spanblokjes voor een accurate stemming.De dubbele sluitringen (één metalen en één kunstofring) per spanbout zorgen ervoor dat ontstemming wordt tegengegaan. Dezelfde spanblokjes als bij de toms zijn hier aanwezig, dus geen doorlopende lugs, wat nogal een groot aantal bevestigings vijzen binnenin de ketel tot gevolg heeft. Het aan de zijkant te bedienen snaren hendeltje is zeer degelijk. Het rubberen omhulsel zowel aan de hendel als aan de spanningsregeling zorgt voor een prima grip en dus groot bedieningsgemak. Geen plastic strip of koordje voor de snarenmat hier, maar wel een stoffen riempje, dat er overigens vrij degelijk uitziet.

De basdrum ketel tenslotte is 7-lagig, 7 mm dik. Nieuw voor de Performer is de slider op de basdrum, waarmee je de dubbele tomhouder van positie kunt veranderen naar je toe en van je weg (zie verder). Eveneens nieuw is dat op alle ketels, alle metalen onderdelen, incl. de basdrumklauwen, voorzien zijn van rubberen tussen stukjes, ter vrijwaring van de lak op de ketel. De, eveneens die-cast, brackets verbonden aan de basdrumsporen zorgen voor een super degelijk, bedrijfszeker geheel. Je kan opteren voor spike- of rubber instelling en de lengte is variëerbaar over 10 aangebrachte graderings-markeringen. Alle trommels zijn trouwens voorzien van 1 luchtgat

Met zijn super degelijke en functionele dubbele tomhouder met bolgewrichten tenslotte, via de slider gemonteerd op de basdum, blijft Tama zijn naam als uitvinder van de handige en bedrijfszekere multiklem meer dan waardig. Algemeen kunnen we concluderen dat we over een meer dan degelijk gebouwd instrument beschikken, nogmaals, volledig geconstrueerd volgens de huidige (hoge) kwaliteitseisen van een topdrumstel.

SPEELCOMFORT

 

Tama, blijft ook als hardware-specialist zijn naam waardig, met enkele handige features. Nieuw is dus de tom holder base op de basdrum: een slider waarmee je de tompositie t.o.v. jezelf volgens 6 positities (elke 15mm) kunt regelen. Bedoeling is wel dat dit een permanente instelling is (logisch), want met de toms op de basdrum gemonteerd, is dit niet meer bij te regelen. Dat de lengte fixatie van de basdrumsporen met een drumbout gebeurt vindt ik eveneens een voordeel, vermits dit minder snel loskomt tijdens transport dan bij vleugelbouten. Nog een nuttig detail voor de basdrum, is een rubberen stop (in de vorm van een sluitringetje) op elke spanbout. Deze zorgt ervoor dat bij het vervangen van het vel de klauw, sluitring en spanbout niet van elkaar gescheiden worden. Altijd handig! De uitstekende wendbaarheid van bolgewrichten voor de toms hebben we reeds vaker benadrukt, en de staande floortom zet je uiteraard met een handomdraai in de juiste speelpositie. Beide toms blijken, eens gemonteerd en ondanks de onafhankelijke ophanging, bijzonder stabiel te hangen.

Voor een snelle en correcte positionering zijn bij de floortompoten en de dubbele tomhouder trouwens Memory locks voorzien (locks voor zowel de totale hoogte als per tom op elk tomarmpje). De trommels stemmen allemaal gemakkelijk. Dit is duidelijk een gevolg van de stijve die-cast- en onvervormbare spanranden en van de afronding aan de buitenkant van de ketelrand, wat een beter contact met het vel oplevert. Ook positief vind ik dat de spanboutjes reeds lichtjes zijn ingevet om het soepel indraaien te bevorderen. De respons van de toms is prima, en wordt zeker bevorderd door de vrij geringe diepte van de ketels. Hetzelfde geldt voor de snare-respons van de snarentrommel.

KLANK

 

De snare klinkt krachtig en met een crispy snare geluid, ttz iets meer neigend naar een metalen snare-klank dan de maple versie. Zeker de rimshots klinken zeer krachtig, mede door de die-cast hoops.Tama-endorser voor België, Patrick Dorcean (Zap Mama) speelt op Starclassic Maple, terwijl hij voor de snare toch de voorkeur geeft aan de agressievere Performer.Niets belet je inderdaad combinaties te maken, van bv maple toms gecombineerd met een berken snare en/of basdrum. De toms klinken in elk geval zeer helder, krachtig en met overvloed aan resonantie (sustain). Tama wou immers het hout-metaal contact zo klein mogelijk houden, o.a. door de kleine lug-design, het prima opererend Star-Cast Mounting system en de rubberen bescherm-tussenstukjes tussen ketel en metalen onderdelen, die, naast een lak-beschermende functie, ook als isolatoren fungeren. De toms zijn dus wat agressiever van klank dan de maple Starclassic, en ik vermoed dan ook dat ook heel wat rock-drummers hun gading zullen vinden in het Performer aanbod.

Over de (uiteraard staande) floortom willen we nog kwijt dat de rubberen pootjes van de statieven van het Air Pocket type zijn, ter vermindering van de vibratie overbrenging naar de vloer. Desondanks merken we dat de sustain van een floortom (en dat geldt ook voor deze) nog steeds meer dan aanzienlijk moet inboeten, ten opzichte van de Star-Cast Mounted toms. Niets weerhoudt je echter te opteren voor een hangende floor- tom! De basdrum heeft heel wat laag en punch in petto, uiteraard voornamelijk veroorzaakt door zijn diepe (18) maat. Het verschil tussen maple en berken hout blijkt zich dan toch vooral te manifesteren bij de toms.

We vermelden nog dat de vellen (Evans Clear G2 voor de toms, coated G1 voor de snare) ook hier een belangrijke duit in het zakje doen voor wat de klank betreft. Voor de toms gaan deze clear vellen nog wat extra helderheid, met een vettige attack, toevoegen aan de reeds zeer open klank. Persoonlijk zou ik dan ook opteren voor coated vellen, en uiteraard experimenteren met verschillende types, om de door jou beoogde klank te bereiken. Conclusie:Een meer dan prima klank èn.. je zal zeker duidelijk gedefinieerd hoorbaar zijn!

BUDGET

 

De SP522EAS is dus een shell kit en kost 2250,- Euro (adviesprijs), wat behoorlijk meevalt en zeker niet buitensporig is voor een topklasse set. Opvallend is toch wel dat je aanzienlijk minder neertelt dan voor een Starclassic (maple) terwijl je met dit drumstel de zelfde hoge kwaliteits normen mag verwachten, en een klank verkrijgt die zeker vergelijkbaar is qua kwaliteit, en door sommigen zelfs geprefereerd wordt! Enig nadeel is misschien wel dat het aanbod aan beschikbare mate enigszins beperkter is. De SP522EAS is de versie mét hardware en komt op 2580,- Euro.

CONCLUSIE

 

We besluiten dan ook dat je je met de Starclassic Performer zowel qua materialen, afwerking als klank op het topniveau bevindt qua. Bovendien krijg je absoluut waar voor je geld. Tama bewijst met deze Starclassic Performer ongetwijfeld tot het beperkte rijtje topklasse drum merken te behoren. Aan jou de keuze of je ook voor Tama gaat...

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Over de hele lijn hoge scores
  • handgemaakt en op topniveau gebouw
  • de look
  • klankprestaties
  • uitstekende hardware
  • minder beschikbare maten ( enkel een probleem voor de erg kieskeurigen onder ons)


  • QUOTERING    [