aanmelden
REGALTIP
Drums & Percussion 07-04-2004
door: Joris Peeters
Met het Thai Sticks artikel uit MMM165, september 2002, publiceerde we reeds een testverslag van producten van deze stokken gigant. Recent ontvingen wij van de importeur echter enkele nieuwigheden, die we hier graag voor jullie belichten.
Maar eerst een woordje uitleg over Regaltip. Reeds in 1958 ontwierp Joe Calato een stok die enerzijds langer mee ging en anderzijds over een karakteristieke sound beschikte, vooral op de ride cimbaal. Jawel, ik heb het over de Nylon Tip stok. In 2001 ontving hij hiervoor zelfs een plaatsje in de Hall of Fame van de Percussion Arts Society. Intussen heeft Regaltip dat hoge, consistente kwaliteits niveau gehaald dat vandaag van een leidinggevende producent wordt verwacht. Vanaf het stadium waarbij het vocht uit het hout wordt verwijderd, tot aan het perfect op elkaar afstemmen van een stokken paar, wordt alles tot in de puntjes gecontrolleerd. "Vernieuwing" is het sleutelwoord dat graag door Regaltip wordt gehanteerd ter typering van de bedrijfsfilosofie.
De Nylon Tip drumstok, Blasticks, de Conga Stick, Thai Sticks…, het zijn slechts enkele van de "uitvindingen" over de jaren heen, die allemaal de naam Regaltip dragen.
Naast stokken zijn vooral de Regaltip brushes berucht, en dat natuurlijk vooral bij de jazzdrummers. Ed Tighpen, Jeff Hamilton en Clayton Cameron, ze droegen allemaal bij tot de ontwikkeling van de huidige lijn van brushes.
Volledigheidshalve: naast stokken en brushes kennen we ook nog Regaltip mallets en percussie accessories.

 

STOKKEN

 

De Taku Stick hoort thuis in het "World Percussion" departement van Regaltip en werd mede-ontworpen door de percussionist Taku Hirano. Het is een stevige multi-funcionele stok voor de drummer/percussionist, incl. comfortabele rubber grip, die ook voor cimbaalroffels kan worden gebruikt. Met z'n nylon-ingekapseld uiteinde met metalen revet, is hij geschikt voor multi-functionele percussie toepassingen.

 

We kregen eveneens een aantal But Naked modellen toegestuurd, waaronder de Jeff Porcaro Performer Series. Deze met originele naam gedoopte American Hickory exemplaren zijn ongelakt, en zijn voor het overige identiek aan de gelakte versies. Sommige drummers verkiezen blijkbaar de "feel" van een natuurlijke finish. Bovendien heb ik weet van enkele muzikanten die allergisch bleken te zijn aan sommige vernisbehandelingen van stokken. Ik heb dit zelfs zelf ook ooit ervaren. Kortom, voor al deze mensen zijn er nu de natuurlijke, ongelakte versies! Ze zijn verkrijgbaar in de meest gangbare maten, nl. 5A, Rock, 2B en 5B, telkens met houten of nylon typ, en de 8A en 9A versies.

 

De Performer Series zijn de "signature" versies, m.a.w. de gehandtekende versies van Regaltip. Opvallend is de aanwezigheid van enkele Nederlandse namen: Wim de Vries en Rene Creemers, die beiden, (en welverdiend!) hun eigen Regaltip Performer stok kregen.
Deze uitgebreide reeks is trouwens alleen maar een pluspunt voor het reeds omvangrijke gamma Regaltip stokken. De kans is zo immers des te groter dat je je gading, je ideale stok qua gewicht, dikte, lengte en balans, hierin gaat terug vinden.

 

Maples worden gebruikt door wie de wat lichtere feel van maple houten stokken verkiest. Dit gamma is ietwat beperkter en bestaat uit 5A, 5B, 7B, 8A en een 5-tal Performer versies, allen met houten tip. We kregen de "Groovers" in handen, een prima stok qua balans, vergelijkbaar met een 5A versie, maar met een wat rondere tip en inderdaad een wat lichtere feel.

 

Van de Saul Goodman Mallets kregen we het "Ultra Staccato" model: een vrij lichte, Hard Rock Maple stok met 100% zuiver vilt. Handig is dat dit laaste vervangbaar is (af te draaien van de stok, wanneer versleten). Deze mallets zijn uiterst geschikt voor drummers, gemakkelijk speelbaar, met een redelijke attack, en dus zeer geschikt voor trommel- en cimbaalroffels.

 

Zonder meer het meest merkwaardige item dat ons werd toegestuurd is de Miranda "Duets". Een zekere Tony Miranda is verantwoordelijk voor dit ontwerp. Samen met Regaltip ontwierp hij een soort combinatie van brush en stick. De brush is bevestigd, onder een hoek, net voor het originele evenwichtspunt van de stok. Bedoeling is dat je de "Duets" zowel gaat gebruiken als brush, dan als stok/brush (een geluid dat een combinatie van beiden is dus). We kennen allemaal de situaties wanneer er heel snel van stokken naar brushes moet overgeschakeld worden en vice versa en met deze stok/brush zou het euvel van de baan moeten zijn. Het item als brushes gebruiken leek ons echter niet zo evident: Tenzij je er uiterst licht mee begeleid, ga je al snel het vel ook met de stok raken, wat zeker niet het beoogde effect is … Dit is onze persoonlijk ervaring. Misschien zie jij er wel meer in, dus probeer ze zeker toch maar eens uit bij je dealer.

 

BRUSHES

 

Zo zijn we, last but not least, gekomen bij de, zoals reeds eerder vermeld, uiterst populaire Regaltip Brushes - trouwens de meest verkochte brushes-lijn wereldwijd. Alle types worden gekenmerkt door een prima feel, balans en "swish", eigenschappen waar goedkopere versies van sommige andere merken al snel minder hoog scoren.

 

De "Throwbrush" is een handige brush, en de naam zegt het al: door een "flick of the wrist" (een klik met de pols) glijden de brushes snel uit de handgreep, terwijl ze er gemakkelijk, handmatig, weer in te glijden zijn, handig!

 

De "XL" brush is een soort combinatie van de brush met houten en deze met rubberen handvat. De houten stok diameter is wat dikker en eindigt op een rubberen eindstuk. Dit dus voor wie de feel van hout verkiest boven dat van rubber, maar toch een gelijkaardige brush-actie als van de exempmlaren met rubberen handvat verlangt.

 

We keken nogmaals even raar op, wanneer we de laatste nieuwigheid onder de brushes onder ogen kregen: de Smooth Grooves. Een metalen clip concentreert de brushdraden op het uiteinde, en er wordt tevens is een zwaarder type van brush-draad gebruikt voor deze series. Resultaat is o.a. wat meer terugslag van de brushes dan het geval is bij de traditionele versies. Het geluid is heel wat gedistingeerder, minder "vettig" zeg maar, en met meer attack. De metalen clip kan tevens aangewend worden voor het schrapen op het ride cimbaal (of in het engels, het uitvoeren van "cymbal rakes"), wat jazz drummers traditioneel plegen te doen met het metalen hendeltje aan het uiteinde van de uitschuifbare brush. Ook hier test je best deze speciale brushes eens zelf uit, zo kom je er wel achter of deze "specials" voor jou al dan niet van pas kunnen komen.

 

BESLUIT

 

Regaltip, de stokken- en brushes producent die zich vooral opwerpt als vernieuwer, doet zijn reputatie alle eer aan door op tijd en stond zijn uitgebreid gamma nog verder te vergroten met nieuwe modellen en "specials, en terzelfdertijd steeds een hoog niveau van consistente kwaliteit te behouden.

 

Enkele (bruto advies) prijzen uitgedrukt in Euro, incl. BTW, en steeds geldig per stokkenpaar:
Taku Hirano