aanmelden
Yamaha Oak Custom
Drums & Percussion 09-05-2004
door: Joris Peeters
In het uitgebreide drum assortiment van Yamaha richten we dit keer de spotlight op de Oak Custom. Reden is o.a. het wat vernieuwd design (spanblokjes) van deze populaire reeks van "top-level drums aan een betaalbare prijs". Deze kits zijn "Made in Japan", het thuisland waar Yamaha, intussen bijna 120 jaar geleden, zijn successtory startte en vanwaar deze fabrikant is uitgegroeid tot momenteel de grootste producent van muziekinstrumenten ter wereld.
De Oak Custom is een echt, "op maat" uit te kiezen set ("custom"dus) voor de professionele speler. Reden voor de importeur om ons te voorzien van een "shell-kit", zonder snare dus. Ook de bijhorende hardware is door de koper vrij te kiezen. De ene zal gaan voor de robuuste 900 of 800 reeks, terwijl de andere dan weer kiest voor een lichtere serie (700 of zelfs 600 reeks) , kwestie van het transporteren wat te verlichten. Veel hangt er uiteraard ook van af of je je drums doorgaans zelf vervoert en monteert, dan wel je deze klus kan overlaten aan de (arme) roadie...
De ons ter beschikking gestelde set bestond uit:
22" x 17" basdrum
10" x 8", 12" x 9" toms
14" x 12" hangende "floor".
Finish: Matte Sedona Red Oak.
Opmerkelijk in het verkrijgbare gamma is een uitgebreide keus van ("echte") floor toms, nl. 13", 14", 15", 16" en 18" modellen. Tevens hebben we te maken met "universele" tom-maten, d.w.z. toms met een diepte ergens tussen "jazz" en "power" types. Alle basdrums zijn 17" diep, wat dieper is dan de meeste op de markt zijnde modellen en meteen ook voor extra power zorgt.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Het is duidelijk dat Yamaha in alle opzichten een stevig drumstel beoogde, zowel qua duurzaamheid als klank. Wie eik zegt denkt direct aan robuuste, zware en onverwoestbare meubels… Drums van eikenhout produceren dan ook een krachtig geluid, ideaal voor live gebruik dus. Daarbij wordt ook nog de huidige trend gevolgd, namelijk het leveren van een uitstekende kwaliteit, voor de professional, maar dan aan een aantrekkelijke prijs.

 

Vormgeving
De uitdrukkelijk zichtbare eiken houtnerf en de mooie, sobere en kleine spanblokjes zijn doorslaggevend voor de look. "Klassiek en robuust", zo kunnen we het uitzicht wellicht het best typeren. De typische Yamaha vleugelbouten design (soort van trapvormig ontwerp) en dito bolgewrichten van de tomophanging verraden uiteraard onmiddellijk dat je met dit bekende kwaliteitsmerk te doen hebt.

 

Kleurenpalet
York Honey Amber Oak, Blue Ridge Blue Oak en Bryce Canyon Brown Oak zijn 3 "glossy" of glanzende finishes. Sedona Red Oak, Badlands Brown Oak, Ozark Black Oak en Natural Oak zijn de 4 matte finishes. Een voldoende ruim aanbod dus van 7 mooie kleuren, waarbij steeds de natuurlijke houtnerf zichtbaar blijft.

 

Afwerking
De matte finish is onberispelijk en de metalen onderdelen braamvrij en mooi gepolierd. De naden van de ketels zijn eveneens perfect glad afgewerkt, zowel aan de binnen- als buitenkant. We treffen geen plastic isolatoren aan tussen de kleine spanblokjes en de houten ketels. Bij deze matte finish is dit ook niet echt noodzakelijk, ter bescherming van de laklaag, en het eikenhout is zondermeer voldoende hard om indrukkingen te voorkomen.

 

Imago
Als één van de leidinggevende drummerken hoeven we je Yamaha niet meer voor te stellen, vermoed ik. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de legendarische Recording Custom reeks. Reeds 30 jaar op de markt is dit de meest gebruikte kit door professionele verhuurbedrijven van muziekinstrumenten en legendarisch kwa gebruik in opnamestudio's. Manu Katche, Steve Gadd, Dave Weckle... het zijn maar enkele van de ronkende namen uit de eindeloze reeks van Yamaha endorsers.

 

BOUW

 

Ketels
De basdrum telt 7 lagen en is 7,7 mm dik, terwijl de toms 6 lagen tellen bij een dikte van 6mm. Het bekende Air-Seal System van Yamaha zorgt ook hier voor een perfect ronde ketel met egale dikte. Alle draagranden zijn perfect egaal glad geschuurd onder een hoek van 45 graden. De mooie, kleine spanblokjes zijn met slechts één bout aan de ketel bevestigd en het metaal-hout contact werd tot een minimum herleid. We tellen er 2 x 6 voor de toms, 2 x 8 voor de hangende "floor" en 2 x 10 voor de basdrum. Opvallend is dat hetzelfde type kleine spanblokjes ook voor de basdrum werd gebruikt.

 

Spanranden
De meningen en smaken over ofwel geperste ofwel "die-cast" (gegoten) spanranden zijn verdeeld, dat is bekend. Yamaha koos in het geval van de Oak blijkbaar voor de eerste, dus meer klassieke optie. Gegoten, dus soliedere, stijvere en zwaardere hoops zorgen normaal gezien voor een meer gefocuste, modernere klank. We vermoeden dat, wegens de hoge hardheid en dichtheid van eikenhout, dit item wellicht wat minder van invloed is op de klank van deze drums, maar hierover later meer.
De spanranden zijn trouwens perfect en braamloos afgewerkt, hebben voldoende dikte (2,4 mm) en bezitten zodoende de nodige stijfheid. De eiken spanranden van de basdrum zijn niet minder dan 10mm dik (opletten wanneer je een basdrumpedaal kiest, dat je er een neemt die wel degelijk monteerbaar is!) en zijn dus eveneens zeer sterk.

 

Hardware (op de ketels)
Het bolgewricht op de dubbele tomhouder van de basdrum en de hangende floortom is zeer stabiel, eens vastgedraaid met de vleugelbout. Hetzelfde geldt voor de hoogte-instelling van alle tomhouders. De onafhankelijke tomophanging bestaat erin dat de tombracket enkel via twee vijzen aan de ketel is bevestigd. Hoewel deze twee bevestigingspunten vrij dicht bij mekaar liggen (4 cm), blijkt de ophanging niettemin toch heel stabiel te zijn. Vergeet niet dat we hier te doen met zeer stevig (hard) hout. Volledig onafhankelijk is deze ophanging niet. Je hebt immers nog hout-metaal contact binnen de ketel: tussen moer-, sluitring- en vijsgeheel enerzijds en het hout van de ketel anderzijds. Of dit "YESS" systeem nog voor voldoende resonantie en sustain zorgt zullen we straks zien in het hoofdstuk over de klank.
De inklapbare basdrumsporen zijn met een vleugelmoer vast te zetten. Niettegenstaande ze eerder small zijn uitgevoerd, bezitten toch de beproefde Yamaha degelijkheid en betrouwbaarheid. Zowel de instelling van de lengte als deze van de spike-rubbervoet wordt verkregen met drumvijzen, wat we duidelijk verkiezen boven vleugelbouten, die al wel eens neigen los te komen bij het opbergen of uitpakken uit de drumcase.

 

SPEELCOMFORT

 

Afstelling
Alle toms zijn gemakkelijk stembaar, wat automatisch impliceert dat de rondheid van de ketels en afwerking van de randen uitstekend zijn.
Mede door de uiterst wendbare Yamaha bolgewrichten, kunnen we de toms moeiteloos plaatsen waar we ze willen hebben. Eens een tom gemonteerd is, kan je zelfs z'n ondervel stemmen, zonder hem te demonteren: je hoeft hem enkel maar 180 graden te draaien.
Nieuw voor de basdrum (maar jammergenoeg niet op het ons geleverde model) is de "pipe post stabilizer". Een stabilisator past in een bracket onderaan de basdrum, waarop tevens de basdrumpedaal wordt vastgehecht. Hiermee regel je de hoogte van de achterzijde van de basdrum. Gevolg is dat je op die manier de klopper van de pedaal perfect het midden van het slagvel kan laten raken.
Tenslotte mochten de memorylocks niet ontbreken voor de hoogte instelling van de toms.

 

Respons
De respons op zich is zeer goed, al krijg ik de indruk dat de toms pas op hun best gaan klinken wanneer ze vrij krachtig bespeeld worden. Zelfs bij extra hard aanslaan moet je geen enkele vrees koesteren dat jet geluid "verstikt" zou worden.

 

KLANKKWALITEIT

 

We hebben het bij vorige custom drums reeds vermeld. De trommels klinken veelal zoals het gebruikte hout aanvoelt, zowel kwa hardheid als kwa "karakter". En inderdaad, we hebben hier te doen met "krachtige", dus luide en helder klinkende drums.

 

Toms
Wat direct opvalt is de stevige attack die de trommels in petto hebben, ook al hebben we ze voorzien van Ambassador Coated vellen van Remo (die normaal gezien een iets zachtere aanslag hebben). Je bereikt een mooie klank bij vrijwel elke stemming, al komen de toms toch iets beter tot hun recht bij een ietwat strakkere spanning. De hangende floortom 14" klinkt echt heel vol en diep, heeft meer laag in petto dan bijvoorbeeld maple of berkenhout versies. We krijgen dus heel wat klank en resonantie, wat we ook hadden verwacht met de dichte massa van eikenhout, evenals meer dan genoeg sustain. Hoewel de YESS ophanging (Yamaha Enhanced Susain System) niet volledig "waterdicht" is qua onafhankelijkheid, levert dit hout geen enkel probleem op aangaande de sustain.

 

Basdrum
Deze knalt als een bom. Een compacte, krachtige en "punchy" dreun met "vettige" attack, dat is zowat de beschrijving van dit prima basdrumgeluid. Zelfs bij lage stemming behoudt hij meer dan voldoende toon en resonantie. Indrukwekkend.

 

Homogeniteit
Het geheel van toms klinkt zeer homogeen en geen enkel exemplaar (geen enekele maat) valt "uit de toon". Volledig conform de verwachtingen die een professionele Yamaha set wekt.

 

Polyvalentie
Het is bekend dat deze Oak drums door zowel metal-, hard rock-, pop- als jazzdrummers gebruikt worden. Door de juiste keuze van maten, gebruikte vellen en stemming kan je er werkelijk alle kanten mee op. Je zou ook kunnen stellen: koop enkele maten extra, en je kan voor eender welke klus (muziekstijl) een gepaste set samenstellen.

 

BUDGET

 

Voor de bruto-advies prijs van de geleverde ketels geven we eerst deze van de gepolierde ("glossy") versie, met daarna deze van de matte versie.
Basdrum 22", NBD822U