aanmelden
Zildjian Gen 16 AE
Drums & Percussion 01-11-2011
door:

HYBRID cymbal system

 

Jullie vernamen ongetwijfeld reeds via ons blad dat de Gen 16 AE Cymbal Systems uitvoerig in de prijzen vielen bij hun introductie op de Namm Show, begin dit jaar. Gen 16 duidt op de 16de generatie van Zildjian cimbaalmakers. De AE Cymbals en de eerder in ons blad voorgestelde Gen 16 Digital Vault (MMM 266 van februari dit jaar) zijn slechts 2 producten van deze nieuwe Zildjian afdeling met cimbalen, drum hardware, virtuele instrumenten, de Groove Player etc., allemaal Intelligent Percussion items dus.

 

Concept

Het concept is hier zonder twijfel nieuw en Zildjian spreekt terecht over de eerste hybride akoestisch/elektrische cimbaal. We kennen de cymbalpads, al of niet van rubber, die bij een elektronische drum setup (e-drum) horen. Dit zijn triggers, en de bespeelbaarheid, samen met de bekomen speelnuances en respons verschillen vaak erg van echte, akoestische cimbalen. Hier maken de AE cymbals nu net het verschil en bovendien produceren ze zelf ook een echt cimbaalgeluid, weliswaar 50 tot 70% stiller dan traditionele cymbals. In tegenstelling tot het triggeren van samples, worden de cimbaaltrillingen hier opgevangen door een Dual-Head mini microfoon systeem (AE Pickup) en verder ge-processed d.m.v. DSP-Technology. Belangrijk is om hier niet onmiddelijk de traditionele cimbaalsounds te verwachten. Vergelijk het met een gitaarpickup en de erg verschillende sounds die een elektrische gitaar produceert, in vergelijking met een akoestisch model. Het systeem reageert wel degelijk op de aard van het cimbaal, de grootte en de vormgeving. Zo klinkt een splash wel degelijk als een splash, een ride als een ride etc. Het AE Cymbal aanbod bestaat dan ook uit de meest courante cimbaalmodellen, net zoals bij traditionele exemplaren.

 

Onderdelen

 

Het systeem wordt aangeboden in een Box setting. Onze testkit, G16 AEBS2 bestaat uit 13 hihats, 16 crash en 18 ride, een multi kabel of zogenaamde Cable Snake, de nodige washers incl. Hihat Clutch en, last but not least, 3 AE Pickups en de DCP (Digital Cymbal Processor) Unit. Het aansluiten van de verschillende onderdelen is kinderspel, al is het even zoeken naar de juiste spanning van de washers om storende bijgeluiden te vermijden. De AE Pickups zijn duidelijk vormgegeven voor toepassing met de AE Cymbals. Als je er een gewone cimbaal op plaatst, dan is het geluid al snel overstuurd.

 

Bouw/Look

De gepatenteerde lage-volume cimbalen van nieuwe sheet alloy zijn voorzien van honderden gaatjes en vormgegeven in samenwerking met Korg, niet toevallig een bekende naam als het op DSP-technolgie aankomt. Denken we maar aan de revolutionaire Wavedrum (MMM 263 van november 2010). Het show-element werd niet vergeten door Zildjian en je hebt de optie om de pickups te verlichten. Een blauwe lichtring is dan zichtbaar door de gaatjes van het cimbaal, wat het geheel een nog futuristischer uitstraling meegeeft.

 

DCP Unit/Mogelijkheden

De Controle Unit is erg eenvoudig qua opzet, voorzien van de meest elementaire regelingen en aansluitingen. Je kan er een hihat, ride en 3 andere cimbalen op aansluiten, je e-drum, mp3-speler en hoofdtelefoon op aankoppelen, Volume en Pan per cimbaal regelen. Een simpele reverb kan je aan elke klank toevoegen en de mix van het cimbaal/e-drum geluid is regelbaar. Belangrijkste feature is de presetregeling (20) per cimbaal. Al is dit ook een beperkte regeling, graag had ik meer regelbare parameters gezien voor het vormen en kneden van je eigen klanken.

 

Het AE Cymbal System is in volle expansie en van de invoerder vernamen we dat er reeds een aantal verbeteringen/uitbreidingen zijn voorzien voor de apparaten die nu op de markt worden gegooid. Zo werd de Output en Headphone Noise aanzienlijk verlaagd (op ons exemplaar hoor ik toch wel wat storende ruis op het hoofdtelefoon signaal). Er zou ook een grotere diversiteit aan klankvormgevingen worden geboden en de mogelijkheid tot groeperen van deze cimbaalsettings tot presetbanken (20 kits).

 

Bespeelbaarheid/Klank

We beginnen met de hihat en ik keek er onvermijdelijk een beetje met gemengde gevoelens naar uit. Elektronische setups zijn geweldig, maar het schoentje blijf wat wringen bij het hihat werk. Er is dan ook geen drumonderdeel waar je zulke nuances mee kan verkrijgen als bij een akoestische, 2-cimbaals hihat. Deze AE Hihat laat zich alvast bespelen als een klassieke hihat, met dezelfde stick respons. Dat komt het speelplezier en de creativiteit alleen maar ten goede. De cimbalen spreken erg snel aan, met directe respons en het chick geluid is erg gedefiniëerd, meer dan bij een akoestisch exemplaar het geval is. Ik ging aanvankelijk op zoek tussen de 20 presets, die verder geen naam kregen, naar een zo natuurgetrouw mogelijke klank, maar kwam al snel tot de conclusie dat we hier met een andere sound te doen hebben. De hihat sounds variëren van fel en scherp tot gruizig, industrial en electro-vintage. Er is een preset met een wat mildere klank en enkele met verschillende pitch. De presets klinken echt zoals wanneer je een hihat sound sterk zou gaan filteren of met een effect plug-in zou gaan bewerken. Hetzelfde geldt zowat voor de crash en ride sounds. Wel is vooral de ride even expressief als bij een akoestisch exemplaar, inclusief de belsound en crash-ride capaciteit. Maar ook hier is het dus wat wennen aan de klankkleur. Dat deze AE Cymbals wel degelijk voldoende expressief zijn voor bv. jazz bewijst o.a. een indrukwekkend Youtube filmpje van een jammende Tom Brechtlein op de Namm Show dit jaar. Voor een zeer uitgebreide demonstratie van het systeem verwijs ik trouwens graag naar de Russ Miller Demos op Youtube.

 

Budget

Onze box met 3 cimbalen kost 1159 euro (inclusief btw). Gezien je het hele systeem hier bij krijgt, inclusief de DCP-module en AE Pickups is dit zeker geen overdreven prijs.

 

Besluit

Ik kan me voorstellen dat heel wat artiesten en muziekliefhebbers de wenkbrauwen hebben gefronst toen de eerste elektrische gitaren opdoken. Deze nieuwe klanken waren niet wat ze gewend waren. Dit is ook zo met de Gen-16 AE Cymbals, als je zo even de reacties op het web bekijkt. Je kan deze cimbalen dan ook niet over de hele lijn vergelijken met akoestische exemplaren. Ze laten zich op identieke wijze bespelen, maar ze klinken wel anders. Ik vind de klanken persoonlijk erg goed blenden met heel wat elektronische drumsounds die je terugvindt in de module van je e-drums. AE Cymbals zijn erg nuttig in situaties waar volume een probleem is, zoals in een kerk, repetitielokaal, de woonkamer etc. Bovendien is de meerwaarde t.o.v. cimbalpads van je e- drum dat je er evenveel nuances uit kan halen als bij akoestische cimbalen het geval is. Je e-drum uitrusten met AE Cymbals geeft je alvast heel wat meer expressiemogelijkheden, net zoals bij een akoestische set. www.zildjian.comwww.gen-16.com