aanmelden
Pearl Vision Maple VML
Drums & Percussion 02-01-2012
door:

drum set

 

Eerder dit jaar maakten we reeds melding van nieuwe Maple en Birch configuraties, samen met een nieuwe selectie van finishes in de Vision Series van Pearl. Voldoende reden om deze populaire middenklasser van Pearl even grondig onder de loep te nemen. Onze VML925S testset is een Vision Maple Lacquer set met 22”x18” basdrum, 10”x8” en 12”x9” toms, 16”x16” floortom en eveneens Maple, 14”x5’5” snare. Leuk voor de tester, want dit zijn mijn geprefereerde maten… De fabrikant stuurde nog een extra floortom 14”x14” mee en de 900 Series Hardware (exclusief D-900 drumkruk) hoort bij de set. Naast Vision VML heb je dus ook nog de VBL (Vision Birch Lacquer), VBA (Vision Birch Artisan) en VB (Vision Birch) sets, allen in Birch (berkenhout). Het verschil tussen de 3 types betreft de bijhorende snare, de finishes (lak of cover) en de hardware finish.

 

Concept

Wie Pearl, lakfinish en Maple in de mond neemt, denkt automatisch aan een professionele drumset. Het VML concept van Pearl bestaat er dus in deze kenmerken van een high-end set te combineren en aan te bieden aan een betaalbare prijs. VML of Vision Maple Lacquer is dan ook de meest betaalbare Maple set van het hele Pearl gamma. ‘Made in Taiwan’, maar daarom niet minder ‘Pearl’, zo zal blijken.

 

Vormgeving

Bij een aanblik op onze opgestelde testset is er maar weinig dat zou laten vermoeden dat dit geen high-end set is. Houten basdrumspanranden met lakfinish, die-cast basdrum spanklauwen met rubberen inlay, de nieuwe stijlvolle, Reference-like lugs, stevige, dubbelbenige hardware en de erg mooie Feather Walnut finish met sprekende houttekening maken de nodige indruk. De nieuwe klassiek-ovaalvormige Vision badges (‘Pearl Vision Maple, Made in Taiwan) komen misschien nog het minst exclusief over. We vinden overal spanranden van het geperste type terug, geen die-cast rims. Maar voor de rest, een op en top klasse uitstraling dus.

 

Kleurenpalet

Naast Feather Walnut zijn nog 3 andere finishes beschikbaar: Glacier White, Black Silver Burst en Volcano Burst. Een eerder beperkt aanbod dus, waarin onze Feather Walnut naar mijn mening de meest geslaagde en opvallendste finish is. Het betreft high-gloss lacquer finishes en Volcano Burst en Feather Walnut zijn zelfs Artisan II Lacquer finishes.

 

Afwerking

De Artisan II lakfinish is zonder meer onberispelijk qua gladheid en de ketelhardware al even perfect gevormd. Ik heb de set grondig onderzocht, maar neen, een opmerking op dit vlak kan er echt niet af.

 

Imago

Als ik aan Pearl denk, denk ik aan hoog kwalitatieve, erg degelijke drums. Er wordt constant geïnnoveerd en elk jaar valt er weer heel wat nieuws te bespeuren op de omvangrijke stand van het merk op de Namm Show en Musikmesse. Het uithangbord van het merk is niet niks en toont de namen van Cesar Zuiderwijk, Chad Smith, Cyril Directie, Dennis Chambers, Gary Husband, Ian Paice, Jerry Brown, Mike Mangini en Omar Hakim, ‘to name a few’.

 

Bouw

6 lagen Maple dus, wat zorgt voor medium-dikke, stevige ketels. Maple is nog steeds dé houtsoort voor drums, met een hoge dynamiek en erg gebalanceerde sound. ‘Nieuwere’ houtsoorten zijn leuk, maar feit is dat ik mijn Bubinga set ga inleveren voor een Maple kit, ‘back to the roots’ dus. Na enkele jaren op een wat krachtigere set te hebben gespeeld, verlang ik toch terug naar een wat mildere, warmere sound. De VML ketels worden zoals alle Pearl drums vervaardigd volgens de SST Shell Design methode. Dit houdt o.a. in een ketelvorming onder extreme hitte, precisie houtverbindingen en 1000 pond hydraulische druk om de ultieme akoestische luchtkamer te vormen. De binnenkant van de ketels is alvast erg glad en netjes, terwijl er voldoende zorg is besteed aan de draagranden. Deze zijn vrij scherp uitgevoerd, met een 45° helling naar binnen toe. De onafhankelijke tomophanging is hier van het (vernieuwde) ISS ofte ‘Integrated Suspension System’ type dat ik nog ken van mijn Pearl MLX set die ik jaren (met succes) in gebruik had. Het OptiMount Suspension System op de duurdere Pearl-reeksen is wel wat gesofisticeerder, maar dit eenvoudiger ISS systeem fungeert eenvoudigweg via de rim van de ketel. Voordeel hiervan is dat het een van de snelst monteerbare onafhankelijke ophangingen op de markt is. De twee hangende toms zijn dus op de basdrumketel gemonteerd via twee enkelvoudige 900 Series Uni-Lock tomhouders. Nog een verschil misschien met high-end sets, waar de basdrum meestal alleen staat, al heb ik mijn twijfel of het systeem met opgebouwde tomhouders dan wel zoveel van de basdrumklank en -sustain zal afdoen. De ketels tellen 6 spanschroeven bij de hangende toms, 8 bij de floortoms, snare en basdrum. Bij een high-end set zijn dat er wel 10 voor snare en bas. Elke ketel is ten slotte voorzien van 1 luchtgat.

 

Hardware

Vision Series drums worden standaard geleverd met de 900 Series Hardware. De 900 Series moeten doorgaan voor ‘mid-range’ hardware, maar gezien de erg hoge standaard die het merk aanhoudt op gebied van hardware, mag je dit gerust een understatement noemen. De hardware van Pearl geniet niet voor niets mijn voorkeur en deze statieven zijn dan ook erg degelijk, maar niet al té robuust of zwaar, soepel in afstelling en erg functioneel. De Uni-Lock tilters zijn traploos, de onderdelen van de stands glijden vloeiend in mekaar en je krijgt alles in een mum van tijd opgesteld en in de juiste positie. Memorylocks zijn overal aanwezig en zorgen ervoor dat alle instellingen bewaard blijven. De P-900 basdrumpedaal met basisplaat is degelijk en laat zich soepel bedienen. Met de enkelvoudige ketting, basisplaat, verstelbare hoek van de klopper, vilten/hard plastic optie zijn alle nodige features aanwezig. Enig minpuntje is misschien de positie van de bevestigingsvleugelmoer die zich onderaan de voetplaat bevindt en het bevestigen aan de basdrum ietsje lastiger maakt. De ketelhardware op de set is al even verzorgd en het oog voor detail van Pearl zien we o.a. in de basdrumpoten. De uitklapbare basdrumpoten, in de lengte regelbaar en met spike/rubberen voet optie zorgen voor een erg stabiele opstelling van de basdrum. De rubberen voetjes van de floortom zijn niet vol-rubber, vertonen een holte, zodat het doorgeven van de sustain naar de vloer wordt beperkt.

 

Klank

Toms
De hangende toms brengen een mooi rond en warm geluid voort. De warme aanslag wordt nog eens benadrukt door de dubbellagige standaardvellen op de ketels. De nodige dynamiek is er eveneens en de drums gaan mooi mee met de gevraagde nuances. Voor floortoms geven de staande toms heel wat sustain en ook hier horen we een stevig, maar warm tomgeluid.
Basdrum
De 22”x18” basdrum produceert een mooie, volle klank en alle frequenties die verlangd worden van een stevige kick zijn aanwezig. We horen een volle en heldere dreun met het nodige sublaag en dat alles mooi in balans.
Snare
Deze Maple snare produceert een eerder warm geluid en center shots leveren een vrij volle plof op, ondanks de weinig diepe 5,5” ketel. Er wordt aardig wat ring geproduceerd en deze duidelijke toon gaat niet erg veel luider klinken bij rimshots. Het venijnig, snijdend karakter dat we trouwens terugvinden bij veel (meestal metalen) snares blijft achterwege wanneer we de snare op deze manier aanslaan. Rimclicks klinken natuurlijk en weinig penetrerend. Al bij al een natuurlijk en warm klinkende, niet-agressieve all-round snare dus. De set reageert verder erg goed op een hoge tuning. De snare wordt super ‘tight’ en funky en heeft nog voldoende volheid, de kick klinkt nu compact en verliest geenszins aan toon terwijl de toms een mooie, hoge en steeds ronde toon voortbrengen. Bij lage spanning voelt de snare zich iets minder lekker, niet abnormaal voor een eerder ondiep exemplaar. De snarenrespons, vooral wanneer niet mooi in het midden van het vel bespeeld, laat het wat afweten en we horen een minder mooie klank. De basdrum behoudt zijn vettige aanslag en het sublaag, maar boet wat in aan toongehalte. Bij de toms ten slotte doet enkel de 12” het wat minder qua sustain terwijl de andere drums daar minder onder te lijden hebben.

 

Toebehoren

Was deze kwaliteits set met professionele, bv. Remo Ambassador U.S., vellen uitgerust, betekende dit ongetwijfeld een meerwaarde. Met de voorgemonteerde Pearl Protone heads kan je alvast aan de slag, maar ik zou ze toch snel trachten te vervangen door vellen van betere kwaliteit. Voor de klanktest en video opname verving ik alvast het snare slagvel prompt door een Remo Coated Ambassador vel.

 

Afstelling

Ook hier alle credits voor de hardware. De toms zijn erg stabiel opgehangen, verroeren geen vin bij de aanslag en zijn snel in de juiste speelpositie gebracht. De traploze tilters, vooral voor het snarenmandje, zorgen ervoor dat snare en cimbalen heel accuraat onder de juiste hoek worden geplaatst.

 

Polyvalentie

Naast onze geteste VML 925S configuratie heb je dus nog 3 andere setups. Er is een fusion set VML 925F met 14” floortom, een meer ‘klassieke’ configuratie VML 925 met 12” en 13” toms en de VML 905 opstelling met kleinere 20”x18” basdrum. Toch wel voldoende keuze om aan je wensen te voldoen.

 

Budget

De 5-delige set VML925S inclusief hardware is de jouwe voor 1546 euro (bruto adviesprijs, btw inclusief). De extra 14” x 14” floortom van onze set kost 334 euro, wat de kostprijs van de totale, geteste set op 1880 euro brengt.

 

Besluit

Pearl lost alweer de verwachtingen in als het gaat om het aanbieden van een betaalbare middenklasser van niveau. Deze VML-set heeft alvast de allures van een high-end Maple kit qua look en bouw. De (niet onbelangrijke) hardware van de set is hier top en de Artisan II Feather Walnut lakfinish is van erg hoge kwaliteit. De toms en basdrum zijn mijn favoriete onderdelen qua klank. Niet dat de snare veel moet onderdoen. Deze klinkt het best bij vrij hoge stemming waar de volheid en warmte van het Maple hout overeind blijft. Deze Pearl VML set is wat mij betreft geschikt voor drummers van elk niveau. www.pearleurope.com