aanmelden
Paiste Twenty Custom Collection
Drums & Percussion 08-01-2012
door:

cymbals

 

Bij Paiste wijzigt er op tijd en stond een en ander aan de Series. Nieuwe Series worden in het leven geroepen, oude verdwijnen of worden opgeslorpt in bestaande cimbaal lijnen, denken we bv. aan de Dimensions Series. De Twenty lijn ontsnapt hier niet aan en werd dit jaar vervangen door 2 Series, Twenty Masters Collection (enkel Rides) en Twenty Custom Collection Cymbals. Toen we de Twentys testten (MMM 227 en 237 van resp. november 2007 en september 2008) was er in de Paiste specs voornamelijk sprake van warm klinkende, soulful cimbalen, uitermate geschikt voor R&B en aanverwante muziekgenres. Het was dus even opkijken toen we in het lijvige testpakket van de Twenty Custom Collection Cymbals een hele reeks Metal exemplaren aantroffen. Bovendien kregen de nieuwe Twentys een opvallende glossy brilliant finish mee, wat hen een erg aantrekkelijk presence meegeeft.

 

Look-Bouw

De grondstof voor de Twenty Customs is de CuSn20 (20% tin), ook bekend onder de naam Traditional Bronze. Deze legering wordt ook gebruikt voor de Paiste Formula 602 Series (MMM 273 van september dit jaar). De Glanzende finish en het vernieuwde logo geven de cimbalen een klasse uitstraling mee. Met uitzondering van de dunne effectcimbalen van de reeks betreft het medium tot vrij dikke cimbalen.

 

Aanbod

We treffen 2 soorten cimbalen aan, de Full types en de ietwat zwaardere Metal exemplaren. Full Crashes zijn 16, 18 en 20. Full Rides 20 en 22. Full Hats 14. Thin Splash en Thin China 10 resp. 18. In het Metal segment vinden we 18, 19 en 20 Metal Crashes, 20 en 22 Metal Rides en 14 en 15 Metal Hats. De Metal Splash en China meten eveneens 10, resp. 18. Ook al vinden we nog 11 rides terug in de Twenty Masters Collection Series, we blijven toch wat op onze honger zitten qua aanbod. Het verdwijnen van interessante exemplaren uit het vroegere Twentys aanbod zoals 12, 13, 14 Light en 16 hihats en de extra maten in het China-gamma zoals de Mini Chinas is wel wat jammer.

 

Klank

Full Crash 16, 18 en 20
Deze muzikale crashes spreken erg snel aan, met een consistente buildup qua klankkleur. Ze openen dus mooi geleidelijk aan, niet zozeer explosief dus. We horen een mooi, fris en brilliant crashgeluid met nauwelijks wat metaalachtige boventonen. Klinkt het 16 exemplaar nog erg helder en sprankelend, dan komen de grotere 18 en 20 modellen een pak donkerder uit de hoek. Het kleinste exemplaar is nog vriendelijk voor onze oren, maar de 2 grotere produceren een pak meer decibels. Logischerwijs valt de sustain een pak langer uit voor de 2 grootste exemplaren.
 

Metal Crash 18, 19 en 20
Deze Crashes zijn iets dikker en hebben een wat grotere bel dan de Full Crashes. De klankkleur past beter bij heavy genres zoals Rock en Metal. Een wat voller, iets meer metaalachtig geluid dus, maar vooral een pak meer decibels. Een zeker gehalte aan warm karakter, eigen aan de Twenty-reeks blijft echter wel behouden. We horen ook meer laag, maar dit verdwijnt grotendeels wanneer we (noodzakelijkerwijs) onze earplugs insteken en wat overblijft is een helder, gebald en penetrerend crashgeluid. En dit zal ook zijn hetgeen je te horen krijgt bij een opname of door de PA.
 

Full Ride 20
Wat opvalt is dat dit vrij stijve, zware bekkens betreft. Het geluid is dan ook navenant en we verkrijgen een vlezige, stevige ping en de overall pitch, zeker van de bel, is aan de hoge kant. De heldere, sprankelende waas blijft wat ondergeschikt. Alleen wanneer we erg hard tekeer gaan en het cimbaal kwaad krijgen, wordt de wash luid en agressief. Tenzij je het graag erg luid hebt, misschien toch niet de ideale ride om te gaan crash-riden. We onthouden dus de duidelijke, vlezige en heldere ping en een toch wel clean, maar mooi klinkende ride die, zolang we niet al te hard gaan, mooi controleerbaar blijft.
 

Full Ride 22
Naast de hoog klinkende en erg penetrerende bel, komt dit groter exemplaar eigenlijk wat zoeter over dan zijn kleinere broer. Het ping-geluid is wat zachter, meer ingetogen en de wash is wat fluweler, doet me wat denken aan een flat ride. Ga je er steviger tegenaan, dan blijft de wash langer wat minder agressief, de sustain wordt dan weer erg lang. Een eerder milde, warm klinkende ride vind ik dit, inzetbaar in heel wat genres, ook jazz.
 

Metal Ride 20 en 22
Alles draait hier om een bijzonder geïsoleerd, bijna droog en extreen duidelijk ping geluid dat zelfs bij harde aanslag overeind blijft. Produceert het grootste 22 exemplaar nog een zekere hoeveelheid fijn-hoge wash, dan is er van al teveel boven harmonischen weinig sprake bij het 20 exemplaar. Een geprononceerde stickdefinitie die boven het harde metalgeluid nog duidelijk te onderscheiden valt, is nu eenmaal wat van een Metal Ride wordt verwacht. Verder hou ik wel van het stick geluid op deze harde rides. In tegenstelling tot sommige Metal Rides van de concurrentie blijft hier ook dat warme klank gehalte dat we aantreffen bij de andere Twentys aanwezig. De grote, gladde bel klinkt verder erg hoog en gaat bij beide exemplaren door merg en been.
 

Full Hats 14
Deze vrij zware hats produceren een mooi, helder stick geluid. In geen enkele situatie horen we storende, metalen harmonishen bij deze hihat. De sizzle, wanneer half-open bespeeld, is tzt helder en korrelig-gruizig. De algemene basispitch onder de sprankelende boventonen is vrij laag en we krijgen heel wat projectie. Het chick geluid is tight en scherp. Kortom, een stevige, muzikaal klinkende all-round hihat is dit.
 

Metal Hats 14
Naast een pak meer decibels ook een stuk meer venijn in de klank hier. Deze hats snijden door merg en been en zelfs het chcik geluid is hier nog een stuk scherper en penetrerender dan bij de Full Hats. Het sizzle en splash geluid is hier hoger, maar ook wat fijner en minder gruizig. Geschikt voor het luidere werk alvast, al zijn de hats voldoende muzikaal om ook in andere genres te worden ingezet.
 

Metal Hats 15
Deze wat logge, uit de kluiten gewassen hats brullen als geen ander wanneer stevig half-open bespeeld. Nog steeds heel wat hoog, maar de voornaamste toon die we horen is toch een lager, voller klinkend geluid. Het chick geluid en de stickdefinitie zijn voller, maar ook minder tight en zinderen ietsje langer na. Zonder meer een hihat voor het zwaardere werk.
 

10 Thin & Metal Splash
Twee prima splashes hier. Ze vallen een pak dunner uit dan de andere Twenty modellen. Beide exemplaren klinken zoals een splash hoort te klinken: kort, snel aansprekend en helder. Het Thin exemplaar is een pak meer crsipy dan de meer helder, luider en hoger klinkende Metal Splash.
 

18 Thin & Metal China
Ook hier lekker dunne cimbalen, toch meer aangewezen voor dit type effect cymbals. Het Metal exemplaar weegt zo een vierde meer dan het Thin exemplaar, maar verder is er slechts weinig visueel onderscheid te maken tussen de twee Chinas. De Thin China spreekt erg snel aan en explodeert zoals het hoort. We horen een klassiek China geluid, met iets meer oriëntaalse waas dan die krachtige pang. Het Metal exemplaar klinkt wat luider en voller, met meer metaal in de klank en blijft een pak langer nazingen. Voor een Metal China had hij misschien iets groter mogen uitvallen om nog wat meer decibels te spuwen.

 

Budget

De nieuwe Twenty Custom cimbalen blijken toch wel een stukje duurder uit te vallen dan de cimbalen uit de oorspronkelijke Twenty Series van onze test in 2008. Het prijs systeem werkt ook hier per maat. Zo betaal je voor een 10 164,74 euro, voor een 16 265,22 euro, voor een 18 324,80 euro, voor een 19 344,67 euro, voor een 20 373,29 euro en voor een 22 445,15 euro. 14 hihats gaan de deur uit voor 422,95 euro, 15 hihats voor 460,33 euro. Prijzen zijn zonder btw.

 

Besluit

Deze facelift van de Twenty Series komt erop neer dat de cimbalen iets moderner en helderder gaan klinken én ogen dan hun voorgangers. Het blijven muzikale, handmade exemplaren die het midden houden tussen de wat donkerder klinkende Signature Series van Paiste en de meer energetisch klinkende 2002 reeks. Ze zijn geproduceerd uit dezelfde legering van de wat subtieler klinkende Formula 602 cimbalen. Nieuw voor Twenty cymbals is de complete lijn van Metal exemplaren. Het verdwijnen van verschillende, interessante exemplaren uit het oorspronkelijk Twentys gamma is jammer, maar hopelijk komt daar snel verandering in met een aantal nieuwe types. www.paiste.com