aanmelden
Stagg EBT-10
Drums & Percussion 26-02-2014
door:

ELECTRONIC PRACTICE PAD

 

Stagg is misschien niet meteen het eerste merk waar je aan denkt als je op zoek bent naar het “ultieme” instrument. Hun uitgebreid en zeer budgetvriendelijk assortiment is eerder gericht op de markt van de liefhebbers en de beginners. Maar ook menig professioneel muzikant zie je al eens grasduinen in hun catalogus, op zoek naar interessante ‘randapparatuur’, zoals bags en cases. Stagg kan dikwijls een betaalbaar alternatief bieden voor soms onnodig dure producten. Onder die producten rekenen we ook de EBT-10. Het loont dus de moeite om deze elektronische oefenpad eens aan een test te onderwerpen. Op dit moment ligt de EBT-10 nog niet in de winkel, maar hij wordt verwacht tegen eind april!

 

Concept
 

Deze Electronic Beat Tutor (aka “EBT”) is een combinatie van een practicepad en een metronoom. Dit soort oefenpad bestaat nog niet lang en is het resultaat van een logische ontwikkeling die gebruik maakt van de mogelijkheden en technieken toegepast in elektronische drums. De EBT-10 ziet er ook uit als de nieuwste drum- en percussiepads, maar hij heeft slechts één enkel speelvlak en de elektronische kant spitst zich toe op het metronoomgedeelte, niet op de klanken en/of sequencing.
De mogelijkheden van het toestel zijn een beetje beperkt, maar wel to the point. Verwacht dus geen high-tech drumcomputer met uitgebreide edit-mogelijkheden, maar wel een eenvoudige en gebruiksvriendelijke hulp bij het trainen van zowel je techniek als je ritmegevoel.

 

 

Bouw en Afwerking
 

Laten we beginnen met de hardware, het toestel zelf. Dat ziet er dus uit als een drumpad met knopjes en een display. In de linker bovenhoek zie je het rooster van een speaker en links en rechts van het display twee led’s. Verder zien we de zes bedieningsknopjes. De volumeregeling bevindt zich op de rechterzijde. Daaronder zie je ook de aansluiting voor een koptelefoon (mini-jack). De aan- en uitknop bevindt zich op het achterpaneel, met daarnaast de DC-in. Een adapter is niet bijgeleverd, maar een standaard 9V gelijkstroomadapter (1 Ampère) is hiervoor geschikt. Let wel op de omgekeerde polariteit: de plus bevindt zich aan de buitenkant. Het toestel werkt evengoed op een 9V blok batterij, die ook wordt meegeleverd. Het batterijdeksel bevindt zich aan de onderkant van het toestel. Centraal is daar ook een standaard 8mm uitsparing voor bevestiging op statief. Tenslotte zien we hier drie gripkussens voor gebruik op een vlakke ondergrond.
De behuizing is van satijn-zwarte kunststof en heeft een vrij degelijk uiterlijk. Centraal vinden we het 7,5” grote (of kleine) slagveld. Dat is gemaakt van kwalitatief silicone rubber, net zoals de meeste drum- en oefenpads. Die hebben het voordeel dat ze een vrij natuurgetrouwe rebound geven. Bovendien zijn ze quasi onverwoestbaar. Het rubberen pad krijgt nog altijd onze voorkeur, niettegenstaande dat de rebound in vergelijking met de echte trommel een té goede en uniforme respons geeft.

 

Toebehoren

Verder vinden we in de doos nog een korte handleiding in het Engels. Er is ook niet meer uitleg nodig om snel aan de slag te gaan, enkel is het raadzaam om een adapter aan te schaffen. De batterij zit er, zoals we al zeiden, wel bij.

 

 

Software

Tot daar de uiterlijke kenmerken van het toestel. De verschillende functies en mogelijkheden zijn in dit geval minstens even belangrijk. In hoeverre kan dit toestel ons helpen om onze techniek en ons ritmegevoel te oefenen en te verbeteren?
De hoofdfuncties zijn een metronoom en een trainingsprogramma. Die functies bevinden zich onder de knop ‘Metro’ en onder de knop ‘Train’. Met het derde knopje ‘Sel’ ga je in de editmode.
In de metronoommode kan je het aantal beats instellen van 0 tot 9 en het tempo van 30 tot 260 bpm (beats per minuut). Bij 0 beats krijg je een gewone metronoom zonder accenten die wordt gevisualiseerd door de twee groene leds bovenaan. Vanaf het moment dat je een aantal beats gaat instellen, licht het linkse ledje rood op bij de eerste beat van de maat. Je kan de metronoom ook een onderverdeling van de beat meegeven. In het display zit dat onder de functie ‘Rhythm’. Je beschikt hier over zeven mogelijkheden: één tik per beat (kwart noot), ledige onderverdeling in achtsten, ledige onderverdeling in triolen van achtsten, onderverdeling in zestienden (in gepunte achtste en 1 zestiende), in achtste en twee zestienden en tenslotte omgekeerd in twee zestienden en een achtste noot.
Een handige bijkomende functie bij de metronoom is de ‘Tap Function’: hierbij kan je het tempo instellen door de pad in je eigen tempo aan te slaan ,terwijl op het display het aantal beats per minuut verschijnt.
In de trainingsmode heb je vier functies. De Stroke Meter telt hoeveel slagen je op een zelf opgegeven tijd speelt. Die tijd kan je instellen van 10 tot 90 seconden. Op die manier kan je je vooruitgang in snelheid bijhouden.
In de Groove Play-Along functie heb je negen drum-grooves ter beschikking om mee mee te spelen. Meer dan het afspelen van die groove doet het toestel in deze functie niet. Je hebt wel de mogelijkheid, naast het bepalen van de maatsoort en het tempo, om ‘mute’ maten in te lassen. Dat is erg handig om fill’s te oefenen. Je kiest bijvoorbeeld de optie 3-1, waarbij het apparaat drie maten groove afspeelt en dan één maat stilte geeft. Opgelet, ook hier wordt gewerkt met presets (negen), het aantal mogelijkheden is dus beperkt.
Als je je interne timing verder wil oefenen, ga je naar de derde functie: Count & Mute training. In deze mode kan je wél volop gebruik maken van de ‘muted bars’. Je krijgt opnieuw toegang tot de instelbare metronoom met zijn zeven ‘Rhythm’ functies (onderverdelingen) en je bepaalt zelf het aantal maten waar je de metronoom wil horen (en zien in de led’s), en het aantal maten dat je aan je interne timing overlaat. Beide aantallen zijn in te stellen van 1 tot 9.
Ten slotte is het toestel uitgerust met de Step Up/Down training. Hier kan je een begin- en eindtempo instellen. Alle functies van de metronoom zijn weer bereikbaar en hij zal je doorheen versnellingen en vertragingen leiden. Dit is eveneens een voor de hand liggende methode om je snelheid op te drijven, maar het is ook interessant om te weten tot op welk tempo je je technieken kan toepassen.

 

 

Speelcomfort, Afstelling & Respons

De EBT-10 houdt qua grootte het midden tussen de mini oefenpadjes die je rond je pols bindt en de full-sized 14” pads. Met zijn 7,5” is hij groot genoeg om met  twee stokken te bespelen en blijft hij klein genoeg om mee te nemen voor oefening onderweg of opwarming back-stage. In dat opzicht vinden we hem dus zeker comfortabel. De bediening is intuitief, de knopjes zijn goed bereikbaar, het display is niet verlicht maar is toch goed afleesbaar, zelfs onder een kijkhoek van 45°.
De pad zelf heeft de respons die we van een rubberen pad gewoon zijn. Het oefenvlak heeft geen rim en is niet aanslaggevoelig. Dat heeft zijn beperkingen op het gebied van het soort oefeningen dat we kunnen doen, maar heeft geen gevolgen voor de accuraatheid van de trainingen die er wel inzitten. Enkel bij de ‘Stroke Meter’-trainingsmode moet je weten dat er een minimum aan kracht vereist is vooraleer het apparaat je aanslag gaat registreren. Die kracht ligt relatief hoog, terwijl een kleine aanraking van je stok met de behuizing meteen wordt geregistreerd. Gelukkig licht de rode led in deze modus op, telkens een aanslag wordt herkend. Op deze manier heb je overzicht over die responsgevoeligheid. Overigens lijkt het aangeraden die behuizing te mijden met je stokken, het oefenvlak komt maar net boven de behuizing uit en voor je het weet, zit er een rimshot bij.

 

 

Klankkwaliteit

Over de kwaliteit van de klank hoeven we niet te moeilijk doen. Het is een trainingstoestel, niet iets waar je het podium mee gaat opkruipen. Natuurlijk is het leuker om in de Play-Along functie met lekker uitgekiende samples te werken, maar daar zijn andere toestellen dan weer goed voor. Bij dit apparaat is de helderheid van de metronoom van belang. Wat dat betreft scoort het toestel goed als je het interne luidsprekertje gebruikt. Met de koptelefoon op zal je evenwel snel overschakelen naar de ‘drum’ metronoom. Gelukkig is deze optie aanwezig: je krijgt dan een aangename hi-hat en snare (de snare enkel op de eerste beat van de maat) in plaats van de wel erg doortastende hamerslagen van de metronoom in je oor.

 

 

Homogeniteit en Polyvalentie

Als combinatie van oefenpad en metronoom is dit toestel zeker geslaagd. Het metronoomgedeelte is basic maar bevredigend. We gaan hier geen ingewikkelde maatsoorten en tempoveranderingen kunnen programmeren, maar dat is ook niet de bedoeling. Er zit een temporegeling in, je kan tot negen beats in één maat zetten én je hebt zeven presets om het ritme een feel (onderverdeling) mee te geven. Dit laatste zien we als een leuk extraatje, het weglaten van een ‘swingfeel’ bewijst al dat we ons hier op gevaarlijk terrein begeven. Dat laatste geldt zeker voor de presets in de groove play-along training. Ook hier ontbreekt een klassieke jazz-feel. De andere feels zijn op zijn toch discutabel te noemen.
Wel zijn we heel blij met de mogelijkheid om maten te ‘muten’, zodat je fills en innerlijke timing kan oefenen. Wat dan weer wel ontbreekt, is de mogelijkheid om de balans van je slagen te analiseren. Dit pad is niet aanslaggevoelig, dus die optie zit er niet in. Maar niet getreurd, het feit dat we hier basic blijven, vertaalt zich dubbel en dik in de prijs!

 

 

Budget & besluit

De EBT-10 ligt binnenkort in de winkel voor €51,40 (incl. BTW). Dat is echt niet veel geld voor de combinatie van een kwalitatief pad met een metronoom. Je kan natuurlijk heel ver gaan in het verzinnen en uitdokteren van elektronische hulp bij trainingsmethoden, maar dit toestel blijft bij de noodzakelijke basics. Geen uitgebreide edit-mogelijkheden of sequencing dus. Bovendien zijn sommige extra’s zoals de play-along functie en de rhythm presets niet altijd even to the point, maar bij de metronoom zijn we toch bijzonder blij met de mogelijkheid om van de click- naar de drumgeluiden te kunnen swichen, en bij het trainingsprogramma zijn het de gemute maten die we goedkeurend verwelkomen.
Sommigen zien zulke oefenpads enkel als een leuk speeltje dat verder weinig bijbrengt aan je muzikant-zijn of -worden. Daartegenover staat het gegeven dat het verdomd praktisch is om een metronoom ingebouwd te hebben in je oefenpad, dat scheelt weeral in het gezoek, verzamel- en meeneem gebeuren. Verder is het ook leuk en aanmoedigend om je vooruitgang in cijfers te kunnen zien. Voor de prijs hoef je het echt niet te laten. En voor het geval je nog niet met een metronoom aan het oefenen bent: dit is het moment!