aanmelden
Ludwig Breakbeats
Drums & Percussion 27-03-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

Dat Ludwig altijd bekend geweest is om zijn sound en afwerkingskwaliteit, bewijzen de talloze (top)drummers die vandaag nog steeds op oude Ludwigsets en - snaredrums spelen. Minder voor de hand liggend is dat Ludwig één van de weinige legendarische merken is, dat er ook in slaagt om dergelijke drummers op hun huidige drums te laten spelen. Een bewijs dat hun legendarische sound nog steeds centraal staat in het gamma. Daarom ook dat Ludwigs ‘oude’ snaredrums, zoals de Supraphonic en Black Beauty, nog steeds zeer goed verkocht worden, én zeer hoge prijzen halen op de tweedehandsmarkt.
Eén van die topdrummers is Ahmir ?uestlove (of Questlove) Thompson, die de laatste jaren gezien wordt als één van dé smaakbepalers als het op groove aankomt. Hij ontwikkelde samen met Ludwig de Breakbeats, die een handige, compacte set voor zowel beginner als professional moet zijn. Laten we nu al verklappen dat dit setje in onze test toont dat het héél wat meer is, dan een handig ding met een klinkende naam als verkoopsargument…

 

Concept, bouw & afwerking
 

Het idee van een compacte drumset is niet nieuw, gezien fabrikanten al jaren dergelijke minisets op de markt brengen. Maar bij het uitpakken van deze Breakbeats, begreep ik onmiddellijk dat er hier wel zeer uitgebreid over het concept werd nagedacht - zelfs nog vòòr ik de info op de website van Ludwig had gelezen.
Als een Amerikaanse fabrikant spreekt van een grote stad, dan gaat het meestal over New York, waar de mensen (dus ook drummers!) in kleine appartementen wonen, vaak met honderden in een wolkenkrabber. Dus heb je bij zo’n appartement geen garage voor je auto, laat staan dat je een parkeerplaats vindt in het centrum waar je in een club moet optreden. Zo’n compacte set is dus ideaal voor je kleine woonkamer en moet licht en draagbaar zijn. Je kan er dan probleemloos mee in het park spelen en er met de taxi of het openbaar mee naar concerten gaan. Tot daar het idee van een compacte set. Maar Ludwig gaat nog een paar stappen verder. Voor een betere draagbaarheid is de basdrum niet zo diep als de meeste andere (slechts 14”), maar voor de snaredrum werd er geen compromis gesloten en krijg je een standaard 14”x5” exemplaar meegeleverd. Echt geweldig is dat er standaard draagzakken worden meegeleverd: gewone zakken met een trekkoord als sluiting, die eigenlijk hetzelfde zijn als je zwemzak of turnzak voor school. Het geniale zit hem dan vooral in het feit dat je thuis of in kleine zaaltjes die zakken over de toms en snaredrum kan gooien om stiller te kunnen spelen, i.p.v. de traditionele keukenhanddoeken.
De set wordt geleverd in één enkele doos: je moet dus nog zelf de vellen op de basdrum en floortom monteren. Hier is nog meer goed nieuws: we hebben al vaker geklaagd over de vellen die Ludwig op zijn drums monteert... Maar deze keer werd gekozen voor Remo UC-vellen (weliswaar van Chinese makelij). We krijgen een Powerstroke voor de basdrum, PinStripes voor de toms en een Ambassador voor de snaredrum. De ondervellen van de toms zijn merkloos en enkel hoog te stemmen: die vervang je volgens mij best meteen door goede Remo’s voor €10 à €15 per vel. Voor de basdrum zijn er metalen spanringen, maar wel échte brede, in plaats van de tom spanringen op de meeste andere sets. Ludwig spreekt van hardhout (hardwood) als ketelmateriaal, en ik vermoed dat dit lindenhout is, dat meestal gebruikt wordt voor goedkope sets. De binnenkant is niet behandeld, maar de draagranden zijn wel zeer scherp in een hoek van 45° gefreesd en extra glad geschuurd. Toch voelen we een paar oneffenheden aan de buitenkant, enerzijds in het hout, anderzijds door lijmresten van de bekleding, maar die hebben geen invloed op de klank. Het chroomwerk heeft ook niet de kwaliteit die we gewoon zijn van Ludwigs duurdere sets, maar er moest natuurlijk ergens op bespaard worden. Je krijgt immers wél nylon ringetjes voor de spanvijzen, en voor de basdrum ook stevige, inklapbare en telescopische poten i.p.v. de eenvoudige vintage stangetjes van de Club Date SE. Opvallend is ook dat de raiser (om de basdrum hoger te zetten zodat je beater in het midden slaat) een eenvoudig standaard model is dat je vastklemt op de spanring i.p.v. een speciaal ontworpen systeem dat onder in de ketel of aan de spanring gemonteerd zit. Dit lijkt op een besparing, maar het werkt even goed. Ik denk dan vooral aan jonge kinderen (5 tot 8 jaar) die nu op deze set kunnen beginnen spelen, zonder de basdrumraiser. De set staat op die manier heel laag en kan dan gewoon met hen meegroeien... En uiteindelijk bij wijze van spreken levenslang meegaan. Ikea is er niets tegen!
Je moet wel nog hardware voorzien: hihatpedaal, basdrumpedaal en cimbaalstands. Jammer dat de Atlasmount van Ludwig (een spanblokje gecombineerd met een bracket, dat je in de plaats van een spanblokje kan monteren) samen met een cimbaalarm duurder is dan een cimbaalstand. Dat zou dan immers nog een serieuze plaats- en gewichtsbesparing zijn. Misschien kan er toch eens overwogen worden bij Ludwig om zo’n optiepakket aan een interessant prijsje mee te leveren?
De enkele tomhouder wordt wel meegeleverd en is niet alleen ruimschoots regelbaar in de hoogte, maar ook in alle richtingen, dankzij het bolgewricht. En als toemaatje is er nog een klemopening voorzien, waarin je dan wél een cimbaalarm kan plaatsen: klasse!
In advertenties zie je meestal foto’s van Questlove met een Azure Sparkle set, maar alle kleuren uit de Element PVC-serie zijn verkrijgbaar. Dus ook White Sparkle, Wine Red Sparkle (onze set) en Black Gold Sparkle.
 


 

Klank

Van zo’n kleine afmetingen verwachten we natuurlijk geen ongelooflijk vette, diepe sound, maar al na een paar slagen moeten we toch onze vooroordelen terug inslikken. Dankzij de oordeelkundige keuze van de vellen klinkt de Breakbeats veel groter dan hij eruit ziet. De basdrum geeft redelijk veel laag t.o.v. zijn afmetingen, maar de klank is vooral compact en gedefinieerd. Als je snelle patronen tussen toms en basdrum speelt, hoor je duidelijk alle slagen, hetgeen zeer goed is om te oefenen. Dankzij de PinStripes klinken de toms zeer vol en vet, en zelfs de rechtstreeks in de ketel gemonteerde tomrozet van 10” neemt niet te veel klank weg. Liever dit systeem dan een slechte rimophanging! Ook de floortom kan verbazend laag en diep gaan als je het ondervel vervangt. En hoewel de floortompoten slechts kleine rubberdopjes hebben, verlies je weinig klank: top! Ook de snaredrum heeft wat last van het matige ondervel: hij blijft een beetje hol klinken, terwijl de snaren daardoor ook niet goed reageren. De snarenspanner is nochtans zeer degelijk, en heeft op de draaiknop nog een vierkante kop om met een stemsleutel de spanning bij te regelen.
Dan doen we de hoezen over de set: weeral een verrassing! De stof van de hoezen is iets dunner dan een keukenhanddoek, dus dempen ze niet te veel af. Integendeel, je behoudt nog een redelijk volume, maar vooral in de toms ook nog wat diepte in de klank. De snaredrum klinkt wel vrij kort, maar daardoor ook zeer gedefinieerd om stil te spelen of te oefenen. Bij de basdrum daarentegen is het wat moeilijker: de hoes blijft niet zitten tijdens het spelen, en op de foto’s van de Ludwigsite zie je ook dat de basdrumhoes niet geplaatst is. Iets stiller spelen met je voet is dan de boodschap.
Met de klank zit het dus echt wel goed bij deze Breakbeats, met een eervolle vermelding voor de Chinese Removellen die blijkbaar toch een serieuze kwaliteitsverbetering ondergaan hebben!
 

Budget

€378,72! Neen, dat is niet het voorschot dat je moet betalen voor deze set, noch het BTW-bedrag… De Breakbeats kost dus nog geen €400 (bedrag exclusief BTW) voor een basdrum, tom, floortom en snaredrum, inclusief hoezen en degelijke vellen. Dit is een zware slag voor de concurrentie en deze set wordt dan ook een aanrader om te concurreren met kinderdrumstellen, beginnerssets en repetitiesets voor professionals.

 

 

Conclusie

Deze Ludwig Breakbeats is echt een schot in de roos: een handige, compacte en draagbare drumset met toch een normale snaredrum. Inclusief hoezen die ook nog eens dienst kunnen doen als geluidsdemping. Je kunt misschien wel vitten op afwerkingsdetails zoals het matige chroomwerk (volgens Ludwig-standaarden!) of de slechte ondervellen, maar de prijs veegt dit allemaal in één beweging van tafel. Het is tenslotte ook niet de drumset waarmee je op Rock Werchter zult spelen, of een wereldtournee mee zult doen, maar een handige oefen- of clubset. Ook kleine kinderen kunnen ermee beginnen, en de Breakbeats groeit dan mee. Verschillende professionele collega’s hebben deze set reeds in hun bezit en zijn er zeer lovend over. Momenteel ben ik zelf nog aan het twijfelen over welke kleur ik ga kiezen…