aanmelden
Ludwig Signet 105
Drums & Percussion 27-05-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

Het was zonder twijfel een van de meest besproken drumkits van de afgelopen NAMM show: de Ludwig Signet 105. Een betaalbare middenklassedrumkit die in één doos past en die je zelf in elkaar moet zetten. Waar hebben we dat eerder gehoord?

 

Concept, bouw & afwerking

Inderdaad, je zou kunnen zeggen dat de Signet 105 ’s werelds eerste drumkit in Ikea-stijl is. Het Zweedse woonwarenhuis dankt zijn succes aan het feit dat de prijs van zijn producten heel laag gehouden kan worden. Dat komt voor een groot deel doordat er bespaard wordt op zowel de transport- als de montagekosten. Bij de Signet 105 doet Ludwig precies hetzelfde.
Een drumstel is een relatief duur instrument om te verschepen; je stopt een hol, cilindervormig instrument in een vierkante doos, en daardoor bestaat het grootste gedeelte van de inhoud van die doos uit lucht. Bij goedkopere drumstellen wordt dat deels ondervangen door een aantal trommels in elkaar te plaatsen. Door de spanbokken en tomrozetten passen echter niet alle ketels in elkaar en hou je uiteindelijk nog best een fors pakket over. De oplossing? De ketels zonder spanbokken in elkaar stapelen en al het ketelbeslag los meeleveren. Dat is precies wat Ludwig bij de Signet 105 doet, en daardoor past de hele kit gemakkelijk in een doos die even groot is als een bassdrum.
 

Dan stuit je natuurlijk wel op een ander probleem: niet iedereen heeft de kennis, handigheid of behoefte om zelf alle spanbokken en het ketelbeslag op zijn drumstel te schroeven. Ook dat probleem loste Ludwig op door naar de woongigant te kijken. De Insta-lite Snap-in spanbokken vertonen een opvallende gelijkenis met een plankendrager uit sommige boekenkasten. Je schroeft hem niet vast, maar haakt de spanbok simpelweg door een vrij fors gat in de ketel. Als je de spanbouten in de spanbok draait, zorgt een metalen lip dat de spanbok muurvast in de ketel blijft zitten.
Bij het verwisselen van de vellen merk je wel dat de spanbokken gewoon los in de ketel zijn gehaakt, maar ze zitten strak genoeg om er niet uit te vallen. Of dat na een paar jaar ook nog zo is moet de praktijk uitwijzen, maar met de vellen gemonteerd zullen de spanbokken nooit los kunnen komen van de ketel.
De Triad Suspension Mount tomrozetten en rozetten voor de floortompoten zijn wel geschroefd, maar die schroeven zet je vast met een drumsleutel. Je hoeft dus niet op zoek naar een drumsleutel. Ludwig beweert zelf dat je het ketelbeslag in tien minuten op de ketels kunt zetten. In de praktijk zul je misschien iets langer nodig hebben, ook omdat je alle spanbokken nog uit het karton waarin ze verzonden worden moet frummelen, maar heel moeilijk is het echt niet. De vellen monteren en stemmen is aanzienlijk meer werk.
Ludwig maakt al jaren betaalbare drumkits in het Verre Oosten, maar op die sets valt kennelijk niet veel meer te besparen. Bij de Signet 105 maakt Ludwig gebruik van zo veel mogelijk Amerikaanse onderdelen. De ketels worden gemaakt in dezelfde fabriek in Monroe waar ook de ketels van bijvoorbeeld de ruim twee keer duurdere Classic Maple sets gemaakt worden. De meegeleverde vellen zijn Ludwigs eigen merk vellen die je ook op de high-end Amerikaanse drums aantreft.
Het ketelbeslag is in orde. De tomrozetten en rozetten voor de floortompoten zijn een soort afgeleide van de Atlas Mount. Ze hebben een gelijksoortige constructie, waardoor de ketel toch geïsoleerd is opgehangen, maar ze zijn net een slagje kleiner dan de originele Atlas Mount. De poten van de bassdrum zijn niet in lengte te verstellen, en ze kunnen maar in één stand worden uitgeklapt, waarbij de voorkant van de ketel een fors eind van de grond wordt getild. Het chroomwerk op het ketelbeslag had iets netter gemogen: als je de spanbokken van heel dichtbij bekijkt, zie je dat er vóór het verchromen iets beter gepolijst had mogen worden.

Gestreepte finish
De testset ziet er keurig uit. Het gebruikte esdoorn is van eersteklas kwaliteit en heeft een mooie gelijkmatige tekening. De Signet 105 is verkrijgbaar in drie finishes: Macassar Ebony, Indian Teak, en het Alpine Blue van de testset. Ludwig noemt deze fineerlaag X-Otec, maar feitelijk is het een samengestelde fineerlaag.
Het fineer is niet gemaakt van een plank die in z’n geheel uit een boom is gezaagd, maar van verschillende houtsoorten die eerst gekleurd zijn en vervolgens aan elkaar gelijmd voordat het fineer wordt gesneden. Dat levert een hele consistente tekening op, waardoor het fineer makkelijker te verwerken is. Bijkomend voordeel is dat het minder belastend is voor het milieu, en er zijn zelfs dingen mogelijk die je in de natuur niet tegenkomt. Een mooi voorbeeld daarvan is het Alpine Blue van de testset. Die groen-blauw gestreepte finish zul je niet snel op een boom kunnen vinden, maar het ziet er wel heel aantrekkelijk uit. De ketels zijn afgewerkt met een waterdunne zijdeglanslak die de fineerlaag beschermt.
Zegelring
De naam van de Signet verwijst naar de bijzondere, onopvallend kleine badge die je op de trommels aantreft. Die is gemaakt van gegoten messing en lijkt een beetje op de afdruk van een zegelring (in het Engels: signet). De toevoeging 105 duidt op de 105de verjaardag van Ludwig, een duidelijke verwijzing naar het verleden van het merk. Toch zullen de diehard fans van de kenmerkende klassieke Ludwig- look bij het zien van de Signet 105 even moeten slikken, want daarvan is niet veel bewaard gebleven. De badges, de karakteristieke spanbokken, het heeft allemaal plaats moeten maken voor kostenbesparing en eenvoud. Toch ziet de Signet 105 er niet goedkoop uit. Hij heeft een echt eigen look die behoorlijk fris en modern aandoet.


 

 

Klank

De ketels van de Signet zijn maar een fractie dunner dan die van de Classic Maple: 5,5 millimeter en zes laagjes tegenover 6 millimeter en zeven laagjes. Er zijn echter veel verschillen tussen de beide series en daardoor is de klank wel anders. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid metaal die er op de ketel zit, scoort de Signet 105 heel laag. De spanbokjes zijn ontzettend klein, en ook de tomrozetten en floortompoten hebben heel weinig gewicht. Dat is heel prettig met vervoeren, want de Signet 105 is een echte lichtgewicht, maar het heeft ook z’n invloed op de klank. Hoe minder hardware er op de ketel zit, hoe minder deze gedempt wordt. De toms van de Signet 105 hebben dan ook een prachtige open en ronde klank. Ze spreken snel aan en klinken mooi vol en warm.
Ludwig levert de Signet 105 met transparante enkellaags vellen van de vrij stugge, heavy variant. Daarmee krijg je pas echt veel toon vanaf een gemiddelde tot hoge stemming. Met wat dunnere vellen blijkt de set wel degelijk ook heel wat laag in huis te hebben. Vooral de floortom duikt opvallend ver de diepte in. In vergelijking met de Classic Maple hebben de Signet 105 toms wat minder punch, en dat zorgt ervoor dat je in een echt luide band misschien net een fractie te kort komt. Ook heeft de set een minder uitgesproken karakter, maar dat mag ook wel gezien het prijsverschil.
De 22”x16” bassdrum heeft een stevige en diepe sound. De meegeleverde vellen hebben een ingebouwde dempring, waarmee de klank zozeer opdroogt dat je eigenlijk geen extra demping nodig hebt. Met het dichte voorvel krijg je een lekker ronde en resonante klank die heel veelzijdig in te zetten is. Voor wat meer punch is een klein gat in het voorvel al voldoende.


Budget

De Ludwig Signet is verkrijgbaar in twee verschillende set-ups: de GigaBeat (met 12”x8½” tom, 14”x14” floortom en 20”x15” bassdrum) en de TeraBeat (met 10”x7,5” en 12”x8” toms, 16”x16” floortom, 22”x16” bassdrum). Deze kosten respectievelijk €1234,12 en €1410,60, beide adviesprijzen inclusief BTW.

 

BESLUIT

De Signet 105 is een bijzonder drumstel, daar kun je niet omheen. Ludwig heeft er alles aan gedaan om de kostprijs zo laag mogelijk te houden, zonder dat er grote concessies zijn gedaan aan de sound, en dat hoor je. De set klinkt te gek, zeker gezien het prijskaartje dat eraan hangt. Verder werkt alles naar behoren, en ziet de finish er behoorlijk gelikt uit. De Signet 105 is misschien een wat vreemde eend in de Ludwig-familie, het is er wel een die zeker de moeite waard is.