aanmelden
Mapex Saturn
Drums & Percussion 29-04-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

Mapex is bij ons niet zo heel bekend, hoewel deze fabrikant z'n sporen reeds heeft verdiend in de drumwereld. Bewijs daarvan zijn de talrijke endorsers, zoals Chris Adler of Russ Miller (American Idol, Sessions, Andrea Bocelli,...), Glen Sobel (Alice Cooper), en onze eigen drummer Bruno Meeus. Lang voor andere fabrikanten ermee begonnen, maakte Mapex reeds Deep Forest drumsets in notelaar (walnut) en kerselaar (cherry) - houtsoorten die nog steeds zeer populair zijn in de Black Panther snaredrums.

Misschien lijkt Mapex wel wat duurder dan andere Chinese sets, maar dat is omdat er geen enkel compromis wordt gesloten: de afwerking en uitrusting zijn altijd zeer hoogstaand en compleet. Ook was en is Mapex zeer innovatief, met naast die nieuwe houtsoorten in het verleden, de revolutionaire Janus-pedalen. Bij die pedalen wordt de hihatstand gecombineerd met een dubbel basdrumpedaal, waarbij je het linkerpedaal gewoon kan verschuiven en zo kan afwisselen tussen de hihat- en basdrumfunctie. Ook de basdrumpedalen van Janus waren vernieuwend. Hierbij was het enkelpedaal al voorzien, waarna het - met een kit - uitgebreid kon worden naar een dubbelpedaal. Maar ook alle mogelijke accessoires worden steeds meegeleverd, zoals een tweede kamwiel met andere vorm, een ketting- of nylon strap-aandrijving, en een verhoogstuk voor het voetblad om de ‘sweet spot’ (plaats halverwege het pedaal waar je het soepelst ‘heel up’ speelt) te benadrukken. Verder nog een verlengstuk voor het hielgedeelte, een opzetstuk voor de voetplaat met spikes of klittenband (tegen het wegschuiven), een dvd met uitleg over alle mogelijkheden en een instructiefilm voor de uitbreiding naar het dubbelpedaal. En dit alles in een handige draagzak voor het dubbelpedaal. Kortom, geen compromissen. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de vernieuwde Saturn reeks, die nu al aan zijn vierde editie toe is!

 

Concept, bouw & afwerking

Aanvankelijk situeerde de Mapex Saturn zich net onder de Orion serie, met een ander ketelconcept: dunnere ketels moesten zorgen voor een betere sustain. Maar omdat de afwerking, ondanks het verschillende design, hetzelfde niveau had als de Orion, bleek met de jaren dat het concept van dunnere ketels meer en meer succes begon te krijgen. Resultaat: exit Orion serie, die plaats moest maken voor de nieuwe Black Panther serie, die al jarenlang veel succes had met zijn snaredrums. Hier dus ook dunne esdoornketels (maple, zoals de eerste Saturn), terwijl de Saturn nu dus reeds een tijdje met ‘hybride’ ketels werkt: vier lagen esdoorn met twee binnenlagen walnoot (walnut). Dit zijn twee houtsoorten die min of meer mekaars tegenpolen zijn, en dus elkaar goed kunnen aanvullen: esdoorn klinkt warm, maar ruilt die warmte bij luid spelen in voor snijkracht en volume. Terwijl blijft walnoot altijd warm klinken, zelfs bij luid spelen, hoewel je dan niet echt méér volume krijgt. Theoretisch gezien hebben we nu een ketel met een groot dynamisch bereik, maar steeds met een warme klank, zelfs bij luid spelen.

/

Met de nieuwe uitrusting blijft ook de afwerking op niveau: Soniclear tomophanging en floortompoten, Memory Mark basdrumpoten, enzovoort.

Wanneer we beide dozen openen, worden we al positief verrast: alle toms en de basdrum zitten zo goed als speelklaar verpakt, je hoeft zelf geen vellen meer te monteren of wat dan ook. Die vellen zijn zelfs al min of meer gestemd: een beetje fijnstemmen en je kan beginnen. Top! Zoals we gewoon zijn van Mapex, zitten er professionele Remo’s op de Saturn: onderaan op de toms zit Ambassador Clear (enkellaags), bovenaan dubbellaags Emperor Clear. De basdrum heeft een Powerstroke 3 slagvel en een Powerstroke 3 Ebony frontvel. Hier wordt ook een ruwe zelfklever voorzien om de spanring te beschermen tegen het basdrumpedaal. Verder krijg je de Remo Impact Patch versteviginspad voor het slagvel, én een verstevigingsring om een gat in het frontvel te snijden. Bij die ring hoort een kleine handleiding waarin beschreven staat op welke plaatsen je dat gat kunt maken, met een klankbeschrijving. Klasse!

De Memory Mark basdrumpoten zijn overal voorzien van inkepingen om gemakkelijk je instellingen terug te vinden: als je de poten verlengt, heb je om de centimeter een ring zodat je de basdrum gemakkelijker waterpas kunt zetten. Dat is iets moeilijker wanneer je de poten uitklapt, gezien het vaste stuk op de basdrum over een halve cirkel om de 3mm een inkeping heeft (19 in totaal). Hierdoor weet je echt niet welke nu weer de juiste was: je moet al op de zijkant gaan zoeken naar die ene langere inkeping, die op een slecht verlicht podium niet goed zichtbaar is. Dan liever slechts vier of vijf inkepingen, zodat je een gemakkelijk referentiepunt hebt en van daaruit 1 of 2 klikken verder of terug gaat. De rubberdoppen hebben een veersysteem, zodat je met een kwartdraai kunt kiezen voor het rubber of lange spikes. Hier vinden we dan toch een klein foutje: als je voor de rubberdop kiest, dan heeft die enorm veel speling, met het nodige metaal-tegen-metaal geluid, ook bij het spelen.

De spanklauwen zijn nog steeds de gegoten (die cast) exemplaren, voorzien van een dikke rubberen beschermlaag, en alle spanblokken zijn ook slechts met een bout vastgezet voor minder contact met de ketel en een betere sound.

De toms hebben Mapex Powerhoops in 2,3mm dik staal, maar vooral de nieuwe Soniclear tomophanging: in plaats van de ophanging tussen het spanblok en de ketel vast te maken (zoals bij het oude Isolated Tom Mounting System), wordt de ophanging nu aan de twee spanblokken vastgemaakt, geïsoleerd door een rubberdop. Een derde punt onderaan is een rubberdop waar de ketel tegen rust, zonder dat die er aan vast zit. Om de lak te beschermen (tegen rubber!) is er zelfs een klein plaatje, met het Mapexlogo, in de ketel gevezen. Perfectie tot in de details… Deze ophanging neemt ook niet veel plaats in, zodat je toms heel dicht tegen mekaar geplaatst kunnen worden, en ook je drumkoffers hoeven niet extra groot te zijn. De floortompoten hebben ook de nieuwe Soniclear rubberdoppen: het omvangrijke systeem van vroeger maakt nu plaats voor rubberdoppen die poten en floortom beter isoleren van de vloer. We konden de doppen er niet afhalen en dus kijken of er effectief een veersysteem in zit, dan wel dat het gewoon een mooi design is, maar daardoor toch ook wel efficiënt. Verder worden ook twee tomhouders en klemmen meegeleverd om de toms aan een cimbaalstatief te bevestigen.

De Mapex Saturn IV is zowel verkrijgbaar in zes verschillende set-ups als in losse onderdelen, maar wordt nog eens verdeeld in MH of MH Exotic. De Exotic heeft één fineerlaagje extra aan de buitenkant, met een mooie tekening (vergelijkbaar met de Burl van de vroegere Orion) en verkrijgbaar in vijf kleuren. Wij hadden de ‘gewone’ MH in Transparent Expresso Walnut: wat me bij het uitpakken onmiddellijk opviel, was de diepte van de kleur. Als er een beetje licht opkomt, heb je het gevoel dat de ketel licht teruggeeft. Het is echt de ideale koffiekleur, met een mooie gloed erin, in tegenstelling tot meestal fletse walnootkleuren zoals we die altijd al gekend hebben. Het is jammer dat deze topkwaliteit lakkleuren niet op foto vast te leggen zijn (ook op de Mapex website zie je dat de kleur bijgewerkt is), je moet ze in het echt zien. Onze set was de SNM504X met een 20”x16” basdrum, 10”x8” en 12”x9” toms en 14”x14” floortom, maar je kan dus ook per onderdeel kiezen, waardoor voor elke diameter andere dieptes te verkrijgen zijn, zoals bij voorbeeld een 20”x18” basdrum of 10”x7” tom, enzovoort.

 

Klank

Dunne ketels hebben het voordeel dat ze een breder stembereik hebben, en een betere sustain. Een andere eigenschap is dat de klank niet heel ver draagt. In een studio of op een groot podium met versterking is dit een voordeel, want je hebt weinig kans op overspraak (het drumgeluid dat door de microfoon van bij voorbeeld de zanger komt). In kleinere zaaltjes, waar je drums niet versterkt worden, kan dit dan weer een nadeel zijn, omdat je op een aantal meter afstand wat doffere klappen hoort i.p.v. een warme, volle drumsound.

Alle toms en de basdrum komen laag gestemd uit de doos. Na wat fijnstemmen vliegen we erin! De basdrum, met alle bouten net niet los, geeft een luide, agressieve blaf die veel luider is dan je van een 20x16 basdrum zou verwachten. Stemmen we beide vellen een slag hoger, dan wordt het geluid iets levendiger, maar het blijft een blaf: je hebt dus echt wel een gat nodig in het frontvel om deze basdrum in toom te houden.

De toms klinken warm en vol, maar toch zeer gedefinieerd, hoewel er toch klankverlies is door de Soniclear tomophanging. Vooral de onderste rubberdop is aan de harde kant. Wanneer je de tom dan lichtjes opheft zodat daar geen contact meer is, bekom je een veel voller geluid. Ook de Soniclear doppen van de floortompoten zijn van een harde rubbersoort, waardoor toch wel wat klankverlies optreedt. Onze conclusie is dat het voor alle merken vandaag de dag zeer moeilijk is om a) een doeltreffend alternatief te vinden voor de traditionele rims tomophanging, en vooral b) om zachte rubbersoorten te vinden die sterk genoeg zijn en slijtvast.

Als we de toms wat hoger stemmen, beginnen ze nog rijker en voller te klinken. En bij hoge stemming (jazzy) krijg je een zeer helder, gedefinieerd geluid: hier zijn het de Remo Emperors Clear die de klank ietsje te veel oppeppen omdat ze niet echt geschikt zijn voor jazz. In dat geval kan je ze beter vervangen door Remo Ambassador Coated vellen.

Kortom, de hybride ketels van esdoorn en walnoot zorgen dus effectief voor een rijk, warm geluid met de nodige snijkracht, zonder te agressief te worden. Knap!

 

Budget

Nu wordt het spannend, want we spraken al over Chinese sets die tot in de details verzorgd zijn, maar welk prijskaartje staat daar tegenover? Wel, deze Mapex Saturn IV set kost €1.784 inclusief BTW. Dit is ongehoord weinig, gezien de afwerking nagenoeg perfect is en bijna op niveau van de exotische topmerken. Je krijgt ook alles mee: overal professionele vellen (en niet alleen voor de slagkant), een verstevigingspad en snij-sjabloon voor de basdrum, tomhouders met verschuifbare klemmen, gegoten spanklauwen op de basdrum, chroomwerk van de beste kwaliteit, en vooral ook zeer mooie en topkwaliteit lakkleuren.

 

BESLUIT

Deze Mapex Saturn IV is echt wel een buitenbeentje in de drumwereld: een afwerking van topkwaliteit zonder compromissen, een volledige uitrusting en - het belangrijkste - een mooie, evenwichtige sound die mooi balanceert tussen warmte, definitie en snijkracht. Je moet hem gehoord (en gezien!) hebben om deze set naar waarde te kunnen schatten, en te beseffen dat je enorm veel krijgt in een prijscategorie waar de concurrentie moordend is. Het klankverlies door de Soniclear tomophanging en floortomdoppen is slechts een detail, en kan eventueel voor weinig geld opgelost worden. Een aanrader! PRO Topkwaliteit afwerking: rijke lakkleuren, chroomwerk, standaard alle benodigdheden Hybride ketels esdoorn-walnoot voor een volle, warme sound met definitie en snijkracht Professionele Removellen, zowel aan de slag- als resonantiekant CONTRA Soniclear tomophanging en floortomdoppen geven wat klankverlies