aanmelden
Yamaha Absolute Hybrid Maple
Drums & Percussion 27-08-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

De Live Custom uit de vorige editie was nog maar net ingepakt of de volgende Yamaha drumset diende zich alweer aan. De Absolute Hybrid Maple is de tweede professionele drumlijn die uit de Chinese fabriek komt. Veel van de features komen wederom voort uit de PHX-serie.

 

 

SPECIFICATIES

- hybride ketel van esdoorn en wengé
- hook lugs en YESS-mount van PHX-serie
- 3mm dikke, gegoten aluminium spanranden
- 10 gelakte finishes
- toms van 8” tot en met 16”
- floortoms van 14” tot en met 18”
- bassdrums van 18” tot en met 24”
- snaredrum alleen in 14”x6”

 

Bouw

De basis van de Absolute Hybrid Maple is een nieuwe ketelconstructie waarbij een laagje wengéhout tussen enkele lagen esdoorn is gesandwiched. Wengéhout is veel harder dan esdoorn, zodat de ketel meer punch en attack zou krijgen. De toms, floortoms en snaredrums hebben een 6,2 millimeter dikke ketel met een draagrand onder een hoek van 75 graden. Dat is een iets flauwere hoek dan de tegenwoordig gangbare 90 graden. Op de bassdrum staat de draagrand onder een hoek van 60 graden, dezelfde hoek die je op veel vintage en vintage-achtige drums vind. In beide gevallen is er door de flauwere hoek meer contact tussen vel en ketel, waardoor je een iets bredere klank krijgt.
Op het gebied van ketelbeslag is er niets bespaard bij de Hybrid Maple. De spanbokken zijn afkomstig van de PHX-serie. Deze zogenaamde hook lugs bestaan uit twee delen die in elkaar haken. Bij het verwisselen van het vel hoef je aldus de spanbouten slechts een paar slagen los te halen, waarna je de spanrand compleet met spanbouten en een halve spanbok zo van de ketel kunt pakken. Dat scheelt bij het verwisselen van de vellen heel wat minuten.
De toms en snaredrums zijn voorzien van Yamaha’s 3 millimeter dikke gegoten aluminium spanranden. Deze zijn stijf maar toch heel licht, waardoor ze niet al te veel gewicht aan de set toevoegen. Door deze stijve spanranden krijgt de set een heel gelijkmatig stemgedrag, maar de klank wordt er ook wat droger mee.
De toms zijn opgehangen aan hetzelfde vernieuwde YESS-systeem als je op de PHX tegenkomt. Daarbij zit de tomrozet aan weerszijden van de ketel vast, en dat maakt hem een stuk stabieler. De floortompoten zijn hol vanbinnen zodat de floortom geveerd staat, en ongehinderd kan resoneren.

 

 


AFWERKING

De afwerking van de Hybrid Maple is in orde, al is er bij het polijsten van het lakwerk nog wat ruimte voor verbetering. Als je het licht er schuin op laat vallen, zie je nog wat vertekening in de reflectielijnen, wat betekent dat er nog kleine oneffenheden in de laklaag zitten. Dat is bij sommige concurrenten in deze prijsklasse duidelijk beter. Het chroomwerk, de ketels zelf en het ketelbeslag zijn echter van topklasse.
 

 


KLANK

‘Expressive drums’: dat is de slogan waarmee Yamaha de Absolute Hybrid Maple op de markt zet. Drums die spreken, die expressief zijn. Al bij de eerste klappen blijkt dat Yamaha daar prima in is geslaagd. De toms worden door Yamaha geleverd met dubbellaags Emperor slagvellen.
Bij subtiel spel is die combinatie wat stug en de ketel gaat dan niet helemaal open. Met een steviger klap spreken de toms ineens vol aan. Ze hebben een heerlijk vettige en uitermate puntige attack en een heel beheerste sustain. Met een enkellaags Ambassador krijg je bij zachter spel wel het complete karakter van de ketel te horen. Daarbij valt weer op hoe puntig en stevig de sound is.
De testset is dankzij de gekozen maten een echte rocker, en de 12” en 16” toms moet je dan niet te hoog stemmen. Dat neemt niet weg dat ze met een enkellaags vel behoorlijk wat jazz in huis hebben. Hooggestemd is de klank kort, gefocust en toch heel open.
 

 
 

Bassdrum
De bassdrum heeft met zijn 24”x14” een heel lage en stevige klank. De echte wollige diepte van een 22”x18” ontbreekt, maar de brede en puntige klank die je ervoor terugkrijgt doet dat snel vergeten. Dit is echt de meaty classic-rocksound uit de jaren zeventig. Een hele lage klank met de punch van een rechtse directe. Vervang je de door Yamaha geleverde Powerstroke 3 vellen door ongedempte enkellaags vellen, dan blijkt het mogelijk een echte bigbandsound uit de bassdrum te halen. Met een hoge velspanning en minimale demping krijg je een prachtig ronde zingende toon uit de bassdrum die genoeg body heeft om de blazerssectie in het gareel te houden.

 

 

Snaredrum
De snaredrum van de Absolute Hybrid Maple is warm en tegelijkertijd messcherp. De attack van deze trommel is heel venijnig, maar hij heeft precies genoeg sustain, zodat hij niet kil klinkt. Rimshots zijn ongelooflijk luid, rimclicks zijn stevig maar niet heel warm. Deze snaredrum voelt zich het meest op z’n gemak bij een gemiddelde tot hoge velspanning. Laaggestemd zoemt hij een beetje. Met flink wat demping kun je er wel een stevige discosound uit halen. Vanaf gemiddeld tot hoog heb je echter geen demping meer nodig. Dan heeft de trommel meer dan voldoende focus.

 

 

Twee werelden

De Hybrid Maple combineert het beste van twee werelden. Het is alsof de warmte van esdoorn gecombineerd wordt met de punch en de controle van bijvoorbeeld een berken ketel. Of dit nu daadwerkelijk door die ene extra laag wengé komt of dat dit iets te maken heeft met de manier waarop ze in de Chinese Yamaha-fabriek hun trommels bouwen, valt nu nog niet te zeggen, omdat er uit die fabriek nog geen normale esdoorn of berken ketel is gerold.
Wat wel opvalt, is dat uit een vorige test van de Slagwerkkrant bleek dat de Yamaha Live Custom ook al een uitgesproken robuuste sound had. In vergelijking met deze set is de Absolute Hybrid Maple echter wel een flink stuk warmer, en de klank is wat complexer, met meer diepgang.

Budget

De testset bevat een 13”x9”tom €539, een 16”x15” floortom €679, een 24”x14” bassdrum €1389 en een 14”x6” snaredrum €541. De afwerking is in Jade Green Sparkle. Je betaalt er €3809 (incl. BTW) voor.

 

BESLUIT

Yamaha zet met de Hybrid Maple voor de tweede keer op rij een behoorlijk onderscheidende drumset neer. Door de gecontroleerde sound is hij uitermate geschikt voor gebruik in de studio, maar ook op het podium en in de oefenruimte komt hij prima uit de verf. De door ons geteste set zal iedere classic rock- en bigbanddrummer zeker bevallen, maar als je een wat kleinere of meer beheerste set-up zoekt, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Zoals bij iedere high-end set valt er ook bij de Hybrid Maple genoeg te kiezen.
 

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl