aanmelden
Istanbul Agop 30th Anniversary, Agop Signature, Special Edition Jazz
Drums & Percussion 30-10-2014
door:

26” RIDES

 

Bigger is better. Grote bekkens zijn al een tijdje heel populair. Vrijwel elk merk heeft wel een paar extra grote rides en crashes in de catalogus; weinige gaan daarbij zo ver als Istanbul Agop. Maak kennis met de ‘grote jongens’: vier reusachtige 26” ridebekkens.
Het zijn zeldzaamheden, die 26” rides, want Istanbul Agop maakt er maar een handjevol per jaar. Als je de gigantische bekkens op een standaard ziet hangen, gaat er een ontegenzeggelijke aantrekkingskracht vanuit; je móét er gewoon even op spelen.
Voor deze test ontvingen we in totaal vier 26” rides, waarvan twee van hetzelfde model: de 30th Anniversary. Dat is mooi, want zo hoor je meteen hoe groot het verschil tussen twee exemplaren van hetzelfde model kan zijn. Daar hoef je geen illusies over te hebben, dat is namelijk echt heel groot. Dat is bij handgehamerde bekkens sowieso al het geval, maar door het formaat worden die verschillen nog eens extra versterkt.
De andere twee testmodellen zijn de 26” Agop Signature en de 26” Special Edition Jazz. Het gaat hier om allemaal handgehamerde bekkens van B20-bekkenbrons (80 procent koper, 20 procent tin).

 

 

Klank

Hoewel de vier testbekkens uit drie verschillende series komen, delen ze wel een aantal klankkarakteristieken. Ze hebben namelijk alle vier een waanzinnig lage toonhoogte, een donkere en washy toon en een redelijk explosief karakter. Toch zijn er ook genoeg verschillen te horen.

26” 30th Anniversary

De zwaarste van de twee 30th Anniversary rides heeft ook de meest gecontroleerde klank. Met een redelijk gevoelige aanslag en een fijn klikkende sticksound laat het bekken zich goed besturen. De cup klinkt fijntjes en beheerst. Het is een prachtig donker ridebekken met een volle en washy sound.
De dunnere van de twee bouwt razendsnel op, en met een béétje formaat stok kun je hem gemakkelijk overspelen. Je krijg dan een broeierig warme vloedgolf van geluid, die waanzinnig smeert. Misschien niet ideaal voor een jazztrio, maar in de juiste rockballad werkt het waanzinnig. Op de rand bespeeld reageert het bekken vlotjes en gaat hij gemakkelijk vol open. Ben je een wat steviger drummer, dan is deze ride prima als monsterlijk grote crash te gebruiken.

26” Agop Signature

De Agop Signature ride is in een kleinere vorm al een warm en donker bekken. In de 26”-versie verlies je de krokante sticksound die de kleinere broer wel heeft, maar je krijgt daar een wat gruizige en brede aanslag voor terug. De Agop klinkt van de vier rides het smerigst en hij heeft ook de meeste bite. Als je een stok met een kleine tip gebruikt, is de klank beheerst en subtiel, maar met een 5A stok of groter krijg je een soort mini-explosie, gevolgd door een volle duistere ondertoon. Prachtig en stuwend, maar wel moeilijk te controleren. De cup is breed en vol, maar hij heeft niet heel veel volume.

26” Special Edition Jazz

De Special Edition Jazz ride is de vriendelijkste ride uit de testset. Hij heeft een glasachtige aanslag, die naast een diepdonkere ondertoon ook nog een klein beetje sprankel in de klank heeft. De cup heeft een fijne aanslag en een brede sustain, en op de rand bespeeld gaat dit bekken heel vlotjes open.

Klank op afstand

Instrumenten klinken van dichtbij vaak net even anders dan van verderaf, en dat effect wordt bij deze bekkens behoorlijk versterkt. Met een paar stappen afstand verdwijnen de laagste ondertonen iets meer naar de achtergrond, waardoor het karakter van de bekkens nog iets beter naar voren komt. Dan blijkt dat elk van de vier bekkens wel degelijk een duidelijk eigen karakter heeft. Dat is iets om in de gaten te houden als je voor zo’n bekken gaat shoppen. Even iemand anders laten spelen en een paar stappen terug doen. Dan hoor je echt duidelijk wat deze bekkens in huis hebben.


Moeite

Als je de 26” rides in je set-up gaat integreren, merk je pas echt hoe groot zo’n bekken is. Het zal in de meeste gevallen moeite kosten om de ride zo te hangen dat je hem net zo gemakkelijk kunt bespelen als een kleiner model. Ook het vervoeren van zo’n bekken is bepaald geen sinecure. Er zullen in ieder geval weinig muziekhandels zijn die een passende tas of case op voorraad hebben.


BUDGET

De 26” Agop Signature kost € 537, de 26” 30th Anniversary komt op € 706 en de 26” Special Edition Jazz op € 537. Alle prijzen inclusief BTW.


Conclusie

De 26”-ers zijn echt rides voor liefhebbers, want ze maken het er bepaald niet gemakkelijker op. Daar staat tegenover dat ze een klank hebben die zich met geen kleiner bekken laat vergelijken. De ongelooflijk lage toon, het explosieve karakter, en de brede en volle sound zijn absoluut onderscheidend. Daar kan geen 22” ride tegenop.