aanmelden
Casio CTK-591
Keyboard Instruments 14-10-2003
door: Pieter Van Malderen
Wanneer in professionele muziekmiddens de naam CASIO valt, gaat dit meestal gepaard met het (onterecht) fronsen van de wenkbrauwen. Hoewel deze fabrikant in het verleden ook al "high-end" apparatuur op de markt bracht is het duidelijk dat men hier als afzetmarkt vooral een beginners- en amateur publiek voor ogen heeft. Dit uit zich in een uitgebreid gamma aan zeer democratisch geprijsde "home" en "entertainer" keyboards. Casio mag misschien wel prat gaan op één van de hoogste prijs/kwaliteit verhoudingen die je bij fabrikanten van dit soort instrumenten zal aantreffen. Ook de digitale pianos van Casio die ik dit jaar in Frankfurt mocht bewonderen moeten kwalitatief zeker niet onder doen voor die van de zgn. meer "professionele" merken.

ALGEMEEN

 

Eerst en vooral wil ik toch nog even duidelijk stellen dat het hier gaat om een instrument uit een lagere prijsklasse (adviesverkoopprijs incl BTW in België/Nederland bedraagt 285/279 Euro). De kwaliteit is dan (logischerwijze) ook niet altijd vergelijkbaar met die van veel duurdere topmodellen. Ik heb hier in de test dan ook rekening mee gehouden. Puur visueel gesproken is het enige dat een beetje "goedkoop" aandoet, de op het frontpaneel gedrukte lijst met namen van klanken, ritmes en songs. Een fenomeen dat je wel vaker aantreft op dergelijke klavieren uit deze prijscategorie. Bijna als een uithangbord dat zegt: "Hallo, ik ben een homekeyboard van minder dan 300 €". Daar staat dan weer tegenover dat dit 100% noodzakelijk is om de gebruiksvriendelijkheid van zo'n klavier te garanderen voor de beoogde doelgroep.

Het design is volledig conform de huidige trend. Een zilverkleurig chassis met in het midden een relatief groot, blauw oplichtend display. De ingebouwde speakers worden beschermd door een grijsblauw raster. Tevens de kleur voor de belangrijkste druktoetsen op het bedieningspaneel. De overige toetsen zijn donker grijs of lichten rood op waneer in functie. Het geheel van alle druktoetsen en sliders (2) geeft een soberder en professionelere indruk dan je zou verwachten van een dergelijk instrument. Dit komt de overzichtelijkheid en het gebruiksgemak zeker ten goede. Voorzien van een 3-stappen les systeem is de Casio CTK-591 een keyboard voor de ambitieuze autodydact. Deze extra feature bepaalt voor het grootste deel het concept van dit instrument. Toch beschik je nog altijd over alle gebruikelijke features aangaande het spelen met automatische begeleiding, het creëren van splits, layers enz. Alle lof over de handleiding. In duidelijke taal word je stap voor stap doorheen het instrument gegidst. Ook krijg je er een songbook bij. Deze bevat naast partituren van de ingebouwde songs ook een bijbehorende indexering van moeilijkheidsgraad.

Omtrent het verdere toebehoren zijn we ondertussen al gewend aan het ontbreken van een voetpedaal. Voor deze prijs zou dit nog aanvaardbaar zijn, ware het niet dat de polariteit niet overeenkomt met die van de courant in de handel verkrijgbare sustainpedaaltjes. Je bent dus bijna verplicht er één van Casio zelf aan te schaffen. Wel krijg je er een aan het instrument te bevestigen muziekstaander bij. Voor de stroomvoorziening kun je kiezen tussen het gebruik van een stroomadapter (9V) of batterijen. Gelukkig beschikte ik zelf over een universele stroomadapter of deze test zou er niet geweest zijn. Met andere woorden: ook de essentiele stroomvoorziening , of een eventuele set batterijen ontbreekt. Enerzijds begrijpelijk wanneer Casio de prijs zo laag mogelijk wil houden. Anderzijds onvergeeflijk want deze moet toch worden aangekocht.

BOUW

 

Lang niet kwaad. De stevigheid van de constructie in het algemeen laat een veel hogere prijsklasse vermoeden. De sliders en de potentiometer voor het microfoon volume, alsook de aansluitingen achteraan zijn van goede kwaliteit, de druktoetsen zelfs van zeer goede. Deze zijn van soepel rubber en liggen iet of wat ingebed in het bedieningspaneel. Hierdoor lijken ze onverslijtbaar. Ook het klavier voelt stevig aan en ligt goed in de vingers. Het LCD display echter zou wel wat meer bescherming kunnen gebruiken. Bij de minst aanraking slaan de vloeibare kristallen op hol. Het lijkt wel of er helemaal geen beschermlaag is.

MOGELIJKHEDEN

 

Behalve een microfoon ingang (jack) met eigen volume regelaar is er slechts een absoluut minimum aan aansluitingen aanwezig. Naast de plug voor de stroomadapter beschikken we over: één midi in, één midi uit, een gebalanceerde hoofdtelefoon uitgang en een (beperkt) assignable pedal aansluiting (voor voetpedaal). Uiteraard kun je, mits gebruik van de correcte kabel, de CTK-591 via de hoofdtelefoon aansluiting met een externe geluidsinstallatie verbinden. Maar omdat dit geen ideale situatie is zou een extra line uitgang, al was het slechts mono, geen overbodige luxe zijn. De aanwezigheid van een microfoon ingang is wel uitzonderlijk voor een instrument uit deze prijsklasse. Klankediting mogelijkheden daarentegen zijn niet aanwezig. Een beetje controle over een eventuele galm voor bv. het inkomende microfoonsignaal zou leuk geweest zijn. Wel staat er een "key transpose" functie tot onzer beschikking voor het transponeren van zowel hele songs als individuele klanken, en we hebben de keuze uit drie velociteitscurves om de aanslaggevoeligheid van het klavier te bepalen. Verdere globale functies zijn er voor het stemmen van het instrument, het wijzigen van het volume van de automatische begeleiding en het instellen van diverse midi parameters. Er zijn 4 modes waarin de begeleidingsautomaat kan fungeren: full range chord, fingered, casio chord of normal. Ook kun je tijdens het spelen naar believen intros, fills en endings triggeren. Het geavanceerde 3-stappen les systeem is het item waarmee de CASIO CTK-591 zich onderscheidt. In drie stappen wordt je de kans geven een song aan te leren. Het tempo kun je steeds aanpassen naar eigen smaak of vermogen. Tijdens het spelen is het mogelijk je te laten aanmoedigen door een virtuele menselijke stem en visuele tekens in het display. Op het einde van de oefensessie berekent de boordcomputer een algemene evaluatie. Via een mini sequencer kan je verder twee sporen opnemen en tot twee songs opslaan in het geheugen.

ERGONOMIE

 

Laten we even dieper ingaan op dit 3-stappen geavenceerd les systeem. Wanneer de te leren song geselecteerd is en je activeert de corresponderende druktoets voor stap 1, zal eender welke toets die je indrukt klinken als de juiste noot. Hierdoor kan je jezelf concentreren op het oefenen van de juiste timing. Indien je stopt zal ook de begeleiding ophouden totdat je weer een toets indrukt. In stap 2 gaat het om de melodie. In het display is een notenbalk zichtbaar, alsook een linker en een rechterhand. De juiste noten worden hierop weergegeven. De begeleiding wacht nog steeds op jou zodat je zelf het tempo kan kiezen. In stap 3 is het aan jou om het tempo te volgen. Wel worden nog steeds de juiste noten aangeduid in het display. Je kan tevens gebruik maken van een "sprekende" vingerzetting gids en zelfs bepaalde frases isoleren en op repetitieve wijze instuderen. Toch moet ik erbij zeggen dat, net zoals met een echte muziekleraar, persoonlijke discipline zeer belangrijk blijft voor het boeken van vooruitgang. Deze lesfunctie is een nuttig hulpmiddel, maar vergt nog steeds de nodige dosis concentratie en inzet van de beginnende klavierspeler.

De interne structuur van de CTK-591 is opgebouwd uit een song bank, een piano bank en een ritme bank. Deze laatste maakt geen gebruik van de les functies en vormt eigenlijk de basis van wat we gewend zijn bij de gebruikelijke homekeyboards. Een reeks begeleidingen en ritmes die ons al dan niet op artificieel intelligente manier volgen bij het harmonizeren van ons spel. Hierbij hebben de knoppen met betrekking tot play/stop, pause, ffw en rew een dubbele functie voor het invoegen van fills, intros en endings. De song bank en de piano bank zijn bijna identiek. Het verschil zit hem in het feit dat de piano bank een verzameling solo piano stukken bevat, die in de les-mode gebruik maken van beide handen. Dan is er nog de "sing along" functie. Wanneer je deze inschakelt wordt de melodie van de gekozen song zachter weergegeven dan de begeleiding, wat meezingen een stuk makkelijker maakt. Helemaal rechts op het frontpaneel bevindt er zich een numeriek toetsenbord. Dit is de snelste manier voor het selecteren van klanken, ritmes en songs. Wat naar mijn gevoel ontbreekt is een soort van panic of exit button. Met een dergelijke functie kan je met één druk op de knop steeds terugkeren naar een vorige of het basis menu, zonder dat je alle uitgevoerde stappen in omgekeerde richting weer moet uitvoeren. De aanwezigheid van een pitch-bender annex modulatiewiel zou de expressiemogelijkheden van dit instrument spectaculair verhogen. Maar waarschijnlijk ook de prijs.

KLANKKWALITEIT

 

Een 24 noten tellende polyfonie, maar daar gaan we bij dit instrument niet van wakker liggen. In een nog niet zo ver verleden gold dit immers nog als voldoende. 254 klanken waaronder 128 General Midi timbres en een stereo grand piano sample. Er is echter slechts 1 bank die al deze klanken herbergt. Voor gebruik met computer ware het misschien interessanter geweest om deze op te delen in een aparte GM bank en een andere. De niet GM klanken zijn over het algemeen niet meer dan variaties van de wel GM klanken. De piano klank waar dit instrument een beetje mee probeert uit te pakken, is lang niet kwaad. Natuurlijk moet je hem niet gaan vergelijken met pakweg een Kurzweil pianosample van 20 maal de Casioprijs.

Alle klanken komen het best tot hun recht door de ingebouwde (beetje goedkope) geluidsinstallatie. De meer Low-Fi achtige klank ervan voegt een zekere warmte toe aan de soms wat steriele samples. Wanneer ik het instrument beluisterde door een paar Alesis M1 studiomonitors hoorde ik heel wat gebreken in de klank die door de CTK-591's eigen speakerset niet hoorbaar waren. Maar misschien is dit iets te veel "spijkers op laag water zoeken" want voor zijn prijs klinkt dit "keyboard" meer dan OK. Van effecten geen spoor. Als deze al aanwezig zijn maken ze volgens mij deel uit van de basis sample zelf. De drumklanken vind ik persoonlijk één van de pluspunten. Ook de "grooves" die je terugvindt in de rhythm mode getuigen van smaakvolle programmatie en hebben meer "schwung" dan wat ik al eens pleeg te horen in heel wat duurdere instrumenten.

BUDGET

 

Zoals we dat van Casio gewoon zijn ligt dit instrument binnen het financieel bereik van de meeste muzikanten. Wanneer je dit instrument in het juiste daglicht plaatst kun je stellen dat je behoorlijk wat waar voor je geld krijgt. Relatief goede tot zeer goede klanken en begeleidinspatronen in een stijlvolle eigentijdse verpakking. Doe hier nog de interactieve lesfunctie bij en een beginnend liefhebber heeft voor onbepaalde tijd muzikaal plezier.

BESLUIT

 

Het ideale kerstgeschenk. Leuk en educatief verantwoord. Zelfs nadat je het "lessenpakket" hebt doorlopen kun je met dit instrument nog heel wat creatieve dingen doen. Met behulp van de begeleidingen in diverse stijlen kun je zelf composities beginnen maken. Voor de gevorderde of professionele muzikant blijft dit misschien leuk voor de slaapkamer (om bv. snel een idee uit te proberen) of als midi-controller bij de computer (maar dan zonder pitch bend-of modulatiewiel).

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • educatieve waarde / leuk concept van 3-stappen les systeem
  • degelijke afwerking en design
  • goede klank voor het geld
  • microfoon ingang (meezing functie)
  • handleiding met songbook
  • geen stroomadapter noch batterijen aanwezig
  • geen voetpedaaltje bij toebehoren
  • geen exit of panic functie
  • geen line uitgang(en)


  • QUOTERING    [



    SPECIFICATIES

     


    Input
  • Input Impedance: 1Mohms // 100 pF
  • Phantom Power: 10V, 20 mA max.

    Gain
  • 61 touch sesitive keys
  • 24-note polyphony (max.)
  • 246 tones (118 tones + 128 GM-tones)
  • Stereo Piano
  • 9 drumsets
  • Split-and layer function
  • Full range chord
  • 110 rhythms + 10 piano âttern
  • Intro, normal, variation, fill 1 + 2, ending
  • One-touch presets
  • 100 Songs (50 Sing Along, 50 Piano Songs)
  • 3 step + Advanced lesson system
  • Voice fingering guide
  • Sing Along Function (Mic input, Mic volume, key control)
  • Songmemory (2 songs, 2 tracks, realtime)
  • Metronome
  • LC-Display (backlit blue)
  • Key Transpose
  • General MIDI
  • Terminals: phones/output, assignable jack, midi-in/out, Microphone in
  • Loudspeaker: 12cm x 2, 2 x 2,5 W (stereo)
  • Power: AD-5 G or 6 D-size batteries (both optional)
  • Size mm: 960 x 375 x 145
  • Weight: ca. 5.3 kg