aanmelden
Kurzweil SP4-8
Keyboard Instruments 02-09-2011
door:

stage piano

 

Kurzweil is zon merk dat iedereen kent, maar tegelijkertijd ook niet kent. Op de jaarlijkse muziekbeurzen zoals de Namm en de Musikmesse is het altijd aanwezig met een niet te onderschatten beursstand. Toch blijft het in de muziekwereld een soort van underdog rol spelen en zie je maar zelden een Kurzweil piano op een podium. Ik ben alvast benieuwd naar de spliksplinternieuwe stagepiano SP4-8.

 

Algemeen

Zoals al vermeld heeft Kurzweil een beetje een imagoprobleem waardoor het moeilijk kan opboksen tegen de gevestigde waarden op de markt, zoals Yamaha en Roland. Nochtans hebben zij een even veelzijdig en degelijk gamma aan keyboards. Met de nieuwe SP4-8 stagepiano proberen ze een draagbaar en vooral zeer betaalbaar product op de markt te brengen. Perfect voor de pianist die met niet al te veel gewicht van podium tot podium wil verhuizen en die het compact wil houden.

 

Bouw

De SP4-8 ziet er op het eerste zicht mooi afgewerkt en zeer compact uit. De behuizing is degelijk, zwart gespoten metaal en de zijkanten zijn uit plastic, wat de garantie moet geven dat de stagepiano gedurende verscheidene jaren feilloos dienst kan leveren. De bedieningsknoppen zijn heel overzichtelijk geplaatst en geven een ordelijke indruk. Bij keyboards word je nogal makkelijk afgeschrikt door de overvloed aan knoppen, sliders en displays. Kurzweil heeft het zeer compact gehouden, waardoor het geheel ook bijzonder mooi oogt. Ook niet onbelangrijk!De afmetingen van de SP4-8 zijn als volgt: 1400 x 330 x 139mm en ze weegt 17,7kg. Het is duidelijk dat Kurzweil echt gemikt heeft op de draagbaarheid van de stagepiano, wat aardig gelukt is. Zoals ik al vaker zei, is het tegenwoordig de grootste uitdaging om kwaliteit in een zo compact mogelijk vorm aan te kunnen bieden. Toch is dit geen straatje zonder eind vermits een goed klavier altijd wel een bepaald gewicht/weerstand zal moeten hebben.

 

Het klavier dat is gebruikt voor de SP4-8 is de Fatar TP100 dat beschikt over 88 gewogen toetsen waarbij we de speelgevoeligheid nog kunnen aanpassen. De Fatar TP100 is van Italiaanse makelij en wordt extern geproduceerd en achteraf aangeleverd. Deze tendens zien we stelselmatig toenemen en dat heeft alles te maken met de economische realiteit. Na wat uittesten en op verschillende dynamische hoogtes te spelen, presteert het klavier eigenlijk wonderwel en reageert het zeer mooi op alle bedoelde nuances. Het enige wat we, net zoals bij andere merken, tegenkomen is dat er geen sprake is van een zogenaamd nulpunt. Probeer maar eens een toets heel zacht in te drukken (waarbij je eigenlijk geen geluid mag horen), je zal merken dat je altijd wel een moment hebt waarop de SP4-8 een geluid produceert. Voor de gewone hobby-pianist is dit absoluut geen punt om over te struikelen, maar voor de ervaren pianist kan dit af en toe wel voor wat beperkingen zorgen. Toch opmerkelijk dat dit voor veel merken geen high priority is De eerlijkheid gebiedt ons natuurlijk wel te zeggen dat deze ervaren pianist niet meteen tot het doelpubliek van dit keyboard behoort, in de praktijk zal het dus vermoedelijk niemand storen.Het vermelden waard is wel dat, ondanks de zwarte metalen behuizing, je geen afdrukken van je vingers ziet en de aantrekking van stof op de stagepiano tot een minimum herleid is. Puik werk, Kurzweil!Zoals eerder gezegd oogt het bedieningspaneel zeer overzichtelijk en

 

kan je eigenlijk niet wachten om achter de stagepiano plaats te nemen. Bijgeleverd vinden we een uitgebreide handleiding in het Engels. Volgens Kurzweil is dit geen operation manual, maar een Musicians Guide. Op de site www.kurzweil.com vinden we spijtig genoeg geen andere talen terug, waardoor we het enkel met de Engelstalige versie moeten stellen. Wat we er wel onmiddellijk terugvinden is dat er een nieuwe firmware versie beschikbaar is voor de SP4-8 met een paar essentiële aanpassingen. Via de bijgeleverde USB-kabel is deze update dan ook op nog geen 5 minuten afgerond. Eveneens zien we op hun webstek dat er aanvullende sounds te downloaden zijn voor de SP4-8, waardoor je de sound bibliotheek naar eigen believen kan uitbreiden. Verder treffen we in de doos nog een sustain pedaal aan, wat toch altijd mooi meegenomen is. We merken wel eens dat een sustain pedaal beschouwd wordt als een optionele, apart aan te schaffen, accessoire, een vreemde gedachte!

 

Mogelijkheden

Kurzweil heeft de SP4-8 voorzien van een 64 noten polyfonie wat niet slecht is, maar in vergelijking met andere merken toch net iets beter kan. We vinden in totaal 128 sounds terug op SP4-8, niet gigantisch veel, maar eigenlijk meer dan genoeg voor de doorsnee gebruiker. Gaande van piano tot lead klanken zal iedereen wel zijn ding vinden.Per sound is het mogelijk om via een Control draaiknop verschillende parameters aan te passen. Timbre, Mod, Envelope, Effect en Reverb zijn de standaard parameters die kunnen getweaked worden. Allemaal zeer intuïtief en het leuke is dat je niet direct in allerhande menus moet duiken om aanpassingen te doen en de klanken wat bij te kruiden naar smaak. Op de achterkant vinden we alle aansluitingen die nodig zijn om de SP4-8 goed te kunnen laten werken. Van links naar rechts treffen we volgende aansluitingen aan: headphones jack, dc 15V power jack, left/mono & right audio outputs, USB poort, cc pedal en sustain pedal jack en als laatste een MIDI in & out aansluiting. Hier moeten we toch even melden dat het spijtig is dat Kurzweil nog niet op de kar springt van de XLR-outputs. Deze zorgen ervoor dat het audiosignaal gebalanceerd en interferentie-vrij kan worden uitgestuurd. Ook dit type voedingsaansluiting is niet meteen wat je verwacht op een stagepiano die toch bedoeld is om heel wat te doorstaan. De algemeen ingeburgerde en gebruikte voedingsaansluiting is tegenwoordig de zogenaamde EURO-stekker, die voor allerhande elektronische toestellen kan gebruikt worden. De SP4-8 wordt echter aangesloten via een 15V-aansluiting met bijhorende adapter, waardoor de kans op een onderbreking van de stroom toch aanzienlijk groter wordt. Qua betrouwbaarheid kan dit dus wel beter.

 

Respons

Het Fatar TP100 klavier van de SP4-8 reageert aangenaam op alle nuances die je probeert te leggen in de muziek. Het geeft voldoende weerstand tijdens het spelen en de structuur en samenstelling van de toetsen geven een heel realistisch gevoel aan je vingers. Het nodigt echt uit om te blijven spelen en alle mogelijke speelstijlen uit te testen, zoals legato, staccato, martellato, fortissimo, etc Ook blijft de touche, zowel in de hoge als de lage regionen, zonder enig probleem zijn werk doen. Het is mogelijk om via de Velocity Map instelling verschillende andere speelgevoeligheden te selecteren. Keuze genoeg dus om de het klavier helemaal naar je handen te zetten.

 

Klank

In de SP4-8 vinden we 16 categorieën klanken. Per categorie (piano, e. piano, clav, organ, string, synth, voice, pad, drum, perc, brass, wind, guitar, bass, lead en misc) vinden we 8 verschillende varianten terug die ieder hun eigen specifiek karakter hebben, wat het totaal op 128 sounds brengt. Het is eveneens mogelijk om via een handige procedure verschillende sounds te layeren en ook te splitten. In totaal zijn er 4 verschillende zones, waardoor we naar eigen smaak verschillende samenstellingen kunnen maken van de beschilkbare sounds. In de bijgeleverde Musicians Guide vinden we ook een handige tutorial waarin je, aan de hand van uitgelegde oefeningen, wegwijs wordt gemaakt in de filosofie van de interne menus. Dit is bij ieder merk toch even aanpassen, maar eenmaal je het doorhebt, wordt het al gauw kinderspel. Uiterst links op de stagepiano vinden we nog een pitch wheel en mod wheel terug, waarbij je met het pitch wheel de toonhoogte korte tijd kan verhogen of verlagen en met het mod wheel een soort van vibrato-effect kan toepassen.De SP4-8 maakt gebruik van de sounds uit de PC3-reeks die al jaar en dag hun dienst hebben bewezen en sterk geapprecieerd worden door Kurzweil aanhangers. Wat direct opvalt is dat de gebruikte Pad en String sounds een enorm warme, diepgaande klank hebben. Vooral in het basregister scoort de SP4-8 enorm goed. Toch merken we een mankementje op in de pianosamples, want deze produceren namelijk geen typische resonantie wanneer we bijvoorbeeld met de linkerhand heel zachtjes een basnoot aanhouden en dan met de rechterhand heel kort een andere noot spelen. Op een echte akoestische piano krijgen we op deze manier normaal gezien zeer mooie natuurlijk boventonen te horen. Spijtig, dit had beter gekund...Een vaak voorkomend probleem bij digitale pianos is dat je audiosignaal, als je tijdens het spelen verandert van sound, wordt onderbroken. Kurzweil heeft hier gelukkig een oplossing voor: bij de SP4-8 begint de nieuwe sound pas bij de eerst volgende andere noot die je speelt! Net zoals alle andere stagepianos op de markt heeft ook de SP4-8 geen ingebouwde speakers, waardoor het noodzakelijk is om te werken via een externe uitversterking of hoofdtelefoon. Het is aan te raden om het volume niet volledig open te zetten maar op driekwart, zeker wanneer men met de hoofdtelefoon speelt. Zowel voor je oren als de kwaliteit van de uitgestuurde audiosignalen. Het valt op dat vooral in het hoger register de klanken een beetje scheller worden wanneer we het master volume volledig openschuiven.

 

Budget

De SP4-8 kan je in de winkel vinden voor een zeer scherpe prijs: 1099 (bruto adviesprijs, exclusief btw).

 

Besluit

Kurzweil heeft met deze SP4-8 heel duidelijk getracht om een stagepiano te maken die in eerste plaats compact is en daarenboven betaalbaar. In beide opzetten zijn ze wonderwel geslaagd, al zijn er een paar puntjes die toch voor verbetering vatbaar zijn. Prijs/kwaliteit zit je echter met de SP4-8 enorm goed en krijg je zeker en vast waar voor je geld. Dat maakt dit een perfecte stagepiano voor beginners die een krap budget hebben, maar toch een degelijke piano willen aanschaffen. www.kurzweilmusicsystems.com