aanmelden
Doutreligne Classique Silence
Keyboard Instruments 01-11-2011
door:

acoustic upright piano with silent module

 

Een van de revelaties op de pianomarkt is de intrede van de zogenaamde stil-akoestische pianos. Mensen willen het speelgenot en comfort van een akoestische piano, maar ook op ieder moment van de dag kunnen spelen zonder daarbij eventueel andere mensen te storen. Merken zoals Kawai en Yamaha hebben ondertussen verschillende van hun akoestische pianos uitgerust met een systeem dat dit toelaat. Spijtig genoeg hangt hier vaak een aardig prijskaartje aan vast. Het Belgische pianomerk Doutreligne probeert de markt open te breken door een goedkopere versie aan te bieden die de twijfelaars toch over de streep tracht te trekken.

 

Algemeen

We verwijzen je graag naar ons artikel over de Doutreligne-pianos uit februari 2010 (MMM 254). Daarin bespraken we uitgebreid hoe en waarom het merk ontstond. Om het even kort samen te vatten: Doutreligne staat voor een zo goed mogelijke prijs/kwaliteit verhouding. Dit realiseert men door de een aanzienlijk deel van de productie in China te laten gebeuren, wel volgens de filosofie van Chris Maene, door bijvoorbeeld hoogwaardige Strunz zangbodems en Abel hamerkoppen te gebruiken. In het eindstadium worden de pianos in de ateliers in Ruiselede nog volledig mechanisch afgeregeld en bewerkt, zodat ze een eigen, typische, warme Europese klankkleur krijgen.

 

Bouw

De Doutreligne Classique kan je verkrijgen in een versie met of zonder het Silence systeem geïntegreerd. Uiterlijk is het enige verschil dat er bij de Silence versie een bakje onder het klavier gemonteerd is, waar we de instellingen, geluiden, metronoom kunnen instellen en veranderen. De Doutreligne Classique is 123cm hoog (!), 151cm breed en 52cm diep, ideaal dus om een mooi klankbeeld te krijgen. Je ziet vrijwel meteen dat dit een piano is die gemaakt werd met de nodige knowhow. De piano straalt een en al degelijkheid uit! Er wordt dus gebruik gemaakt van kwaliteitsvolle, massieve Duitse zangbodems van het merk Strunz en idem voor de Duitse Abel hamerkoppen, met onderbevilting, wat een langere duurzaamheid moet garanderen. De uitvoering is in hoogglans zwart en verder koos men voor zilveren scharnieren en pedalen, in tegenstelling tot de vaak gebruikte goudkleur voor de metalen onderdelen. Het 88 toetsen klavier heeft een mooie touche en voelt heel goed aan.Het Silence systeem op de Doutreligne Classique is de Korg HT-70. De module wordt links onder het klavier bevestigd, zodat we het handig kunnen bedienen. De afmetingen zijn 271mm x 180mm x 63mm en het weegt 1.4kg. Qua afwerkingen hield Korg het vrij sober, zodat het ook niet teveel opvalt. Zo gaat er niets verloren van het karakter en de strakke uitstraling van de Doutreligne Classique. Een klein mankementje is de afwezigheid van een haakje, waaraan we onze hoofdtelefoon kunnen hangen wanneer we even niet spelen, maar dit is zeer snel op te lossen en ik ben er zeker van dat dit bij de volgende lichting al niet meer zal ontbreken.

 

Mogelijkheden

Het Silence systeem heeft in totaal 2 hoofdtelefoonaansluitingen, maar let wel op: wanneer men 1 hoofdtelefoon aansluit, is het uitgestuurde signaal stereo, wanneer men er 2 tegelijkertijd aansluit, wordt het desbetreffende signaal mono. Zet men in deze laatste situatie de volumeknop meer dan de 50% open, zal men lichte overspraak krijgen van het uitgestuurde geluid. Hier is dus nog wat aanpassing en fine-tuning nodig. Verder vinden we de mogelijkheid om te kiezen uit 8 verschillende klanken, waaronder twee pianos, twee elektrische pianos, een klavecimbel, twee orgels en strijkers. Zoals op de meeste modules, kan men ook nog het reverbgehalte en de helderheid van de klank aanpassen. Ook is deze module voorzien van een metronoom die we, zoals het hoort, in al zijn aspecten kunnen aanpassen aan de noden van het muziekstuk dat we moeten inoefenen. Wanneer we het stuk bijna beheersen, kunnen we daarenboven gebruik maken van de ingebouwde MIDI-recorder die het toelaat om maximum 45000 noten op te nemen. Via de aanwezige MIDI in- en uitgang of USB to MIDI aansluiting aan de achterzijde, kunnen we dit nog eens doorsturen naar een computer. In totaal kan men genieten van een polyfonie van 80 noten, wat in deze tijden een middelmaat is. Het is zeker niet weinig, maar er zijn er die beter doen. We kunnen ook nog kiezen uit 3 verschillende stemmingen en 3 verschillende aanslaggevoeligheden.Eigenlijk is het de bedoeling je hoofdtelefoon aan te sluiten, de middelste pedaal van de Doutreligne Classique in te drukken en vast te klemmen (waardoor het akoestische geluid wordt gedempt), het geluid te selecteren dat je digitaal in je oren wil horen en dan gewoon piano beginnen spelen. Kortom: een soort van plug and play gegeven en daar is men wonderwel goed in geslaagd.

 

Respons + klank

Het akoestische gedeelte van de Doutreligne Classique is zeer knap en het is uitermate geschikt als studie instrument. De klank zou hier en daar nog iets brillianter kunnen gemaakt worden, maar dan zijn we aan het muggenziften. De respons van het klavier is in orde en, met het budget in ons achterhoofd, eigenlijk beter dan we mochten verwachten. Wanneer je plaatsneemt achter de Doutreligne Classique krijg je zin om te spelen. En dat is nu net een van de voornaamste zaken: het instrument nodigt uit om op te musiceren!Het digitale gedeelte van de Doutreligne Classique zit dus qua klank een beetje in de middelmaat op vlak van sound. De eerste piano klinkt vrij hard en heeft agressieve bassen, wat hem niet voor alle soorten stijlen bruikbaar maakt. De tweede piano heeft een iets warmer klankspectrum. Er zullen ongetwijfeld voorstanders zijn voor beide pianoklanken. De elektrische pianos klinken mooi vol en rond en het is superleuk om het comfort te hebben van een echt akoestisch klavier en tegelijkertijd deze imitatie Rhodes klanken te horen. De aanwezige orgels en strijkers hadden beter gekund qua sampling, maar eerlijk gezegd, deze klanken zal je eigenlijk niet zo gauw gebruiken. De hoofdbedoeling blijft toch om piano te kunnen spelen in alle omstandigheden, zonder andere mensen te storen. Een puntje dat voor verbetering vatbaar is, is de zogenaamde nulpuntwaarde. Er zal altijd een punt zijn waarop de module een geluid produceert wanneer je de toets indrukt. Bij de akoestische piano is dit juist niet het geval, wat het eigenlijk een beetje raar maakt. Je hebt het juiste gevoel onder je vingers, maar toch wil het geluid niet exact doen wat je eigenlijk bedoelt. Ook het ontbreken van de snarenresonantie helpt niet echt om een zo natuurgetrouwe ervaring te bereiken. Als ik het hier zo schrijf, lijkt het allemaal veel erger dan het in de praktijk is. Daarenboven is deze kritiek bij enorm veel pianomerken van toepassing. Het is nog puur een kwestie van tijd en alle pianomerken zullen dit euvel langzamerhand de wereld uit helpen.

 

Budget

De Doutreligne Classique kunnen we bij Pianos Maene verkrijgen aan de zeer scherpe prijs van 4190 euro en de Doutreligne Classique Silence staat geprijsd aan 4990 euro. Het valt extra te vermelden dat deze prijzen inclusief btw zijn, met 5 jaar garantie en met een gratis (gelijkvloerse) plaatsing over heel België. Je krijgt er ook een in hoogte verstelbare pianobank bij, een stembeurt voor de levering én één binnen de drie maanden na plaatsing. Wanneer je kiest voor de Silence versie, krijg je ook nog de hoofdtelefoon Roland RH5 gratis erbij.

 

Besluit

Het is duidelijk dat Pianos Maene met de Doutreligne Classique (Silence) het beste voorheeft met zijn klanten. Qua prijs/kwaliteit zit men hier gewoonweg safe en je zal niet snel ergens anders deze grondige afwerking en professionele service krijgen voor dit budget. Er zijn uiteraard wel betere systemen op de markt op vlak van het stil-akoestisch gebeuren, daar moeten we eerlijk in zijn, maar men moet altijd dezelfde afweging maken: wie zal het product hoofdzakelijk gebruiken, welke prijs willen we de klant bieden, welke graad van perfectie kunnen we hiervoor teruggeven aan de klant, etc. Kortom: dit is een betrouwbaar en uitnodigend instrument dat gegarandeerd voor vele uren plezier zal zorgen. www.doutreligne.be