aanmelden
Steinberg HALion VST Sampler
Recording & Producing 26-12-2001
door: Luc Henrion
Sommige lezers hebben me de laatste tijd verweten dat ik niet genoeg synthesizers heb uitgetest. Een gerechtvaardigd protest. Buiten de Roland RS5 heb ik het afgelopen jaar niet veel meer voorgesteld. Het is niet helemaal mijn fout want ik heb niet nagelaten om testmodellen te vragen bij de verschillende invoerders. Niet gedraald, ziehier een "sampler" die ik voor jullie uitvoerig heb uitgeprobeerd. En, zelfs al is ie virtueel en dit onder de vorm van een software, jullie zullen merken dat de HALion VST Sampler zeker niet moet onderdoen voor zijn "hardware" collega's, zelfs integendeel!

 

ALGEMEEN

 

Verwacht je maar niet aan een groot metalen omhulsel dus, geen echt klavier (tenzij virtueel, op het scherm), maar gewoon een enkele cd-rom. Nochtans wordt de HALion geleverd met niet minder dan vier extra cd's, volgestouwd met samples, kwestie van frustaties te vermijden bij het opstarten (een sampler zonder samples is natuurlijk niet prettig!). Om goed van start te gaan is het natuurlijk belangrijk dat je beschikt over een andere toepassing die onder de VST 2.0 norm draait (zoals bijvoorbeeld Cubase), de HALion kan immers niet onafhankelijk werken, er is geen "stand alone" mogelijkheid voorzien. Zoals de meeste virtuele samplers is de HALion niets meer dan een "lezer" van samples, je hebt dus een andere toepassing nodig voor deze op te slaan. Maar dergelijke toepassingen zijn legio en vaak gratis, dus hier schuilt geen probleem. Zo'n virtuele sampler is nooit zo aantrekkelijk als een mooi verlichte rack en opvallen doet ie zeker niet in een studio, maar de klanten die "hi-tech" weten te appreciëren zullen de aanblik van de HALion op je Mac/pc scherm niet minder prettig vinden: zoals steeds is de design en afwerking hiervan bij Steinberg uiterst verzorgd.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Hier scoort Steinberg hoog, heel hoog. De HALion, geïnstalleerd op een pc/Mac die naam waardig, is in staat te rivaliseren, of laten we eerlijker zijn, al zijn huidige concurrenten ver achter zich te laten, zowel reëel als virtueel. Ben ik niet aan het overdrijven? Helemaal niet! De VST 2.0 norm maakt het mogelijk verschillende instrumten tegelijkertijd op te roepen. Zo kan je bijvoorbeeld met Cubase simultaan acht HALion's laden. Vergeet dan niet dat elke HALion 16 MIDI kanalen kan oproepen (dus 16 multitimbrale kanalen x 8) en op een stevige Mac/pc kan een polyphonie bereikt worden, voor elke HALion, van niet minder dan 256 stemmen!!! Gebruik je alle MIDI noten dan heb je een potentieel van 128 noten x 16 kanalen x 8 die gelijk staan aan niet minder dan 16.000 noten/gegevens die elk zoveel samples kunnen toebedeeld krijgen als jij maar wil. Met eventuele crossfade via "pitch" of "velocity" er bovenop. Dat is nog niet alles: de HALion gebruikt niet alleen de RAM van de pc maar ook de harde schijf, een procédé dat voor het eerst ontwikkeld werd op de Gigasampler van Nemesys. Even ter verduidelijking: dit betekent dat je eerst een "pre-load" aanmaakt in RAM van de gewenste samples en, afhankelijk van de gewenste toepassingen, gaat de HALion de rest gaan zoeken op de harde schijf. In real time. Dit houdt in, stricto sensu, dat de sampler over evenveel Gigageheugen beschikt als de inhoud van je harde schijf. Ik heb het onderste uit de kan proberen te halen, en niet zonder succes, door niet enkel gebruik te maken van de RAM maar ook ... van de cd-rom. Om eerlijk te zijn moet ik er wel bij zeggen dat ik bij het eerste doorspelen van de MIDI sequens enkele probleempjes tegenkwam, maar bij een tweede doorloop verliep alles naar wens, net alsof de HALion volledig begrepen had wat ik wilde bereiken. Nog een laatste "aanbeveler", de HALion kan zonder problemen (en simultaan) samples laden onder 8 (voor "lo-fi"), 16, 24 en zelfs 32 bit.

 

Zoals bij een echte synth beschikt de HALion over multi-mode filters met envelopcontrole (dus "DCF" type, met resonantie) maar ook over envelopgeneratoren voor de amplitude ("DCA"). Deze kunnen globaal of individiueel ingezet worden, per sample; je hebt twee access mogelijkheden, een gewone toegang via ADSR, en een meer gesofisticeerde toegang. Je vindt er nog twee LFO's, verschillende modultatiebronnen op, "glide" en nog tal van andere mogelijkheden. Kortweg, alle parameters die je op een "hardware" sampler zou verwachten, of zelfs meer.

 

De mixing en de effecten worden toevertrouwd aan de globale VST applicatie waaronder je de HALion laat draaien. Maar er is zelfs gezorgd voor een zekere vrijheid vermits de HALion over niet minder dan 12 virtuele uitgangen beschikt (4 stereo + 4 mono), waardoor je zonder problemen afzonderlijke effecten kan toewijzen voor de verschillende instrumenten en/of samples. Een dergelijke versatiliteit en capaciteit zorgen ervoor dat de HALion werkelijk geschikt is voor eender welke sampler toepassing: random geluiden, "loops", grooves, instrumentsimulaties, etc. etc. Een mogelijke "live" toepassing blijft natuurlijk afhankelijk van het gebruikte Mac/pc type... maar met virtuele toestellen zoals deze HALion en met de gestage vooruitgang van de notebooks zal het niet lang meer duren dat draagbare Mac/pc's, zelfs op het podium, definitief de plaats zullen innemen van synthesizerracks.

 

ERGONOMIE

 

De HALion maakt gebruik van een half dozijn specifieke scherminstellingen en een "algemeen" scherm ("macro"). De specifieke scherminstellingen zijn er voor de gebruikelijke samplerfuncties zoals: "key zone", "waveloop", "envelope/filter", "modulation/tune" en "options". Dit laatste scherm is trouwens ook bestemd voor het toevoegen van samples uit verschillende formaten: Akai, Emu, LM4 & 9 en recent nog de Gigasampler… Het is niet meer dan logisch dat de audio standaardformaten (WAV, AIFF, e.a.) rechtstreeks te gebruiken zijn.

 

De ergonomie is goed verzorgd en gebruiksvriendelijk, maar hier en daar heb ik wel een kleine opmerking: in het "Key Zone" menu kan je via de toetsen hoger of lager op het virtuele klavier de velocity afstellen: laag staat voor luider, hoog voor minder luid. Tot hiertoe niet echt een probleem. Maar dan, bij het toewijzen van verschillende samples op dezelfde toets (juist bij het wisselen van de ene velocity naar de andere), moet er in de andere richting gewerkt worden: hoger betekent luider, lager betekent stiller. In het begin is zoiets niet echt verhelderend. Nog een kleine opmerking: het virtuele klavier beschikt slechts over drie verschillende "zoom" mogelijkheden en geen enkele is groot genoeg om de (volledige) naam van de toegewezen sample aan een of twee toetsen (wat quasi steeds het geval is bij percussie-toepassingen) te afficheren. Een weergave die 90° zou kunnen draaien had dit visualisatie probleem al meteen kunnen verhelpen. Maar naast deze enkele details die mits een beetje aanpassing al gauw uit de wereld geholpen zijn, heb ik zonder meer mijn meest ambitieuze projecten, zoals een "set" van meer dan 600 percussies verdeeld over een twaalftal MIDI kanalen met verschillende velocity, crossfades en zo kunnen laten functioneren. Of een groep strijkers met een hoop agogische karakteristieken (pizzicato, spicato, arco, ...). Gewoonweg verbluffend.

 

KLANKKWALITEIT

 

Een resolutie tot 32 bit is natuurlijk een garantie voor een optimale klankweergave, afhankelijk van je eigen klankkaart en indien de convertors ook van hetzelfde niveau zijn. Met mijn trouwe Mixtreme kaart van Soundscape heb ik geen enkel probleem ondervonden en de latency bleef opmerkelijk beperkt (foutwaarde: 13 milliseconden, een waarde die evenredig aan het gros van de meerderheid der huidige "samplers"). Rest natuurlijk nog bijvoorbeeld de capaciteit van de filters. Dat is ook het geval. Hetzelfde geldt voor de resonantiefilter en de enveloppefilter. Nog beter: de vier extra cd's die je er bij krijgt bevatten een gros zeer bruikbare klanken en in het bijzonder de drie eerste, ontwikkeld door Wizoo, met akoestische percussieklanken, maar ook piano, akoestische gitaar en zeer zeker ook bas: met 370 MB samples alleen bestemd voor basklanken heb je vast en zeker een meer dan degelijke klankenbibliotheek! De synthklanken, eveneens gerealiseerd door Wizoo, laten het synthesizer aspect van de HALion ook volledig tot zijn recht komen. De vierde cd, ontwikkeld door eLAB is meer "avontuurlijk" en meer georiënteerd naar "loops" (drums & music) en lijkt eerder bestemd als promotiestunt voor andere eLAB verwezenlijkingen, en zal dus minder bruikbaar zijn. Ik had toevallig net een order gekregen voor een klankband voor een "Halloween" défilé en de klanken op de "Sound Tools VOX" kwamen natuurlijk als een zegen over! Over de klankkwaliteit dus geen enkel kwaad woord. Vergeet trouwens niet dat de HALion geschikt is voor alle grote klankbibliotheken genre Akai en Emu.

 

BUDGET

 

Het budget lijkt misschien relatief aan de hoge kant te liggen voor een software, die dus enkel en alleen kan draaien onder een ander, primair systeem (een VST 2.0 sequencer) en een eerder stevige Mac/pc, maar, in vergelijking met een "hardware" sampler min of meer van hetzelfde niveau (wat trouwens niet zo evident is), is deze software oplossing nog steeds stukken goedkoper. Op voorwaarde natuurlijk dat je al over een stevige Mac/pc en een VST soft beschikt: dan is de keuze gemakkelijk en moet je geen tweemaal nadenken. Een gouden mogelijkheid!

 

BESLUIT

 

Als je dus over een Mac/pc beschikt, die naam waardig, en dan denk ik al meteen aan mijn eigen oude PII aan 400 MHz, uitgerust met 256 MB Ramgeheugen, dan werkt de HALion zonder horten of stoten. Vergeet niet de evenwaardige klankkaart, liefst bestuurd door een ASIO, gewoon al om de latentietijd tot het minimum te beperken, dan is de HALion de gedroomde oplossing om een "hardware" sampler volwaardig te vervangen. Alleen voor "live" toepassingen heb ik nog mijn bedenkingen. In ieder geval, voor mij is het zo klaar als een klontje, ik geef mijn versie in ieder geval niet terug aan de afzender!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • haast onbeperkte opslagmogelijkheden (Ram + harde schijf), enorme polyphonie, klankkwaliteit ver boven het gemiddelde (32 bit), meer dan behoorlijk budget, en ga zo maar verder...
  • ...valt weinig tegen in te brengen... wel soms een nogal eigenzinnige ergonomie (ut supra)

  • SPECIFICATIES

     

  • 8/16/24/32 bit file support
  • 12 virtual outputs (4 x stereo, 4 x mono)
  • 16 part multi-timbral & 128 programs per Halion unit
  • multimode filters
  • up to 256 voice polyphony
  • RAM + direct-from-disk sample payback

     

    Requirements
  • PC: 266 MHz min, 400 MHz recommended
  • 128 MB RAM min
  • Windows 95/98/ME/2000
  • VST 2.0 compatible application
  • Mac: Power Mac 604e 250 MHz min, G3 or better recommended
  • 128 MB RAM min
  • Mac OS 9.0 or higher
  • VST 2.0 compatible application
  • Importeur: BMI
  • Prijs: 14.443 BEF - 789 NGL