aanmelden
Tascam CD-RW4U
Recording & Producing 11-01-2002
door: Luc Henrion
Een vorige maal hebben we jullie de CDR Sony CDR-W66, een toestel uit de hogere klasse voorgesteld, ditmaal kunnen we een ander CDR opnametoestel onder de loep nemen, uitgebracht door Tascam, misschien iets minder professioneel uitgedost, maar "with a difference": de CD-RW4U is immers tegelijkertijd een cd audio opnametoestel én een informatica cd-schrijver, uitgerust met een USB aansluiting.

 

ALGEMEEN

 

In tegenstelling tot het gros van de studioapparaten die ik mag uittesten is deze CD-RW4U geen 19" rack (dit toestel is in de lengte exact de helft van een racktoestel, maar de hoogte ligt buiten alle gangbare normen). Is dat nu zo erg? De kleur van het toestel is ook niet zwart, maar zit gegoten in een verguld aluminium omhulsel. De CD-RW4U zal dus zeker niet misstaan naast de hifi installatie in je salon en ook niet naast je meest chique pc configuratie. En in een studio zal het toestel natuurlijk fier staan te pronken! De "semi-pro" karakteristieken worden duidelijk als je naar de aansluitingen op de achterkant van het toestel ziet: RCA (cinch), dus asymmetrisch. Wat de informaticatoepassingen betreft, die zijn meteen duidelijk door de aanwezigheid van een USB aansluiting! De afwerking is zeer geslaagd te noemen, onder meer door het grote verlichte display onder de cd-schuif die dient voor de te schrijven cd's. Hier moet ik meteen aan toevoegen dat de CD-RW4U voor het aanmaken van audio cd's elk type cd kan gebruikt worden: CDR, CDR audio en zelfs CDRW (maar dan moet je natuurlijk over een cd-lezer beschikken die CDRW compatibel is). De gebruiksaanwijzing is in twee delen opgesplitst: een voor de "audio opname" sectie en een andere die de werking uitlegt met de bijgevoegde schrijfsoftware (Mac/pc).

 

MOGELIJKHEDEN

 

Naast reeds een origineel concept (audio + informatica) beschikt de CD-RW4U natuurlijk over nog meer troeven. De USB interface maakt het schrijven aan 4 x de nominale snelheid mogelijk, terwijl voor de audio natuurlijk moet gewerkt worden in real time. Een geïntegreerde sampling rate convertor maakt het mogelijk om zonder problemen op te nemen vanuit digitale bronnen die niet onder 44.1 kHz draaien (zoals bijvoorbeeld bij verschillende DAT's aan 48 kHz), terwijl in het analoge domein de CD-RW4U over zeer goede 20 bit A/D & DA convertors beschikt. De audio connectie gebeurt dus via RCA, zowel voor de digitale (S/PDIF in & out) en de analoge toepassingen. Te noteren: zelfs in het digitaal domein is een aanpassing van het ingaande niveau mogelijk. Het toestel is zelfs in staat met fade-in en fade-out te werken, zelfs vanuit de meegeleverde afstandsbediening. Anderzijds moet wel gezegd worden dat, omwille van het beperkte budget, er geen DSP applicaties voorzien zijn zoals van het type EQ, dynamische behandeling, e.a. Je kan ook niet alles verlangen! Op het gebied van de software moet ik zeggen dat het om een voor mij onbekend programma ging, maar toch deed het me sterk denken aan een mengeling tussen WinOnCD en EZ CD Creator, toch geen onbekenden voor velen onder ons. Gemakkelijk in gebruik, maar meer cd-rom georiënteerd dan cd audio (nogal wiedes!). Je zal er dus geen spitsvondigheden op terugvinden zoals bij de CD Architect (Sonic Foundry) of van een Wavelab (Steinberg), maar niets laat voorspellen dat beide soft's de Tascam CD-RW4U binnenkort niet zouden herkennen (op het moment dat ik dit schrijf is dat immers nog niet mogelijk).

 

ERGONOMIE

 

De bedieningsknoppen van de CD-RW4U doen eerder "hifi" dan "pro" aan. Vertaling: ze zijn wat klein uitgevallen… De meegeleverde afstandsbediening daarentegen is een heuse meevaller. Tijdens de test heb ik haast nooit gewerkt met de normale knoppen: de afstandsbediening kan alle werk aan! En het display is trouwens groot genoeg en ook heel duidelijk afleesbaar, haast vanuit alle hoeken en afstanden.

 

KLANKKWALITEIT

 

Een 20 bit convertor kan wel degelijk zijn "mannetje" staan en kan de vergelijking met een 24 bit convertor heus aan! Ik heb enkele vergelijkende tests doorgevoerd met een paar toestellen die uitgerust zijn met zogezegde 24 bit conversie (onder meer met multi-effecten van een merk waarvan ik de naam liever achterwege laat...) en de Tascam "blaast" deze gewoon weg! Het staat immers buiten kijf dat een cd nog steeds (en altijd) in 16 bit resolutie werkt! Met de 20 bit aan A/D conversie heb je dus genoeg voorraad in pacht om maximale resultaten te bereiken onder cd-norm. Het enige wat de Tascam CD-RW4U in een "pro" omgeving zou kunnen verweten worden, is het ontbreken van symmetrische connecties. Dan is er eventueel nog altijd de digitale input voor toepassingen met ander (meer) "pro" materiaal... De sampling rate conversie is voldoende transparent en de fade-in & out zijn "zuiver". En voor de rest blinkt de DSP processing uit door afwezigheid, verder moet ik hierover dus niet uitwijden.

 

BUDGET

 

Eerlijkheidshalve moet ik wel stellen dat de prijs van de CD-RW4U me aan de hoge kant lijkt. Een externe USB informatica-schrijver kost zelfs niet de helft, en een consumer cd audio brander kost hoogstwaarschijnlijk ook niet de helft. En dat brengt één van Tascam's slogans in het gedrang: twee voor de prijs van één...Op het gebied van de informatica zijn er niet echt verrassingen te verwachten: de CD-RW4U beschikt niet echt over extra troeven in vergelijking met andere USB graveerders. Maar op het gebied van de audio bevat de CD-RW4U anderzijds wel degelijk een resem mogelijkheden die je op andere toestellen niet terug vindt! Alleen al het feit dat je audio kan opnemen op een "non audio" cdr is een pluspunt: de prijs die je voor een cdr audio neertelt ligt aanmerkelijk hoger dan bij een informatica cdr. Op lange termijn, en bij veelvuldig gebruik zelfs op korte termijn, maak je dus al een redelijke winst. Het feit dat je audio op een CDRW kan wegschrijven valt eveneens niet te onderschatten: zo kan je het ondersteunend systeem gaan hergebruiken voor "tijdelijke" opnames. Tijdswinst zit er ook in met de sampling rate convertor, en de kwaliteit is ook stukken beter. En zo zou ik nog uren kunnen doorgaan. Dus: als je het toestel vaak gebruikt, zal je de geïnvesteerde som snel terugverdiend hebben!

 

BESLUIT

 

Een meer dan uitzonderlijk toestel, goed vervaardigd, met een mooie afwerking en dat voor meerdere doelen kan aangewend worden, en dit met een uitzonderlijk goed resultaat. Je moet alleen zelf de pro's en contra's afwegen voor het inschatten in je budget!

 

Invoerder: Teac Benelux - www.tascam.de

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • uniek concept, zeer grote polyvalentie, zeer goede audio kwaliteit
  • toch een redelijk hoge instapprijs