aanmelden
Alesis HD24
Recording & Producing 03-03-2002
door: Luc Henrion
De invoerder zelf vertrouwde me het volgende toe: waar gaat dit eindigen?! Stel je maar voor: een 24sporen opnametoestel, onder 24-bits resolutie, voor verwisselbare IDE "low cost" harde schijven, voor een prijs… met gewoon een nulletje minder dan een 24sporen 2-duims opnametoestel van vroeger!!!

 

ALGEMEEN

 

De HD24 wordt opgeborgen in een 3 eenheden rack en zo roept dit toestel natuurlijk gelijkenissen op met de ADAT toestellen. De afwerking is weer helemaal in orde, met uitzondering van enkele nogal kleine knoppen om de sporen te "bewapenen". Het concept is niet helemaal nieuw: Otari gebruikte dat al voor zijn "RADAR" en nu krijg je dus van Alesis een geslaagde en gemakkelijk te bedienen opvolger van het 24sporen opnametoestel. En als ik zeg "gemakkelijk" dan is dat geenszins overdreven: 10 minuten nadat ik het toestel had uitgepakt, was ik al aan het opnemen! Geen mixing, geen gesofisticeerde "editing" mogelijkheden maar gewoon: cut, copy, paste, move en insert. Niets meer, niets minder. Natuurlijk is de handleiding niet al te dik uitgevallen en dat zal niemand betreuren. En wat het imago betreft: Alesis is al langer dan vandaag goed referentiemateriaal voor je studio!

 

MOGELIJKHEDEN

 

De opname geschiedt dus met een harde schijf van het IDE type, en dankzij een speciaal door Alesis ontwikkelde formattering kan je niet alleen met de goedkopere schijven werken (5400 rpm in plaats van 7200), maar daarenboven is er geen enkele defragmentering nodig. De gecreëerde "clusters" zijn immers veel groter dan wanneer je met geformatteerde schijven van een pc of een Mac zou werken. En dat is eenvoudig te verklaren: bij audio moet je haast nooit met kleine bestanden werken. Het systeem verplicht je echter wel om, bij de creatie van een "song", op voorhand het aantal sporen dat je gaat gebruiken vast te leggen: 2, 4, 8, 16 of 24. Of anders gezegd: zelfs niet gebruikte sporen gebruiken een deel van de schijfruimte… maar met de huidige normen is dat niet echt een probleem! Er is dus geen mixing of effecten voorzien op het toestel, maar je kan de HD24, via een Ethernet standaard aansluiting, bijvoorbeeld wel gebruiken als een "server" ("FTP Server Mode") binnen een informaticanetwerk, en dat zal het doorgeven van gegevens aanzienlijk vereenvoudigen: de HD24 kan immers – send & return "verstaan" mekaar – opnames onder WAV of AIFF transfereren en dat zijn toch de meest voorkomende pc en Mac normen. Die transfer gebeurt gewoonweg via "Explorer"… En de Mac/pc kan natuurlijk ook gebruikt worden om de opnames naar hartelust te modificeren vooraleer ze terug te gebruiken op je HD24. Heb je geen netwerk, geen paniek: de HD24 beschikt over drie paar optische digitale aansluitingen onder ADAT formaat. En MIDI aansluitingen voor de synchronisatie. Toch een opmerking: de HD24 kan een MIDI Time Code genereren maar kan zich niet synchroniseren (als "slave") met een externe MIDI Time Code. Om het toestel toch als "slaaf" onder een time code te laten functioneren gebruik je best de sync connecties van het ADAT type, trouwens ook voorzien op het toestel en dit in combinatie met een extern toestel van het BRC type of andere SMPTE of MTD naar ADAT Sync omschakelaars. Je kan dienaangaande de MMC (MIDI Machine Control) commando's van je sequencer gebruiken, maar dan zal het aan de sequencer zijn om zich vast te haken aan de MIDI Time Code voortspruitend uit de HD24. De connecties verdienen nog een extra vermelding: bovenop de drie paar optische ADAT aansluitingen zijn er niet minder dan 24 TRS jacks (dus symmetrische) in- en evenveel outputs voorzien, een goed gedoseerde achterzijde is hiervan het gevolg! En het loont de moeite nogmaals te benadrukken dat dit alles onder 24-bits resolutie geschiedt: je moet dus niet op zoek gaan naar externe convertors, meestal aan de dure kant: die van de HD24 zijn immers van uitstekende kwaliteit.

 

ERGONOMIE

 

Ik heb het al gezegd: na 10 minuten was ik al volledig vertrouwd met het toestel! Eender wie die ooit in zijn leven met een meersporen toestel gewerkt heeft, zal geen aanpassingsproblemen hebben met de HD24. Een absoluut minimum aan waarschuwingen niet uit het oog verliezen voor wat betreft aan- en uitzetten (creëren en definiëren van het initiële aantal sporen van de "song", het respecteren van de afsluitingsprocedure op het einde), maar daarnaast is de HD24 gewoon hetzelfde als een 24sporen bandrecorder. Met hetzelfde type knoppen: stop, record, play, etc. Een twintigtal "locators", keuze tussen analoge of digitale ingangen, enkele "utilities", waaronder de keuze tussen 44.1 en 48 kHz maar ook 88.2 en 96 (cfr. infra). De visuele presentatie is verhelderend, de knoppen staan goed opgesteld, alleen zijn deze voor het inschakelen van de "record" mode voor elk van de 24 sporen wat klein uitgevallen (hoe zou het anders kunnen?). Het is werkelijk een zalig gevoel om een dergelijk toestel te mogen bedienen. Toch nog een kleine opmerking (ik zet graag de puntjes op de "i"!): de koelventilator zou wat minder mogen opvallen… als ik me goed herinner maakten de vorige ADAT's minder lawaai. Zelfs drie tegelijkertijd ingezette ADAT's (de HD24 is er immers "drie in één" waren stiller). Om het probleem op te lossen is de HD24 voorzien van een kleine LRC afstandsbediening, je kan ook de originele BRC gebruiken (op enkele functies na gedraagt de HD24 zich volledig zoals 3 ADAT toestellen) en Alesis kondigt al voor juni een nieuwe afstandsbediening aan, de "MRC" of Medium Remote Control.

 

KLANKKWALITEIT

 

Als je klank door de digitale ingangen stuurt, dan werk je onder 24bits resolutie. Doe je dit via de analoge ingangen dan blijft dat hetzelfde (128 x oversampling…). Moet hier nog iets aan toegevoegd worden? Mijn vergelijking met de 24 sporen toestellen van vroeger valt volledig in het water: de HD24 klinkt gewoon veel beter!! Geen ruis, geen "wow & flutter", geen "pre-echo" op de banden, etc. Ik zie het al aankomen: de analoge freaks zullen me weer gaan verwensen… niet erg, ik ben het al gewoon!!

 

De HD24 is geen "workstation": geen mixing, geen effecten. Alleen een automatische "crossfade" van 10ms (een standaardwaarde) voor de cut, copy, paste toepassingen die je wel in het oog moet houden: gebruik de "undo" fucties vooraleer aan een editing te beginnen, het zal té snelle opvolgingen van "crossfades" tegengaan. Wat het aantal "undo's" betreft: de HD24 haalt tot 99 "undo's", afhankelijk van de duur: de HD24 beschikt namelijk steeds over een drie minuten "buffer" op de 24 sporen (72 "tracks/minutes") voor de "undo". Voor normaal gebruik zeker voldoende, maar als je met redelijk grote opnames werkt, zoals meer dan een minuut en over 24 sporen, dan is elke reserve welkom…

 

Nog een opmerking: de HD24 beschikt in origine over een 96 kHz modus (voor maximum 12 sporen) maar deze is voorlopig enkel inzetbaar mits externe hardware en via de optische, digitale ingangen. Een interne analoge "kit" onder 96 kHz wordt echter al aangekondigd.

 

BUDGET

 

Vinden jullie het nog niet saai dat ik in mijn artikels altijd te berde kom met termen zoals "ongelooflijk lage prijs", "voor niets"? Maar wat kan ik hieraan verhelpen? Om kort te zijn: zij het nu op het gebied van de klank, de ergonomie, het concept en meer van dat alles: Alesis veroorzaakt wellicht eens te meer een ware "revolutie" zoals in de tijd met de ADAT. Of moet ik het eerder hebben over een "zeer gunstige evolutie"? Want het zijn wij,muzikanten, die hiervan profiteren: je eigen opnames onder de best mogelijke omstandigheden realiseren zonder over de gespekte bankrekening van een manager te beschikken, dat is wat Alesis voor ons in petto heeft! Een bemerking: in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten is de HD24 geen toestel met veel opties (met uitzondering van de 96 kHz), alles is immers voorzien: analoge, digitale, MIDI, Sync in- en uitgangen (én convertors) en zelfs een IDE schijf. En tel dat eens op bij sommige andere toestellen, het sommetje is snel gemaakt… in het voordeel van de HD24 weliswaar!

 

BESLUIT

 

Natuurlijk is er een alternatief zoals de "DAW" op Mac en pc, er zijn nog andere min of meer autonome toestellen (Mackie, Tascam, Soundscape, …) die soms (veel) meer edit functies aanbieden, er zijn de "all-in-one" oplossingen (Akai, Korg, Roland, Yamaha…); er zijn toepassingen die alles doen: MIDI, audio, video en koffie (of toch bijna alles). Maar de Alesis HD24 positioneert zich zeer goed in verhouding tot dit alles: een perfecte klankkwaliteit, een haast "belachelijke" gebruiksvriendelijkheid, maar ook de verschillende aansluitingsmogelijkheden waaronder netwerkverbinding… ik voorspel nu al dat er verschillende zullen terug te vinden zijn in tal van studio's!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • klankkwaliteit, gebruiksvriendelijk, geen dure opties in het vooruitzicht
  • wacht nog even, ik ben nog aan het zoeken...
  •  

    SPECIFICATIES

     

  • Tracks: 24
  • Digital audio recording: 24-bit
  • Internal sampling rates: 44.1 kHz & 48 kHz
  • Via ADAT Optical: 88.2 kHz & 96 kHz
  • Dual recording byas: Yes
  • Removable IDE computer drives: Yes
  • 24 analog inputs and outputs +4dBu, 1" TRS
  • 24 channels of ADAT Optical digital I/O
  • MIDI I/O: Yes
  • MTC Out: Yes
  • Ethernet connection: Yes
  • ADAT Sync I/O: Yes
  • Internal editing capabilities including cut, copy & paste
  • All necessary hardware and connectors included
  • Alesis KRC remote Control (standard)
  • Price: 2.990 € (ex BTW)
  • Importer: ASC SA/NV - www.asc-audio.com