aanmelden
Zoom MRS-1266
Recording & Producing 27-07-2003
door: Roger Roland
Welke muzikant heeft er nog nooit van gedroomd om z'n eigen demos thuis te kunnen opnemen? Jaren geleden stelden enkele fabrikanten 4-track cassette-recorders voor, met ingebouwde mengtafel. De klankkwaliteit van deze machines doet ons nu eens glimlachen. Nochtans leek het toen reeds fantastisch. Tijden veranderen. Tegenwoordig komen verschillende producenten met multisporen op de markt gebaseerd op dit origineel concept. Het blijft handig om thuis over een mini-studio te beschikken. We stellen u vandaag de Zoom MRS-1266 voor.

PRESENTATIE

 

Deze Zoom multi-track recording studio is een stand alone harddisk recorder met digitale mengtafel. Hij beschikt over tien sporen met elk 10 virtuele sporen (inderdaad, tien maal tien maakt 100). Het apparaat bezit een rhythm-box en een basklankengenerator, een multi-effekt unit en, wat meer is, een CD-writer. En plots voel ik me oud geworden. Mijn eerste cassette-multisporen (4 sporen, wat een luxe toen) gaf me, in al z'n eenvoud, reeds zoveel voldoening. De Zoom heeft echter alles wat je je in een home-studio kunt wensen.

BESCHRIJVING

 

Eens uitgepakt lijkt dit een opvallende verschijning: fraaie mat zilveren look, LCD display, 12 faders, een grote dial en een heleboel knoppen van allerlei slag… Waar zullen we beginnen? Zoals de fabrikant het reeds deed in zijn gebruiksaanwijzing (een baksteen van ongeveer 200 bladzijden ) kan men de bedieningen in acht secties verdelen. De beschrijving begint boven links. De "input"-sectie bezit 6 potmeters waarvan één voor de gitaar. Elke gain heeft een "peak" indicatie en een on/off schakelaar, oranje of rood verlicht. Een zevende potmeter, "Rec Level", volgt op de gain-knoppen. Daaronder staat een "6 track recording"-toets. Juist onder de "input" sectie tref je de "effects" sectie, niet minder dan 15 knoppen: een tuner (goed bedacht!), bypass, input source, dual, guitar/bass, mic, line, mastering, compressor, reamp drive, equalizer, modulation/delay, total en tenslotte een send/return, chorus/delay en reverb. Deze opstelling oogt redelijk intuïtief en elke knop wordt onderaan in rood verlicht als die wordt ingeschakeld. De volgende sectie, links beneden, wordt "Rhythm" genoemd. Om kort te zijn, dit is een rhythm-box aangevuld met een baslijn. Twaalf mini-pads (ze lichten rood als ze aangeslagen worden) die drumklanken produceren, worden aangevuld door twee faders, "Drum" en "Bass", met erboven een groen verlichte schakelaar. Je vindt er ook de toetsen "drum", "bass", "song", "pattern", "insert copy", "delete erase", "kit/prog", "drum mixer" en "tempo".

Het scherm meet ongeveer 9,5 cm op 6 cm ongeveer en wordt in verschillende secties verdeeld. Boven lees je de informatie m.b.t. het nummer (titel, tijd, maat, marker) en beneden ledmeters betreffende het niveau van de sporen. Onder het scherm, vijf knoppen: "project", effect", "rhythm", "recorder" en "utility track edit". Nog lager, veel ruimte innemend onder de faders, tien knoppen met daarboven schakelaars die rood of groen verlicht dan wel uit zijn naargelang hun functie. Let wel: de laatste twee faders zijn stereo. De sectie "track parameter" is zeer belangrijk, vermits de individuële parameters van elke track daar worden bewerkt. Zes knoppen hier (opnieuw rood verlicht of uit): "Eq High", "Eq Low", "Chorus/delay", "Reverb send", "Pan" en "V-take" (die toelaat één van de tien sporen of "lagen" van elke track te kiezen).

Rechts boven zijn alle controle- en editing-parameters gegroepeerd, met de grote "dial", en ook de toetsen voor de editie en het opslaan van uw kostbare meesterwerken (in audio of in "back up"). In de sectie "transport" spreken de functies voor zich: we treffen hier de gebruikelijke "stop, play, rewind, fast forward, rec, zero" aan. Op het frontpaneel vind je 2 jack-ingangen voor bas en gitaar, 1 jack voor een footswitch en een expressiepedaal, en 2 aansluitingen voor koptelefoon met individuele volumeregeling. Rechts werd de CD-lezer/writer geplaatst. Op het achterpaneel zie je 6 jack-ingangen, waarvan twee ontdubbeld over XLR voor microfoons met mogelijkheid tot phantom-voeding via een switch. Verder een stereo output in cinch aangevuld met een digitale optische uitgang en tenslotte een MIDI in- en uitgang en een on/off schakelaar.

MOGELIJKHEDEN

 

Dit onderdeel zou toch eenvoudig moeten zijn, hoor ik je al denken, vermits een "home studio" recorder toch maar dient om snel wat op te nemen en je demo's te mixen. Deze Zoom heeft echter heel wat meer te bieden, vermits de rythm-box niet alleen toelaat om gepreprogrammeerde patterns te spelen maar ook om eigen patterns te creëren. De "bass" sectie voegt weer andere mogelijkheden toe. Idem voor de "effects" sectie want sommige effekten zijn echt creatief. Ik ga hier niet heel de lijst overlopen (te omvangrijk), maar alles wat je kan wensen zit erin. Iets anders dan: de mogelijkheid loops te creëren. Ofwel vertrek je van één van de 100 in de MRS-1266 voorgestelde zinnen, ofwel importeer je loops via de CD-Rom (in Wav of AIFF formaat, 8 tot 16 bits, 8 tot 48 kHz). Je moet weten dat alles wat niet 16 bit/44 kHz is, naar dit formaat zal hersampeld worden.

Niveauregeling, panorama en toonregeling kunnen voor elk spoor opgeslagen worden als onafhankelijke "scenes". De CD-writer laat uiteraard toe om een audio-CD te branden, maar ook om de opgenomen gegevens te bewaren. Het gaat hier dus werkelijk om een volwaardige home-studio met alles wat een muzikant zou kunnen nodig hebben om kwalitatieve demo's te maken zonder buitenshuis te moeten gaan.

GEBRUIK

 

Je kan maximaal 6 sporen tegelijk opnemen. Ter herinnering: de mixer telt slechts 6 ingangen. Maar daar tegenover bezit elk spoor 10 virtuele lagen. Je hoeft dus niet bang te zijn een bijna correct spoor te zullen wissen door een slechte take. Je moet wel aandachtig de gebruikshandleiding lezen (zeer duidelijk opgesteld) om alle (zeer performante) mogelijkheden van het apparaat te begrijpen. Het MIDI-gedeelte kan zowel geprogrammeerd als in real time gespeeld worden, wat absoluut een pluspunt is. Naast de effekten beschik je ook over wat Zoom de "insertie-effekten" noemt, zoals o.a. de compressoren, waarvoor je het insertiepunt kan kiezen. Om de verschillende effekten te gebruiken zijn bepaalde "patches" mogelijk, ofwel in stereo ofwel apart voor de verschillende kanalen. Ik heb lang met de effekten gespeeld en kan je vertellen dat ze werkelijk één van de sterke punten van dit apparaat uitmaken.

KLANK

 

Bij levering is er een demo in de MRS-1266 opgeslagen, een pop-song met een leuke drive. Gedurende de demo kan je één van de sporen stoppen, het volume wijzigen,enz. Dit geeft je een idee van de mogelijkheden van dit toestel. De klankkwaliteit is ronduit verbazend. De drum- (27 kits van 36 klanken) en basklanken (26 klanken) zijn overtuigend en zeer bruikbaar. De effects-sectie is eveneens interessant, waarbij ik vooral de gitaareffekten kon pruimen. Je mag niet vergeten dat Zoom op dit gebied geen beginneling is - het tegenovergestelde had dan ook een teleurstelling betekend. Nadien heb ik stemmen, bas, drums, akoestische en electrische gitaren opgenomen door enkel gebruik te maken van de aanwezige effekten, zoals een muzikant het thuis zou doen. Het feit dat je digitaal kan blijven na de opname is natuurlijk een pluspunt. Globaal bekeken is de klank zeer aangenaam, de regelmogelijkheden bieden meer dan wat je nodig hebt. Je hebt hier dan ook alle elementen in handen om thuisopnamen te doen lukken.

CONCLUSIE

 

Tegenwoordig zijn de muzikanten verwend. Zonder failliet te gaan kunnen ze zich een multitrack-recorder aanschaffen, eenvoudig en efficiënt, en dagen (en nachten!) spenderen om hun werk steeds verder te verfijnen. Je kan het spijtig vinden dat de faders niet gemotorizeerd zijn (zoals bij verschillende produkten van de concurrentie), maar toch is het moeilijk door deze Zoom MRS 1266 ontgoocheld te zijn, vooral als je de prijs bekijkt. Je zou haast de verkoper vragen of hij zich niet vergist heeft.
Adviesverkoopprijs: 1239 euros
Prijs zonder geïntegreerde CD-Writer: 999 euros


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Gebruiksgemak
  • Prijs
  • Algemene kwaliteit
  • Geïntegreerde effekten
  • Gebruiksaanwijzing
  • Look
  • Wordt snel vuil (zichtbare vingerafdrukken)
  • In het begin soms wat moeilijk in het gebruik


  • QUOTERING    [