aanmelden
R
Recording & Producing 25-07-2014
door:

CONDENSER MICROPHONES & MOUNTING DEVICE

 

Opnemen in mono is best leuk, maar sinds de uitvinding van stereo heeft de opnamewereld een enorme stap voorwaarts gezet... Maar wie stereo zegt, zegt extra kosten. Je hebt immers twee microfoons, en indien mogelijk ook nog een stereobar, nodig. Als je naar die laatste een beetje research doet, stelt je al snel vast dat je de keuze hebt tussen enerzijds goedkoop en slecht en anderzijds goed, maar veel te duur. RØDE komt nu met een oplossing die wel van goede kwaliteit is en best betaalbaar: een dubbbele microfoon met een stereostatiefje.

 

 


PRESENTATIE

De twee producten worden apart verkocht: er is dus enerzijds het paar M5-microfoons en anderzijds de stereobar. Het gaat om microfoons met een klein membraan die samen, maar ook apart, kunnen gebruikt worden en die uitermate geschikt zijn voor de opnames van akoestische instrumenten of stemmen. De Stereo Bar gaan we een beetje verder diepgaander bespreken.

 

 


BESCHRIJVING

De M5 microfoons zijn zwart met het woord “RØDE” erop in witte letters. Ze meten 10 cm en wegen 80 gram. De richtingskarakteristiek is cardioïde en het zijn condensatormicrofoons. De voeding kan gebeuren via de 48 Volt van je preamps of via je mixtafel. Aan de achterzijde zal je zien dat de eerste pin (die dient voor de aarding) iets langer is. Dit is een zeer goed idee voor als we zouden vergeten van de  fantoomvoeding uit te schakelen alvorens de microfoons aan te sluiten. Ondanks het feit dat de microfoons zwart zijn, lijken ze erg op de NT5 van hetzelfde merk. Ook op papier zijn de specificaties erg gelijkend, maar toch niet helemaal hetzelfde. Deze M5 microfoons hebben een maximale SPL van 140 dB en zijn best gevoelig: -34 dB re 1V/Pa.
De achtergrondruis is zeer aanvaardbaar, rond de 19 dBA. Deze microfoons worden geleverd in een kartonnen doos, met een behoorlijk dikke handleiding in diverse talen (wat de omvang verklaart). Er is een plug voorzien voor elke microfoon, alsook twee mousse hoesjes en twee klemmen. Het zijn gepaarde microfoons, wat ervoor zorgt dat ze quasi hetzelfde zijn. Ideaal dus om stereo-opnames mee te maken!
De Stereo Bar in zwart plastic lijkt zeer stevig te zijn. Het plastic verrast in het begin misschien een beetje en wekt misschien de indruk dat het fragiel is, maar niets is minder waar. Erg stevig materiaal! De bar heeft een lengte van ongeveer 24 cm en de twee grote wieltjes maken het mogelijk om de klemmen erop vast te maken. Ook is er een spacer in plastic die het mogelijk maakt van de microfoon in bepaalde posities te plaatsen zonder dat ze elkaar hinderen. Langs de zwarte balk zijn in het wit markeringen aangebracht om de afstand aan te passen: 10, 15 of 20 centimeter. Je kan ook een ORTF-punt instellen (ongeveer 17 cm).
 

 

GEBRUIK 

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen hoe je een microfoon aansluit. De kleine “klik” geeft aan dat de XLR-fiche op zijn plaats zit. Het aansluiten en ontkoppelen van de M5 verloopt erg makkelijk. De meegeleverde klemmen zijn een ander verhaal. Ze zijn erg smal en je moet behoorlijk hard duwen om de microfoons erin te krijgen. Maar als ze eenmaal op hun plaats zitten, bewegen ze natuurlijk ook niet meer. Het is mogelijk dat door veelvuldig gebruik de klemmen wat minder stroef worden.
Bij de Stereo Bar verloopt alles alleszins een pak soepeler. Er zijn drie mogelijk posities: AB (koppel) waarbij de micro’s op hun maximum uit elkaar staan, XY waarbij ze elkaar in 90° kruisen of tenslotte ORTF met een opening van 110°. In deze twee laatste gevallen gebruik je de spacer van ongeveer 2,5 cm om ervoor te zorgen dat de aansluitingen elkaar niet raken. De ene plaats je aan de bovenkant van de bar, de andere aan de onderkant. Het is eenvoudig, maar je moet er maar opkomen!
Een klein minpuntje: om de positionering van de microfoons te vergemakkelijken, werden visuele aanduidingen aangebracht voor afstand (in cm) en hoek (in graden). Het was handig geweest, mochten er ook voelbare tussenstops voorzien zijn. Maar, in het midden van de Stereo Bar staat een cirkelvormig oriëntatiepunt dat je helpt met het kiezen van de juiste hoek.

 

GELUIDSKWALITEIT

De M5 microfoons zijn redelijk nauwkeurig, met best veel detail. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de output van deze microfoons, die eigenlijk tegen een zeer concurrentiële prijs verkocht worden. Zoiets was enkele jaren geleden gewoon ondenkbaar. Het resultaat is werkelijk verbluffend, en als je echt graag wilt dat ik negatieve punten vindt, wel hier is er één: de sound is een klein beetje agressief. Niet overdreven hoor, maar om opnames te maken waar mijn oren van houden, moet ik nog wel wat met de equalizer spelen om alles een beetje te temperen. Als je natuurlijk een akoestische gitaar opneemt, is deze helderheid misschien net gewenst, maar bij een viool gaat het al snel als “kras kras kras” klinken als je het geluid niet corrigeert.
Een ander feit, en ik heb er geen verklaring voor, is dat de microfoons geen geluid uit de verte oppikken. Als je bijvoorbeeld op een festival een uitzinnige crowd wil opnemen, zal het op de opname lijken alsof er een pak minder volk aanwezig was. Het hangt er natuurlijk allemaal van af waarvoor je de microfoons wil gebruiken. Het is eigenlijk meer een eigenschap dan een nadeel. Je moet het gewoon weten wanneer je gaat opnemen.
Om toch maar even terug naar de kwaliteiten te gaan: de microfoons zijn erg makkelijk te positioneren, heel discreet op een podium (en da’s een écht voordeel), produceren weinig ruis en zijn bruikbaar in diverse situaties, zoals bijvoorbeeld concerten. Het zijn microfoons waarmee je overal aan de slag kan: overhead van de drums en zo ongeveer elk akoestisch instrument of ensemble. En goed nieuws komt nooit alleen: ze zijn best betaalbaar!

 

 

 

PRIJS

Je koopt jezelf een koppel M5’s voor €179 (incl. BTW). Wie vindt dat duur? Ik in elk geval niet. Ik ben zelfs verbaasd over de prijs. Zeker als je rekening houdt met het feit dat je de minpuntjes die ik hierboven aanhaalde, in de juiste context moet zien. Als je beter zoekt, zal je waarschijnlijk gelijkaardige microfoons vinden, maar zal je ook wel heel wat meer moeten betalen. Het ongelooflijke is dat RØDE er ondanks de prijs (die even slap is als de score van Brazilie tegen Duitsland) in is geslaagd excellente microfoons te maken.
De Stereo Bar heb je voor €45 (incl. BTW). Die ga ik trouwens niet terugsturen, want ze is echt wel handig. En waarom zoeken naar andere producten die duurder zijn, terwijl ik hier een uitstekend en betaalbaar exemplaar van RØDE heb liggen?

 

 

 

BESLUIT

Deze test was echt verbazingwekkend... De M5’s zullen in veel studio’s en concertzalen terechtkomen. Het is moeilijk om beter te vinden voor deze prijs. De Stereo Bar zal ook zeker in de smaak vallen bij professionals. RØDE is overduidelijk geslaagd met onderscheiding. Waar wacht u nog op om ze te proberen?