aanmelden
JamHub Tracker MT16
Recording & Producing 27-08-2014
door:

MULTITRACK RECORDER

 

Wie is er oud genoeg om zich een analoge 16-sporenrecorder te herinneren? Of misschien herinneren de iets jongeren onder ons zich wel de beroemde digitale 8-sporenrecorder die je kon doorlinken om zo 16, 24 of 32 sporen te creëren. Wie heeft zo’n toestel al eens gewogen? De recorder die ik nu kreeg om te testen, zette ik eens op de weegschaal: 260 gram. Deze JamHub Tracker MT16 is een pak lichter dan zijn voorgangers.
 

 


PRESENTATIE

De fabrikant heeft duidelijk gemikt op licht en compact. Deze recorder pak je met één hand vast en is nauwelijks breder dan een gitaarpedaaltje en een pak dunner. Hij kan op een SD-kaart opnemen tot 24 bit in 96 kHz WAV. Al deze technologie in zo’n klein bakje… Ik ben onder de indruk!
 


BESCHRIJVING

De Tracker MT16 is trapeziumvormig en wordt geleverd in een kleine kartonnen doos met een redelijk stevig hoesje om de recorder in mee te nemen, een adapter die bijna net zo groot is als de recorder zelf en die niet bij in het hoesje past, een SD-kaart, een handleiding en een JamHub-kabel. Zwart is de overheersende kleur met enkele witte letters, een helder blauw scherm met daarboven drie blauwe leds. Daaronder zien we vier kleine ronde knoppen met ook nog eens drie leds. Aan de linkerkant zitten zes jackingangen en aan de rechterkant vinden we aansluitingen voor UNS en een sleuf voor de SD-kaart. Aan de voorkant is er een minijack-aansluiting voor de hoofdtelefoon en aan de achterkant zien we een ethernetpoort, de voedingsingang en een poort waarmee je de JamHub MT16 kan aansluiten op een andere JamHub: de JamHub Studio. Maar het is ook mogelijk om een optionele kabel met een opengewerkte stekker te kopen en de zestien ingangen via acht aansluitingen te verbinden. Het is die versie die ik ontvangen heb. Je moet het je voorstellen: een toestel van 260 gram dat eruitziet als een mobiele telefoon kan zestien tracks ineens opnemen. Dat verdient het nodige respect!

 

GEBRUIK 

Er is geen schakelaar. Je moet gewoon de MT16 aansluiten en het scherm wordt blauw. Vervolgens start hij zeer snel op. Dan staat er “Record Off”. Vervolgens navigeer je gewoon in het menu met behulp van de ronde knoppen om de mapping te selecteren. Er zijn eigenlijk drie manieren: via de acht jack-inputs of via de zestien opengewerkte ingangen, of rechtstreeks op de JamHub via de speciale kabel. Qua samplefrequentie kan je kiezen tussen 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Als je er echter voor kiest om in 96 kHz te werken, kunnen enkel kanalen één tot zes geactiveerd worden. En natuurlijk moet het SD-kaartje ook over voldoende opslagcapaciteit beschikken. Het zijn dus niet echt beperkingen van de recorder, maar eerder van de geheugenkaart. Met andere woorden, kies een SD-kaart met veel mogelijkheden!
Alsof het niets is, biedt dit kleine bakje tal van mogelijkheden. Zo kan je verbinding maken met het internet via wifi of een netwerk. Om dit te doen moet je in de submenu’s gaan. Niet makkelijk! Een gemiddelde drummer geraakt misschien zelfs zover niet. Je moet het wifi-netwerk scannen, het wachtwoord coderen, het is om de haren van je hoofd te trekken. In de handleiding lijkt het allemaal erg makkelijk, maar de praktijk is toch wat ingewikkelder.  Dit gezegd zijnde, het toestel is nog in ontwikkeling en er zijn nog punten voor verbetering vatbaar. Zo is bijvoorbeeld de USB-poort nog niet actief, maar in de nabije toekomst zal je er je bestanden mee kunnen overzetten of er andere opties mee gebruiken. Ook zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om muziek via www.bandlab.com te delen. Op de site van de fabrikant vind je alle FAQ’s en krijg je een melding van welke optie wanneer actief wordt. Voorlopig is de wifi enkel te gebruiken om de software te updaten. We zitten aan V 1.46 en het is eenvoudig om de versie te controleren en om een update uit te voeren. Op het vlak van software voelen we nu al dat dit een toestel is met een groot potentieel, maar de interface is niet erg gebruiksvriendelijk door het kleine scherm en de weinige knoppen. Het is een klein nadeel, want hij is klein en krachtig, maar de ergonomie is niet zo goed als bij een groter toestel. Dit is niet echt kritiek, eerder een vaststelling. De website is dan weer heel erg handig en compenseert de opmerkingen hierboven! Het is zeker de moeite om er af en toe eens een kijkje te gaan nemen.
Opnemen is erg makkelijk. Nadat je het aantal sporen hebt gekozen, kies je “record” en vervolgens “On”. Een groen lampje begint te branden. Op dit moment ben je nog niet aan het opnemen. Je moet daarvoor op een omcirkelde pijl drukken en het lampje “rec” wordt rood. De opname is gestart! Een derde rode led met de naam “clip” licht op als het signaal te hoog is. Je weet niet over welk spoor het gaat, maar je weet wel dat er iets mis is! We hebben het al herhaaldelijk gezegd (“Bis repetita placent”, zoals ze in Antwerpen zeggen): in 24 bit is het helemaal niet nodig van grondig te moduleren. Moduleren met een goede reserve (bijvoorbeeld 14 dBFS) is een gezonde gewoonte. Als de opname klaar is, duurt het een tijdje voor “encoding” op het scherm verschijnt. Dan kan je de opname beluisteren. Maar daarvoor moet je het bestand op je audiosoftware zetten. We hebben hier immers te maken met niets anders dan een recorder!

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik heb het daarnet al gezegd, je kan tot 24 bit in 96 kHz opnemen. Dus we zitten perfect binnen de geldende normen. JamHub biedt geen technische gegevens, maar de geluidskwaliteit is erg goed. We kunnen zeker beter vinden, maar dan betaal je wel een pak meer. Het is eigenlijk ongelooflijk dat het geluid van iets dat in je handpalm past zo goed is, en dan ook nog eens zo goed al niets weegt (iets meer dan zestien gram per spoor, voor diegenen die het graag zo bekijken). Hou hem echter niet te lang in je hand, want de MT16 heeft de neiging om behoorlijk warm te worden.
Je begrijpt het al. Het is niet enkel de geluidskwaliteit waar we ondersteboven van zijn, maar nog meer de prijs-kwaliteitverhouding.

 

PRIJS

Je hebt wat geld over na de vakantie? Bijvoorbeeld... €399? De Breakout Cable kost je €75 (prijzen incl. BTW). Dat is een aangename verrassing, toch? Een 16-track voor zo’n prijsje! Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar. Het wordt gewoon elk jaar leuker in audioland!

 

 

 

BESLUIT

Zestien tracks, in je handpalm… Dat zou nog een goede slogan zijn. Ik hoop dat ze hem overnemen! De JamHub is een verrassend toestel. Toegegeven, het duurt even om te wennen aan de ergonomie en de menu’s, maar de uiterst betaalbare prijs en de interessante kwaliteiten maken dat ruimschoots goed. We zien de komende tijd ongetwijfeld heel wat bands en muzikanten die in de weer zijn met dit toestel.