aanmelden
Tascam UH-7000
Recording & Producing 27-08-2014
door:

MIC PREAMP & AUDIO INTERFACE

 

Tascam draait al lang mee in het opnamewereldje, zowel bij de professionals als bij de amateurs. Herinner je je nog de Portastudio, die het tijdperk van de multitrackrecorders bij amateurs inluidde? Vandaag kreeg ik een nieuwe audio interface binnen en ik denk dat dit exemplaar niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Laten we dit beestje eens testen!


PRESENTATIE

De UH-7000 is een audio interface met vier kanalen en USB2 en is bedoeld voor professioneel gebruik. Tascam heeft getracht om een toestel te ontwikkelen dat hoge kwaliteit audio-opnames mogelijk maakt. Je kan werken met Windows of met Apple, Tascam is niet gebonden. Het is mogelijk om te werken in een samplerate van 44,1 tot 192 kHz, 24 bits, in vier kanalen, ook al heeft de UH-7000 slechts twee voorversterkers. De twee andere kanalen kan je digitaal gebruiken.
 


BESCHRIJVING

De look doet me denken aan high end hifi-apparatuur uit de jaren ‘70. Enkel het hout aan de zijkanten ontbreekt nog. Design is een proces van constante vernieuwing. De interface is een halve module breed en twee modules hoog in het rack en is 23,3 cm diep. Hij weegt ook behoorlijk veel: 2,2 kg. Dat draagt bij aan het gevoel van kracht dat dit toestel uitstraalt. Zwart is de overheersende kleur met zilverkleurige knoppen.
Een mooie powerknop licht blauw op wanneer je de machine aanzet. Wat meteen opvalt, zijn twee grote gainknoppen die luisteren naar de naam “input 1” en “input 2”, elk vergezeld van een rode led die aangeeft wanneer de 48 Volt fantoomvoeding is ingeschakeld. De twee knoppen worden gescheiden door een grote dubbele ledmeter. Aan de rechterkant zitten twee knoppen voor fantoomvoeding, vijf leds voor samplefrequentie of het gebruik van digitale ingangen en tot slot de volumeknop van de hoofdtelefoon (waarvan de aansluiting zich aan de linkerkant bevindt).
Laten we dan eens naar de achterkant kijken. Daar zien we twee line-ingangen (jack), twee XLR-microfooningangen, twee analoge XLR-uitgangen en tot slot een digitale AES/EBU input/output in XLR en een aansluiting voor USB. Voor deze laatste is een kabeltje meegeleverd, net als de IEC-kabel voor de voeding. Het is leuk dat er geen externe adapter ligt rond te slingeren aan onze voeten. De minihandleiding is opgesteld in verschillende talen, maar het is mogelijk om meer gedetailleerde instructies te downloaden op de website. De eerste indruk is alvast erg positief: degelijk, zwaar, soepele knoppen. Hij straalt gewoon kwaliteit uit.

 

GEBRUIK 

Je moet eerst de driver installeren voordat je de interface kan gebruiken. Zowel op een pc als op een Mac gebeurt dit zonder problemen. Wanneer je dan de interface aansluit, zal die herkend worden door je favoriete software. Als je al eens een geluidskaart hebt gebruikt, zal de Tascam geen problemen opleveren. En ook als je een beginner bent, zal je snel mee zijn. Alles is erg duidelijk en het venster “mixer panel” verschijnt op het scherm als je op de bijhorende knop aan de voorkant van de UH-7000 drukt. Het venster toont drie tab-bladen: een voor de interface en zijn instellingen (quantification, frequentie, master clock, …). De tweede tab is een mixer met heel wat plug-inmogelijkheden (compressor, de-esser, noise suppressor, exciter, EQ, limiter, lo cut, …) plus de fader en de AUX pre of post. Het derde tabblad is voor de instellingen van de reverb. De gebruiker kan tussen vijf soorten reverb kiezen: hall, room, live, studio, plate. Bij elk type kan hij de predelay en de duur instellen. Het is trouwens ook in dit tabblad dat je de andere effecten kan instellen. De compressor heeft heel wat parameters, terwijl de EQ slechts driebands is: twee “shelf” en een parametrische. De look is erg geslaagd en de ergonomie is helemaal “foutloos”.

 

GELUIDSKWALITEIT

Hier kunnen we Tascam zeker niet op fouten betrappen. De cijfers zijn alvast indrukwekkend. Oordeel zelf: 123 dB dynamisch bereik in A/N conversie. De converters zijn van Burr-Brown en de microfoonpreamps gebruiken HDIA (High Definition Instrumentation Architecture): hun achtergrondruis bedraagt -128 dBu, de verhouding ruis/signaal: 117 dB, de vervormingssnelheid is 0.0009 of minder. Maar deze cijfers zeggen natuurlijk niets over het geluid op zich. Wel, het is eigenlijk heel simpel samen te vatten. Deze geluidskwaliteit was een paar jaar geleden ondenkbaar. Geen ruis, zeer gedetailleerd en natuurlijk. Het geluidsniveau van de hoofdtelefoon kan zonder enige vervorming hoog opgedreven worden. De gebruiker heeft weliswaar slechts twee voorversterker en twee converters, maar ze zijn van een uitmuntende kwaliteit. We zitten hier behoorlijk ver van de instapmodellen. Het voelt ook meteen professioneel dat de interface wat betreft het digitale enkel AES/EBU heeft, geen ADAT of S/PDIF. Het is heel goed mogelijk om klassieke muziek op te nemen met een laptop, twee microfoons en deze interface. De kwaliteit is er dus! En dan hebben we het beste nog gehouden tot het laatste!
 

 

PRIJS

De twee vragen die iedereen heeft bij het zien van een professioneel toestel zijn altijd: “hoe is de kwaliteit?” en “wat is de prijs?” Dat de kwaliteit er is, heb je hierboven al kunnen lezen. En de prijs? €639,57 (incl. BTW). Is dat geen verrassing? We hebben geen reden tot klagen. Tascam heeft weer flink zijn best gedaan met deze UH-7000.

 

BESLUIT

Een interface met een goede kwaliteit en een eerlijk prijskaartje. Tascam komt met een origineel product dat alleen maar vertrouwen en kwaliteit uitstraalt. De geluidskwaliteit is echt geweldig en de prijs valt reuze mee. Wat wil je nog meer?