aanmelden
Sennheiser MK 8
Recording & Producing 01-10-2014
door:

CONDENSER MICROPHONE

 

In de home studio is de microfoonkeuze van cruciaal belang. Je beschikt inderdaad zelden over tientallen micro’s zoals in professionele studio’s. De keuze is daardoor des te moeilijker. De amateur zal doorgaans een polyvalent model zoeken, met een redelijk prijskaartje en van voldoende geluidskwaliteit, zodat hij de microfoon voor vele toepassingen kan gebruiken. Daarbovenop moet het ding natuurlijk ook heel betrouwbaar zijn. De nieuwe Sennheiser MK 8 lijkt aan al deze voorwaarden te voldoen. Een goede reden om hem eens te testen!

 


 


PRESENTATIE

De MK 8 biedt vijf polaire diagrammen, een hoogdoorlaatfilter met drie standen en een attenuator met twee posities. Het element is een dubbelmembraantype, gemonteerd op een elastische structuur. De membranen zijn bedekt met een laagje 24-karaats goud. Het is dus een “klassiek” studiomodel, dat phantompower nodig heeft om te werken. De fabrikant biedt hier  een model aan met een zeker niveau, wat onmiddellijk blijkt uit de technische gegevens en ook te zien is aan de look van de microfoon. De doelgroep is in de eerste plaats de home studio, maar ook professionele studio’s die hun verzameling microfoons willen uitbreiden zullen hier zeker interesse voor hebben.

 

 


BESCHRIJVING / GEBRUIK

De micro wordt geleverd in een gewone kartonnen doos, samen met een klem, een meertalige handleiding en een tasje in textiel. Pech voor diegenen die een mooi houten koffertje verwachten. Er bestaat een mooi ontworpen elastische ophanging die als optie verkrijgbaar is. De MK 8 is iets kleiner dan 18 cm (de omtrek haalt hetzelfde cijfer) en weegt 480 gram. Doorheen het zwarte rooster vermoed je de dubbele vergulde capsule. Net als kleine broer MK 4 heeft de MK 8 een champagnekleurige body. Dit is een echte multi-inzetbare microfoon. De keuze tussen vijf richtingskarakteristieken (omni, cardio large, cardio, hypercardio en figure of 8) vergroot natuurlijk de mogelijkheden, evenals de verzwakker met twee standen (-10 en -20 dB). De hoogdoorlaatfilter met kantelpunten bij 60 en 100 Hz kan ook uitgeschakeld worden. Je denkt onmiddellijk aan stemopname, maar ook aan een heleboel andere mogelijkheden: akoestische of elektrische gitaar, piano, strijkers, blazers, maar ook drums en slagwerk, alles wat je maar kunt bedenken. De afwerking van deze micro is voorbeeldig, een beetje sober, maar de (toekomstige) eigenaar zal ontegensprekelijk vertrouwen hebben. Het « Made in Germany » onderaan de MK 8 zal ook de twijfelaars overtuigen.
 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Deze microfoon ruist niet: het equivalente ruisniveau bedraagt 10 dBA. Je zou de geluidsisolatie van je studio in vraag kunnen stellen. De MK 8 is gevoelig (17,4 mV/Pa), maar hij kan ook behoorlijk wat geluidsdruk aan: 140 dB zonder verzwakker. Je kunt hem dus moeiteloos gebruiken op een drum, als overhead, voor een kickdrum: de MK 8 kan alles aan. Ik heb hem eerst op mannen- en vrouwenstemmen getest, en ik was zeker niet teleurgesteld: je krijgt een onmiddellijk bruikbare klank, zeer gedetailleerd, helder zonder te scherp te zijn. Je hebt niet het gevoel van te sterke hoge tonen zoals op veel Chinese modellen: het geluid dat lekker klinkt in de koptelefoon in de winkel, maar die bijna onbeheersbaar is in je studio (scherpe klank, versterkte sis- en fluittonen). Dit is hier zeker niet het geval, en de micro is ook niet gedempt in het hoog. De weergave is uiterst natuurlijk. Bij het mixen zul je weinig of niet moeten corrigeren. Bij commentaarstemmen is de afwezigheid van ruis zeker een voordeel, en de klank heeft ook een mooie présence, zonder dat je daarbij bijvoorbeeld de eq moet aanspreken. Op akoestische gitaar stel ik een uitstekende kleurgetrouwheid vast, vooral in de omni-stand. En als je liever met een cardioïde karakteristiek werkt, dan zal de high-pass filter het “close miking” effect compenseren voor zover je de microfoon niet tegen het instrument plakt. Ik heb ook een cello kunnen opnemen met de MK 8, zowel in de cardio, cardio large als in de omnistand. De klank is telkens aangenaam, de lage tonen blijven vol, zoals het instrument ze opwekt, en het geluid is prachtig gedefiniëerd. Bij klein slagwerk (tamboerijn, claves) worden de transiënten zeer correct weergegeven, en de klank is nooit agressief. Het vakmanschap van Sennheiser komt hier tot zijn recht, er is geen micro gebouwd met een al te flatterend geluid, maar men is er in geslaagd een model te bouwen dat zich makkelijk bij veel bronnen laat gebruiken. Een direct bruikbaar geluid is een voordeel, dat zal elke pro je bevestigen. Hoe meer je met deze microfoon werkt, hoe meer je hem gaat waarderen. Bij de eerste opname zul je zeggen “niet slecht”, maar je merkt snel dat hij overal op zijn plaats is en dat je deze micro lang zult gebruiken. Geen echte verwijten, dus. Ik heb hem vergeleken met andere groot-membraan microfoons in dezelfde prijsklasse en, al was hun geluid bij stemopnames soms wat flatterender, ze waren ook minder gedetailleerd. Sennheiser biedt hier een uitstekende detaillering en een echte klankgetrouwheid.
 

 

PRIJS

Alles heeft zijn prijs, dat weten we inmiddels. Je kunt zeker een goedkoper model vinden dan de Sennheiser MK 8, maar voor dezelfde kwaliteit en weergave zul je goed moeten zoeken. Het model wordt aangeboden voor €759 (incl. BTW).
Dit is zeker een behoorlijk bedrag, maar als je met kennis van zaken kiest, dan krijg je hier een kwaliteitsproduct en ongetwijfeld waar voor je geld. Je moet dit ook zien als een investering op lange termijn, want je zult lang van zijn mogelijkheden genieten.

 

BESLUIT

Deze micro stond mij direct aan: prachtige afwerking, Duits fabrikaat, uitgebreide mogelijkheden, geen overbodige gadgets. Hoe meer ik hem gebruikte, hoe meer hij zijn kwaliteiten toonde, wat de hoofdeigenschap is van professionneel materiaal. Als je op zoek bent naar een veelzijdige microfoon voor je (home) studio, dan raad ik je aan om de MK 8 te testen: zijn kwaliteit is erg hoog en je zult er lang plezier van hebben!