aanmelden
Dynacord Corus Pro
Live Sound & PA 22-07-2003
door: Paul Van Caudenberg
Het is een open deur intrappen om te stellen dat er P.A.systemen te koop zijn in alle maten en gewichten (letterlijk!), en vooral in alle mogelijke prijsklassen. Sta me toe om het marktaanbod ruwweg in 3 segmenten verdelen: 1) De low-budget reeks die zich vooral richt tot kleinschalige performances en waar de prijs absoluut primeert op de kwaliteit. De productie geschiedt per definitie in een "lage lonen land" en vaak wordt er schaamteloos gekopiëerd (vooral visueel) van bestaande (duurdere) systemen die hun positieve eigenschappen bewezen hebben. 2) Aan de andere kant vinden we de "high end" systemen: de modernste technologie wordt aangewend om de hoogst mogelijke klankkwaliteit te verkrijgen. Er wordt geïnvesteerd in research en enkel zeer hoogwaardige componenten komen in aanmerking. Vanzelfsprekend hangt hier een prijskaartje aan waardoor deze systemen voorbehouden blijven voor de superprofessionele markt. 3) Alles wat zich hiertussen bevindt...

 

Uiteraard is deze laatste groep de grootste en voor onze lezers vaak het interessantst: de meeste ontwerpen zijn een product van compromissen: afmetingen, vermogen, gewicht, prijs, ... De Corus Pro reeks van Dynacord is een eenvoudig te transporteren professioneel geluidssysteem voor kleine en middelgrote toepassingen. Wij testten 2 topkasten en 2 subkasten uit de reeks.

 

CP 12-3 & CP 15-1SUB

 

Deze combinatie van topkast en subkast is bedoeld voor kleinschalige optredens (tot zo'n 300 man) met kleine bezetting (bv. akoestische setup met twee à drie man,. of bv. zang en klavier...). Beide kasten kunnen gewoon parallel op één versterkeruitgang aangesloten worden: het geheel is passief gefilterd. In de praktijk betekent dit dat je de versterkeruitgang m.b.v. speakon pluggen aansluit op de baskast en vervolgens met een korte kabel doorlinkt naar de topkast (eveneens speakon). Simpeler kan niet, geen gedoe met (dure) processors en volledig "idiot-proof" (een Nederlander zegt oneerbiedig "oma-proof"). Dynacord heeft duidelijk voor het "plug & play" principe gekozen.

 

De CP 12-3 topkast is een full-range 3-weg systeem en dat is in deze klasse eerder uitzonderlijk: de meeste systemen zijn 2-weg. Hier bestaan verschillende filosofieën over: enerzijds worden de verschillende componenten in een 3-weg systeem enkel gebruikt in het gebied waar ze het sterkst zijn (hierdoor kunnen ze een hoger vermogen aan); anderzijds kan de extra passieve filter het fasegedrag negatief beïnvloeden en ontstaan er dips of pieken in de frekwentieweergave, bij de overgang van de ene speaker naar de andere. Bovendien zijn goede passieve filters die hoge vermogens kunnen verwerken redelijk dure beestjes. Voor de lage frekwenties beschikt de CP 12-3 over een 12" woofer, de midden frekwenties worden weergegeven door twee 5" luidsprekers. Deze zijn boven elkaar geplaats om een betere horizontale spreiding te bekomen, verticaal wordt hierdoor de spreiding kleiner (maar de projectie groter). Een logische keuze als je het mij vraagt: het publiek is doorgaans meer in de breedte verspreid dan in de hoogte... Voor de weergave van de hoogste frekwenties moet een HFT 3008 Constant Directivity hoorn borg staan voor een goede en evenwichtige spreiding. Voor de verdere kenmerken verwijs ik naar de tabel (belastbaarheid, afmetingen, ...) en afbeeldingen.

 

De CP15-1 SUB is een (sub)baskast met één 15" luidspreker in een compacte behuizing. De ingebouwde PowerMax crossover-filter moet er voor zorgen dat hij zonder problemen parallel kan worden gebruikt met hogergenoemde CP 12-3.

 

CP 15-3 & CP 18-1SUB

 

Dit is de grote broer van het hierboven beschreven systeem: dezelfde filosofie maar dan voor grotere vermogens. Dynacord ziet als doelgroep bands en dj's, live of playback optredens in zalen tot 500 à 600 personen.

 

De CP 15-3 full-range topkast met één 15" luidspreker voor het laag, één 10" luidspreker voor het midden en één HFT 3008 Constant Directivity hoorn (dezelfde als bij de CP 12-3) heeft een groot rendement (SPL 1W/1M: 102dB). De 15" luidspreker in deze kast (Electro-Voice DL 15Y) is dezelfde als in de hierboven beschreven baskast CP15-1 SUB.

 

De bijbehorende baskast CP 18-1 SUB beschikt over één 18" Electro-Voice luidspreker en kan lage frekwenties weergeven tot 40 Hz (-10 dB).

 

PRAKTIJK

 

Dat deze systemen ontworpen zijn om gemakkelijk te transporteren merk je o.a. aan de 4 wielen die op de subbaskasten gemonteerd zijn (jammer dat de mens na de uitvinding van het wiel ook nog 's de trap heeft uitgevonden, of was het daarvoor?). De zwaarste kast (CP 18-1 SUB) weegt 44,5 kg en is door 2 personen goed te hanteren dankzij de 4 handvaten. Ook de CP 15-1 SUB is met z'n 2 handvaten goed hanteerbaar. Als je met twee personen de topkast CP 15-3 op de stand boven de baskast wil plaatsen moet je je echter wel rekken (tenminste als je niet van het basketbalspeler-type bent), misschien hadden de handvaten hier beter iets lager gestaan. Jammer dat de CP 12-3 slechts één handvat heeft: op een stand plaatsen wordt nu een onhandige bedoening. 24,5 kg laat zich met één hand ook niet zo vlot als een valiesje dragen, en niet iedereen kan beschikken over gespierde roadies...

 

Tegenwoordig bestaan er nogal wat topkasten die trapeziumvormig gebouwd zijn, deze Dynacords zijn gewoon van het schoendoos-type, balkvormig dus. Het zou oneerbiedig zijn het uitzicht van deze boxen als ouderwets te bestempelen, laat het ons houden op "klassiek". De afwerking oogt zeer degelijk, zowel de zwarte structuur-coating als de eveneens zwarte metalen grille met bescheiden logo. Dynacord heeft een reputatie te handhaven qua stevigheid en betrouwbaarheid en beweert dat de 16mm dikke behuizing zeer stevig is. Nee, we zijn echt niet gaan gooien met de kasten om te zien of dit klopt... Door hun vorm zijn de topkasten niet "multifunctioneel" als floormonitor te gebruiken, Dynacord heeft in dezelfde reeks echter de M 12 voor deze toepassing. Dankzij hun rechte vormen zijn onze testexemplaren wel vlot te stapelen. De speakon NL4 aansluitingen (2 per kast) zijn mooi schuin verzonken: de bekabeling steekt nooit ver uit.

 

KLANKKWALITEIT

 

Hoog tijd om te kijken (pardon, luisteren) hoe deze boxen klinken. Iets wat direkt opvalt bij beide systemen is het groot rendement, vooral bij de CP 15-3. Je krijgt veel geluidsdruk voor je versterkervermogen. Laten we klein beginnen met de CP 12-3 "solo", dus zonder extra baskast.

 

Stem klinkt OK, ook de spreiding valt goed mee. Een moeilijk weer te geven klank zoals piano (percussief en tegelijkertijd harmonisch complex) klinkt vrij zuiver maar wel "smal" en zonder body. Met de CP 15-1 SUB erbij krijgt het geheel meer ademruimte, de klank wordt voller. De combinatie stem/gitaar doet het niet slecht op deze boxen. Verdere beluistering met diverse soorten muziek brengt aan het licht dat er redelijk wat geluidsdruk kan geproduceerd worden, de transparantie vermindert wel naarmate het volume toeneemt. Echt sub-laag mag je niet verwachten van deze combinatie, je hoort het laag wel, maar je voelt het niet. Als we direkt switchen naar de combinatie CP 15-3 / CP 18-1 SUB gaat er een wereld open: het klankbeeld wordt breder en nu voelen we de bassen ook (met dezelfde versterker als voor de combinatie CP 12-3 / CP 15-1). Het klankbeeld is niet "hifi" maar typisch PA. Bij complexe muziek op hoog geluidsniveau blijven niet alle details even duidelijk aanwezig, en gaat er een weinig transparantie verloren. We zijn wel zo stout geweest om deze setup te vergelijken met ons referentiesysteem, een veel (meer dan 2x) duurder actief gefilterd systeem van L'Acoustics... Toch kan de Dynacord met veel dynamiek overweg, sterke pulsen (drums!) weergeven is totaal geen probleem. Soms is de kleuring zelfs een voordeel: een basgitaar die bij een meer hifi-geöriënteerd systeem een beetje wollig klonk, bleef hier mooi present. M.a.w. voor een live-"pop"-sound is deze setup echt ok. De spreiding is iets minder dan bij het kleine broertje (waarschijnlijk door de grote midrange speaker). Zeker niet problematisch, maar je hoort wel een duidelijke kleurverandering naarmate je meer opzij gaat luisteren, alhoewel dit niet dramatisch mag genoemd worden. Kleinere spreiding betekent wel meer projectie naar achter in de zaal toe, dus in langwerpige zalen kan dit een voordeel zijn.

 

Als we de frekwentieweergave bestuderen, merken we een lichte boost rond 100 Hz en rond 4 KHz. Dit laatste kan helpen een stem in de mix present te houden, 't is echter wel opletten dat ze niet agressief gaat klinken.

 

Wanneer de laagste frekwenties niet van toepassing zijn kom je met een CP 15-3 "solo", dus zonder baskast, al een heel eind. Wij hebben deze luidsprekers o.a. getest met een Dynacord Powermate mixer-versterker (uitstekende versterker!). Deze door Dynacord aanbevolen combinatie geeft je een zeer eenvoudige maar krachtige set-up. Uiteraard kan je de boxen op om het even welke versterker met voldoende vermogen aansluiten.

 

CONCLUSIE

 

Deze luidsprekerkasten uit de Corus Pro reeks zijn zeer effectief voor de doeleinden waarvoor ze ontworpen zijn. Er bestaan natuurlijk systemen die compacter zijn en breder toepasbaar of meer "hifi" klinken, maar dan ben je wel snel véél meer geld kwijt! Wanneer het klankbeeld van deze boxen past bij jouw profiel, en je zoekt een degelijk en betrouwbaar "no-nonsense" systeem: go for it! Zeker de combinatie CP 15-3 en CP 18-1 SUB is voor veel live-bands een excellente keuze. Uitladen uit de bestelwagen, een paar snoeren aansluiten en spelen maar. Voor sommigen kan het ook interessant zijn te beginnen zonder subs, en later (wanneer de geldbeugel het toelaat) de zaak uit te breiden. Concluderend is deze set een uitstekende keuze voor de doorsnee band: zowel qua budget als qua vermogen, rendement en klankkarakteristiek zijn ze helemaal afgestemd op hun noden en mogelijkheden. Een schot in de roos. www.dynacord.de

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Rendement
  • eenvoudige "plug & play" opzet,
  • degelijke afwerking
  • uitstekende klankkleur voor bands
  • Plaatsing handvaten topkasten
  • specifieke klankkleur (eerder PA dan HiFi)
  •  

    SPECIFICATIES

     

    CP12-3
  • Vermogen RMS: 200W
  • SPL 1W/1m: 98dB
  • Max SPL 1m: 124dB
  • Breedte mm: 412
  • Hoogte: 617
  • Diepte: 322
  • Gewicht: 24,5 kg
  • Prijs/stuk: 706 €
  • Garantie: 36 maanden

     

    CP15-3
  • Vermogen RMS: 400W
  • SPL 1W/1m: 102dB
  • Max SPL 1m: 131dB
  • Breedte mm: 502
  • Hoogte: 727
  • Diepte: 362
  • Gewicht: 35 kg
  • Prijs/stuk: 987 €
  • Garantie: 36 maanden

     

    CP15-1SUB
  • Vermogen RMS: 400W
  • SPL 1W/1m: 100dB
  • Max SPL 1m: 129dB
  • Breedte mm: 431
  • Hoogte: 601
  • Diepte: 664
  • Gewicht: 34,5 kg
  • Prijs/stuk: 873 €
  • Garantie: 36 maanden

     

    CP18-1SUB
  • Vermogen RMS: 500W
  • SPL 1W/1m: 98dB
  • Max SPL 1m: 128dB
  • Breedte mm: 512
  • Hoogte: 721
  • Diepte: 664
  • Gewicht: 44,5 kg
  • Prijs/stuk: 1088 €
  • Garantie: 36 maanden