aanmelden
Millennia HV-3D/8
Live Sound & PA 25-07-2003
door: Roger Roland
Wanneer we een mengtafel bekijken, constateren we dat het eerste element dat een binnenkomend signaal tegenkomt de voorversterker is, waarmee je de "gain" kunt regelen. In feite is dit element extreem belangrijk want hier zal het mic of line niveau versterkt worden. De intrinsieke kwaliteit van deze voorversterker zal dan ook steeds verder versterkt worden, naar de P.A. of de monitors. Je mag hier dus een beetje de vergelijking met de funderingen van een huis maken. Hierop ga je niet besparen, want al wat volgt hangt er van af. Idealiter zou deze schakel dus van optimale kwaliteit moeten zijn. Om die reden bieden sommige merken aparte voorversterkers aan, zoals de Millenia HV-3D die we vandaag testen.

PRESENTATIE

 

Het concept is eenvoudig: het voor de test geleverd model bevat 8 microfoon ingangen, maar bestaat ook in de versies vier en twee inputs. De look is super mooi. Hoogglanzend gelakt zwart: je kan je erin spiegelen. Wow! Dit 2-units rack-toestel zal in uw studio zeker opvallen. Al bij de eerste aanblik zie je dat het hier om de hoogste kwaliteit gaat. De afwerking is schitterend. Zelfde indruk als je het apparaat weegt: 12,5 kg; dit is geen lichtgewicht.

BESCHRIJVING

 

Op het frontpaneel zie je een on/off schakelaar met een felrode led. Voor elk van de 8 kanalen beschik je over een gain-potmeter met regeling van 10,5 tot 25,5dB in stappen van 1,5dB. Erboven staan twee switches (een gele en een groene) die oplichten wanneer ze aan staan. Elke schakelaar voegt 18 dB gain toe (de twee tesamen dus 36 dB). Maximum gain is dus 61,5 dB. Weer daarboven staat de schakelaar voor de phantom-voeding. Of beter de phantom-voedingen. Inderdaad, naast de phantom van 48 Volt kan je optioneel een voeding van 130 Volt laten installeren. Dit is noodzakelijk als je bepaalde DPA microfoons (voorheen Bruel & Kjaer) wenst te gebruiken. Verder meer hierover. Tenslotte licht een groene led op wanneer er signaal aanwezig is en een rode led bij overbelasting van de voorversterker (dan moet je de gain minderen). Dit is alles voor het frontpaneel: geen high-pass filter noch phase-reverse. Jammer. Op het achterpaneel zie je 8 XLR-ingangen (16 als de optie "130 Volt" aanwezig is). De gebruiksaanwijzing signaleert dat slechts één van deze ingangen tegelijkertijd geactiveerd kan worden. Uiteraard vind je hier 8 uitgangen en een IEC aansluiting voor de stroom terug. Overigens moet ik signaleren dat alle leds van de HV-3D zeer sterk zijn, dus zeker niet discreet en zelfs wat opvallend. Het is dus elke dag Kerstmis!

KLANKKWALITEIT

 

Eerst heb ik een akoestische gitaar opgenomen via een Bruel & Kjaer 4011 microfoon. Onmiddellijk vielen de netheid van de klank, zijn nabijheid en zijn definitie op. En ik voeg hier nog aan toe: zijn warmte. Toch gaat het hier om een transistor-model. Ik heb de kans gehad percussie, een stem en een vleugelpiano op te nemen, met verschillende micros, met telkens een vergelijking met andere voorversterkers van andere grote merken. Diverse aspecten vielen op: de uitmuntende kwaliteit (zeker één van de allerbeste die ik tot op heden gehoord heb), met een groot gemak in het laag. Eerst dacht ik dat dit kwam door de afwezigheid van een high-pass filter op deze HV-3D, maar zelfs bij het uitschakelen van deze filter op de andere voorversterkers, bezit de Millenia een zeer aangename klankkleur in het lage register. Bij het lezen van de technische fiche, merk je een ronduit indrukwekkend frekwentiebereik van 4 Hz tot 300 kHz (inderdaad, u leest wel goed!), met niet minder dan +23 dBu headroom op de ingang, en alles is navenant bij deze Milennia. Maar toch wens ik te zeggen (te schrijven!) dat naast de cijfers, het oor de beste rechter is. En geloof mij, dit is een waar festijn. Je krijgt zelfs de indruk dat je met deze voorversterker een klank bekomt met meer ambiance, alsof de reverberatie van het lokaal meer merkbaar was via deze voorverterker. Ik heb andere luisteraars erbij betrokken en ze hebben allen mijn indruk bevestigd.

GEBRUIK

 

Voor wie is deze HV-3D bestemd? In de eerste plaats voor de opnamestudios die wensen te werken met hoogwaardigere voorversterkers dan deze die in hun mengtafel aanwezig zijn. Ook wie met de computer werkt zal er duidelijk z'n voordeel mee doen: als de traditionele mixer niet altijd onontbeerlijk is, zal het bezit van een dergelijk apparaat de klankkwaliteit zeker in grote mate verbeteren.

BUDGET

 

Ik heb de test uitgevoerd zonder de prijs te kennen. Ik pas dit steeds toe om zo min mogelijk door de factor "prijs" beinvloed te worden. Bij het horen van de klankkwaliteiten, wist ik onmiddellijk dat we hier in eredivisie speelden. Ik verwachtte me dan ook aan een erg fors prijskaartje. Het werd echter een erg aangename verrassing om de prijzen te vernemen. Het op te hoesten budget is zeker niet gering, maar de verhouding prijs/kwaliteit is meer dan gerechtvaardigd. Vanzelfsprekend is de tweekanaalsversie goedkoper dan de vier- en achtkanaals versiesj maar deze achtvoudige versie is wel aantrekkelijk wat de prijs per kanaal betreft. Overigens is het voor de bezitters van een vierkanaals-versie steeds mogelijk later een upgrade te kopen om tot een achtkanaals te komen.
- HV-3B (2-kanaals): 1908 Euro ex BTW
- HV-3D/4 (4-kanaals): 3015 Euro ex BTW
- HV-3D/8 (8-kanaals): 4021,97 Euro ex BTW.

CONCLUSIE

 

Het geteste apparaat is voor professionelen bestemd die over een goed budget beschikken. Maar laat ons duidelijk zijn, ook al werk je in een home-studio, dan nog zul je de aanschaf van een 2-kanaals versie nooit betreuren. In tegendeel, elke nieuwe opname zal je er telkens weer van overtuigen de juiste beslissing genomen te hebben. Een door hoogwaardig materiaal gerealiseerde opname vergt minder correcties en zal hierdoor makkelijker te mixen zijn. En als men lief heeft, rekent men niet: dat weet iedereen! Dit apparaat plaats ik steevast op de lijst van mijn toekomstige aankopen. Hallo..., met de bank?

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Schitterende klankkwaliteit
  • Overweldigende look
  • Perfecte afwerking
  • Uitstekende, robuuste constructie
  • Geen phase-reverse
  • Geen high-pass filter


  • QUOTERING    [