aanmelden
BST i-7205
Live Sound & PA 05-06-2013
door:

POWER AMPLIFIER

 

De merknaam BST prijkt ondertussen toch ook al gedurende een respectabel aantal jaren (42 om precies te zijn) op diverse audioproducten. Het merk komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar heel recent werd het volledige BST gamma ondergebracht bij Lotronic groep. Deze Waalse firma heeft een erg omvangrijk assortiment dat tegen verbazend interessante prijzen op onze markt wordt aangeboden. Lotronic bezorgde ons de i-7205 versterker, de lichtste telg uit de nieuwe Infini-reeks van BST.

 

 

 

Concept en bouw

... Al is de term ‘licht’ hier misschien niet zo gepast, gezien de versterker 17kg weegt en het afgegeven vermogen ook niet van de poes is. Het beestje hoest 2 x 590W uit zijn transistoren, bij een belasting van 8 Ohm. Bij 4 Ohm loopt het afgegeven vermogen al vlotjes op tot 2 x 980W. Zeer interessant: de i-7205 verteert ook moeiteloos een 2 Ohm-belasting zonder dat hij daarbij zichzelf in gevaar brengt. Het afgegeven vermogen van 2 x 1000W brengt dan met gemak vier normale boxen van 8 Ohm per kanaal tot leven. Hierdoor kan je hem zelfs in bridged mode met 4 Ohm belasten (elke eindtrap ‘ziet’ in bridged mode namelijk slechts de helft van de echte belastingsimpedantie). Daarbij heb je dan 2500W ter beschikking. Bij een belasting van 8 Ohm in bridged mode is het beschikbare vermogen van 2000W nog steeds respectabel.
Het gewicht van de i-7205 maakt ons meteen duidelijk dat deze versterker een klassieke voeding aan boord heeft, met een forse transformator die adem genoeg heeft om de beloofde vermogens vlot op de uitgangsklemmen te brengen. Smaken verschillen, maar de versterker heeft een design dat ik het best als ‘mooi’ kan omschrijven. De afwerking en bouw van het toestel stralen vertrouwen en degelijkheid uit. Een redelijk zacht lopende ventilator zorgt voor de koeling. In een stille omgeving, bijvoorbeeld bij gebruik tijdens een concert met klassieke muziek, zou de ventilator wel storend kunnen overkomen, maar al bij al valt dat best mee. De versterker is uiteraard monteerbaar in een 19” rack (2 units hoog) en heeft vooraan aan elke zijde een stijlvol en efficiënt handvat. De zijkanten van de kast lopen achteraan wat door en hebben daar fixeeropeningen, zodat het toestel ook probleemloos achteraan vastgemaakt kan worden in het rack. Wie niet de gewoonte heeft om bijzonder voorzichtig om te springen met zijn racks-on-the-road, weet zich dus gerustgesteld dat de BST niet elke mechanische belasting uitsluitend zal overbrengen op zijn frontpaneel. Vooraan op de versterker vinden we twee bijzonder stevige volumeregelknoppen, waarboven een mooi blauw display werd geplaatst. Hierin kunnen we zelfs aflezen met hoeveel dB we het ingangssignaal verzwakken met die ingangsknoppen. Tussen de twee knoppen zitten twee LED-boompjes, met voor elk kanaal respectievelijk een clip-LED, een signaal-LED, een protection-LED, een power LED-indicator en tenslotte nog een LED die aanduidt of we in bridge mode werken of in parallel. Origineel vind ik de plaatsing van de aan/uitschakelaar: vooraan op het frontpaneel, verstopt achter het rechter rack-oor. Handig dat je niet ‘ergens’ achteraan op de versterker op de tast moet graaien naar die schakelaar, maar hem ook niet ‘per ongeluk’ kan uitschakelen dankzij de ietwat weggestopte switch.
Achteraan vinden we, naast een IEC netaansluiting, alle in- en uitgangen. De ingangen zijn beschikbaar op een XLR connector per kanaal, telkens met een XLR (male) output om het inkomende signaal door te lussen naar een ander toestel. De uitgangen L en R laten de gebruiker de keuze: er werden turnlock-aansluitingen gemonteerd, naast heel stevige schroefklemmen. Die schroefklemmen mochten van mij gerust een beetje verder van de turnlocks verwijderd staan. Het is immers niet voor iedereen gemakkelijk om een speaker aan te sluiten, omdat de draadklemmen echt heel dicht tegen de turnlocks staan, wat het aandraaien wat bemoeilijkt. De rugzijde heeft een schuifschakelaartje, ‘hi-pass 30Hz’, waarmee we een soort subsonicfilter kunnen inschakelen (30Hz is wel aan de lage kant). Met een tweede switch kunnen we kiezen voor de ‘bridged’ mode, de ‘stereo’ mode of de ‘parallel’ mode. Wanneer de versterker in ‘bridged’ mode of in ‘parallel’ mode wordt geschakeld, kunnen we dat, zoals eerder gezegd, zien aan de bijhorende LED op het frontpaneel. Wanneer geen van beide LED’s oplichten, staat de versterker in ‘stereo’. Verder kan je met een derde toets ook nog de ingangsgevoeligheid vastleggen op 1 Volt en 1,4 Volt, of kan je ook kiezen voor  een constante versterking (+32dB) over heel het bereik.
Elektronisch is de versterker opgebouwd als een variant op de ‘klassieke’ A-B klasse, die door BST netjes een ‘klasse I’ versterker genoemd wordt. Het doel van die klasse I bestaat in het realiseren van een groter rendement, waardoor de gedissipeerde warmte dan vanzelf kleiner zal zijn. En het werkt! Zelfs na langdurig testen op vrij hoge geluidsniveau’s, bleef de versterker haast ‘ijzig’ koel. In het display werden bescheiden temperaturen van rond de 35° C aangegeven. Daarnaast zitten zowat alle mogelijke, zinvolle beveiligingen op dit toestel. Ik denk dat je de Infini-reeks dan ook met een gerust hart op je speakers kan loslaten. Toch geen onbelangrijk detail!

 

Klank

We lieten de BST draven met op zijn ene kanaal een topkast aangesloten en aan het andere kanaal twee zware 18” subs. Die combinatie stuurden we in mono aan, en behalve dat de versterker echt koel bleef, viel ons ook op dat de basweergave behoorlijk wat druk leverde. Dat ligt natuurlijk deels ook bij onze boxen, maar toch lieten in het verleden sommige (vooral low budget) versterkers hier steken vallen. Laten we vooral niet vergeten dat de versterker zelf geen processing aan boord heeft. Dan is dit zeker een opvallend feit. We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat wanneer je een externe processor neemt, gevolgd door bijvoorbeeld een versterker voor de topkast en een tweede voor de subs, deze BST tot opmerkelijke prestaties zal leiden. Onze test liet in elk geval een mooi geluid horen, dat misschien op hoog volume een streepje meer dicht liep dan bij onze eigen (veel duurdere) versterkers op deze set, maar dat zich tegelijkertijd hoorbaar distantieerde van wat we met een low budget versterker met deze boxen wel eens hoorden. Ook interessant om weten is dat deze versterker de opgegeven vermogens toch ook wel vrij effectief levert. Op het gevoel en het gehoor toch alleszins. Ik benadruk nogmaals dat we werken met het lichtste model uit de reeks (er zijn 2 zwaardere types beschikbaar). En in dat opzicht vind ik het toch opmerkelijk dat de versterker voldoende ‘ademruimte’ heeft. Bij dure versterkers van toonaangevende fabrikanten liggen de effectief gemeten vermogens meestal goed in de buurt van de opgegeven vermogens op papier. Ietwat goedkopere producenten durven op papier wel vaker overdrijven. BST lijkt me vrij eerlijke cijfers te hebben meegegeven!

 

 

 

Budget

De BST i-7205 kost €699, BTW inclusief. Dat is niet echt low budget, maar anderzijds is die prijs absoluut beduidend lager dan wat je zou denken als je het toestel ziet en vooral als je het hoort!

 

 

 

Besluit

BST zet hier met zijn Infini-lijn een zeer interessant gamma op de markt voor wie op zoek is naar een ‘betere’ vermogensversterker, waarbij enkel de prijs niet dezelfde hoogte haalt als de prestaties en de bouwkwaliteit. De versterkers kunnen mijn inziens mooi doordrukken, waardoor ze ook een nuttige partner kunnen zijn voor de high power DJ’s van tegenwoordig.